Kotimaa

Stuk vaatii Fennovoimalta yhä tarkempia selvityksiä ydin­voi­ma­la­hank­kees­ta – "Toiminnassa selvästi pa­ran­net­ta­vaa"

Stukissa ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvonnasta vastaava johtaja Jussi Heinonen kertoo, että Fennovoima on esittänyt tässä vaiheessa viranomaiselle riittävät jätehuollon suunnitelmat. KUVA: Ulla Nikula
Kotimaa 9.10.2018 19:46
Riikka Sipilä, Pasi Klemettilä

Stukin mukaan Fennovoimassa on tehty päätöksiä, jotka on perusteltu vasta jälkikäteen. Vain jätehuollosta on annettu riittävät selvitykset viranomaisille.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippanan mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen suunnittelu Hanhikivenniemelle on tähän mennessä ollut säteily- ja ydinturvallisuutta valvovalle viranomaiselle melko poikkeuksellinen prosessi.

– Kaikilla osapuolilla on ollut ja on edelleen kovasti oppimista toistensa toimintatavoissa ja niiden yhteensovittamisessa. Kansainvälisessä yhteistyössä myös erilaisten turvallisuusvaatimusten ymmärtämisessä on ollut omat hankaluutensa, Tiippana sanoo.

Hanhikiven voimalaitoshankkeen valvonnasta vastaava projektipäällikkö Janne Nevalainen sanoo, että Fennovoiman toiminnassa on yhä selvästi parantamisen varaa.

– Jatkossa Fennovoiman on esimerkiksi tehtävä Hanhikivi-spesifiset analyysit ja suunnitelmat. Me emme voi tehdä päätöksiä referenssilaitoksen dokumentteihin perustuvien tietojen ja oletusten perusteella, Nevalainen toteaa.

Stuk on jo pitempään ollut huolissaan Fennovoiman johtamis- ja turvallisuuskulttuurista. Kesällä tehdyn tarkastuksen perusteella Fennovoima esimerkiksi tekee päätöksiä, joita perustellaan vasta jälkikäteen.

– Kaikkien päätösten ja suunnitelmien pitää perustua tarkkoihin tutkimuksiin, ja meille on tietyissä kohdissa jäänyt vähän epäselväksi, onko näin toimittu.

Stukin mukaan päätöksenteon yhteydessä ei ole huomioitu joitain merkittäviä kysymyksiä, esimerkiksi sellaisia jotka liittyvät laitoksen 60 vuoden käyttöikään.

– Kriittisten paikkojen ja komponenttien, kuten reaktoripainesäiliön, on kestettävä koko laitoksen käyttöiän. Tutkimukset ja niistä tehdyt johtopäätökset on myös kirjattava huolellisesti, Nevalainen toteaa.

Stukissa ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvonnasta vastaava johtaja Jussi Heinonen kertoo, että Fennovoima on esittänyt tässä vaiheessa viranomaiselle riittävät jätehuollon suunnitelmat.

– Aivan kaikkia jätehuollon teknisten ratkaisujen suunnitelmia ei ole meille vielä toimitettu, mutta toistaiseksi se ei ole edes välttämätöntä. Matala- ja keskiaktiivinen ydinjäte sijoitetaan voimalaitosalueelle, se on Suomessa jo rutiinitoimintaa.

Käytetyn ydinpolttoaineen välivaraston turvallisuus arvioidaan taas aikanaan osana voimalaitoksen rakentamislupaa.

Hanhikivi 1 -hankkeen lopullinen käsittelyaikataulu Stukissa riippuu täysin siitä, miten Fennovoima ja laitostoimittaja RAOS Project saavat toimitettua tarvittavat dokumentit. Hankkeesta saatua aineistoa käsitellään Stukissa parhaillaan.

– Suurin osa asiakirjoista uupuu edelleen, mutta Stukin henkilökunta on varautunut 'isoon rysäykseen', kun dokumentteja rupeaa tulemaan. Se voi tapahtua jo ensi vuonna, Nevalainen sanoo.

Pääjohtaja Petteri Tiippanan mielestä Stukin osoittamat puutteet Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa ovat kaikki korjattavissa ja täydennettävissä, jos voimayhtiöllä ja laitostoimittajalla on siihen tahtoa.

Hänen mielestään on tärkeää, että ydinvoimalaitoksen suunnittelu ja toimitusketju saadaan riittävän kypsiksi.

– Nämä ovat niitä opetuksia, jotka realisoituivat Olkiluoto 3:ssa. Jos suunnittelu ei ole tarpeeksi kypsää, se kertautuu rakentamisen aikana aikatauluviiveinä ja muina ongelmina. Sinänsä tähän vaiheeseen kannattaa laittaa paukkuja, Tiippana sanoo.

Stukin johto valotti Hanhikiven ydinvoimalahankkeen nykytilannetta tiistaina Pyhäjoen päättäjille ja medialle.

Lue lisää 10.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

kyllä tuo hanke pitää hylätä heti se on tyhmää rakennella laitosta joka ei tuota sähköä ikään ja rakentelu on osaamatonta koko hanke heti hylkyyn niin rauhoittuu kylä ja asukkaat oli todella tyhmää ottaa tuommonen sotkija alueelle olis rakennellu omiin maihinsa turhuutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan ei olisi Raahellekkin kehno juttu yltiö-optimismin jälkeen, ontto on meno ja meininki, asukkaat eläköityy, korot nousee, työpaikat ja asuntojen hinnat sulavat ... Taustalla ~60v.tta punaista, muualta muuttaneiden takaisin "kotiin" haavemaata, joka ei todella ole panostanut alueen kulttuuriin saati viihtyisyyteen. Kaupungin johdosta lähes aina tullut mieleen hanuri. Adios amigos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi

1. Suomi menee ydinvoimansa kanssa päinvastaiseen suuntaan kuin muu maailma?
2. Käynnissä oleva Olkiluodon voimalan farssimainen myöhästyminen ei vaikuta uuden hankeen arviontiin
3. Yhteistyökumppani on valittu arveluttavasti käyttäytyvästä itänaapurista
4. Hankkeessa mukana olevat ja enemmän asioista tietävät irrottautuvat hankkeesta, johto ja omistajat

Yhteiskunnallista katsottona hankkeella pitää olla muita vaikuttumia kuin halpa sähkön hinta.

Odotan omistajilta ( http://www.voimaosakeyhtio.fi/osakkaat/) vastuullisempaa roolia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut kuka hommaa jarruttaa on STUK, antaisivat Venäläisten rakentaa alusta loppuun, ovat ennenkin tehneet voimaloita..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian on toisin päin Fennovoiman on ongelma STUKille, kun esitetty laatu ja turvallisuus ei riitä. Fennovoiman Nils Merikanto oli huolissaan ydinvoimalan turvallisuudesta ja ilmaisi huolensa STUKille. Lehto antoi Merikannolle välittömästi potkut.
Onko Lehto raipatirai miehiä, kun istuu edelleen hallituksessa eikä pysty hoitamaan Fennovoimaan päteviä johtajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän suunnitteluun ja rakennelmien pystyttelyyn kuluu tolkuton määrä fossiilisia polttoaineita, soraa, puuta ja vettä. Mitä järkeä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä Olkiluoto, rakentanutta yritystä ei enää ole ja laitteistot muuttuneet montakertaa. Olisiko aika tarkistaa niitäkin papereita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkiluoto 3:n papereitahan syynätään edelleen ja jatkuvasti suurennuslasin kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen maan työnlaatu, turvallisuuskulttuuri ja asenne muita kohtaa on ala-arvoista. Luulevat saavansa omilla säännöillä tehdä mitä haluaa ja miten huvittaa muista piittaamatta. Tässäkin tapauksessa on jo vuosia heille kerrottu mitä vaaditaan ja miten tulee asiat tehdä. Mutta toiminta ei ole muuttunut. Miten sitten käy jos voimala on aikanaan käytössä. Sama peli jatkuu ja ydinvoimalan aiheuttama uhka maallemme on todella suuri. Puhumattakaan siitä mitä kaikkea he voivat tehdä voimalasta meidän sähköverkkojen lamauttamiseksi jos sattuisi pieniä vihreitä miehiä singahtamaan rajan yli. Kovastihan he ovat itärajamme läheisyyteen varuskuntia taisteluhelikoptereineen rakentamassa ja väkeä siirtämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te fiksut tietävät kirjoittelijat kertokaa, millä mallilla Arevan Olkkkiluoto on? Kertokaapas missä se vika siellä piilee, löydätte varmasti jonkun yhteyden Venäjään, onhan teillä hyvä mielikuvitus! Onko se vasta kymmenen vuotta valmistumisajasta myöhässä? Repiikää siitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman on palkannut OL3:n asiantuntijat johtajiksi. Fennovoimassa pitäisi olla tietoa ja taitoa tai sitten ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko STUK Suomen tärkein ja voimakkain ydinvoiman vastustaja! Ainakin osa STUK:n henkilöstöstä tuntuu erikoistuneen lähinnä pilkun viilaukseen ja kielteisen kuvan antamiseen Fennovoimasta. On siellä tosin oikeitakin ydinvoima-alan asiantuntijoita, jotka ymmärtävät, että vuosikausia kestävän projektin kaikki asiakirjat eivät voi olla valmiita heti kättelyssä. Pääasia, että ne tulevat ajallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin STUKia voi luokitella ydinvoiman vastustajaksi, koska ei nähnyt Kremlin hybridiprojektissa mitään yhteiskunnan kokonaisedun vastaista. Kreml on sellainen toimija, joka halutessaan kävelee koko suomalaisen päätöksentekojärjestelmän yli, myös STUKin. Tälle STUK näytti siis vihreää valoa siunatessaan periaateluvan. STUKilla sopeutumisongelmia venäläiseen toimintakulttuuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman piti jättää rakennuslupa alumperin kesällä 2014. Rakennuslupaa ei ole vieläkään jätetty eikö STUK voi aloittaa työtänsä. Ymmärrän STUKin julkiset ulostulot vain sillä, että heitä olisi painostettu oikomaan ja heidän pitää puolustautua julkisesti. Fennovoimassa on monia Olkiluodon projektissa mukana olleita - heille ei pitäisi tulla yllätyksenä mikään mikä liittyy rakennuslupiin ja rakentamiseen. Oppirahat pitäisi olla maksettuna.
Toisaalta Fennovoima on itse valinnut yhteistyökumppanit ja laitostoimittajan. Fennovoimalle oli myös muita vaihtoehtoja erilaisista toimijoista erilaisista kulttuureista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko todella, että tärkeintä on asiakirjojen tulo ajoissa ja sisällöstä viis joka voi olla täyttä pa****aa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkin mukaan, kuka tähän enään uskoo, Raahen seutukunta oottaa ja oottaa, tämä maksaa seutukunnalle aika paljon, pikkuhiljaa ihmiset kypsyy tähän pallotteluun ja häipyvät muualle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image