Oulu

Krii­si­vies­tin­nän ammattilainen kommentoi Riikka Moilasen tapausta: "Äärimmäisen typerä teko ja am­mat­ti­tai­do­ton­ta krii­si­vies­tin­tää"

Anna Sorainen muistuttaa, että tilanteet tulevat nopeasti, jolloin pitäisi olla hyvin ammattitaitoinen johtaja. Sorainen kommentoi Riikka Moilasen (kuvassa) nopeita potkuja Pihlajalinnan johdosta. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 12.9.2018 10:12
Tanja Nuotio

"Hänen olisi pitänyt pyytää anteeksi ja sanoa, että tämä oli ihan järkyttävä moka: sanoa, että käytin sellaista sanaa, jota ei olisi saanut käyttää enkä ajattele näin."

Kriisiviestinnän ammattilainen Anna Sorainen toteaa, että Pihlajalinnasta potkut saanut Riikka Moilanen lankesi anteeksipyytämisen tematiikkaan, jossa hän ei ymmärtänyt pyytää tekoaan anteeksi vaan vain sitä, miten sanomiseen on reagoitu.

– Hän on tehnyt todella tyhmän teon ja hänen olisi pitänyt se tunnistaa ja tunnustaa itse. Hänen olisi pitänyt pyytää anteeksi ja sanoa, että tämä oli ihan järkyttävä moka: sanoa, että käytin sellaista sanaa, jota ei olisi saanut käyttää enkä ajattele näin, Sorainen kommentoi.

Sorainen muistuttaa, että tilanteet tulevat nopeasti, jolloin pitäisi olla hyvin ammattitaitoinen. Oulun kaupunginvaltuuston keskustalainen jäsen Riikka Moilanen kutsui valtuuston kokouksessa syrjäytyneitä ihmisiä ihmisroskaksi.

– Hän ei hoitanut tätä tilannetta ammattitaitoisesti ja hän saa siitä nyt maksaa. Mielestäni on äärimmäisen typerää sanankäyttöä ihmiseltä, joka on vastuussa sekä Pihlajalinnan johtajana että kaupunginvaltuutettuna ihmisten hyvinvoinnista.

Soraisen mukaan Moilasen tapaus on tyypillinen niin sanottu sosiaalisen median moka, joka laajenee mittaviin suhteisiin. Suuri yleisö innostuu sosiaalisen median kanavissa, ja siihen samaan yhteyteen kerätään paljon muutakin negatiivista arvostelua, joka menee henkilöön ja puolueeseen.

Joka viidennessä organisaatiossa kriisi johti henkilövaihdoksiin

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes kaikki organisaatiot ovat kokeneet kriisitilanteita kahden viime vuoden aikana.

Joka viides kriisin kokeneesta kertoi, että kriisi johti organisaatiossa henkilövaihdoksiin. Lähes 70 prosentin mukaan organisaation toimintatapoihin tehtiin kriisin seurauksena muutoksia.

Viestintätoimisto Ground Communications on selvittänyt suomalaisten johtajien ja viestinnän johtotehtävissä työskentelevien näkemyksiä ja kokemuksia kriisitilanteista sekä niiden viestinnästä.

Vastaajista 83 prosenttia on kokenut kriisitilanteen kahden viime vuoden aikana. Tyypillisimpiä kriisien alkulähteitä ovat julkiset paljastukset ja väitteet sekä sisäisesti kriittiset tilanteet. Joka kolmas koki, ettei kriisiä käsitelty mediassa objektiivisesti ja faktoihin perustuen.

Anna Sorainen on Groundin perustaja ja toimitusjohtaja.

Kriisitilanteisiin valmistaudutaan melko huonosti

Kyselytutkimuksen perusteella suomalaisissa organisaatioissa valmistaudutaan kriisitilanteisiin melko huonosti: vastaajista 41 prosenttia koki, ettei kriisitilanteeseen oltu varauduttu kovin hyvin ja 63 prosenttia oli sitä mieltä, ettei kriisitilanteita varten oltu harjoiteltu riittävästi.

– Organisaatioiden kriisiviestintävalmiuksissa on paljon kehittämisen varaa. Näyttää siltä, että kriittisiä tilanteita ei kovin hyvin tunnisteta ­– tai tunnusteta – etukäteen. Yli puolet kriisin kokeneista arvioi, ettei kriisiä olisi voitu estää. Useat kriisit olisivat estettävissä, jos riskien ja maineuhkien ennakointi sekä organisaatioiden sisäiset prosessit olisivat kunnossa, Sorainen kommentoi.

Kyselytutkimuksen mukaan tyypillisimpiä kriisien syitä ovat kielteinen paljastus tai väite (30 % vastaajista), sisäisesti kriittinen tilanne (30 %) ja akuutti virhe (28 %), kuten moka sosiaalisessa mediassa tai huono asiakaspalvelukokemus.

44 prosenttia koki, että kriisiä käsiteltiin julkisuudessa hyvin tunnepitoisesti

Joka kolmas kriisin kokeneesta ei pitänyt kriisin käsittelyä mediassa objektiivisena ja faktoihin perustuvana.

44 prosenttia koki, että kriisiä käsiteltiin julkisuudessa hyvin tunnepitoisesti. Vastaajista 37 prosenttia kertoi kohdanneensa kriisitilanteessa valeuutisointia tai trollausta sosiaalisessa mediassa.

– Kyselyn tulokset vahvistavat sen, että tunteilla käyvä julkisuus näkyy organisaatioiden arjessa. Negatiiviset asiat tulevat vääjäämättä esiin, joko organisaation sisältä tai sen ulkopuolelta raportoituina. Viestinnän strategisen suunnittelun ja viestintätaitojen tulisi olla korkealla ylimmän johdon agendalla. Pitkäjänteinen ja faktoihin perustuva viestintä on välttämätöntä ennakointia ja valmistautumista myös kriisiviestintään, Sorainen painottaa.

Kysely toteutettiin internetkyselynä touko–kesäkuussa 2018. Se kohdennettiin suomalaisten yritysten, julkihallinnon ja järjestöjen johtajille sekä viestintäjohdolle. Kyselyyn saatiin 95 vastaajaa, joista 57 prosenttia työskenteli organisaatioiden johtotehtävissä ja 43 prosenttia viestinnän johtotehtävissä.

Vastaajista 42 prosenttia oli yritysten, 34 prosenttia järjestöjen ja 24 prosenttia julkishallinnon edustajia. Vastaajista yli neljännes (27 %) oli yli 500 henkeä työllistävistä organisaatioista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Puolustan Moilasen näkemystä tässä asiassa. Tämä on onnettoman sosiaalipolitiikan, ja nimen omaan poliittisten puolueitten ongelma. Niin kauan kuin meillä on asunnottomia ja ihmisiä ruokajonoja, sijaiskotisijoitettuja, työttömiä, alkoholisteja ja peliriippuvaisia on ongelma mitä suurimmassa määrin poliittinen. Miten lie kävi sille "maakellarimiehelle", joka asusteli itsekseen ketään häritsemättä poissa näkyvistä ? Saako hän jatkaa "yksiössään" asumista, vai pistikö sossu hänetkin katua roskittamaan ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä meni kyllä pihlajalinnan johtajaan totaalisesti luottamus. Sietäis hän saada potkut tai pahoitella ylilyöntiä ja ottaa takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä hänen sanomisissa oli typerää, tosiasioista puhuminenko. Menkää porukka nyt vähäksi aikaa itseenne ja lopettakaa liitely, Moilanen puhui niin kuin asia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa tässä on se että samat ihmiset ovat olleet Mannerheimin puistossa vuosia eikä aiheesta ole keskusteltu koska kukaan ei ole huomannut heitä pensasaidan takaa. Ero oli kyllä huomattava lidlin terassilla ja anttilan edessä, pitäisikö siihenkin tehdä pensasaita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Suomessa ole sananvapaus ja omien mielipiteiden ilmaisu vapaus?en itsekkään ole samaa mieltä tässä asiassa mutta jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toki, jonkun kutsuminen ihmisroskaksi ei lienee asiallista siltikään, varsinkaan ihmiseltä joka on vastuussa ihmisten sairaanhoidosta, Suomessa kaikki hoidetaan ja heitä kohdellaan tasa-arvoisesti oli henkilö päihderiippuvainen tai ei. Halventavaa ja ala-arvoista käytöstä ei voi perustella sananvapaudella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus on oikeus. On myös tosiasia että sanomistaan kantaa vastuun. Pihlajalinnan johto käytti sananvapautta. Antoi lopputilin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oma moka tai valheellisen julkisuuskuvan takaa paljastuva todellisuus ole mikään vääjäämätön kohdalle sattuva kriisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ne on suorastaan "koiranvirkoja" kaikki semmoset asemat ja ammatit, joissa jostakin varomattomasta möläytyksestä voi seurata vaikka mitä.
Kuka se hoksaa joka jumalan sekunti ajatella mitä sattuu suustaan paukauttamaan.
Vapaus se on ihmiselle parasta tässäkin asiassa.
Sairastuuhan siitä jo joka ikisen sanan puntaroinnista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä Moilaskohu sinetöinyt sen, että sote-uudistusta ei tule ainakaan lähivuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä arvioartikkeli aiheesta. Itse olen ajattelemassa, että tämä oli täysin Keskustalle kuin tarkoitettu kömmähdys. Kun on seurannut tätä viimeistä kolmea vuotta politiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikalla tai kepulla ei ole mitään tekemistä tämänkään asian kanssa. Hyväosaisuudella ja ymmärtämättömyydellä taas on tekemistä. Ihmiset ovat yksilöitä aina. Jotkut syntyvät kultalusikka suussa ja seuraukset ovat sen mukaisia. On tässä tietty se poliittinen yhteys ja piirre olemassa, että haaskallahan on aina ruuhkaa.

Suomessa on historian paras hallitus ja historiallisen hyvä pääministeri. Mies joka ymmärtää miten ihmisille saadaan töitä näissä olosuhteissa. Myös työministeri tekee kaikkensa, mutta lakkokeisarit tekevät myös kaikkensa. En minäkään silti Kepua äänestäisi, mutta se taas johtuu perimästä. Kommarin lapset äänestää kommaria ja arimmat häveliäisyyssyistä niitä vihreitä tms. jne. ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei puhunut huonosta elämäntilanteesta, vaan Valkean alueen "ongelmista" bisnekseen ja turismiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä selvitetään itse asiantuntijan referenssit netistä eikä aleta ulisemaan palstalla. Ei kai Kalevakaan käänny kenen puoleen tahansa. Pelkästä tekstistä selviää Soraisen asiantuntemus. Oliko kommentoijalla asiassa ylivertaista tietoa esitettävänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilanen lipsautti ääneen sen mitä päättäjät ja muut parempina ihmisinä itseään pitävät (hyvin toimeen tulevat), ajattelevat mm. työttömistä, eläkeläisistä, mielenterveysongelmaisista ja päihdeongelmaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien ihmisten on saatava olla rotuaarilla. Varsinkin heidän, joilla ei ole muuta elämää. On yhteiskunnan tehtävä järjestää asiat kuntoon heille, jotka eivät siihen itse kykene.

Rotuaarin likaisuus ei johdu miltään osin juopoista tai syrjäytyneiden aiheuttamista roskaamisista. Heillä tuskin on varaa edes roskata.

Kaksinaismoraali kukoistaa. Esim. Kuusisaari kesällä - rock-rapahtumien jälkeen on hirveän näköinen kaatopaikka. Uskoisin että yhden tapahtuman jälkisiivous aiheuttaa enemmän siivouskustannuksia kuin syrjäytyneet elinikänsä aikana yhteensä.

Tämän johdosta voi päätellä tai ihan tosiasioihin vedoten todeta, että valtuutettu puhui valtuustossa juuri siitä mitä ajatteli roskista. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

19:07
Rekka lipesi tieltä Limingassa ja katkaisi valotolpan mennessään – nelostiellä yksi ajokaista suljettuna
19:00
Tutkimusprofessorit: Trumpin termivalinta ehkä sittenkin oikea –  "raking" voi tarkoittaa muutakin kuin haravointia
19:00
Ympäristö pelastetaan joka päivä niin Stora Ensolla, sairaalassa kuin ekokampaamossakin – "Euro toimii konsulttina" Tilaajille
19:00
Latvia valmistautuu historialliseen julkistukseen: Tuhansien KGB:lle tietoja välittäneiden nimet avataan arkistosta – mukana julkkiksia ja sukulaisia Tilaajille
18:46
Pohjantien liikenne pysäytetään ajoittain yöllä
18:38
Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla keräsi yli 60 000 allekirjoitusta
18:00
Hertta Inkala, 14, ei halua Kiasmaan taidetestaajaksi, jos Helsinkiin pitää lentää – lue, mitä tavalliset suomalaiset ovat valmiita tekemään ilmaston hyväksi Tilaajille
145
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
79
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
67
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
62
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
31
Kansanedustaja suomii armeijan ruokakokeiluja: Kohta rämmitään proteiinipatukan voimalla.
30
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
25
Lintilä ryhtyy selvittämään itäisen ja pohjoisen Suomen junaliikennettä – saako Kainuu yöjunan takaisin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uusi gallup.

Onhan se todettu monen monta kertaa että puheenjohtaja on puolueen menestyksestä vastuussa ja se vastuu pitää myös kanta... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image