Oulu

Laki Oulun yliopistosta al­le­kir­joi­tet­tiin 60 vuotta sitten – helpolla ei valtio yliopistoa antanut pohjoisen kaupunkiin

Rehtori Pentti Kaitera (vas.) sai kirjalahjan yliopistolle. Korkeakouluseuraa edustivat Tuomo Laru, Eino J. Leino ja Kaarlo Metsävainio.
Oulu 8.7.2018 13:30
Arja Mikkola

Oulun yliopiston lain antamisesta on kulunut tasan 60 vuotta. Yliopiston saaminen pohjoisen pikkukaupunkiin oli pitkän ja sinnikkään työn tulos.

– Helsingin virastomaailmassa on niin paljon sokkeloita, että siellä sellainenkin juttu kuin tämä Oulun yliopiston alkuunpääsy saattaa helposti sotkeentua, vallatenkin jos sitä ehdoin tahdoin halutaan sotkea, kronikoi Kalevan päätoimittaja Valtteri Näsi vielä heinäkuussa 1958.

Hän oli sattunut Aavasaksalla juhannuksena lohisopalle opetusministeri Kustaa Vilkunan kanssa ja käynyt Helsingissäkin.

Pohjanperän sivistysasiassa oli tullut ilmi “katkeama”. Ratkaisua harjoituskoulun, tulevan yliopiston ensimmäisen rakennuksen suunnitelmasta oli lykätty asiantuntevan puoltajan puuttuessa, vaikka työt piti aloittaa syystalvella työttömyystöinä.

–Valtio kiertää vastuunsa levittämällä käsiään, Näsi kirjaa.

– Tässä on ollut monia kriittisiä kohtia. Suhtautuminen oli aika nihkeää, toteaa Oulun Yliopistoseuran 100-vuotishistorian käsikirjoituksen laatinut tutkija Samu Sarviaho.

Myrbergin korkeakoulukomiteassakin oli ensin edustajia vain etelästä.

Sarviahon mukaan ratkaiseva hetki koitti, kun maatalouden vesirakennuksen professori Pentti Kaitera matkasi Ouluun. Hän patisti julkisessa tilaisuudessa esittämään konkretiaa yliopisto perustamisen tueksi. Piti saada asuntoloita, pohtia yliopiston luonnetta ja koota tieteellistä kirjastoa.

Lue lisää 08.07.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos yliopistoa perustettaisiin nyt, kyllä Vapaavuori ja kumppanit estäisivät hankkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä totisesti nykypäivän vapaavuoret kovine kateusarvoineen ovatkin jo paljastaneet vieläkin terävämmät kyntensä tänne Pohjanperille, kuin tuolloin 60 vuotta sitten!

Oudointa ja tosi surullista on havaita käytännön toimissaan, etteivät suurella vaivalla koko Suomenkin nokioineen ja uusine sairaalateknikoineen yms. muine innovatiosaavutuksineen talousnousuun Oulun yliopistossa oppinsa saaneet olleetkaan oman yliopistoissa hallintovirkakunnalle innostavana esimerkkinä nykytoimissaan: Oulusta oon ja kehtaan sen sanua!
Väärinymmärretyn yliopistolain vankeina ja nimissä tuhotaan nyt aivan ite se laaja tiedekuntakirjo, mikä saatiin vuosikymmeninä kehitettyä huippulaatuista koulutusta tarjoavaksi koko Suomen tarpeisiin, karsitaan ja typistetään kuiviinko laskemalla Oulun yliopiston opiskelijoiksi ottomääriä joihinkin tiedekuntiin, itseaiheuttamaansa tila-ahtauteen vedoten!
Lopputulemahan on arvattavissa, muttei kyllä toivottava alueemme kehitykselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisen yliopisto olisi pitänyt perustaa alunperin Rovaniemelle. Silloin Lappi ja Peräpohjola olisivat kehittyneet ja väestö kasvanut. Suomi tulisi toimeen kolmella yhtä suurella yliopistolla: Rovaniemi, Helsinki ja ruotsinkielinen yliopisto vaikka Maarianhaminassa. Muualla amkit hoitamassa alueellista tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinki on aina tehnyt kaikkensa estääkseen Oulun kehityksen. Onneksi tästä maasta löytyy myös järjen ääntä. Oulun yliopisto on ollut tärkeässä roolissa tämän maan kehitykselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yllä oulu lähellekään Helsingin yliopiston merkitystä. Se on ainoa kansainvälinen yliopisto Suomessa. Sillä on myös historiallista taustaa kuten kaikilla MERKITTÄVILLÄ yliopistoilla maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida Helsingin yliopistokaan kovin korkealle sijoittua maailman yliopistojen rankingissa. Helsinki on tuppukylä maailman todellisten metropolien rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston saaminen tänne Pohjois-Suomeen oli todellisuudessa koko laajan maamme etu!

Silloin vanhalla, jo arvostetulla koulu- ja kulttuurikaupungilla todella oli tarjota käytännössäkin prof. Kaiteran peräänkuuluttamaa konkretiaa yliopiston saamiseksi Ouluun!

Koko Pohjois-Suomen yhteisenä ponnistuksena kerättiin erilaisin, jo ennen nopeaa nyky-somen mahdollistavaa tiedottamista useina vuosina veneensä alla asuvan Uuno-symbolin köyhille yliopisto-opiskelijoille asuntoja aluksi Domus-Pothniassa ja myöhemmin koko Välkkylä-kylään.

Oulussa osattiin 1950- ja 60-luvuilla arvostaa sekä tunnistaa kaupungissamme Oulussa ja lähiympäristössäkin jo olevia, perustettavan tai uuden yliopiston eri tiedekuntien tarvitsemia opeteltavia, tunnistettavia tai tutkittavia näyte- ja tiedekokoelmia.

Surullisinta on huomata nyt Oulun yliopiston perustamisen 60-vuotis juhlapäivänään 8.7.2018 ettei Oulun yliopiston virkahallinnossa nykyään enää osatakaan arvostaa edes Suomen vanhimman, 1700-luvulta periytyvän oululaisen Julinin museon suoranaista jatkumoa: Yliopistolla juuri omaan tarkoitukseensa rakennettua Eläinmuseota ja luonnontieteen tutkimuksen välttämättömiä laajoja kokoelmia eikä edes Heikki Kangasperkon korvaamatonta dioraamaa eläimineen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image