Kotimaa

Avi keskeyttää osittain Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan Sastamalassa – "Päi­väl­li­sel­lä yksi nakki ja yöllä kaatunutta ei nosteta, jos yksi hoitaja ei pysty"

Länsi-Suomen avi keskeytti osittain Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan Sastamalassa. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 8.11.2019 22:23
Virpi Niemistö

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti perjantaina keskeyttää Pihlajalinnan hoivakoti Ikipihlaja Annen toiminnan osittain, koska hoivakodin asiakas- ja potilasturvallisuus on vaarantunut merkittävästi.

Avi edellyttää, että hoivakodista tulee vähentää asiakaspaikkoja ja toiminta tulee keskittää ainoastaan alakertaan 13. marraskuuta mennessä. Palveluntuottajan on Avin mukaan välittömästi varmistettava se, että toimintayksikössä tällä hetkellä ja jatkossa asuvat asiakkaat saavat palvelutarpeidensa mukaisen hoidon ja hoivan jatkuvasti kaikkina vuorokauden aikoina.

Keskeyttäminen on voimassa siihen saakka, kunnes aluehallintovirasto toisin päättää.

Hoivakotiin on tehty useita tarkastuksia tämän vuoden aikana. Viimeksi niin sanottu yllätystarkastus tehtiin torstaina.

Tarkastusraportissaan Avi luettelee pitkän listan ongelmia aina täysin puutteellisesta pätevien hoitajien määrästä lääketurvallisuuden vaarantumiseen ja hoivatyötä tekeviin vartijoihin.

Eräässä tapauksessa asiakas oli Avin mukaan todennäköisesti joutunut kärsimään kovista kivuista useita päiviä, koska kipulaastari ei oltu vaihdettu.

"Rahan säästäminen pääosassa"

Hoivakodista jo helmikuussa tehdyn epäkohtailmoituksen mukaan yksikön ruokabudjetti on niin pieni, että asukkaille ruokailusta on annettu ohjeeksi, ettei leivän päälle saa laittaa juustoa tai leikkelettä muuta kuin keittoruokien kanssa, iltapalalla lämmitetään aamulta jäänyttä puuroa, päivälliseksi saattaa olla yksi nakki ja kaksi perunaa vanhusta kohden. Asukkaiden riittävää proteiininsaantia ei ole selvitetty.

Virkistystoimintaa, ulkoilua ja omahoitaja-aikaa ei ole ilmoituksen mukaan ollenkaan.

Rahan säästäminen on ilmoituksen mukaan ollut pääosassa kaikessa toiminnassa, mikä on näkynyt muun muassa hoitohenkilökunnan määrässä. Jos asukas esimerkiksi kaatuu yöllä, eikä yksi yöhoitaja pysty asukasta nostamaan ylös, asukas jätetään lattialle makaamaan, siinä todetaan.

Avi on selvittänyt myös viranomaisille tullutta ilmoitusta siitä, että yksi asukas oli kuollut. Kun Avi pyysi kuolleen henkilön tiedot, vastuuhenkilö tulosti kirjauksia, joista oli poistanut osan tiedoista.

Kommentointi juttuun on päättynyt.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (62)

Milloin tämä asia saadaan kuntoon. Nyt Kiuru nyrkkiä pöytään, äläkä vain katso vierestä. Kyllä nuo yksityiset hoitilaitokset on saatava aisoihin ja heti. On todella surullista seurata kuinka vanhuksia laimilyödään pelkän rahanahneuden vuoksi. Miksei vanhustenhoitoa jatkettu pelkästään kunnallisesti. Eikö meillä veronmaksajien ja omaisten mielipiteillä ole mitään väliä. Pitääkö meidän lähteä barrikaadeille, että jotain tapahtuu. Poliitikot pankaa tämä peli nyt poikki ja heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kittilän kunta perinyt hoitomaksuja , vaikka äitini asui Rovaniemellä
4 vuotta /20000€
Myös valtion avut/ asukas Kittilä kuitannut 4 vuotta/ 15000€
Soon 90 vuotias mummo hyvä pisnes joillekin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja voi kuinka hyvää huolta pidetään meidän rikollisista vankiloissa ,on kaikki palvelut ja maksetaan päivärahaakin??
On tämä kyllä maa jossa kaikki on härskisti päin persettä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tiesitkö vielä, että vankilavuorokausi maksaa keskimäärin 200 euroa/nuppi yhteiskunnalle eli meille veronmaksajille eli aika hyvää hoitoa vanhukset saisivat, jos heillä olisi vankilaolot. Hyvä vertaus! 30*200euroa, taitaa olla 6000 euroa/kk. Aika hyvää hoitoa tällä varmaankin saisi jopa yksityisellä puolella, voisi jokaisella olla oma hoitaja vaikka kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä hirveää! Toivottavasti ne jotka tämän mahdollistaa,saavat itse iäkkäänä tällaista hoitamattomuutta! Miten voi kohdella ihmisiä tuolla tavalla??
Eikö tässä maailmassa ole enää inhimillisesti ajattelevia päättäjiä,rahako on tehnyt totaalisen sokeuden ihmisiä kohtaan??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö sitä, että kun maailmasta häviää henkiset arvot, tulevat tilalle aivan muut arvot, jossa yksi on vain ja ainoastaan raha. Kun maailma sekularisoituu, ihmisen moraali laskee ja ihminen mitataan vain kulueränä, ei kanssakulkijana, ei ystävänä, ei rakkaana läheisenä. Tänä päivänä toitotetaan paljon enemmän kuin ikinä ihmisarvosta, eläinten hyvinvoinnista ja paljosta muusta, mutta mistä johtuu, että ei huolehdita vanhuksista. Eli puuttuu se todellinen välittäminen. Siis kaikki on vain pinnallista ja oman edun tavoittelua, mutta todelliset teot puuttuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut nyt laajemmasta asiasta, kun vanhusten saamasta hoidosta ja sen sisällöstä. Totta kai, jos päätetään niin, että yhteiskunta ei hoida vanhuksia, niin silloin verot tulee olla paljon matalammat ja entä miten muut ihmisryhmät hoidetaan. Nyt, kun on päätetty hoitaa vanhukset yhteiskunnan varoin osittain, tulee silloin vaatia myös palvelua, joka aivan normaaliin hoitoon kuuluu. Ei yhteiskunta maksa koko hoitoa, vaan kyllä se vanhuksen eläke menee hoitoon eli vanhukset maksavat itse hoitonsa niin pitkälle kuin mahdollista. Näin ainakin äitini kohdalta vaadittiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se pihlajalinnan omistaja myynytkin lafkansa mehiläiselle ja nettosi siitä 40 miljoonaa euroa,tuossa jutussa näemme kenen selkänahasta nekin miljoonat on otettu,vanhusten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä se on, kun yksityistetään!! Aivan järkyttävää luettavaa! Eläimiäkin kohdellaan paremmin.
Hyvä Oulu, kun ajatte kaupungin vanhuspalveluita alas. Tulee vielä kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomella on otsaa vaahdota maailman ihmisoikeuksista, kun edes perusoikeudet kotimaassa eivät toteudu. Vanheneminen pelottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...minä en! Millon nuo lampaat, eli poliitikot, heräävät todellisuuteen, että terveydenhuolto- ja hoivapalveluiden avulla on menossa vuosituhannen julkinen ryöstö! Yksityiset firmat kuoppaa valtiota ja veronmaksajan vikisee... ei hyvää päivää. Helpompi ja halvempi olosi järjestää hommat kunnallisesti, kuten ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taas osoitus Suomessa olevan inhimillisyyden tasosta. kukaan EI tässäkään tapauksessa joudu vastuuseen. Ja sitten Suomi kritisoi muita maita Hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niillä päättäjillä, jotka näitä ulkoistuksia ovat tehneet, ei tietenkään ole mitään vastuuta mistään. Hehän tässä varsinaisesti ovat sekoilleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun läheltä löytyy samantapanen yksityinen "hoiva"koti,ruokana eines maksalaatikkoa,purkkihernekeittoa esimerkkinä vain
ja eihän puhumattomat vanhukset osaa pyytää ensinnäkään auttamaan saatikka että saisivat lisää.
Jos eivät kykene itse syömään,jonkun ajan kuluttua ruoka otetaan pois tarjolta.
Voitta kuvitella kuinka pistelee vihaksi.
Luojalle kiitos äitini "pääsi"pois tuolta,kylläkin kuihduttuaan ennen sitä olemattomiin 😢
Ja hei nämä vierestä seurattua,ja olisin toki siellä useammin ollut/käynyt,
mutta autottomana täys mahdottomuus,sen verran korvessa tämä paikka.
Kyllä mieluusti autettuna äitinikin söi ja lisääkin maistui,vaikkakin näitä ed.mainittuja
eli nälässä pitivät ymymym mihin törmäsin
MUTTA raha kelpas!
Toiv.itse kuolen ns saappaat jalassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule riittävästi voittoa, jos annetaan kaksi nakkia. Aivan uskomatonta tämä vanhustenhoito. Suuret toimijat alas ja vanhustenhoito takaisin kunnille itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaiset ei yksin uskalla tehdä kannetta ,mutta miten jos joukkokanteena lähtisivät hoitamaan kun viranomainen uskaltaa toiminnan keskeytää mutta ei uskalla vaatia päitä pölkylle niin sanotusti,tai voisiko viranomaiset yhtyä joukkokanteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yksityistäminen sinänsä ole huono juttu kunhan valvova viranomainen hoitaa ruutunsa. Lisää resursseja aville ja panostusta valvontaan. Totta kai pörssifirmat menee sieltä, missä aita on matalin kun rahasta on kyse. Kun yksityistetään niin silloin myös valvotaan, että homma pelaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
19:48
Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.
19:40
Haukiputaan taajama-alueella liikkui joutsen tiistaina alkuillasta – poliisi joutui lopettamaan linnun
19:00
Meditaatio-oppaan kirjoittanut Monika Luukkonen oppi nauttimaan nykyhetkestä buddhalaisten elämänohjeiden avulla: "Enää minun ei tarvitse haaveilla eksoottisesta lomasta ollakseni tyytyväinen" Tilaajille
213
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
87
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image