Oulu

"Jälleen kerran toivon sen­saa­tio­mais­ta tuh­ki­mo­ta­ri­naa" – Business Finland uskoo Nokian 5G-verkkojen menestykseen, josta Trump tviittasi haluavansa osansa

5G-mallipuhelin ei vielä mahdu taskuun. Se painaa paljon ja syö liikaa sähköä, mutta ehtinee kehittyä ennen kuin ensimmäiset laitevalmistajat tuovat 5G-kännykät markkinoille tämän vuoden aikana. KUVA: Matti Räty
Oulu 24.2.2019 11:24
Marjo Oikarinen

Johtaja Kalle Kivekäs pitää 5G-verkkoja seuraavana mullistavana harppauksena. Presidentti Donald Trump tviittasi loppuviikosta haluavansa Yhdysvaltoihin jopa 6G:n, jota vasta kehitellään Oulun yliopistossa.

Business Finlandin johtaja Kalle Kivekäs uskoo 5G:n olevan Nokialle uusi menestystarina.

Hän työskenteli itse pitkään Nokian matkapuhelinten ostossa johtajana ja tietää, että 5G:hen on panostettu askel kerrallaan pitkäjänteisellä tuotekehityksellä.

Vielä Jorma Ollilan aloittaessa Nokian toimitusjohtajana verkot kannattelivat yritystä, mutta sitten puhelimet kasvoivat rinnalle ja menivät moneksi vuodeksi ohi. Verkkoteknologian kehittämistä ei kuitenkaan unohdettu.

– Onnella on aina merkitystä menestyksessä, mutta kyse on myös siitä, että jotain valitaan ja siinä päämäärätietoisesti pysytään – notkahduksista huolimatta, Kivekäs sanoo.

– Jälleen kerran toivon sensaatiomaista tuhkimotarinaa, joka on aivan realistinen.

Lännen Media kertoi sunnuntaiaamuna 5G-verkkojen kehittämisestä Oulussa Otava-testilaboratoriossa. 5G-puhelimen prototyyppi on vielä iso, paksu ja sähköä syövä laite, mutta laitevalmistajien pitäisi saada ensimmäiset 5G-kännykät kuluttajien saataville vielä tämän vuoden aikana.

Myös yhdysvaltalaismediassa nostettiin loppuviikosta esiin suomalainen teknologiaosaaminen sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump oli tviittannut haluavansa 5G:n ja jopa 6G:n Yhdysvaltoihin niin pian kuin mahdollista. 6G-teknologiaa ei ole vielä olemassakaan, mutta sitä kehitellään Oulun yliopistossa.

Trumpin sanoista kirjoittaa esimerkiksi Mashable.com, joka tietää kertoa, että 6G-tekniikkaa kehitetään Suomessa.

Kilpailijoita Ericsson ja Huawei

Kivekkään mukaan yksi ratkaisevista käännekohdista Nokialle oli tammikuu 1998, jolloin sovittiin, että 3G tulee pohjautumaan tiettyyn standardiin, jossa Nokia oli keskeinen pioneeri. Järjestelmien perustana olevien patenttien elinikä on pitkä, joten Kivekäs arvioi Nokian 5G-vahvuuden rakentuneen vähitellen sieltä asti.

Nokia oli harvoja yrityksiä, joka oli vahva sekä puhelimissa että verkoissa. Tällä on ollut suuri merkitys, samoin standardoinnissa tehdyllä yhteistyöllä ruotsalaisen Ericssonin kanssa.

Noiden kahden lisäksi maailmanlaajuisessa 5G-kilpailussa on nyt mukana kiinalainen Huawei, jonka maine on ryvettynyt, koska Yhdysvallat epäilee sen käyttävän laitteitaan vakoiluun.

Siksi Yhdysvallat on kehottanut liittolaisiaan rajoittamaan yrityksen osallistumista 5G-verkon rakentamiseen.

Nyt Huawei on kuitenkin pääsemässä Saksan markkinoille, koska näyttöä tietojen varastamisesta ei ole saksalaisten kyberturvallisuusviranomaisten mukaan löytynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Turha täällä on pessimismiä viljellä, ja on hyvä muistaa että Ollila ja Kallasvuo on lyöty ritareiksi savutuksistaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no nyt alkoi G pisteitä löytymään, myös kallon sisältä kun säteilytehot nostetaan tappiin. Itse alan käyttämään suojakypärää (hermeettiinen Faraday häkki) liikkuessani urbaaneilla teknologia-uraa uurtavilla seuduilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä on terveys vaikutukset?
Bisnes edellä terveystekijät jää taka-alalle. Onneksi tästä tulee kaupunkikeskusten ongelma.
Periferiaan nämä ei yllä, puhumattakaan 6G:stä. Ihmisten eriarvoisuus kasvaa, sekä hyvässä että pahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meret on täynnä muoviroskaa samalla tavoin verkot on täynnä mainosroska dataa. Molemmista ongelmista pitää päästä eroon. On järjetöntä että verkkojen hitaus ja tukkoisuus johtuu hyödyttömästä mainosdatasta. Siitä kärsii käyttäjät ja vielä maksaa lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekniikan kehittämisen lisäksi tulisi puuttua suurimpaan ongelmaan elikkä verkot tulkitaan mainos"sontaan". Suurin osa datasta on mainoksia, kustannuksia aiheuttavaa dataroskaa jonka kuluttajat joutuu maksamaan. Saastuttaa ja tuhlaa maapallon resursseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokialla olis mahdollisuuksia jos se saisi kitkettyä sisäisen korruption, jota se ei itse tunnista tai ei halua, kun mennään mukavuus alueella .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen operaattorit käyttävät Huawein tekniikkaa. Mitä järkeä?
Ei kuulemma voi epäillä yhteistyökumppania vakoilusta. Karseeta sanon mä.

Huawein puhelin ja Lenovon läppärit firmoissa ja Huawein verkkolaitteet operaattoreilla niin kaikki tieto on kopioituna Kiinassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ollaan sitten mikroaaltouunin taajuuksilla ja ylikin, ihmiset tulevat "asumaan" mikroaaltouuneissa! Operaattorit voivat vieläkin asennella antenneja aika vapaasti, kunhan ne eivät riko kaunista kaupunkikuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3G ja 4G ovat jo mikroaaltotaajuksilla 2-3GHz alueella, joten 5G ei tuo tuossa mielessä mitään uutta uhkaa maailmanlopun odottajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siinä iso ero siirryttäessä 3-4G 5Geehen! Ihan turha vähätellä terveys ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertaiseti sanottuna yksinkertaisille ihmisille. Mitä suurempi taajuus, sen läpitunkevampaa se on. Tiedättehän, röntgenkin on radiosäteilyä, ja sitä käytetään myös syöpähoidoissa tuhoamaan syöpäsolukkoa, ns, rankat hoidot. Samalla radioaktiivinen säteily itsessään aiheuttaa syöpää, kuten tiedämme fyysikko Marie Curien ikävästä kohtalosta. Säteily ja sen tiheys, siinäpä se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo taida normaalille puhelimen käyttäjälle paljon mullistuksia tuoda, se on sellainen IoT-laitteille ja ruuhkapaikkaan soveltuva yhteys sen lyhyen kantaman johdosta. Tässä alkuinnostuksessa siitä käytetään vain superlatiiveja, koska se muokkaa kuluttajien käyttäytymistä ja tuo rahaa opraattoreille ja valmistajille. Alueilla joissa ei 4G toimi, ei toimi myöskään 5G, sen signaloinnin takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno Nokia...taas ollaan maailman huipulla ja teknologian johtavia toimittajia. 5G ei tule myrskynä vaan tasaisena investointivirtana seuraavaan 10 vuoden kuluessa jonka jälkeen koittaa 6G. Tämä muuttaa lähes kaiken teollisuuden prosesseja ja sen mihin olemme tottuneet eli voidaan puhua neljännestä teollisesta vallakumouksesta. Vallankumoukset tähän saakka 1. höyrykone 2. sähkö 3. internet 4. 5G/6G langattomat äärettömän nopeat ja <1ms latenssin yhteydet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on Nokian ja Honorin pihelimet, mutten usko Kiinalaisten varastavan sen sijaan epäilen Googlen syyllistyvän siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä voit valita puhelinmerkkisi, mutta et sitä, minkä firman valmistamien laitteiden kautta puhelusi ja datasi kulkee. Sinun operaattorisi tekee sen valinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä digitalisaatiosta on tehty loputon suo kuluttajille kulkea. Eihän tässä ole enää mitään järkeä aina vähän kehittää uutta ja entinen vanhentuu käsiin. Ihmiset pakotetaan orjiksi. Ihmiskunta on höyrähtänyt pahemman kerran. järkikin sanoo, ettei kehitys voi jatkua kovin pitkään, muutamia kymmeniä vuosia. Kumpi tapahtuu ennemmin, digitalisaatio tuhoaa ihmiskunnan vai rappeutuuko ihminen geneettisesti lopullisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

16:28
Kultaleijonat saapuivat Suomeen! "Mörkölennosta" ensimmäisenä pelaajana astui ulos Mörkö-Anttila itse
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image