Oulu

Krii­si­vies­tin­nän ammattilainen kommentoi Riikka Moilasen tapausta: "Äärimmäisen typerä teko ja am­mat­ti­tai­do­ton­ta krii­si­vies­tin­tää"

Anna Sorainen muistuttaa, että tilanteet tulevat nopeasti, jolloin pitäisi olla hyvin ammattitaitoinen johtaja. Sorainen kommentoi Riikka Moilasen (kuvassa) nopeita potkuja Pihlajalinnan johdosta. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 12.9.2018 10:12
Tanja Nuotio

"Hänen olisi pitänyt pyytää anteeksi ja sanoa, että tämä oli ihan järkyttävä moka: sanoa, että käytin sellaista sanaa, jota ei olisi saanut käyttää enkä ajattele näin."

Kriisiviestinnän ammattilainen Anna Sorainen toteaa, että Pihlajalinnasta potkut saanut Riikka Moilanen lankesi anteeksipyytämisen tematiikkaan, jossa hän ei ymmärtänyt pyytää tekoaan anteeksi vaan vain sitä, miten sanomiseen on reagoitu.

– Hän on tehnyt todella tyhmän teon ja hänen olisi pitänyt se tunnistaa ja tunnustaa itse. Hänen olisi pitänyt pyytää anteeksi ja sanoa, että tämä oli ihan järkyttävä moka: sanoa, että käytin sellaista sanaa, jota ei olisi saanut käyttää enkä ajattele näin, Sorainen kommentoi.

Sorainen muistuttaa, että tilanteet tulevat nopeasti, jolloin pitäisi olla hyvin ammattitaitoinen. Oulun kaupunginvaltuuston keskustalainen jäsen Riikka Moilanen kutsui valtuuston kokouksessa syrjäytyneitä ihmisiä ihmisroskaksi.

– Hän ei hoitanut tätä tilannetta ammattitaitoisesti ja hän saa siitä nyt maksaa. Mielestäni on äärimmäisen typerää sanankäyttöä ihmiseltä, joka on vastuussa sekä Pihlajalinnan johtajana että kaupunginvaltuutettuna ihmisten hyvinvoinnista.

Soraisen mukaan Moilasen tapaus on tyypillinen niin sanottu sosiaalisen median moka, joka laajenee mittaviin suhteisiin. Suuri yleisö innostuu sosiaalisen median kanavissa, ja siihen samaan yhteyteen kerätään paljon muutakin negatiivista arvostelua, joka menee henkilöön ja puolueeseen.

Joka viidennessä organisaatiossa kriisi johti henkilövaihdoksiin

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes kaikki organisaatiot ovat kokeneet kriisitilanteita kahden viime vuoden aikana.

Joka viides kriisin kokeneesta kertoi, että kriisi johti organisaatiossa henkilövaihdoksiin. Lähes 70 prosentin mukaan organisaation toimintatapoihin tehtiin kriisin seurauksena muutoksia.

Viestintätoimisto Ground Communications on selvittänyt suomalaisten johtajien ja viestinnän johtotehtävissä työskentelevien näkemyksiä ja kokemuksia kriisitilanteista sekä niiden viestinnästä.

Vastaajista 83 prosenttia on kokenut kriisitilanteen kahden viime vuoden aikana. Tyypillisimpiä kriisien alkulähteitä ovat julkiset paljastukset ja väitteet sekä sisäisesti kriittiset tilanteet. Joka kolmas koki, ettei kriisiä käsitelty mediassa objektiivisesti ja faktoihin perustuen.

Anna Sorainen on Groundin perustaja ja toimitusjohtaja.

Kriisitilanteisiin valmistaudutaan melko huonosti

Kyselytutkimuksen perusteella suomalaisissa organisaatioissa valmistaudutaan kriisitilanteisiin melko huonosti: vastaajista 41 prosenttia koki, ettei kriisitilanteeseen oltu varauduttu kovin hyvin ja 63 prosenttia oli sitä mieltä, ettei kriisitilanteita varten oltu harjoiteltu riittävästi.

– Organisaatioiden kriisiviestintävalmiuksissa on paljon kehittämisen varaa. Näyttää siltä, että kriittisiä tilanteita ei kovin hyvin tunnisteta ­– tai tunnusteta – etukäteen. Yli puolet kriisin kokeneista arvioi, ettei kriisiä olisi voitu estää. Useat kriisit olisivat estettävissä, jos riskien ja maineuhkien ennakointi sekä organisaatioiden sisäiset prosessit olisivat kunnossa, Sorainen kommentoi.

Kyselytutkimuksen mukaan tyypillisimpiä kriisien syitä ovat kielteinen paljastus tai väite (30 % vastaajista), sisäisesti kriittinen tilanne (30 %) ja akuutti virhe (28 %), kuten moka sosiaalisessa mediassa tai huono asiakaspalvelukokemus.

44 prosenttia koki, että kriisiä käsiteltiin julkisuudessa hyvin tunnepitoisesti

Joka kolmas kriisin kokeneesta ei pitänyt kriisin käsittelyä mediassa objektiivisena ja faktoihin perustuvana.

44 prosenttia koki, että kriisiä käsiteltiin julkisuudessa hyvin tunnepitoisesti. Vastaajista 37 prosenttia kertoi kohdanneensa kriisitilanteessa valeuutisointia tai trollausta sosiaalisessa mediassa.

– Kyselyn tulokset vahvistavat sen, että tunteilla käyvä julkisuus näkyy organisaatioiden arjessa. Negatiiviset asiat tulevat vääjäämättä esiin, joko organisaation sisältä tai sen ulkopuolelta raportoituina. Viestinnän strategisen suunnittelun ja viestintätaitojen tulisi olla korkealla ylimmän johdon agendalla. Pitkäjänteinen ja faktoihin perustuva viestintä on välttämätöntä ennakointia ja valmistautumista myös kriisiviestintään, Sorainen painottaa.

Kysely toteutettiin internetkyselynä touko–kesäkuussa 2018. Se kohdennettiin suomalaisten yritysten, julkihallinnon ja järjestöjen johtajille sekä viestintäjohdolle. Kyselyyn saatiin 95 vastaajaa, joista 57 prosenttia työskenteli organisaatioiden johtotehtävissä ja 43 prosenttia viestinnän johtotehtävissä.

Vastaajista 42 prosenttia oli yritysten, 34 prosenttia järjestöjen ja 24 prosenttia julkishallinnon edustajia. Vastaajista yli neljännes (27 %) oli yli 500 henkeä työllistävistä organisaatioista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Mikä hänen sanomisissa oli typerää, tosiasioista puhuminenko. Menkää porukka nyt vähäksi aikaa itseenne ja lopettakaa liitely, Moilanen puhui niin kuin asia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa tässä on se että samat ihmiset ovat olleet Mannerheimin puistossa vuosia eikä aiheesta ole keskusteltu koska kukaan ei ole huomannut heitä pensasaidan takaa. Ero oli kyllä huomattava lidlin terassilla ja anttilan edessä, pitäisikö siihenkin tehdä pensasaita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Suomessa ole sananvapaus ja omien mielipiteiden ilmaisu vapaus?en itsekkään ole samaa mieltä tässä asiassa mutta jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toki, jonkun kutsuminen ihmisroskaksi ei lienee asiallista siltikään, varsinkaan ihmiseltä joka on vastuussa ihmisten sairaanhoidosta, Suomessa kaikki hoidetaan ja heitä kohdellaan tasa-arvoisesti oli henkilö päihderiippuvainen tai ei. Halventavaa ja ala-arvoista käytöstä ei voi perustella sananvapaudella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oma moka tai valheellisen julkisuuskuvan takaa paljastuva todellisuus ole mikään vääjäämätön kohdalle sattuva kriisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ne on suorastaan "koiranvirkoja" kaikki semmoset asemat ja ammatit, joissa jostakin varomattomasta möläytyksestä voi seurata vaikka mitä.
Kuka se hoksaa joka jumalan sekunti ajatella mitä sattuu suustaan paukauttamaan.
Vapaus se on ihmiselle parasta tässäkin asiassa.
Sairastuuhan siitä jo joka ikisen sanan puntaroinnista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä Moilaskohu sinetöinyt sen, että sote-uudistusta ei tule ainakaan lähivuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä arvioartikkeli aiheesta. Itse olen ajattelemassa, että tämä oli täysin Keskustalle kuin tarkoitettu kömmähdys. Kun on seurannut tätä viimeistä kolmea vuotta politiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikalla tai kepulla ei ole mitään tekemistä tämänkään asian kanssa. Hyväosaisuudella ja ymmärtämättömyydellä taas on tekemistä. Ihmiset ovat yksilöitä aina. Jotkut syntyvät kultalusikka suussa ja seuraukset ovat sen mukaisia. On tässä tietty se poliittinen yhteys ja piirre olemassa, että haaskallahan on aina ruuhkaa.

Suomessa on historian paras hallitus ja historiallisen hyvä pääministeri. Mies joka ymmärtää miten ihmisille saadaan töitä näissä olosuhteissa. Myös työministeri tekee kaikkensa, mutta lakkokeisarit tekevät myös kaikkensa. En minäkään silti Kepua äänestäisi, mutta se taas johtuu perimästä. Kommarin lapset äänestää kommaria ja arimmat häveliäisyyssyistä niitä vihreitä tms. jne. ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei puhunut huonosta elämäntilanteesta, vaan Valkean alueen "ongelmista" bisnekseen ja turismiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä selvitetään itse asiantuntijan referenssit netistä eikä aleta ulisemaan palstalla. Ei kai Kalevakaan käänny kenen puoleen tahansa. Pelkästä tekstistä selviää Soraisen asiantuntemus. Oliko kommentoijalla asiassa ylivertaista tietoa esitettävänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilanen lipsautti ääneen sen mitä päättäjät ja muut parempina ihmisinä itseään pitävät (hyvin toimeen tulevat), ajattelevat mm. työttömistä, eläkeläisistä, mielenterveysongelmaisista ja päihdeongelmaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien ihmisten on saatava olla rotuaarilla. Varsinkin heidän, joilla ei ole muuta elämää. On yhteiskunnan tehtävä järjestää asiat kuntoon heille, jotka eivät siihen itse kykene.

Rotuaarin likaisuus ei johdu miltään osin juopoista tai syrjäytyneiden aiheuttamista roskaamisista. Heillä tuskin on varaa edes roskata.

Kaksinaismoraali kukoistaa. Esim. Kuusisaari kesällä - rock-rapahtumien jälkeen on hirveän näköinen kaatopaikka. Uskoisin että yhden tapahtuman jälkisiivous aiheuttaa enemmän siivouskustannuksia kuin syrjäytyneet elinikänsä aikana yhteensä.

Tämän johdosta voi päätellä tai ihan tosiasioihin vedoten todeta, että valtuutettu puhui valtuustossa juuri siitä mitä ajatteli roskista. Surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ollen sitä mieltä että kuusisaaren juhlat pitää siirtää hietapankille tai hailuotoon,yksi vaihtoehto olis ruskon kaatopaikka,Ja Kauppurienkadun ravintolat laitetaan illan jälkeen siivoamaan katu lasinsiruista,heille se kuuluu lain mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parenpi olisi kieltää se jumalaton musiikki kokonaan Suomesta. Se on NATO-INTOILIJOIDEN keksintöä. Ja ihmisen ei pidä tehdä kuvia itsestään eikä luomakunnasta eikä -kaupunista. Kuvat pois Kalevasta ja tilalle urheilutuloksia ja mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvin hoksattu tuo kaatopaikkaidea. Siinä Roskatunturin, anteeksi Ruskotunturin rinteessä olisi kertakaikkiaan huikea biletysalue. Sinne uppoaisi kaikki nyky rymykulttuurin lieveilmiöt ja kakofonian soraäänet desibeleineen ruskonalueen suomaastoihin. Lisäksi siivekkäät puhtaanapitäjät hoitaisivat tuota pikaa kaiken oksentelun ja orgaanisen jätteen parempiin suihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image