Kulttuuri

"Or­kes­te­ris­sam­me on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan

Italialainen Emiliano Tarasino soittaa alttoviuluaan myös kansainvälisissä projekteissa, mutta hän viihtyy Oulu Sinfoniassa sen myönteisen työilmapiirin vuoksi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 23.1.2020 6:26 | Päivitetty 23.1.2020 18:27
Esko Aho

Kamarikonserteissa Oulu Sinfonian soittajat pyrkivät pääsemään läheisempään ja vuorovaikutteisempaan yhteyteen yleisön kanssa kuin koko orkesterin esiintymisissä on mahdollista.

Oulu Sinfonian kamarimuusikoiden kevään konserttisarja alkaa torstaina Musiikin suurlähettiläät -konsertilla Yli-Iin Kierikissä ja jatkuu sunnuntaina Madetojan salissa samoissa merkeissä.

Näitä tilaisuuksia viedään jatkossa koko Oulun alueelle; Yli-Iin jälkeen Kiiminkiin ja Oulunsaloon.

Yksi Oulu Sinfonian aktiivisimmista kamarimuusikoista on italialainen alttoviulisti Emiliano Travasino. Hän kertoo, että näillä konserteilla pyritään läheisempään ja vuorovaikutteisempaan yhteyteen yleisön kanssa kuin koko orkesterin esiintymisissä on mahdollista.

– Orkesterilaisilla on halu päästä tekemään kamarimusiikkia, koska sitä kautta voi kehittyä muusikkona ja päästä vähän syvemmälle partituureihin.

– Mutta tunnemme myös velvollisuudeksemme kurottaa tällä tavoin kohti uusia esiintymispaikkoja ja kuulijaryhmiä. Oulun musiikkielämä tarvitsee lisää yhdessä tekemistä ja kokemista. Emme jää passiivisina odottamaan, että ihmiset löytävät tiensä konsertteihin.

Vuodesta 2012 saakka Oulu Sinfoniassa soittanut Travasino on kotoisin Astin viinikaupungista, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Piamonten maakunnassa viitisenkymmentä kilometriä Torinosta kaakkoon.

Italiassa Travasino opiskeli musiikkia Bolognassa ja Firenzen Fiesolessa.

– Suomeen tutustuin ensimmäisen kerran 17-vuotiaana, kun tulin vaihto-ohjelman puitteissa tutustumaan Varkauteen. Bolgnassa opiskellessani minulle tarjoutui mahdollisuus päästä Erasmus-vaihtoon Sibelius-Akatemiaan. Tunsin jo ennestään akatemian pitkän historian ja keskeisen roolin Euroopassa.

– Tarkoitukseni oli olla Suomessa vain Erasmus-vuoden verran, mutta tänne lopulta jäin. Asuin Helsingissä neljä vuotta ja suoritin sinä aikana loppututkinnon, minkä jälkeen sain alttoviulun soittajan paikan Oulu Sinfoniasta.

Travasino on pitänyt koko Suomessa olonsa ajan yllä siteitä kotimaansa musiikkielämään.

– Pyrin käymään Italiassa mahdollisimman usein, myös soittamassa. Se ikään kuin tasapainottaa elämääni, vaikka pidän Oulu Sinfonian työilmapiiristä. Haluan yleensäkin olla osana muutosta paikoissa, joissa tapahtuu kehitystä, kuten Oulussa tällä hetkellä. Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa.

Ammattisinfoniaorkesterien ongelmaksi muodostuu, että kun viikoittain nuottitelineille tulee uusi ohjelma, musiikkiin ei aina ehditä syventyä riittävän huolellisesti – joskin se on vain yksi onnistuneen konsertin kriteereistä.

– Kuulun myös Spira mirabilis -orkesteriin, joka toimii kansainvälisesti eri kokoonpanoissa tutkimuslaboratorion tavoin. Konsertit pidämme vasta sitten, kun olemme niihin valmiita. Kapellimestari ei vain tule harjoituksiimme ja kerro, miten asiat pitää tehdä, vaan me soittajatkin kyselemme hänen käsityksiään esitettävästä teoksesta.

Travasino sanoo, että jotain Spira mirabilisin ajattelutavasta ja ympäristöstä on sovellettavissa minkä tahansa ammattimaisen musiikkikokoonpanon toimintaan.

– Uskon vahvasti synergian voimaan. Orkesterista voi tulla huippu, jos muusikot yhdessä työskentelevät saman päämäärän saavuttamiseksi. Keski-Pohjanmaan ja Lapin kamariorkesterit ovat tästä malliesimerkkejä.

Tällä viikolla Yli-Iin ja Oulun kamarikonserteissa esiintyvät Maria Helena Oliveira da Costa Vieira, trumpetti, pianisti Sanna Smolander, piano, Riina Salminen, sello, Markku Korhonen, klarinetti, Mikko Sorri, viulu, Fanni Hoppari, kontrabasso ja Ann-Louise Wägar, fagotti.

Ohjelmassa ovat George Enescun Legenda, Richard Straussin Sellosonaattiop. 6, Paul Hindemithin Kolme anekdoottia radiolle eliviidelle soittimelle, Albert Rousselin Duo kontrabassolle ja fagotille sekä Bohuslav Martinun Keittiörevyy (La revue de cuisine).

Oulu Sinfonia. Musiikin suurlähettiläät -kamarikonsertit Kierikki-keskuksessa Oulun Yli-iissä torstaina 23.1. kello 19 ja Madetojan salissa sunnuntaina 26.1. kello 14.

Juttua päivitetty 23.1.2020 kello 18.27.

Myöhemmin kevätkaudella

Kuvajaisia Kiimingin Syke-talossa 15.2. ja Tulindbergin salissa 16.2.

Musiikillisia tarinoita Oulunsalon nuorisoseuran talossa 9.5. ja Tulindbergin salissa 10.5.

Lisätiedot konserteista verkossa:

www.oulusinfonia.fi

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

23:08
HS: Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastossa maaliskuun lopussa olleet suojaimet eivät olisi riittäneet edes yhdeksi päiväksi
22:37
Ranskassa koronakuolleita jo lähes 13 200, tehohoitopotilaiden määrä kuitenkin laskenut – Italiassa tartuntoja yli 147 500 ihmisellä
22:18
Pääsiäiskokko aiheutti hälytyksen rakennuspalosta Iissä
21:46
Kajaanilainen Eila Aavakare sairastui koronavirukseen ja toivoo kansalaisten suojaavan läheisiään tartunnoilta – "Tätä ei pidä vähätellä. Olemme kokeneet sen ja käyneet aivan rajalla" Tilaajille
20:30
Vjatsheslav Fandul oli 20 vuotta sitten sankari, jonka maalit takasivat Kärpille liiganousun – "Tiesin, mitä Kärpät ja nousu merkitsivät Oululle" Tilaajille
20:26
Vahvistettuja koronaviruskuolemia koko maailmassa jo 100 000 – USA:n Fauci: Rajoituksia ei pidä purkaa liian aikaisin tai tilanne voi pahentua entisestään
19:00
Nordea listaa yrityksille seitsemän käytännöllistä neuvoa koronan talousvaikutusten torjuntaan Kaupallinen yhteistyö
124
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
57
Pääministeri Marin: HVK:n toimitusjohtaja ei nauti luottamustani – suojainsotkusta annettuun tietoon tyytymätön työministeri Haatainen pitää tiedotustilaisuuden kello 17
36
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
32
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
32
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
22
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
12
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Johan nyt kaikki jotka katsoo Eduskunnan istuntoja, niin huomaa miten persujen edustajat haukkuvat kuin rakkikoirat tois... Lue lisää...
EIKÖ NE ITE HUOMAA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image