Oulu

Käräjoikeus antoi neljännen tuomion Oulun sek­su­aa­li­ri­kos­vyyh­dis­sä – tekijälle reilu kolme vuotta vankeutta

Oulu 7.6.2019 13:25 | Päivitetty 7.6.2019 16:13
Henriikka Uusitalo

Oulun käräjäoikeus on antanut neljännen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta seksuaalirikosvyyhdistä.

Se tuomitsi yksimielisesti Javad Mirzadin kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1990 syntynyt Mirzad oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Lisäksi hän teki tytölle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Hän muun muassa suuteli tyttöä ja kosketteli tätä eri puolilta vartaloa. Tekoja oli useita, ja ne tapahtuivat yksityisasunnossa viime vuoden elokuussa.

Syytetty kiisti syyllistyneensä muuhun kuin tytön suutelemiseen ja hänen vartalonsa kosketteluun. Hän kertoi luulleensa tyttöä 16-vuotiaaksi. Käräjäoikeus ei pitänyt väitettä uskottavana.

Osapuolet tapasivat useita kertoja miehen asunnossa

Osapuolet olivat vaihtaneet puhelinnumeroita miehen asunnolla, jonne tyttö oli mennyt. Sen jälkeen he pitivät yhteyttä WhatsApp- ja Instagram-sovellusten avulla ja puhelimitse sekä tapasivat miehen asunnossa. Mies antoi tytölle rahaa linja-automatkoihin, joilla tyttö saapui tapaamisiin.

Käräjäoikeuden mukaan rikos on kokonaisuudessaan törkeä, koska asianosaisten ikäero on suuri, ja syytetty käytti hyväkseen tytön kiinnostusta. Oikeus myös perusteli rikoksen törkeyttä sillä, että miehen teot aiheuttivat tytölle kipua.

– Edelleen rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus perusteli päätöstään.

Oikeus pohjasi tuomionsa uhrin kertomukseen, jota muu kirjallinen näyttö ja henkilötodistelu tukivat. Kirjallisina todisteina esitettiin muun muassa osapuolten välinen viesti- ja puheluhistoria ja lääkärinlausuntoja.

Pääkäsittelyssä katsottiin uhrin haastattelunauhoitteet sekä kuultiin syytettyä. Asia käsiteltiin kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa.

Käsittely suoritettiin ilman yleisöä. Oikeus määräsi salassa pidettäviksi muun muassa uhrin ja hänen huoltajiensa henkilöllisyydet, oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tuomion. Salaamisella suojellaan uhrin yksityisyyttä.

Vahingonkorvauksia 19 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle yhteensä 19 000 euroa vahingonkorvausta kivusta ja särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan tytön oikeuskuluja noin 5 000 euroa. Tuomitun omat oikeudenkäyntikulut, jotka ovat lähes 5 900 euroa, tulevat valtion maksettavaksi miehen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeus on tähän mennessä antanut Mirzadin lisäksi kolmelle muulle miehelle tuomion. Seuraavan, eli viidennen, syytetyn tuomion on määrä tulla ensi viikolla.

Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
29
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image