Kotimaa

Soten mukana maakunnille siirretään ensi vaiheessa myös ensihoito ja pelastustoimi

Edellisen hallituksen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen vahvisti, että sote-uudistuksesta on syntynyt hallitusneuvotteluissa sopu. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 23.5.2019 15:37
Aki Taponen

Maakunnille siirrettävistä muista tehtävistä laaditaan parlamentaarinen selvitys vuoden 2020 loppuun mennessä.

Helsinki

Uusillle maakunnille siirtyvät ensivaiheessa sote-palvelujen lisäksi myös ensihoito sekä pelastustoimi. Vuoden 2020 loppuun mennessä selvitetään parlamentaarisesti, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta voitaisiin siirtää maakunnille.

– Neuvotteluita on käyty hyvässä hengessä pari viikkoa. Kaikilla puolueilla on ollut vähän erilaisia tavoitteita, hallitusneuvottelujen sote-ryhmää vetävä Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi.

Sote-uudistuksessa pyritään Vehviläisen mukaan kohtuulliseen nopeaan toteutukseen.

Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu selvitetään tämän vuoden loppuun mennessä. Muiden kaupunkiseutujen osalta sellaisesta ei ole sovittu.

– Erillisselvitys on ainoastaan pääkaupunkiseudusta.

Maakuntavero on Vehviläisen mukaan yhteisenä tavoitteena, ja myös maakuntavaalit järjestetään. Niiden ajankohtaan Vehviläinen ei ottanut kantaa eikä siihen, milloin sote-uudistus tulisi voimaan.

– En lähde menemään aikataulukärki edellä. Haluan vain vahvistaa sen, mitä hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) on aamulla sanonut. Muihin yksityiskohtiin ei ole menty.

– Se on totta, että jos tulee itsehallinnolliset maakunnat, vaalitkin tulevat joskus.

Edellisen hallituksen aikana tehtyä valmistelutyötä voidaan hyödyntää. Uudistuksen mahdollisiin säästötavoitteisiin Vehviläinen ei ottanut kantaa.

Vehviläisen mukaan nyt saatu ratkaisu on hyvä viiden puolueen ratkaisuna.

Maakuntia tulee 18

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia tulee 18 eli sama määrä kuin edellisen hallituksen kaatuneessa mallissa.

Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla. Alueiden päätöksenteosta vastaavat suorilla vaaleilla valitut valtuutetut.

Valinnanvapausmalli on hylätty. Maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina.

Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Kuntien osalta palvelujen tuottamisoikeus ratkaistaan erillisen selvityksen pohjalta vuoden 2019 loppuun mennessä.

Hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Erillisinä asioina valmistellaan parlamentaarisen komitean toimesta maakuntien verotusoikeus ja monikanavarahoituksen purkaminen vuoden 2020 loppuun mennessä. Monikanavarahoitus tarkoittaa sitä, että nykyisin Kela rahoittaa osittain yksityisiä terveyspalveluja.

Itsehallinnolliset alueet mahdollistavat vaiheittaisen siirtymisen monialaisiin maakuntiin. Tämä valmistellaan parlamentaarisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä - pitäkää yleiset ja yhteiset maamme toiminnot valtio "näpeissä" - eikä enää "osakemiljonääri ähkyille" liikaa tilaa. Olkoot toki täydentävinä, nämä yksityiset hoito yms. palvelut. Ahneus on loputon ja se "vie kalatkin vedestä" - joten joku raja on yhteisissä asioissa pidettävä ja sen tekee vain oikeudenmukainen valtion ohjaus tai omistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Sote-änkyröinti johti siis lopulta puolueen päätavoitteen eli laajan valinnanvapauden romuttumiseen. Ruotsin mallista valinnan vapautta ei tule. Kokoomuksen politiikka on kovin lyhytnäköistä. Minkä puolueien kanssa Kokoomus aikoo tehdä yhteistyötä? Puolue on itse ajanut Perussuomalaiset sivuraiteelle. Yhteistyö Keskustan kanssa ajettiin karille liialla itsekkyydellä. Vasemmiston talouslinja on liian kaukana Kokoomuksesta.

Saavutettu Sote-sovinto on varmaan ihan hyvä kompromissi. Tärkeintä olisi nyt saada pikaisesti aikaan valtakunnallinen potilastietojärjestelmä. Kun se on saatu aikaan, tekoäly voi alkaa seuloa terveystietojamme. Näin saadaan paljastettua sairauksia sekä ehkäistyä niitä ennalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.2.
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
20.2.
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
20.2.
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20.2.
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20.2.
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20.2.
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20.2.
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image