Kotimaa

Yle: Myös Attendolla on suuria ongelmia van­hus­ten­hoi­dos­sa – hoivakodin asukkaissa aliravittuja ja nukkumaan joutuu likaisissa vaipoissa

Kotimaa 29.1.2019 7:43
Anna Leinonen

Viime päivinä julkisuuteen tulleet vanhustenhoidon ongelmat eivät liity yksinomaan Esperi Careen. Ylen selvityksen mukaan myös Suomen suurimmasta hoiva-alan yrityksestä Attendosta on tehty useita valituksia.

Vuosina 2016–2018 Attendon hoivakodeista on tehty yhteensä 16 aluehallintoviraston (avi) valvontapäätöstä, joiden yhteydessä viranomaiset ovat vaatineet hoivajättiä korjaamaan epäkohtia. Päätöksiä on tehty 11:ssä kaupugissa ja 13:ssa hoivakodissa. Joissakin paikoissa ongelmat ovat jatkuneet vuosia. Ylen mukaan Oulussa sijaitsevien Attendon hoivakotien kohdalla avi ei ole tehnyt valvontapäätöksiä.

Erityisesti Espoolla on ollut ongelmia Attendon hoivakotien kanssa. Tarkastuskäynnillä on selvinnyt, että useat hoivakotien asukkaat ovat olleet alipainoisia. Joidenkin kohdalla painoindeksi on ollut niin alhainen, että ennenaikaisen kuoleman riski on lisääntynyt.

Lisäksi reseptilääkkeiden jakamisessa on ollut ongelmia, ja vanhukset ovat joutuneet nukkumaan likaisissa vaipoissa. Asukkaat pääsivät ulkoilemaan muutaman kerran vuodessa. Koulutetusta henkilökunnasta on ollut joissakin hoivakodeissa merkittävä vaje.

Attendolla on Suomessa yli 250 hoivakotia. Se on selvästi suurin yhtiö Suomen hoivamarkkinoilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Tämä vahvistaa vain ajatuksiani etten koskaan laita vanhempiani laitokseen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs Attendon lastensuojeluyksiköt? Valvira tarkistamaan nekin. Ei ole laatu taattu eikä lapset ykkösenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenlaista puljua kuulostaa olevan. Suomikin pieni maa,pieni kansa,ei kannata lähteä jättipuljujen tyhjennettäviksi.Tyhjää jää käteen vanhuksille.Parasta Eivät edes veroja maksa.perustaa pieniä hoitoloita,joita helppo seurata.Isosta puljusta ota susikaan selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Painoindeksi 25 tarkoittaa kakskymppisellä ja kahdeksankymppisellä
täysin eri asiaa.
Jos indeksi vanhalla lähenee 30 saat tietoihisi merkinnän lihava.

Eräs lääkäri tosin sanoi minulle, älä ole huolissasi ylipainostasi.
Jos laihdut sitten alkaa huolet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi tutkia kaikki vanhusten ja lasten hoitopaikat kun henkilökuntaa liian vähän jokapaikassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaiset ongelmat ovat olleet tiedossa myös ns. kunnallisissa laitoksissa hyvin pitkään. Oli sitten kyse vanhuksista, lapsista, kehitysvammaisista - yhtä kaikki heikommista tässä "yhteiskunnassa". Niin kauan kun samat virkamiehet ovat vallassa mitään ei muuteta. Kuka nyt omaa oksaansa sahaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoiva-ala nyt vaan sopii hyvin huonosti bisnekseksi. Bisneksenä sen tärkein tehtävä on tuottaa voittoa. Se on kovasti ristiriidassa sen inhimillisen puolen kanssa, moni kun erehtyy luulemaan, että siellä olisi todella vilpitön tarkoitus hoitaa ikäihmiset ja vammaiset kunnialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisten sote-palveluja tarjoavien saamat korvaukset on sidottava asiakastyytyväisyyteen. Mitenkään muuten asia ei tule korjautumaan. Lisäraha pelkästään ei auta - se valuisi vain omistajien kasseihin. Vanhat sopimukset on irtisanottava ja alettava alusta uudella mallilla.

Ei nyt ***** ole mahdollista että vanhuksemme sijoitetaan loppuelämäkseen kuritushuoneisiin, kidutukseen tai vähintäänkin heitteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnat ja kaupungit ovat itse kilpailuttaneet palveluntuottajat, ei valtio ole siihen pakottanut. Kun sosiaali-ja terveyslautakunnat pyrkivät parantamaan tuloksiaan, keksitään että kilpailutetaan. Ostajan edustajat ( =kunnan/kaupungin lautakunta-> kunnanhallitus/kaupunginhallitus/ ->kunnanvaltuusto/kaupunginvaltuusto ) ovat vastuussa siitä minkä tasoista hoivaa ostetaan.

Kysykääpä oman kuntanne/kaupunkinne sopimukset nähtäville. On ne ainakin virastoissa, vaikka ei niitä netistä ammattisalaisuuksiin vedoten löydäkään.

Kuntien/kaupunkien päättävissä elimissä edustajat on valittu vaalitulosten perusteella eri puolueista. Eipä tarvitse tehdä kuin muutama pikaotos viime päivinä uutisissa mainittujen eri puolilla Suomea olevien paikkakuntien valtuustojen kokoonpanoista, niin näkee, että yhtä lailla syyllisiä ovat kaikkien puolueiden edustajat , ei nykyinen oppositio ole niissä mikään osaton puhdas pulmunen. Yhtä syyllisiä ovat kaikki! Mutta nyt vaalien alla taas varsinkin oppositio yrittää pestä itseään puhtoiseksi.

Toki hallituksen ja eduskunnan käsissä ovat kuntien valtionosuuksien määrät, mutta kunnat itse päättävät miten saamansa rahat käyttävät.
Minua itseäni risoo varsin usein se, että kuntien rahanjako näyttää olevan jokseenkin ns hyvinvointipalveluihin, jolla usein tarkoitetaan liikunta-alueiden ja paikkojen ( latujen ja jääkenttien ja ylläpito , varsinkin jäähallien rakentaminen jotta voidaan luistella ympäri vuoden) , musiikkitalojen, teattereiden yms uusienkulttuuritilojen rakentaminen. Ne ovat kuntien mantrasanoja veronmaksajien viihdyttämiseksi ja uskotaan niiden olevan vetovoimatekijänä jotta uusia asukkaita kuntaan virtaa. Vanhukset ja vammaiset ovat myös kuntien täysjäseniä ja veronmaksajiakin, mutta eipä he kovin sankoin joukoin enää palvelutaloissa asuessaan ed mainittuja palvelun täysmääräisesti pysty hyödyntämään. On hyvä että lapset, nuoret ja työikäinen aikuisväestö huomioidaan ja heille on tarjolla aktiviteettia jotka tukisivat terveyttä. En kuitenkaan hyväksy sitä, että lisärahoitusta niihin saadaan vanhusten ja vammaisten elinolojen kustannuksella.

Olin äitini elämän viimeisinä kuukausina ja viikkona apuna saattohoitotyössä hoivatalossa, lopulta yötä päivää. Ei ole hoitajien vika, että heitä on niin vähän! Vika on kuntien/kaupunkien päättäjissä. Kun halvalla ostetaan ei saada hyvää, ei edes kelvollista. Nämä päättäjät eivät näytä edes seuraavan sitä, miten sopimuksia sitten toteutetaan. Sehän on ihan sama, kuin tilaisin itselleni talon rakennettuna avaimet käteen -periaatteella, mutta minua ei vähääkään kiinnostaisi millainen siitä ainakaan laadullisesti tulee.

Otettaisiinko ryhtiliike heikoimpien puolesta ja vaaditaan oman asuinkunnan luottamushenkilöpäättäjät vastuuseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion pitää antaa lisää rahaa vanhustenhoitoon ja lopettaa turhien elintasoshoppailijoiden hyysäys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viivyttely yhden potilaan kanssa aiheuttaa tappiota - pitää olla paljon hoidettavia ja yksi hoitotapahtuma pikainen, noin tehdään rahallista tulosta laadusta välittämättä. Tämä näyttää olevan sote-palvelua antavien paikkojen yleinen käytäntö. Työntekijä ja asiakas eivät kai tajua tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas kerran kyse on siitä, että henkilökuntaa on ihan liian vähän. Esimerkiksi vanhuksen syöttämiseen ei ole oikotietä. Se vie aikaa aivan väistämättä. Monen huonokuntoisen vanhuksen nielemiskyky on niin heikko, että esimerkiksi nestettä voi antaa turvallisesti vain viitisen milliä kerrallaan, niin että hän saa sen nieltyä eikä se valu kehkoihin. Jokainen voi siitä laskea, paljonko aikaa menee yhden lasillisen juottamiseen jo pelkästään yhdellä aterialla, saati sitten suositusten mukaisen kahden lasillisen juottamiseen per ateria. Jos ei ole henkilökuntaa, ollaan nopeasti siinä pisteessä, että ei ole aikaa juottaa eikä syöttää.
Asian voi ratkaista rahalla palkkaamalla lisää henkilökuntaa. Ja tarjoamalla kunnollista, pysyvää työsopimusta. Kyse on vain tahdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kenenkään velvollisuus ei ole ketään huonosti hoitaa ei vaikka kuinka olisi vähän hoitajia.
velvollisuus olisi ja ON ilmoittaa asiat ja korjata ne.
Turha muuta selitellä ja höpöttää ettei ole ja ettei ehdi.
Jos ei ehdi ja kykene sitten voikin miettiä minne ilmoittaa vaikka tietenkin se työpaikka.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä olet oikeassa, ketään ei hoideta huonosti sen takia ettei ole aikaa. Se työ tehdään vaikka sitten sen oman työpaikan menettämisen uhallakin jos ei ole rohkeutta viedä sitä asiaa eteenpäin. Onko sitten parempi, että vanhus syötetään kiireessä ja saattaa jopa tukehtua ja kuolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se vaan on karu totuus, sillä rahat menevät parempiin kohteisiin kunniakansalaisten hyvinvointiin.
Pikkuisen kun panostettaisiin valtion toimesta vanhustenhoitoon, niin loppuisi nuo ihmisarvoa alentavat touhut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhusten alipainoisuus ja muut ongelmat eivät aina ole niin yksiselitteisiä. Pakkosyöttökielto on suomessa, elikkästä jos vanhus ei syö, eikä avaa suuta syötettäesää, ei voi mitään. Tippaan voi laittaa, mutta eihän se pitkässä juoksussa ole ratkaisu. Tämä on tosiasia joka ikisessä sairaalassa ja hoivakodissa. Mitään ei mahda ja käsiä levitellään vaan.
Vaippoja kyllä saa tilattua, mutta jos henkilökuntaa on liian vähä, ei aika riitä tehdä kaikkea sitä mitä laki vaatii tehtävän. Pikkupomotkin (mm.PEMit) voisivat joskus jalkautua tekemään niitä oikeita töitä hoidokkien pariin ja saataisiin näin yksi käsipari lisää apuun.
Ulkoilua ei voi harrastaa talvella. Ei ole nähkääs niitä käsiä kuskaamaan mummoja ja papoja ulos lenkille. Kesällä ne on helppo kärrätä takapihalle istuskelemaan aurinkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä Oulun kaupunki? Liitossa tieto, mitään ei tapahdu... Ohjaajia ja hoitajia uupumuksen takia sairauslomalla tiheään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on hävyttömyys huipussaan täällä Suomessakin, jota kehutaan maailman parhaaksi paikaksi elää.
Puolustuskyvyttömät vanhukset pidetään nälässä ja liassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt esille nostetaan yksityisten hoitolaitosten huonoa toimintaa ja luodaan kuvaa, että vain niissä on ongelmia. Myös julkisen puolen palvelukodeissa ja vanhainkodeissa tapahtuu virheitä. Lähisukulaiseni kuoli tukehtumalla oksennukseensa. Hieman aikaisemmin hän oli murtanut lonkkansa kaaduttuaan, kun yritti itse pukeutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarkoitat varmaankin kontinkankaan sairaalaa? siellä niitä ongelmia näyttää ja kuuluu olevan enemmänkin..hoitajia kyllä riittää vaan ei tahtoa hoitamisee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image