Kotimaa

Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että jos al-Holin suomalaisnaiset pääsevät Suomeen, he jatkavat jihadistista toimintaansa täällä. KUVA: Eriika Ahopelto/Aamulehti
Kotimaa 11.12.2019 14:15
Ilari Tapio

Keskustelu äitien ja lasten kotiuttamisesta kuumeni taas tänään. Jussi Halla-ahon mielestä palautukset ovat konkreettinen uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle: "Jos he (naiset) pääsevät Suomeen, he voivat vapaasti jatkaa myrkyllisen ideologiansa kylvämistä."

Suomen viranomaisilla on melko tarkat tiedot al-Holin leirillä Syyriassa olevista suomalaisista. Lähteestä hieman riippuen leirillä kerrotaan olevan kymmenkunta suomalaista naista ja kolmisenkymmentä lasta.

Suurin osa lapsista on hyvin pieniä. Mediatietojen mukaan yli puolet heistä on alle viisivuotiaita, ja osa heistä on syntynyt leirillä. Joukossa on todennäköisesti myös muutamia orpoja.

Leiri on kurdiviranomaisten hoidossa. Tämänhetkisten tietojen mukaan on yksinomaan heidän päätettävissään, ketkä leiriltä saavat poistua, eikä lasten todennäköisesti sallita lähtevän sieltä ilman ainakin toista vanhempaansa. Orpolapset ovat poikkeus.

Olot leirillä erittäin haastavat

Kaikkiaan al-Holissa on vajaat 70 000 naista ja lasta.

Heistä noin 60 000 on syyrialaisia tai irakilaisia. Loput edustavat muita kansallisuuksia. He asuvat leirissä omalla alueellaan erittäin haastavissa oloissa.

Isisin alueella eläneiden ja leirille päätyneiden suomalaisnaisten tarinat ja taustat ovat vaihtelevia.

Osa on mennyt Suomessa naimisiin maahanmuuttajataustaisen muslimimiehen kanssa, kääntynyt itsekin muslimiksi ja lähtenyt miehen mukana esimerkiksi Syyriaan. Osa on avioitunut vastaavalla tavalla ulkomailla ja osa lähtenyt alueelle omin päin. Joukossa on myös naisia, jotka ovat itsekin maahanmuuttajataustaisia.

Lastenhuoltoilmoitukset tehty

Leiriltä ei tiettävästi ole toistaiseksi palannut yhtään suomalaista.

Lännen Media uutisoi marraskuun alussa, että kaikista sota-alueille lähteneistä suomalaisista perheistä ja al-Holin pakolaisleirillä olevista suomalaislapsista on tehty sosiaaliviranomaisille lastensuojeluilmoitus.

– Lastensuojeluilmoitukset on tehty kaikista niistä suomalaislapsista, joiden tiedetään olevan näillä alueilla. Mikäli viranomaisilla on riittävästi tietoa kriisialueilla syntyneistä lapsista, myös heistä on tehty lastensuojeluilmoitus, sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Ritva Halila kertoi Lännen Medialle.

Suomessa tehty lastensuojeluilmoitus ei käytännössä juuri auta sota-alueilla tai al-Holin leirillä olevia lapsia, sillä lastensuojeluviranomaiset voivat toimia vain Suomessa.

– Viranomaiset voivat tehdä ulkoministeriöön virka-apupyyntöjä, ja konsulipalvelut tekevät työtä omalta osaltaan. Suomessa viranomaiset ovat voineet vain tehdä erilaisia selvityksiä ja valmistelutöitä näiden lasten tilanteesta, Halila sanoi tuolloin.

Jussi Halla-aho kritisoi voimakkaasti

Oppositiossa koko asetelmaa ja siihen liittyviä epäselvyyksiä on arvosteltu ankarasti.

Viimeksi keskiviikkona aamupäivällä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi välikysymyksen tiedotustilaisuudessa, onko käynnissä viranomaisoperaatio isis-perheiden tuomiseksi tai avustamiseksi Suomeen?

– Onko vai eikö ole? Halla-aho tivasi.

– Muut Pohjoismaat ovat avustaneet takaisin lähinnä pieniä orpolapsia. Suomen tapauksessa puhutaan aikuisista naisista, jotka ovat omasta halustaan matkustaneet kalifaattiin ja vähintään tukeneet islamistien hirmutekoja, elleivät ole suorastaan osallistuneet niihin.

Halla-aho huomautti, että Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että Suomeen päästyään nämä naiset jatkavat terroristista toimintaansa ja vahvistavat täällä jo olevaa jihadistista alamaailmaa.

– He ovat konkreettinen uhka suomalaisten hengelle ja terveydelle

– Jos he pääsevät Suomeen, he voivat vapaasti jatkaa myrkyllisen ideologiansa kylvämistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Yhtälailla kuin 4 vuotta sitten oli kaikki haaparannasta lompsijat naisia ja lapsia sekä oikeinkin hädänalaisia ja avun tarpeessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotanuin ihan pikkuriikkisenä kyssärinä, miten ne lapset on Suomalaisia kun äidit ovat hylänneet kotimaansa liittyäkseen Isiksen riveihin ja muuttaakseen kalifaatin kansalaisiksi, isät eivät ole Suomea nähneetkään, eivätkä sen heidän lapsensakaan.

Terroristien ja vieraan maan lapsia kaikki, en tahtoisi heitä viattomien Suomalaislasten joukkoon koulujärjestelmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mallia nyt muista Pohjoismaista: he ovat tuoneet vain joitakin orpolapsia. Aikuiset ja heidän lapsensa olisi syytä jättää. Eikö Isis tms. islamilainen taho ota heistä vastuuta? Eli sama kohtalo kuin niillä 60 000 lla leirillä olevilla irakilaisilla ja syyrialaisilla ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne lapset ole turvallisuus uhka, mutta sillon se on jos isät tulevat vaatimaan omiansa kotimaahan takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pane pahaksi vaikka vaatisivat ja saavat tahtonsa läpi. Oikeudet lapseen on oltava isälläkin, ja varsinkin tälläisissä tapauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä mikään halla-aho asia ole vaan hullujen huppuihmisten ääriterroristien ojentaminen. Lapsilla tyhmät aikuiset. Häkkiin vaan. Nuo tollot pilaa Suomen maineen. Sahsraan pussittamaan hiekkaa. Siinä on tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää suojella Euroopan lapset ja Suomen kaikelta vihalta sitten taas nämä voivat siirtyä siellä eri alueille tietysti onhan heillä maata siellä suuret alueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkoittaa Suomeen palauttaminen? Eiväthän kaikki ko. ihmiset ole edes syntyneet tai käyneet Suomessa. Miten heidät voidaan "palauttaa"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen ei saa tuoda kohta edes yhtä omenaa, mutta terroristi-järjestossä olevat jihadistit... ei mitään ongelmaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siellä kuulkaa moilasia tai heikkisiä ole. Näkisittepä vain vaan eihän sitä näytetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natsikorttien heiluttelu ei riitä, niin nyt heilutellaan vimmatusti lapsikortteja.

Nyt on kysymys Haaviston ja nähtävästi koko hallituksen ja presidentin valehtelusta kansalle.

Ainoa tie tämän selvittämiseen on hallituksen ero ja uudet vaalit. Ei ole kansalla enää mitään luottamusta hallitusta kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho on viisas politikko eikä ole aivopestävissä niin kuin politikot yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Jussi, asiaa. Kaikki tällainen sataa meidä persujen äänilaariin, kiitos siitä vihervassarit suvakit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten huolestuttaa luottamus poliisiin. Poliisiylijohtaja on jäänyt valeesta kiinni. Eilen Kolehmainen kertoi medialle ettei mitään suunnitelmaa ole ja tänään Yle kertoi saaneensa haltuun paperin jossa on suunnitelma ja Kolehmaisen nimi alla. Suunnitelman mukaan tällä viikolla tulee Isis terroristit lapsineen Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nämä naiset vapaaehtoisesti on halunneet lähteä terroristien matkaan sotimaan niin miksi heidät pitäisi sieltä päästää Suomeen. Korkeintaan ne voitais laittaa vankilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkit aloitti isisläisten tappamisen ja sen jälkeen Isis aloitti terrori-iskunsa. Osansa sai myös Suomi Turussa. Suomi sai sen takia iskunsa, koska se tuki Yhdysvaltoja ja tukee edelleen. Niinpä al-Holilta palauttamiseen liittyy riskinsä. Toisaalta lasten erottaminen äidistään on julmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näitä kukaan pelkää, mutta heitä on turha raahata Suomeen. Nämä äidit ovat tiensä valinneet ja vääristä valinnoistahan on aina maksettava. Näihin "pikkulapsiin" on kylvetty sopivasti terroristien ideologiaa äitien ja isien toimesta. Olisi kivaa jos nämä Suomen poliittiset päättäjät ottaisivat myös rikosoikeudellisen vastuun, eikä vain poliittista vastuuta jolla ei ole minkäänlaista painoarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahokin saa jatkaa vapaasti myrkyllisen ideologiansa levittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

16:04
Ker­ros­ta­lo­asun­nos­sa syttyi tu­li­pa­lo Kemissä tiis­tai­na – poliisi tutkii syt­ty­mis­syy­tä
15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
31
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Sankkaa savua
lukija

Uusin lukijakuva

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image