Oulu

Am­mat­ti­kor­kea­kou­lu Linnanmaalle syksyllä 2020, humanistit ja kas­va­tus­tie­tei­li­jät muuttavat alta pois

Ammattikorkeakoulun toiminnat tulevat kampuksen pohjoisosiin. KUVA: Sara Oinas
Oulu 28.2.2018 6:11
Petri Hakkarainen

Oulun Ammattikorkeakoulu (Oamk) aloittaa toimintansa Linnanmaan kampuksella suunnitellusti syksyllä 2020.

Linnanmaalle siirtyy 4 000–6 000 Oamkin opiskelijaa ja noin 700 henkilökuntaan kuuluvaa.

Oamkin käyttöön siirtyvät kaikki Linnanmaan kampuksen pohjoispäädyn tilat Tiedekirjasto Pegasuksesta eteenpäin, eli humanistien ja kasvatustieteilijöiden nykyiset tilat sekä entisen biologian laitoksen ja eläinmuseon tilat.

Humanistinen ja kasvatustieteiden tiedekunta siirtyvät Linnanmaan länsiosaan. Ravintolat, kirjastot ja TellUs Innovation Arena tulevat yliopiston ja Oamkin yhteiskäyttöön.

Humanistisen tiedekunnan tilojen peruskorjaus valmistuu kesäkuussa, kasvatustieteiden tilojen peruskorjaus marraskuussa.

Yhteistyö tulee menestystä

Oulun yliopisto on ehdottanut omistusjärjestelyjä, joissa yliopisto tulisi Oamkin enemmistöomistajaksi. Molemmilla laitoksilla olisi jatkossakin omat, toisiaan täydentävät tehtävänsä ja niiden rahoitusjärjestelmät säilyisivät erillisinä.

Yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen mukaan yhteistyötä kehittäen voitaisiin luoda kansainvälisesti vetovoimainen tiede-, koulutus- ja innovaatioyhteisö.

Oamkin rehtori Jouko Paaso tähdentää, että molempien korkeakoulujen on menestyttävä omilla sektoreillaan.

– Yhteistyö tukee sitä, kun voimme toteuttaa kampuksen palvelut tehokkaasti yhdessä.

Oulun kaupunki omistaa Oulun Ammattikorkeakoulu Oy:stä 76 prosenttia. Kaupunginvaltuusto on linjannut, että kaupungin omistus arvioidaan. Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan yliopiston ehdottaman omistusjärjestelyselvityksen tekemiselle ei ole estettä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Ensimmäinen rakennusvaihe on sillä mallilla, että Oamkin henkilökunta pääsee pyynnöstään tutustumaan tuleviin tilaratkaisuihin. Vierailijat ovat olleet ihmeissään lukuisista erikokoisista lähiopetustiloista eli monitoimitiloista. Strategian mukaan Oamk kehittää verkko-opetustaan. Esittelijällä ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, että verkko-opetuksessa opettaja on tilassa yksin. Mitään fyysistä luokkaa ei tarvita, vaan lähinnä pieni äänieristetty tila. Lisäksi esiteltiin avokonttoreita ja noin neljän hengen vetäytymistiloja (?). Jos Linnanmaalla on näyttävät tilat ja hienot Iskun kalusteet, niin mihin laitetaan opettajat? Kotikonttoriin? Näyttää siltä, että heti muuton jälkeen aloitetaan luokkien pilkkominen pienempiin tiloihin, joihin useampi verkko-opettaja voi asettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistollakin varmaan siirrytään tämän sulautumisen myötä OAMK:n lab touhuiluun. Syventävät opinnot lopetetaan mielellään kokonaan, koska ne vaativat opettajilta erityisosaamista. Opiskelijat tekevät labeissa sitten keskenään "yrityslähtöisiä keksittyjä ryhmätöitä" syventävinä opintoina ja aina silloin tällöin paikalla käy ihmettelemässä opettaja joka ei käytännössä pääsisi kyseisiä tehtäviä mihinkään firmaan käytännössä tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta se yliopistokin nähtävästi siirtyy OAMK käytännön mukaiseen henkilöstöpolitiikkaan. Osaamisella ei ole mitään väliä. Tehtäviin valitaan "hyvä kaveri" periaatteella omia suosikkeja ja yleensäkään mihinkään tehtävään ei valita parasta hakijaa. Mielellään tehtäviä ei edes laiteta julkiseen hakuun jos "sopiva kaveri" on tarjolla. Henkilöstöasioita käsitellään hyvin monessa tapauksessa käräjäoikeudessa ja kansainväliset kumppanit ihmettelevät menoa. Kun tällaisella kuviolla saa sitten vielä parempia palkkoja kuin yliopistolla niin yliopiston maine tässä tulee homman "suojelijana" kyllä kärsimään merkittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tämä OAMKin mustamaalaus oikein on? Siellä tietenkin kasvatustieteilijät ja muut höpöhöpö-alojen humanistit kiukuttelevat kun niitä töitä historiantutkijana tai muuna experttinä ei ollutkaan tarjolla. Jostain kumman syystä ei AMKin mustamaalausta ole kuulunut esim lääketieteen tai kauppatieteen tieteenkunnan opiskelijoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kuljetukset, parkkipaikat, asunnot?!??!?! Näitä ihmetellään kuorossa, aivan kuin näitä ei olisi kukaan muu miettinyt ja ratkaissut ennen tätä päivää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro minulle epätietoiselle, missä ne suunnitelmat ovat nähtävillä. Jos siis tiedät, että on jo mietitty ja ratkaistu. Jossain mainittiin, että peräti 1000 parkkipaikkaa tulossa. Entä toimiva joukkoliikenne, entä asunnot? Otokylästä voi kipaista pikavauhtia Kotkantielle (ekologista), siirretäänkö kämpät Linnanmaalle ja minne sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto on vuosia yrittänyt rakentaa vaivalloisesti kansainvälistä mainetta. Monet meistä ovat juuri tuon kansainvälisen tunnettavuuden vuoksi siellä opiskelleet. Onneksi ei tarvitse enää miettiä opiskeluja. Nämä kokouspöytien nätit puheet kehittämisestä kuulostavat niin OAMKlta kuin mikään ylipäätään voi kuulostaa. Kaikkea kehitetään, rahaa kuluu paljon ja loppujen lopuksi mihinkään ei päästä. Onhan se aivan selvä asia että sekasotku tästä tulee ja eniten asiasta tulevan kärsimään hyvätasoista tutkintoa hakemaan tulleet yliopisto-opiskelijat.

OAMK -käki se munii yliopistolle surkeat käytäntönsä ja yliopisto hautoo niistä maineensa kustannuksella jotain ihan muuta kuin osaa ikinä arvata.

Ottakee heti rahat ja juoskaa...niin lujaa kuin jaksatte ja niin kauas kuin pääsette!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset varmaan osaisivat rakentaa tuon muurin AMIKsen ja yliopiston erottelemiseksi. Muutenhan siellä ei kohta kukaan tee mitään, eikä keneltäkään saa vaatiakaan mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ne OAMKn käytännöt uivat yliopistollekin. Tentistä pääsee läpi jos osaa kirjoittaa nimensä tenttipaperiin. Valittamalla saa aina korkeamman arvosanan ja opettajaksi kelpaa ihan kuka tahansa. Hoh...hoijaa...pitänee ohjata lapset muihin kouluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjetön ajatus tämä sertifioidun yliopiston naittaminen sutta ja sekundaa tuottavalle korkeakolulle. Eihän OAMKssa ole tähänkään asti tarvinnut lukea kirjoja tenttien läpi pääsemiseksi. Kokeilkaapa mitä sanovat Harvardissa tai Stanfordissa jos yritätte siirtää heidän kampuksilleen humpuukikouluja. Nauravat koko homan pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä saadaan yliopistolle Trumpetti, joka lupaa rakentaa muurin, etteivät amikset pääse yliopiston puolelle. Oamk maksajaksi tietysti. Äänestäisin heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteistyö on hyvästä. Milloin Oulun kaikki lukio muuttavat tälle samalle kampukselle?

Kansakuntamme terävintä kärkeä siis mm. humanisteja, kasvatustieteiijöitä, biologeja, kielitieteilijöitä ja varsinkin filosofeja on lisättävä.

Mikä on Oulun Yliopiston omistuspohja?
Tärkeintä on estää kansakuntamme opetusjärjestelmän ja sen laitosten mistuksen siirtyminen pois julkiselta puolelta kenellekään muulle.

Vai myydäänkö seuraavaksi puolustusvoimat eniten tarjoavalle - tai annetaan ilmaiseksi Teknologiateollisuus ry:lle ja Kaupan keskusliitolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmistuin itse 1980-luvun alussa Oulun yliopistosta. Se oli hienoa aikaa: humanistisella puolella olivat taloustieteet, sosiologia ja vaikkapa kirjallisuustiede maan huippua. Kaiholla muistelen niitä aikoja. Alamäki alkoi kun Rovaniemelle perustettiin yliopisto. Olisi pitänyt sen sijaan kehittää ja vahvistaa Oulua perinteisenä yliopistona. Nyt sitten viedään amikset rinnakkain Linnanmaalle ja siellä ovat kuulemma jo lastentarhanopettajatkin. Voi voi ja vielä kerran voi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ehdin valmistua ennen tämän sirkuksen saapumista lipastolle. Tilaa on jo nyt liian vähän, ja remonttitarve ei lopu tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaakohan yhdistyminen myös palkkauksen tasaamista? Nykyään ainakin opetustehtävien palkkauksessa on melko huikea ero amk:laisten hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti alkaa palkkojen a l a s a j o. Kun nykyiset opet Paason alta lähtee, alkaa palkkojen tippuminen. Siitä on tietyt seuraukset. Ei nuo johtoportaat mitään välitä henkilökunnan ( siis ammattiopettajien voinnista ). Liikelaitosta koko homma - koulutuksen laadusta viis. Kunhan tiliä vaan tulee "yhteiskunnan ja yhtiöiden käsistä" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image