Kotimaa

Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirk­ko­hal­li­tus vahvisti ra­ken­nus­suun­ni­tel­man

Ylivieskan uuden kirkon suunnitelmat perustuvat yleisen kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittaneeseen ehdotukseen Trinitas.
Kotimaa 21.8.2019 11:35 | Päivitetty 21.8.2019 15:57
Janne-Pekka Manninen, Emmi Tilvis, Anna Kilponen, Marjo Oikarinen

Kirkkohallituksen täysistunto vahvisti keskiviikkona äänin 10-3 Ylivieskan kirkon rakennussuunnitelman.

Lue myös: Ylivieskaan nousee 13,4 miljoonaa maksava kirkko – Piispa Jukka Keskitalo ihmettelee Kirk­ko­hal­li­tuk­sen yk­si­tyis­koh­tais­ta puuttumista seurakunnan suun­ni­tel­miin: "Tämä ta­pah­tu­ma­sar­ja­han on ollut yllätyksiä täynnä"

Päätös merkitsee kirkon rakennustöiden mahdollista alkamista heti valitusajan jälkeen vielä tämän syksyn aikana.

Asia oli toistamiseen kirkkohallituksen käsittelyssä. Ensimmäisellä kerralla kesäkuun alussa suunnitelma jätettiin vahvistamatta. Tuolloin päätöksen esteenä olivat 13,4 miljoonan euron arvioidut kokonaiskustannukset.

Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui tulipalossa pääsiäisenä 2016. Uutta kirkkoa on suunniteltu siitä asti.

Uusi kirkko on tarkoitus rakentaa vanhan puukirkon viereiselle tontille.

Kirkon suunnittelusta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti helsinkiläinen arkkitehtitoimisto K2S ehdotuksellaan Trinitas. Voittaneen ehdotuksen ovat suunnitelleet Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen. Suunnitelman mukaan rakennuksessa on kirkkosali, seurakunnan pääkeittiö ja ruokasali aputiloineen. Rakennuksen julkisivut ja katto aiotaan rakentaa kivimateriaalista. Kirkon lisäksi kirkkomaalle on tarkoitus rakentaa erillinen kellotapuli.

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi tämän suunnitelman kokouksessaan huhtikuussa. Tästä päätöksestä jätettiin kolme eriävää mielipidettä kirkon talouteen ja suunnitellun kirkon kattorakenteisiin liittyen. Kirkkovaltuuston päätöksestä ei kuitenkaan valitettu Kirkkohallitukseen.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli puoltaa Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuuston päätöstä.

Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2018, että se avustaa Ylivieskan seurakuntaa uuden kirkon rakentamisessa yhteensä miljoonalla eurolla. Tällöin seurakunta esitti kirkolliskokoukselle hankkeen kooksi kymmenen miljoonaa euroa. Haetusta kahden miljoonan euron avustuksesta seurakunnalle päätettiin myöntää avustusta miljoona euroa.

Hankkeen koko pieneni tämän jälkeen yhdeksään miljoonaan euroon.

Kirkolliskokouksen päätöksen jälkeen hankkeen arvioidut kokonaiskulut kasvoivat
13,4 miljoonaan euroon.

"Taloudellisesti iso haaste"

Kirkkoherra Eija Nivala suhtautuu talousasioihin luottavaisin mielin.

– Totta kai tämä meille taloudellisesti iso haaste, ei sitä voi kiistää, mutta harkiten ja suunnitelmallisesti olemme edenneet ja rahat on laskettu. Uskomme tulevaisuuteen sillä perusteella, miten olemme tähänkin asti pystyneet hoitamaan taloutta.

Nivalan mukaan Ylivieskan seurakunta teki edellisen ison investoinnin kymmenen vuotta sitten, kun rakennettiin toimitalo Pietari, jossa on toimitiloja kaikille seurakunnan työaloille.

– Sitä velkaa on suunnitelmallisesti ja jopa yli odotusten lyhennetty, ja samaan aikaan seurakunta on pystynyt säilyttämään hyvät resurssit. Talous pitää hoitaa tarkasti ja hyvin, hän huomauttaa.

Nivala on jo tavannut muutamia seurakuntalaisia, jotka ovat iloinneet päätöksestä. Seurakunnan työntekijät juhlivat päätöstä kakkukahvilla.

– Kyllä tämä on historiallinen ja tärkeä päivä meille. Huojentuneita olemme siitä, miten tämä päätös sitten kääntyi.

Kirkon rakennustyöt saattavat alkaa jo syksyllä. Nivala kertoo, että rakennustoimikunta ja rakentajat kokoontuvat jo torstaina.

– Sitten saamme tarkempia askelmerkkejä, kuinka etenemme.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Ikkunat puuttuvat. Tämä kirkko on suljettu ulkomaailmalta, sininen taivas, auringonpaiste ja tähtitaivas täytyy näkyä kirkossa käydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkitehdithän ei tietenkään rakenteista välitä. Pakko sanoa, että tuo iso jiiri on riskirakenne josta tulee tosipaljon ongelmia rakennukselle. En tekisi noin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästetty jättämällä ikkunat ja ilmanvaihto pois. Jiiri riskirakenne. Jää murtaa katon. Auton katsastuksessa auto hylätään, jos on vakavia puutteita. Seurakuntan maallikko edustajat jättävät asiantuntijoiden lausunnot omaan arvoonsa. Saa jatkaa, vaikka on vakavia puutteita ja niistä varoitetaan. Kirkkohallituksen yliarkkitehti on asiasta jättänyt oman eriävän mielipiteen ja syystä.

Lehtien palstoilla ei saa esittää kritiikkiä. On vain yhdenlainen totuus. Asioilla on monta puolta.
Miten paniikkihäiriöinen kokee tällaisen tilan, jossa ei ole ikkunoita?? Ei saada edes tuuletusta painovoimaisesti, kun ei ole ikkunoita.

Katto on tarpeettoman korkea.

Perustusrakenne on ok. Katto tarpeettoman korkea. Mieluummin toimiva matalampi rakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka kertoisi, paljonko kirkollisvero nousee? Miksei tästä puhuta? Nouseehan se varmasti, kun tuollainen menoerä on tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Utopistinen hanke, urut rakennetaan toiseen kerrokseen niin tulee miljooona lisäkuluja . Ilmastointi jää pois niin ei hyvä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä olisi silkkaa tyhmyyttä tehdä vanhan kirkon mallista rakennusta. Tämä suunnitelma näyttää edustavalta ja valmistuttuaan on varmasti hieno ja edustaa nykyaikaa.

Maksajina tuossa raksassa on kaikki veronmaksajat. Niin uskovaiset ku ei uskovaiset. Tiloista pitäisi ehdottomasti tehdä sellaiset että niitä voi käyttää muutkin kuin parisataa ihmistä tunnin ajan sunnuntaisin. Noissa tiloissa pitäisi kirkollisten menojen lisäksi järjestää vaikka konsertteja, kerhoja tai muuta toimintaa mihin kaikilla olisi mahdollista osallistua. Tyhmää pitää 15 miljoonan mökkiä tyhjillään vaan siks että tää kuuluu ny vaan uskovaisten käyttöön.

Itse kuulun kirkkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MTV:n seiskauutisten mukaan, "Ylivieskan seurakunta on sitoutunut huolehtimaan kirkon rakentamisen kustannuksista" ?
Lainan ottaa seurakunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää entisen mallinen kirkko,eikä mitään kansainvälistä touhotusta,ja kyllä kotimainen puukirkko sopii parhaiten poltetun tilalle,ei kivestä saada oikeanlaista tunnelmaa luotua kirkkoon-.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava juttu, että johonkin vielä panostetaan. Nykytrendi olisi tietenkin tehdä mahdollisimman nopeasti ja lyhytnäköisesti halpa peltihallikirkko, mutta tässä seurakunta näyttää ymmärtäneen, että hyvälaatuisen rakennuksen rakentamisessa rakentamiskulut ovat marginaalinen tekijä, kun tehdään pitkän elinkaaren rakennus, joka kestää sukupolvilta toisille. Nykyisinkin ihailemme vanhoja, ennen 1800-luvulla rakennettuja kirkkoja ja muita arvorakennuksia, jotka on maltettu tehdä hyvin. Peltihalleja tulee ja menee ja kaatopaikan vuori kasvaa, mutta tässä on ymmärretty oikein, miten kestävää kaupunkia ja kulttuuria rakennetaan.
Hieno päätös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii kysyä onko Kirkkohallitus ollenkaan ajantasalla. Tuntuu niin vastuuttomalta tuo päätös. Kun käy lukemassa netistä tuota asiaa koskevan esityslistan, niin ihmettelee vielä enemmän. Todella ikävää, että me kaikki kirkkoon kuuluvat joudumme maksajiksi, jos kirkon rakentaminen toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On varmaan tuollakin suunnalla tyhjiä kyläkouluja. Olisi sellaisesta saanut pikku talkoilla ihan toimivan ja kustannustehokkaan patongin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komea on pytinki - mutta tarvitaanko enää kirkkorakennuksia? Jumala on luvannut panna lakinsa sydämiimme. Uskova ei pytinkejä tarvitse. Voidaan kokoontua paljaan taivaan alla tai kodeissa. Ovatko kirkkorakennukset enää lopunaikana tarpeellisia - sopii kysyä. Jeesuskin opetti opetuslapsiaan, että älkää edes paulanaturoita jalkoihinne laittako. Papitkin maallisia saarnastuolista jupisevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kuin valittaa miten ruma tämä uusi kirkko tulee olemaan verrattuna poltettuun puukirkkoon. Jokin krematorio tai mausoleumi tuosta kieltämättä tulee mieleen. Olisikohan parempi jättää vaikka kirkko rakentamatta, jos ei tuon parempaan pystytä. Mitä laajempi ja kansainvälisempi arkkitehtikilpailu järjestetään, sen hirveämpiä tuotoksia saadaan tuloksena. Edellisen kerran kun Ylivieskaan suunniteltiin kirkkoa se vain rakennettiin paikallisten osaajien toimesta, ja lopputulos kestää vertailun maailmanlaajuisesti. Tämä uusi kirkko on yhtä mieleenjäävä kuin mikä tahansa kommunistisen Itä-Euroopan betoninen teollisuushalli. Olisittepa edes häpäisemättä tuota paikkaa ja rakentaisitte jonnekin teollisuusalueelle hökötyksenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilalle olisi pitänyt rakentaa ulkoisesti samanlainen nykyaikaisilla materiaaleilla kivirunkoisena. Olisi ollut tehtynä jo aikaa sitten ja luultavasti halvempikin kuin tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image