Oulu

Käräjoikeus antoi neljännen tuomion Oulun sek­su­aa­li­ri­kos­vyyh­dis­sä – tekijälle reilu kolme vuotta vankeutta

Oulu 7.6.2019 13:25 | Päivitetty 7.6.2019 16:13
Henriikka Uusitalo

Oulun käräjäoikeus on antanut neljännen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta seksuaalirikosvyyhdistä.

Se tuomitsi yksimielisesti Javad Mirzadin kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1990 syntynyt Mirzad oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Lisäksi hän teki tytölle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Hän muun muassa suuteli tyttöä ja kosketteli tätä eri puolilta vartaloa. Tekoja oli useita, ja ne tapahtuivat yksityisasunnossa viime vuoden elokuussa.

Syytetty kiisti syyllistyneensä muuhun kuin tytön suutelemiseen ja hänen vartalonsa kosketteluun. Hän kertoi luulleensa tyttöä 16-vuotiaaksi. Käräjäoikeus ei pitänyt väitettä uskottavana.

Osapuolet tapasivat useita kertoja miehen asunnossa

Osapuolet olivat vaihtaneet puhelinnumeroita miehen asunnolla, jonne tyttö oli mennyt. Sen jälkeen he pitivät yhteyttä WhatsApp- ja Instagram-sovellusten avulla ja puhelimitse sekä tapasivat miehen asunnossa. Mies antoi tytölle rahaa linja-automatkoihin, joilla tyttö saapui tapaamisiin.

Käräjäoikeuden mukaan rikos on kokonaisuudessaan törkeä, koska asianosaisten ikäero on suuri, ja syytetty käytti hyväkseen tytön kiinnostusta. Oikeus myös perusteli rikoksen törkeyttä sillä, että miehen teot aiheuttivat tytölle kipua.

– Edelleen rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus perusteli päätöstään.

Oikeus pohjasi tuomionsa uhrin kertomukseen, jota muu kirjallinen näyttö ja henkilötodistelu tukivat. Kirjallisina todisteina esitettiin muun muassa osapuolten välinen viesti- ja puheluhistoria ja lääkärinlausuntoja.

Pääkäsittelyssä katsottiin uhrin haastattelunauhoitteet sekä kuultiin syytettyä. Asia käsiteltiin kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa.

Käsittely suoritettiin ilman yleisöä. Oikeus määräsi salassa pidettäviksi muun muassa uhrin ja hänen huoltajiensa henkilöllisyydet, oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tuomion. Salaamisella suojellaan uhrin yksityisyyttä.

Vahingonkorvauksia 19 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle yhteensä 19 000 euroa vahingonkorvausta kivusta ja särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan tytön oikeuskuluja noin 5 000 euroa. Tuomitun omat oikeudenkäyntikulut, jotka ovat lähes 5 900 euroa, tulevat valtion maksettavaksi miehen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeus on tähän mennessä antanut Mirzadin lisäksi kolmelle muulle miehelle tuomion. Seuraavan, eli viidennen, syytetyn tuomion on määrä tulla ensi viikolla.

Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image