Kotimaa

Van­hus­ten­hoi­to on Valviran mukaan kohentumassa, alan isot yritykset kertovat palkanneensa lisää väkeä – "Samalla on yhä liian paljon toi­min­tayk­sik­kö­jä, joissa asiat eivät ole hyvällä tolalla"

KUVA: Mikko Halvari
Kotimaa 10.11.2019 12:53
STT

Vanhustenhoito on kaiken kaikkiaan paranemaan päin, arvioi ylijohtaja Markus Henriksson Valvirasta eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta. Näin siitä huolimatta, että perjantaina jälleen yhden yksityisen vanhusten hoivakodin – Sastamalassa Pirkanmaalla sijaitsevan Ikipihlaja Annen – toiminta määrättiin osittain keskeytettäväksi.

–  On myönteisiä signaaleja siitä, että korjaustoimia on tehty. Alan yritysten omavalvonta on selvästi paranemaan päin. Samalla on yhä liian paljon toimintayksikköjä, joissa asiat eivät ole hyvällä tolalla. Asioiden parantaminen vaatii sitkeää, pitkäjänteistä työtä, sanoo Henriksson.

–  Osaavan henkilöstön saatavuudessa on vakavia ongelmia. Työn houkuttelevuutta pitää lisätä, hän jatkaa.

Sen jälkeen kun vanhusten hoivakotien ongelmat alkuvuonna nousivat laajasti julkiseen keskusteluun, Valvira on saanut aiempaa enemmän yhteydenottoja. Myös vammaisten sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien hoitoon liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet.

Esimerkiksi vaikeavammaisten asumispalveluja tuottavan Validia Asumisen toimipaikkoihin on Helsingin Sanomien mukaan tehty useita tarkastuskäyntejä. Valvira ja aluehallintovirastot selvittävät muun muassa sitä, onko henkilöstöä riittävästi ja onko hoitajilla asianmukainen koulutus lääkehoitoon.

–  Valvontatyön tieto painottuu kielteisiin havaintoihin. Suuressa osassa hoivapalveluyksiköitä tilanne on aivan hyvä, Henriksson toteaa.

Selkeät pykälät, helpompi valvonta

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti lokakuun alussa lakiluonnoksen, jossa esitetään sitovaa hoitajamitoitusta vanhusten pitkäaikaiseen tehostettuun palveluasumiseen. Henkilöstövahvuudessa tulisi olla seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden. Vapaapäivät huomioiden tämä tarkoittaa, että vuorokauden aikana töissä on viisi hoitajaa kymmentä vanhusta kohti – esimerkiksi aamu- ja iltavuorossa kummassakin kaksi ja yövuorossa yksi.

–  On hyvä, että mitoituksesta säädetään. Se helpottaa valvontaviranomaisten työtä. Henkilöstömitoituksen valvonta on sitä selkeämpää, mitä selkeämmät pykälät ovat, sanoo Henriksson.

Hoivakotien henkilöstöpula on johtanut myös suunnitelmiin hoiva-avustajista, jotka pestattaisiin työhön lyhyemmällä koulutuksella. Valviran ohjeen mukaan hoiva-avustaja voi osallistua avustaviin töihin, mutta ei esimerkiksi työskennellä lääkehoitoon liittyvissä tehtävissä tai terveydenhuoltoalan koulutusta vaativissa tehtävissä.

–  Hoiva-avustajia tarvitaan tukipalveluihin. He eivät kuitenkaan voi korvata koulutettuja ammattilaisia, sanoo Henriksson.

Lääkehuoneen ovi oli auki

Pihlajalinnan operatiivisen johtajan Teija Kulmalan mukaan Sastamalan Ikipihlaja Anne -hoivakodin ongelmat ovat yksittäistapaus. Pihlajalinna-ketjuun kuuluu seitsemän muuta Ikipihlaja-hoivakotia, ja Kulmalan mukaan missään näistä viranomaisten valvontakäynnit eivät ole johtaneet huomautuksiin.

–  Meille oli yllätys, että omavalvonta tässä yksittäisessä yksikössä oli pettänyt. Erittäin valitettavaa on, että emme ole saaneet säännöllisen raportoinnin yhteydessä riittävää tietoa poikkeamista, sanoo Kulmala. 

Vanhustenhoito on kaiken kaikkiaan paranemaan päin, arvioi ylijohtaja Markus Henriksson Valvirasta eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta.

Ongelmat alkoivat Kulmalan mukaan loppukesän ja syksyn aikana. Vielä toukokuussa Sastamalan kaupungin valvontakäynnillä arvioitiin asioiden olevan kunnossa.

Sen sijaan kahden viikon takaisessa aluehallintoviraston yllätystarkastuksessa ilmeni muun muassa, että lääkehuoneen ovi oli auki. Lääkehuoneessa oli runsaasti tavaraa, josta osa ei liittynyt lääkehoitoon.

Aluehallintoviraston mukaan henkilökuntaa oli lisätty aiemmasta. Toisaalta kesän aikana useita työntekijöitä oli jäänyt sairauslomalle tai irtisanoutunut. Lisäksi useat sijaiset olivat lopettaneet työn kesken. Avin mukaan tietoa henkilöstöongelmista oli viety myös organisaation johdolle.

–  Sillä hetkellä, kun tarkastus on tehty, henkilökuntamitoitus on ollut riittämätön. Nämä ongelmat on nyt kahden viikon aikana korjattu ja viranomaisten ohjeita on noudatettu. Siksi ratkaisu määrätä toimintaan osittainen keskeytys tuntuu kohtuuttomalta, sanoo Pihlajalinnan Kulmala.

"Tämä tuli yllätyksenä"

Kulmalan mukaan Ikipihlaja Annessa on nyt enemmän henkilökuntaa kuin mitä toimiluvassa edellytetään.

–  Kun hoitajamitoitusta nostetaan, tulee uusia työntekijöitä. He tarvitsevat myös perehdytystä, Kulmala toteaa.

Aluehallintoviraston määräyksen mukaan Ikipihlaja Annen tulee jatkossa toimia vain rakennuksensa alakerrassa ja asukkaita saa olla enintään 15. Osa hoivakodin asukkaista tulee keskiviikkoon mennessä siirtää toisaalle.

–  Tämä tuli yllätyksenä, että viisi asukasta täytyy siirtää toiseen yksikköön. Useat omaiset ovat ilmaisseet toiveensa, että asukas saisi jäädä, sanoo Kulmala.

Viime tiistaina julkistettiin yhdistymissopimus, jonka mukaan terveysalan suuryhtiö Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan. Kaupan toteutuminen vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän. Ennen kaupan mahdollista toteutumista Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat erillisiä yhtiöitä, eikä Mehiläinen kommentoi Pihlajalinnan asioita, kertoo Mehiläisen ulkoisen viestinnän johtaja Laura Martinsuo STT:lle sähköpostitse.

Hoivayhtiöt ovat käynnistäneet parannusohjelmia

Vanhustenhoidon ongelmat nousivat näyttävästi esiin sen jälkeen, kun Valvira määräsi tammikuussa Esperi Care -yhtiön toiminnan Ulrika-hoitokodissa keskeytettäväksi. Vastuu hoidosta siirrettiin pikavauhtia kunnalle eli Kristiinankaupungille. Elokuussa Esperi ilmoitti lopettavansa Ulrikan toiminnan toistaiseksi.

Kuluvan vuoden mittaan viranomaiset ovat puuttuneet laajasti yksityisten hoivakotien toimintaan. Tarkastukset ovat johtaneet useisiin toiminnan keskeyttämisiin ja ainakin parissa tapauksessa uhkasakkoihin.

Myrskyn silmään joutuneista Esperi Caresta ja Attendosta ei viikonloppuna löytynyt vastuuhenkilöitä puhelinhaastatteluun.

–  Käynnistimme keväällä vastuullisuusohjelman, joka tähtää hoivan laadun ja henkilöstömme työhyvinvoinnin jatkuvaan kehittämiseen, kertoo Attendon liiketoimintajohtaja Virpi Holmqvist STT:lle sähköpostitse.

Attendon vastuullisuusohjelmaan kuuluu muun muassa avustavan henkilöstön lisääminen. Yhtiö on myös palkannut kiertäviä sijaisia. Holmqvistin mukaan suurin haaste tällä hetkellä on koulutetun työvoiman saatavuus.

Esperi Caren kotisivuilla syyskuussa julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että yhtiö on tämän vuoden aikana solminut noin 1  500 uutta työsuhdetta. Yksiköiden vastuuhenkilöille on varattu entistä enemmän työaikaa esimiestehtävien hoitamiseen. Henkilöstön sairauslomien määrä on Esperin mukaan kääntynyt laskuun.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Höpöhöpö kukaan ei palkkaa lisää hoitajia muuten kuin nolla sopimuksella sen ajaksi kun paikkaa seurataan ja tutkitaan. Sen jälkeen ei oo tunteja eikä kysytä töihin. Säälittää ne vanhukset jotka ei ite pääse esim vessaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa vanhukset passivoidaan ja pakotetaan laitoshoitoon. Miksi ? Arvokas vanhuus ansaitulla eläkkeellä omassa kodissa on paras vaihtoehto !
Kotityöt pitävät vanhukset toimeliaina ja liikuntakyky säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tuo yksityistäminen on poliittinen valinta, jota porvaripuolueet lähinnä kokoomus haluaa. Kaikki mistä huijarihoitovirmat hyötyy saa tukensa oikeistosta. Ei siellä välitetä vanhuksista mitään, kun vain rahaa tulee huijareitten tilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esperi solminut uusia työsuhteita. Selvittäkää ja puuttukaa kuinka huonoa on johtaminen ja päällikkö voi olla hyvinkin koulutettu, mutta täysin sopimaton tehtävään. Jos johtamisessa on ongelma ja siihen ei puututa on turha odottaa parannusta. Tarvitaan oikeudenmukaisuutta johtamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yksiköitä ei ole tarkistettu. Luotettu vain firmasta saatuihin raportteihin. On se kumma että yksi saa huseerata miten haluaa. Jos tarkastus tulee siitä ilmoitetaan etukäteen. Ihmeellistä hommaa, kun muita vain tarkistetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nämä uudet hoitajat oikeasti olemassa vai onkohan nämä niitä "haamuhoitajia" jotka ovat töissä vain paperilla/kirjattu työ vuoroon, vaikka ovat oikeasti muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On väärin että ihmisten hyvinvoinnista on tehty pörssiyhtiöiden bisnes. Pitäis lailla kieltää koko homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen poppoohan sen voi tehdä, Vangeilla 100 kertaa parempi hoito ulkoiluneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja maksaa kokonaan nuorilla ihmisillä pieniä eläkemaksuja maksaneiden hoidot. Niinhän sitä toisaalta tehdään nyt. Maksoivat pienet eläkemaksut, ahneutensa takia ei paljon eläkkeitä 80-luvulla ja 90-luvulla karttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko pätkääkään. Palkataan lisää byrokraatteja, jotka eivät tee oikeasti muuta kuin tiedottavat asioiden parantuneen. Todellisuudessa tilanne ei tällä tiedottamisella mihinkään parane, vaan lainsäädäntöön pitää saada rangaistukset tällaiselle vanhusten kustannuksella sikailijoille. Nyt vääryydellä saadut rahat saadaan pitää, joten rikollinen toiminta jatkuu 100% varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnes taas valitetaan kohta uudestaan. Vanhustenhoitajaksi en lähde kirvelläkään, kaiken saivat veteraaneilta valmiiksi ja itsekeskeisyydessään tuhosivat sekä omansa että meidän muiden hyvinvoinnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miutta miten olisi asiat jollei läheiset olisi kannelleet huonosta hoidosta? Kuka kantelee jatkossa kun lapsettomuus lisääntyy ja sinkkuus nousee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta! Jos omaisia ei ole tai asuvat kaukana/käyvät harvoin, on heitteillä, kukaan ei raportoi, kukaan ei kirjaa laiminlyöntejä. On koettu tämä omaiseni kohdalla, kun ainoa omainen jolla ulkomaan työkomennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:48
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
20:40
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille
20:31
Tämä tiedetään Saksan yliajajasta: 29-vuotias Saksan kansalainen, epäillään tapon yrityksistä – 30 loukkaantunutta, heistä osa lapsia
19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja
18:51
Brittimatkustaja halusi pois Milanon koneesta Lontoossa koronaviruspelon vuoksi – Finnair lentää normaalisti Milanoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image