Oulu

Ivalon ko­ro­na­vi­ruse­päi­lyt eivät toistaiseksi aiheuta toimenpiteitä OYSissa – In­fek­tio­lää­kä­ri: "Kannattaa odottaa näytteitä ihan rauhassa, en pitäisi epäilyä erityisen vahvana"

Oulun ylipistollisessa sairaalassa seurataan koronavirusepäilyä. KUVA: Tiina Mäntykivi
Oulu 24.1.2020 10:55 | Päivitetty 24.1.2020 12:07
Antti Karvonen

Perjantaina aamulla uutisoitiin, että Ivalossa kaksi Kiinan Wuhanista turistia on hakeutunut hoitoon influenssaoireiden vuoksi. Turisteista otetut näytteet on lähetetty Helsinkiin analysoitavaksi koronaviruksen varalta.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa uutinen ei toistaiseksi ole aiheuttanut toimenpiteitä.

– Meillä on ohjeistus siihen että miten toimitaan jos tulee epäily. Niin kauan kun ei ole potilaita ei voida muuta tehdäkään, OYSin infektioiden torjuntayksikön vs. osastonylilääkäri Teija Puhto sanoo. 

Ohjeistuksessa neuvona on hoitaa potilasta ilmavarotoimihuoneessa. 

Lapin keskussairaalan infektiotautien ylilääkärin Markku Broasin mukaan on epätodennäköistä, että wuhanilaisturistien tapauksessa on kyse koronaviruksesta. Teija Puhto on hänen kanssaan samaa mieltä. 

– WHO:n (Maailman terveysjärjestö) ja ECDC:n (Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus) mukaan taudin tuleminen Eurooppaan on epätodennäköistä. Ajattelen, että kannattaa odottaa näytteitä ihan rauhassa. En pitäisi epäilyä erityisen vahvana. 

Puhton mukaan on syytä muistaa, että Lapin potilaat ovat hyväkuntoisia eivätkä he tarvitse sairaalahoitoa.

– Ei ole toistaiseksi mitään syytä siirtää heitä esimerkiksi yliopistolliseen sairaalaan hoitoon.

Tällä hetkellä Lapin sairaanhoitopiiri ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset vastaavat Lapin tilanteen selvittämisestä yhdessä THL:n kanssa.

– Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset Wuhan-koronavirustapaukset ovat Suomessa mahdollisia. Mahdollisten tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotteessa.

THL myös päättää siitä, järjestetäänkö tautiriskin vuoksi esimerkiksi lentoasemille joitakin erityistoimenpiteitä. 

– Tällä hetkellä sellaisia (erityistoimenpiteitä) ei ole, kertoo Finavian viestintäkoordinaattori Elina Suominen

Juttua muokattu kello 12.07: Lisätty tieto lentoasemien tilanteesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tieto rauhoittaa.
Japanissa varmistettu vasta toinen koronavirustartunta. Kyseinen kiinalainen matkustanut edestakaisin ja käynyt molemmilla kerroilla lääkärissä Tokiossa 15 ja seuraavan kerran 17 päivä tammikuuta flunssaoireiden ja kuumeilun vuoksi. Seuraavaksi jo kolmannella tutkimuskäynnillä 20 päivä maanantaina todettu keuhkokuume ja positiivinen näyte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa, tiedottamisessa vähätellään aina, AINA!!! Oli siis tilanne kuinka paha tahansa. Tarkoitus on pitää kansa rauhallisena ja hallinnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos löytyy vastuuta viranomaisilta niin Rollon ja muut Lapin lentokentät tulisi sulkea varotoimenpiteenä. Lapin matkailu on lähtenyt lapasesta ja nyt tulee korjaa virhettä rajoittamalla turhaa matkustusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tällaisen taudin ollessa kyseessä tällaisesta paikasta tulevien potilaiden kanssa, lähtisin siitä että he ovat korona-viruksen kantajia, kunnes testitulokset osoittavat muuta. En ymmärrä miksi tässä pitää ottaa täysin tarpeettomia riskejä...

Typerää tuollainen vähättelevä "rauhoitteleva" viestintä. Paljon enemmän kansalaisia oikeasti rauhoittaisi, jos terveydenhuoltoviranomaiset kertoisivat ottaneensa korona-virusepäilyn vakavasti ja ryhtyneensä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin tartuntojen torjumiseksi, vaikka epäily todennäköisesti osoittautuukin aiheettomaksi.

Tällainen viestintä toisi paremmin uskoa ja luottamusta viranomaisten toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllähän kaikki potentiaalisesti yleisvaarallista tartuntatautia sairastavat hoidetaan asianmukaisesti tarvittavin varotoimin. Tässä tapauksessa siis heidät eristetään ja henkilökunta huomioi asian lukuisin eri tavoin. Eristys puretaan sen ollessa tarpeetonta, eli siinä vaiheessa kun potilas ei ole tartuttava - joko siten että näytteet ovat negatiiviset sellaisten tautien osalta jotka vaativat eristystä tai potilas ei ole enää tartuttava.

En usko hetkeäkään, että tarpeettomia riskejä oltaisiin otettu. Infektioiden torjuntatoimet ovat aivan perusasioita terveydenhuollossa, arkipäivää ja kaikille tuttua. Hölmöyttä on sen sijaan kuvitella, että Suomen kaltaisessa valtiossa terveydenhuollossa ei ymmärrettäisi maallikkoa enempää mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"In­fek­tio­lää­kä­ri: "Kannattaa odottaa näytteitä ihan rauhassa, en pitäisi epäilyä erityisen vahvana""

Ihminen - myös lääkäri - on erehtyväinen ja lehmä on märehtiväinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti THL ja lääkärit seuraavt tiukasti tätä Kalevan palstaa sekä Juttutupaa :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan että virus saadaan tunnistettua siihen tulisi suhtautua mahdollisesti vaarallisena. Ja toimenpiteet sen mukaan. Vähän kuin pommiepäily, sekin on vaarallinen kunnes todetaan aiheettomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on ziljoona vaarallista virusta ja bakteeria. Emme voi koteloitua koteihimme pelkäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, olisikin erittäin epätodennäköistä että virus tulisi Suomeen, voimme olla aivan rauhassa vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image