Kotimaa

Sote-uudistusta valmistellaan 18 maa­kun­ta­mal­lin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa on sovittu, että sote-uudistus valmistellaan 18 maakuntaan pohjautuvan itsehallintoalueen pohjalta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 23.5.2019 10:05 | Päivitetty 23.5.2019 10:18
Markku Uhari

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi lehdistölle torstaiaamuna, että neuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat saavuttaneet sovun sote-uudistuksen hallintomallista. Pääkaupunkiseudulle tehtävä erillisratkaisu selvitetään Rinteen mukaan loppuvuoden aikana.

Hallitusneuvotteluissa on saavutettu sopu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hallintomallista.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi torstaiaamuna lehdistölle Säätytalolla ennen neuvotteluiden jatkumista.

Rinteen mukaan sote-uudistus toteutetaan 18:n maakunnaksi kutsutun itsehallintoalueen pohjalta.

– Oleellista tässä on se, että on sovittu siitä, että julkinen sektori on pääjärjestäjä ja päätuottaja tässä mallissa. On sovittu myös siitä, että tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään, voisivatko kaupungit ja kunnat toimia myös tuottajina, tyytyväiseltä vaikuttanut Rinne sanoi lehdistölle.

Lisäksi vuoden loppuun mennessä selvitetään, tuleeko pääkaupunkiseudulle oma erillisratkaisunsa sote-uudistuksessa.

– On sovittu, että pääkaupunkiseutu selvitetään erilliskysymyksenä.

Hän ei kommentoinut sitä, mikä on yksityisen puolen asema saavutetussa sovussa.

Rinteen mukaan sote-alueiden mahdollinen verotus ja monikanavarahoitus valmistellaan parlamentaarisesti.

Alustavasta sote-sovusta uutisoi torstaiaamuna jo Helsingin Sanomat lähteisiinsä perustuen.

Enemmistö sairaanhoitopiirien johtajista kannattaa maakuntamallia

Torstaina ilmoitettu hallintomalli vastaa hallinnollisesti sitä, mikä olisi mieleen myös enemmistölle sairaanhoitopiirien johdosta.

Lännen Median tällä viikolla julkaistun kyselyn (LM 21.5.) perusteella 75 prosenttia kyselyyn vastanneista sairaanhoitopiirien johtajista kannatti osin tai kokonaan maakuntamalliin perustuvaa sote-uudistusta.

Moni työryhmä saanut työnsä valmiiksi

Rinteen mukaan moni neuvotteluiden ilmiöryhmä on saanut jo työnsä valmiiksi. Ryhmät olivat neuvotelleet pitkään torstain vastaiseen yöhön.

Ainoastaan talouteen ja verotukseen liittyvää työtä on Rinteen mukaan vielä auki.

– Se on auki niin pitkään, kunnes meillä on kokonaiskäsitys taloudesta. Joudumme varmaan käyttämään puheenjohtajapöydän tukena talous- ja veroryhmää, jotta nähdään, että rahat riittävät siihen mitä päätetäänkin.

Myös ympäristöryhmässä on päästy sopuun myöhään keskiviikkoyönä.

Puheenjohtajilla pitkä päivä

Neuvotteluja jatketaan Säätytalolla paljolti myös puheenjohtajien kesken. Puheenjohtajilla on torstai-iltana myös EU-vaalitentti.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi aamulla, että neuvottelutilanne etenee koko ajan. Hänen mukaansa ratkottavia asioita on yhä paljon.

– Puheenjohtajilla tulee olemaan tiivis päivä, Henriksson sanoi.

Torstaina puheenjohtajien pitää myös poistua neuvotteluista osallistuakseen illan EU-vaalitenttiin. Henriksson sanoi, että ennen tenttiä pitää myös päästä haukkaamaan vähän raitista ilmaa.

Antti Rinteen alustava tavoite oli saada hallitusohjelma valmiiksi vielä tällä viikolla. Muun muassa sunnuntain europarlamenttivaalien takia ohjelma voi kuitenkin valmistua vasta vaalien jälkeen.

Juttua täydennetty 23.5.2019 kello 10.15: Otsikko päivitetty, LM-kyselyn tulokset lisätty. Rinteen ja Henrikssonin osuuksia lisätty ja tarkennettu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Kunnon hallintohimmeli taas valmisteilla. Demareille ja muille vasemmistolle kelpaa tottakai kun " rahat tulee seinästä ja sähkö töpselistä" periaatteella. Keskustalla omat uskovaiset tahot jo valmiina täyttämään hallinnolliset paikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakunta tulee epäonnistumaan koska maakunnat tulisivat käyttämään kuntien ja valtion rahoja. Sehän arvaa miten rahojen käytössä tulee käymään, rahoja tullaan käyttämään holtittomasti ja jatkuvasti vaaditaan uusia verojen korotuksia koska rahat ovat aina loppu. Tämä sama ongelma näkyy joka puolella julkista taloutta ja poliitikkojen asenteessa. Rinne ei ota vastuuta tai olisi edes huolissaan siitä että jälkipolville otetaan miljardien velat maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustako se siellä vie. Kumpi on apupuolue, sdp vai kepu? muutko siivellä? Mikään ei tainnut muuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa Vapaavuori on lyöty kanveesiin. Kyllä tuli surkia loppu kokoomuksen loppaukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma, että hyvin valmisteltua sotea jatketaan ja terveysfirmat saadaan kuriin lopultakin.
Vapaavuorelle ei pitäisi antaa mitään omaa sillä hän on torpannut ihan liikaa asioita ja määräilee vieläkin kokoomuksen tekemisiä.
Kok.kahdella raiteilla ajamiselle tuli nolo loppu ja kok. jäi näppejä nuolemaan.
Ihan oikein meni nyt asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopulta kuitenkin ratkaisee 2/3 kansanedustajan äänet. Ei ole ennen maalissa.

Rinteellä ei ole 2/3 kansanedustajaa takanaan, koska aiotulla hallituksella ei ole 2/3 äänistä.

Kumpia sitten kositaan Perussuomalaisia vaiko Kokoomusta?

Kas siinäpä kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se pian orpoa ketuttaa, kun markkinamalli sai täystyrmäyksen. Se on oikein. Kokkomuksen hallitusvastuun aikana(12 v) Suomen velka on yli tuplaantunut. Ne rahat ovat hävinneet jonnekkin Suomesta, sen kokoomus on hoitanut kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varaa aika mehiläisestä,saat jo aamuksi. Niin olen tehnyt 20 vuotta. Siihen ei tarvita kokoomuksen markkinamallia. Vai pitääkö muiden maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on järkeä, kun seuraavassa vaiheessa lakkautetaan kunnat ja maa jaetaan kuuteen maakuntaan. Varmistetaan palvelut kaikille. Veronmaksajat kiittää. Tässäpä malli taloustieteilijöille ja muillekin viisaille pureksittavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaanpa heidän tehdä työnsä rauhassa, turha on marista ja murista täälllä sivuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän se koko jutun suola on, kun saa päättäjät haukkua jo suunnitelmien perusteella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kerran tieto, taito ja ymmärrys ei riitä tekemään kansallisesta peruspalvelusta valtakunnallista - heti, niin leikitään nyt sitten ensin maakunnilla ja lakkautetaan ne sitten vaiheittain toteuttamaan tasavertaisen kansanterveytemme peruskivi peruskuoulun ja puolustusvoimien tapaan KOKO kansan yhdenvertaiseksi toiminnaksi, jossa samanlaiset parhaat hoitokäytännöt ovat käytössä koko maassa yksien ja samojen menettelyiden sekä yhden ja saman veronmaksajien lompakon (valtion verokassa) mahdollistamana ohjattuna yhdellä ja samalla johtamis- ja tiedonhallintaympäristön avustuksella. Päällekkäiset JÄRJETTÖMÄN kalliit sadat organisaatiot (himmelit) ja systeemit romutetaan rikollisena tuhlauksena.

Se tulee olemaan isänmaamme kansallemme tarjoama terveydenhuollon kokonaisratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään erityisasemaa isolle kuplalle. Se on samanlainen maakunta kuin muutkin, vaikka ovatkin olevinaan parempia. Ei aseteta taas vastakkain ja eri asemaan Suomen eri alueita ja ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä kyse ole siitä kuka on parempi vaan väestömäärästä.
On ymmärrettävää ja toimivaa mikäli pk-seutu ja muu Uudenmaanlääni on erotettu toisistaan.
Kummassakin on valtavasti väkeä, joten sairaita riittää enemmän, kuin muussa Suomessa yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono selitys. Kaikki maakunnat ovat väestömääriltään eri kokoisia. Miksi se raja pitää aina kaikissa asioissa vetää siihen ison kuplan ja maaseudun, stadilaisten ja landepaukkujen, väliin. Tuo on aivan turhaa. Pitäisi ne periaatteeltaan samat asiat kelvata kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoissa yksiköissä on tehot kohdallaan ja turha johtohimmeli vähäisempää. Helsinki ja sen ympäristökunnat voi olla 1/18 maakunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kyllä totta. Helsingin ympäristökuntineen ei tarvitse olla ns. 19. maakunta, kunhan se on erillään muusta Uudesta maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image