Oulu

Am­mat­ti­kor­kea­kou­lu Linnanmaalle syksyllä 2020, humanistit ja kas­va­tus­tie­tei­li­jät muuttavat alta pois

Ammattikorkeakoulun toiminnat tulevat kampuksen pohjoisosiin. KUVA: Sara Oinas
Oulu 28.2.2018 6:11
Petri Hakkarainen

Oulun Ammattikorkeakoulu (Oamk) aloittaa toimintansa Linnanmaan kampuksella suunnitellusti syksyllä 2020.

Linnanmaalle siirtyy 4 000–6 000 Oamkin opiskelijaa ja noin 700 henkilökuntaan kuuluvaa.

Oamkin käyttöön siirtyvät kaikki Linnanmaan kampuksen pohjoispäädyn tilat Tiedekirjasto Pegasuksesta eteenpäin, eli humanistien ja kasvatustieteilijöiden nykyiset tilat sekä entisen biologian laitoksen ja eläinmuseon tilat.

Humanistinen ja kasvatustieteiden tiedekunta siirtyvät Linnanmaan länsiosaan. Ravintolat, kirjastot ja TellUs Innovation Arena tulevat yliopiston ja Oamkin yhteiskäyttöön.

Humanistisen tiedekunnan tilojen peruskorjaus valmistuu kesäkuussa, kasvatustieteiden tilojen peruskorjaus marraskuussa.

Yhteistyö tulee menestystä

Oulun yliopisto on ehdottanut omistusjärjestelyjä, joissa yliopisto tulisi Oamkin enemmistöomistajaksi. Molemmilla laitoksilla olisi jatkossakin omat, toisiaan täydentävät tehtävänsä ja niiden rahoitusjärjestelmät säilyisivät erillisinä.

Yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen mukaan yhteistyötä kehittäen voitaisiin luoda kansainvälisesti vetovoimainen tiede-, koulutus- ja innovaatioyhteisö.

Oamkin rehtori Jouko Paaso tähdentää, että molempien korkeakoulujen on menestyttävä omilla sektoreillaan.

– Yhteistyö tukee sitä, kun voimme toteuttaa kampuksen palvelut tehokkaasti yhdessä.

Oulun kaupunki omistaa Oulun Ammattikorkeakoulu Oy:stä 76 prosenttia. Kaupunginvaltuusto on linjannut, että kaupungin omistus arvioidaan. Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan yliopiston ehdottaman omistusjärjestelyselvityksen tekemiselle ei ole estettä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Ensimmäinen rakennusvaihe on sillä mallilla, että Oamkin henkilökunta pääsee pyynnöstään tutustumaan tuleviin tilaratkaisuihin. Vierailijat ovat olleet ihmeissään lukuisista erikokoisista lähiopetustiloista eli monitoimitiloista. Strategian mukaan Oamk kehittää verkko-opetustaan. Esittelijällä ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, että verkko-opetuksessa opettaja on tilassa yksin. Mitään fyysistä luokkaa ei tarvita, vaan lähinnä pieni äänieristetty tila. Lisäksi esiteltiin avokonttoreita ja noin neljän hengen vetäytymistiloja (?). Jos Linnanmaalla on näyttävät tilat ja hienot Iskun kalusteet, niin mihin laitetaan opettajat? Kotikonttoriin? Näyttää siltä, että heti muuton jälkeen aloitetaan luokkien pilkkominen pienempiin tiloihin, joihin useampi verkko-opettaja voi asettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistollakin varmaan siirrytään tämän sulautumisen myötä OAMK:n lab touhuiluun. Syventävät opinnot lopetetaan mielellään kokonaan, koska ne vaativat opettajilta erityisosaamista. Opiskelijat tekevät labeissa sitten keskenään "yrityslähtöisiä keksittyjä ryhmätöitä" syventävinä opintoina ja aina silloin tällöin paikalla käy ihmettelemässä opettaja joka ei käytännössä pääsisi kyseisiä tehtäviä mihinkään firmaan käytännössä tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta se yliopistokin nähtävästi siirtyy OAMK käytännön mukaiseen henkilöstöpolitiikkaan. Osaamisella ei ole mitään väliä. Tehtäviin valitaan "hyvä kaveri" periaatteella omia suosikkeja ja yleensäkään mihinkään tehtävään ei valita parasta hakijaa. Mielellään tehtäviä ei edes laiteta julkiseen hakuun jos "sopiva kaveri" on tarjolla. Henkilöstöasioita käsitellään hyvin monessa tapauksessa käräjäoikeudessa ja kansainväliset kumppanit ihmettelevät menoa. Kun tällaisella kuviolla saa sitten vielä parempia palkkoja kuin yliopistolla niin yliopiston maine tässä tulee homman "suojelijana" kyllä kärsimään merkittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tämä OAMKin mustamaalaus oikein on? Siellä tietenkin kasvatustieteilijät ja muut höpöhöpö-alojen humanistit kiukuttelevat kun niitä töitä historiantutkijana tai muuna experttinä ei ollutkaan tarjolla. Jostain kumman syystä ei AMKin mustamaalausta ole kuulunut esim lääketieteen tai kauppatieteen tieteenkunnan opiskelijoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kuljetukset, parkkipaikat, asunnot?!??!?! Näitä ihmetellään kuorossa, aivan kuin näitä ei olisi kukaan muu miettinyt ja ratkaissut ennen tätä päivää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro minulle epätietoiselle, missä ne suunnitelmat ovat nähtävillä. Jos siis tiedät, että on jo mietitty ja ratkaistu. Jossain mainittiin, että peräti 1000 parkkipaikkaa tulossa. Entä toimiva joukkoliikenne, entä asunnot? Otokylästä voi kipaista pikavauhtia Kotkantielle (ekologista), siirretäänkö kämpät Linnanmaalle ja minne sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto on vuosia yrittänyt rakentaa vaivalloisesti kansainvälistä mainetta. Monet meistä ovat juuri tuon kansainvälisen tunnettavuuden vuoksi siellä opiskelleet. Onneksi ei tarvitse enää miettiä opiskeluja. Nämä kokouspöytien nätit puheet kehittämisestä kuulostavat niin OAMKlta kuin mikään ylipäätään voi kuulostaa. Kaikkea kehitetään, rahaa kuluu paljon ja loppujen lopuksi mihinkään ei päästä. Onhan se aivan selvä asia että sekasotku tästä tulee ja eniten asiasta tulevan kärsimään hyvätasoista tutkintoa hakemaan tulleet yliopisto-opiskelijat.

OAMK -käki se munii yliopistolle surkeat käytäntönsä ja yliopisto hautoo niistä maineensa kustannuksella jotain ihan muuta kuin osaa ikinä arvata.

Ottakee heti rahat ja juoskaa...niin lujaa kuin jaksatte ja niin kauas kuin pääsette!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset varmaan osaisivat rakentaa tuon muurin AMIKsen ja yliopiston erottelemiseksi. Muutenhan siellä ei kohta kukaan tee mitään, eikä keneltäkään saa vaatiakaan mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ne OAMKn käytännöt uivat yliopistollekin. Tentistä pääsee läpi jos osaa kirjoittaa nimensä tenttipaperiin. Valittamalla saa aina korkeamman arvosanan ja opettajaksi kelpaa ihan kuka tahansa. Hoh...hoijaa...pitänee ohjata lapset muihin kouluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjetön ajatus tämä sertifioidun yliopiston naittaminen sutta ja sekundaa tuottavalle korkeakolulle. Eihän OAMKssa ole tähänkään asti tarvinnut lukea kirjoja tenttien läpi pääsemiseksi. Kokeilkaapa mitä sanovat Harvardissa tai Stanfordissa jos yritätte siirtää heidän kampuksilleen humpuukikouluja. Nauravat koko homan pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä saadaan yliopistolle Trumpetti, joka lupaa rakentaa muurin, etteivät amikset pääse yliopiston puolelle. Oamk maksajaksi tietysti. Äänestäisin heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteistyö on hyvästä. Milloin Oulun kaikki lukio muuttavat tälle samalle kampukselle?

Kansakuntamme terävintä kärkeä siis mm. humanisteja, kasvatustieteiijöitä, biologeja, kielitieteilijöitä ja varsinkin filosofeja on lisättävä.

Mikä on Oulun Yliopiston omistuspohja?
Tärkeintä on estää kansakuntamme opetusjärjestelmän ja sen laitosten mistuksen siirtyminen pois julkiselta puolelta kenellekään muulle.

Vai myydäänkö seuraavaksi puolustusvoimat eniten tarjoavalle - tai annetaan ilmaiseksi Teknologiateollisuus ry:lle ja Kaupan keskusliitolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmistuin itse 1980-luvun alussa Oulun yliopistosta. Se oli hienoa aikaa: humanistisella puolella olivat taloustieteet, sosiologia ja vaikkapa kirjallisuustiede maan huippua. Kaiholla muistelen niitä aikoja. Alamäki alkoi kun Rovaniemelle perustettiin yliopisto. Olisi pitänyt sen sijaan kehittää ja vahvistaa Oulua perinteisenä yliopistona. Nyt sitten viedään amikset rinnakkain Linnanmaalle ja siellä ovat kuulemma jo lastentarhanopettajatkin. Voi voi ja vielä kerran voi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ehdin valmistua ennen tämän sirkuksen saapumista lipastolle. Tilaa on jo nyt liian vähän, ja remonttitarve ei lopu tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaakohan yhdistyminen myös palkkauksen tasaamista? Nykyään ainakin opetustehtävien palkkauksessa on melko huikea ero amk:laisten hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti alkaa palkkojen a l a s a j o. Kun nykyiset opet Paason alta lähtee, alkaa palkkojen tippuminen. Siitä on tietyt seuraukset. Ei nuo johtoportaat mitään välitä henkilökunnan ( siis ammattiopettajien voinnista ). Liikelaitosta koko homma - koulutuksen laadusta viis. Kunhan tiliä vaan tulee "yhteiskunnan ja yhtiöiden käsistä" .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
16:27
Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image