Oulu

Apu­lai­soi­keus­asia­mies pitää kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Moilasen ih­mis­ros­ka­pu­heen­vuo­roa "e­pä­asial­li­se­na, epä­kun­nioit­ta­va­na ja loukkaavana"

Riikka Moilanen käytti sanaa ihmisroska valtuuston kokouksessa 10. syyskuuta vuonna 2018. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 25.6.2019 22:05 | Päivitetty 26.6.2019 12:47
Katri Keskitalo

Apulaisoikeusasiamies pitää Oulun kaupunginvaltuutettu Riikka Moilasen (kesk.) viime syyskuussa valtuustossa käyttämää niin sanottua ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana". 

Asia käy ilmi apulaisoikeusasiamiehen Maija Sakslinin tiistaina tekemästä ratkaisusta. Apulaisoikeusasiamies tutki tapausta asiasta saamansa kantelun perusteella

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kaupunginvaltuutettu Moilasen menettelyä arvioitaessa pitää ottaa huomioon se, "missä asiayhteydessä hän tätä loukkaavaa sananvalintaa käytti". Sakslinin mukaan Moilanen tarkoitti ihmisroskatermillä "niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet kadun nyt kodikseen". Hänen mielestään kyse ei siis ollut vain "yksittäisestä leimaavasta sanavalinnasta", vaan puheenvuoro oli "epäasiallinen, epäkunnioittava ja loukkaava", sillä se esitettiin kävelykatupintojen puhdistamista ja roskaisuutta käsiteltäessä.

Kaupunginhallituksen marraskuussa tekemän selvityksen mukaan Moilasen puheenvuoro kuului luottamushenkilön moraalisen ja eettisen vastuun piiriin, joten kaupunki ei ryhtynyt hallinnollisiin toimenpiteisiin. Oulun poliisi ei ottanut asiaa tutkittavakseen, sillä poliisin mukaan asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.

Sakslinin mukaan kaupunginhallitus ei toiminut asiassa virheellisesti. 

Kalevan tavoittama Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ei halunnut kommentoida asiaa.

Riikka Moilanen käytti sanaa ihmisroska valtuuston kokouksessa 10. syyskuuta vuonna 2018. Kaupunginvaltuusto käsitteli tuolloin valtuustokselyä, jossa arvosteltiin kaupungin keskustan katujen roskaisuutta ja epäsiisteyttä. Kyselyssä pyydettiin selvitystä siitä, mihin toimenpiteisin ryhdytään kävelykatupintojen puhdistamiseen ja roskien poistamiseen.

Moilanen joutui eroamaan Pihlajalinna Oy:n toimitusjohtajan pestistä asiasta syntyneen kohun vuoksi. 

Juttua päivitetty 26.6.2019 kello 12.46: Päivi Laajala ei halunnut kommentoida asiaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Että meidän Kaupungin Johtaja ei uskalla koskaan ottaa kantaa/kommentoida mitään, sama oli Salmen kanssa...Laajala, pikkuisen ryhtiä ja vastuun kantoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä oikeus hänellä on nimitellä ihmisiä, olipa heillä millainen vaihe elämässään. Osattomia on helppo polkea ja potkia tuollaisten "muka olevinaan"-ihmisten. Häpeäisi vähän, kaikenlaisia meillä on kaupungin johtohenkilöstössä. Eipä saanut ääniä, eikä päässyt eduskuntaan. Me muistamme hänen sanansa aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketään ihmistä tai mitään ihmisryhmää ei tule kutsua ihmisroskaksi. Tämän luulisi olevan täysin selvää ilman apulaisoikeusasiamiehen lausumaakin. Mikäli joku haluaa tätä termiä käyttää, niin tehköön sen omalla nimellään ja jollakin toisella foorumilla kuin täällä Kalevan uutisten kommentointipalstalla. Olen nyt kolme kertaa yrittänyt saada tätä näkökulmaani esille tähän kommenttiketjuun, mutta moderaattori on jostain syystä päättänyt olla julkaisematta viestejäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin nyt äkkiä perimään takaisin kaikki puoluetuet Kepulta vaikka viimeiseltä viideltä vuodelta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveää saivartelua tämän asian jälkikäsittely. Nimittäkää noita ihmisiä miksi haluatte, mutta siellä ne istuu ja häiriköi edelleen. Tässä taidettiin tehdä se helpoin asia, eli lynkattiin yksi ihminen. Ongelma huutelee siellä edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässsä nähdään perisuomalainen toiminta. Käyn usein Oulussa, ja kadut eivät ole siisteytyneet edelleenkään, kirjoittavat ihmiset mitä tahansa. Riikan kysymykseen ei ole tullut vastausta, saatikka tekoja ! Hävetkää naukujat !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöhuolto pesee nyt katuja. Poliisikin on terävöittänyt otetta, avaa silmäsi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ne ihmiset eivät saisi istua isollakadulla? Tai muualla? Jos he eivät häiritse muita niin siinä kun istuvat. On se kamalaa kun ihmiset eivät kestä katsella "tupakoitsijoita, juoppoja, rumia, vammasia, laihoja, lihavia, narkkeja, isonenäsiä, hikisiä ym...." ihmisiä? Aikoinaan jotkut soittelivat jopa tahkokankaan keskukseen, että muuttakaa niitten asukkienne kanssa kauemmas meistä "terveistä ja tavallisista" ihmisistä. Niin taviksissa kuin juopoissakin on erilailla käyttäytyviä ihmisiä. Emme me ole sen parempia, me tavikset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilanen joutui aivan turhaan ja vahingossa sanottujen sanojen vuoksi tapetille ja rajuun käsittelyyn julkisesti. Jokainen, joka tämän tapahtuman on katsonut, ymmärtää lipsahduksen, joita meistä jokainen tekee. Kovan hinnan hän tästä kantoi. Paljon kovemman kuin oikeuden antama rangaistus.

No, sitten toinen asia on kokonaan, että mitä on todella tehty näille ihmisille, alkoholisteille, jotka ovat vallottaneet nämä keskustan penkit. Tämähän se pääongelma oli? Nytkin kesällä tämä on ongelma, joka korostuu. Ne kaupunkilaiset ja turistit, jotka haluavat istua näille penkeille, ovat mahdottomassa asemassa, koska penkit ovat koko päivän varattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko sittenkään lipsahdus. Jo aikojen ajan on tämä väki viettänyt aikaansa eri puistoissa Oulussa, miksi ei kukaan päättäjistä , esimerkiksi nyt tapetilla oleva, ole huomannut tätä ennen ja tuonut asiaa esille. Huomattu varmasti on mutta silmät on suljettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän lipsauttajan omasta elämästä asioita, jotka eivä toisi kunniaa hänelle. Kannattaa aina ajtella ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilanen toi hienosti esille nimeämällä ihmisroska. Jotain nimitystä heistäkin on käytettävä. Ei ollenkaan loukkaavaa. Auttakaa heitä jotka kadulla venyy ja Oulu saa lisää, kun 18 v.nuori sijoituksen jälkeen joutu kadulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apulaisoikeusasiamies ei ole tuomari joten hänen sanomisella ei kannata paljon päätään vaivata.Täysin tarpeeton,"hampaaton" ja verovaroja nielevä instanssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riikka puhui asioista niiden oikeilla nimillä. Kuka ajattelee läheisten jaksamista kun ihminen vaipuu päihteiden käytössä ihmisroska-tasolle. Huumeet on lainsäädännössä kielletty, mutta käytännössä täysin sallittua ja omaan tahtoon perustuvaa. Missä on pakkohoito? Olen tehnyt lukuisia huoli-ilmoituksia juuri tällaisesta asunnottomasta, päihteitäkäyttävästä, agressiivisesti käyttäytyvästä henkilöstä. Mikään ei johda mihinkään, koska ”kunnioitetaan henkilön itsemääräämisoikeutta”. Haloo! Itsemääräämis oikeutta käyttää huumeita mitkä on laissa kielletty. Järki hoi, äly älä jätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun tämä hyvin kertoo nykyajasta. Sanat irroitetaan keskustelun kokonaisuudesta ja kärpäsestä tuleekin härkänen. Voi tätä tahallisesti väärinymmärtämisen ja nättinokkaisuuden aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa muuta! Juurikin näin. Tämä on tätä vihervasemmiston sananvapautta, joka on sallittu vain toiselle osapuolelle. Tästä on hyvä esimerkki viime ajoilta tämä "jääprinsessa"-juttu. Sitäkään ei olisi saanut sanoa ja kuvaamaan uutta ministeriä. Kuka nosti tämän esille - viheriät. En halua elää tämän muotoisessa yhteiskunnassa, jossa mitkään vertauskuvat eivät ole sallittuja. Aika köyhää sanoisin ja suomenkielen raiskausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on alueen valtaa pitävän puolueen "nokkamiehiä", järjestyy kummasti aina uusia tehtäviä näkyvienkin töppäilyjen jälkeen. Kepu ei petä omiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa kohkaamista osuvasta kielikuvasta. Kun keskustelun alla oli kaupungin siistiminen roskista, niin mielestäni oiva kielikuva puhua ihmisroskista kaupunkikuvaa rumentavista ja järjestyshäiriöitä aiheuttavista laitapuolen kulkijoista. Kenen mielestä he kuuluvat kaupungin ykköspaikalle??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, milloin kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin, näitä " niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet kadun nyt kodikseen" kohtaan. Lainaus suoraan Kalevan jutusta. Siellä ne huutelee edelleen, eikä mitään ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image