Kotimaa

SDP:n pre­si­dent­tieh­do­kas Tuula Haatainen laittaa itsensä likoon Halosen hengessä

Tuula Haatainen on SDP:n presidenttiehdokas ensi talven presidentinvaaleissa. KUVA: Petteri Kivimäki
Kotimaa 2.9.2017 12:03
Johanna Puukka

Kun Tuula Haatainen julkisti tavoittelevansa SDP:n presidenttiehdokkuutta, hän linjasi itsensä Lännen Median haastattelussa lähelle presidentti Tarja Halosen ulkopolitiikkaa. Maailmantilanne huutaa Haataisen mielestä arvojohtajuutta ja kantaaottavaa presidenttiä.

SDP:n jäsenäänestyksen perusteella Haatainen valittiin lauantaina puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Halosen perinnöstä hän allekirjoittaa esimerkiksi kestävän kehityksen painottamisen, ympäristökysymykset, globaalin eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämistä sekä Suomen aktiivisen toimijuuden kansainvälisillä foorumeilla. Nato-oven hän on halunnut jättää raolleen.

Hän totesi puolueen jäsenvaaliin ehdolle lähtiessään, että itsensä pitää laittaa likoon, sillä maailma ei muutu kuin toimimalla. Haatainen laittoi itsensä likoon myös vuonna 2012, jolloin kamppaili presidenttiehdokkuudesta Paavo Lipposen kanssa. Hän jäi silloin puolueensa esivaalissa toiseksi 22 prosentin kannatuksella.

Vuonna 1960 syntyneen tuusniemeläistytön elämään vaikutti suuresti äidin sairastuminen keuhkotuberkuloosiin. Haatainen kertonut, että silloin, jo alle kouluikäisenä, alkoi hänen kasvunsa kohti vastuunkantamista ja kiinnostusta yhteiskunnallisista asioista. Hän kouluttautui äitinsä tavoin sairaanhoitajaksi ja sen jälkeen valtiotieteen maisteriksi.

Haataisen työuran alku on 1980-luvun lopulla tutkimusapulaisena sekä Kriminaalihuoltoyhdistyksessä että Kelan sosiaaliturvan tutkimuslaitoksessa. Vuodesta 2012 alkaen Haatainen on ollut Kuntaliiton varatoimitusjohtaja. Ennen Kuntaliiton pestiä hän toimi Helsingin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2007.

Helsingin vaalipiiriä edustava Haatainen on toiminut kansanedustajana vuosina 1996-2007 ja uudelleen vuodesta 2015 alkaen. Haatainen on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja ja vaikuttaa  myös Alkon hallintoneuvostossa.

Haataiselle karttui ministerikokemusta vuosina 2003-2007, kun hän toimi opetusministerinä ja sosiaali- ja terveysministerinä Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksissa. 

Viime kevään kuntavaaleissa Haatainen valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon. Äänisaalis oli demarien suurin ja kaupungin kolmanneksi suurin kokoomuksen Jan Vapaavuoren ja vihreiden Anni Sinnemäen jälkeen.

Haataisen tie politiikkaan kulki järjestöjen kautta. Helsingin yliopiston opiskelija-aktiivina hän toimi HYY:n edustajistossa  Vuosina 1989–1996 Haatainen oli Sosialidemokraattisten naisten pääsihteeri.

Hän on ollut useiden kansalaisjärjestöjen johtotehtävissä. Hän on toiminut mm. Kirkon ulkomaan avun hallituksessa, YK-liiton varapuheenjohtajana, syöpään sairastuneiden lasten järjestön puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja.

Osuuskauppa-aatekin on tuttu, sillä Haatainen on toiminut myös Elannon  ja HOK-Elannon edustajistossa 1999 alkaen.

Tuula Haatainen on naimisissa Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäen kanssa, ja heillä on kaksi aikuista lasta. Hän harrastaa kansalaisjärjestötoiminnan lisäksi maratonjuoksua, lukemista ja kuvataiteita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos tosiaankin "Halosen hengessä" yrittää niin yritykseksi jää! Yksi Presidentti halonen teki jo Suomen puolustuskyvylle valtavaa vahinkoa. Toista "Haloskaa" ei Suomi kestäisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeiden aika ei ole ohi. SDP sai aikaiseksi päätöksen! Tosin aivan liian myöhään, mutta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on sama laittaa tuo koko sdp telakalle ja sauli jatkakoon pressana kun on toiminut tähänkin mennessä
kiittevästi virassaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy todeta, että valtion hallinnossa on luonteeltaan harkintakyvyttömiä, röyhkeitä ja omahyväisiä tyyppejä, jotka kuvittelevat tietävänsä kaiken parhain päin. Ei taida ko henkilökään tajuta, miten naurettavaa on luulotella, että ehkä hän tai jokin muu puoluetoveri voisi lyödä Niinistön laudalta. Kylläpä tuleva presidentinvaali lähinnä huvittaa viisaita kansalaisia, kun saanat ehdokaslistan käteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tuula Haatainen laittaa itsensä likoon Halosen hengessä."

Halonen tuhosi Suomea ja halasi maailmaa aiheuttaen Suomelle ja suomalaisille karmeat vahingot. Halosen hallintoon ja oikeuslaitokseen soluttamat Demla ry:n jäsenet saisivat presidentti Haataisen myötä lisää valtaa ja jatkaisivat tuhotöitä korkean tason siunauksella.

Halosen 12 vuoden tuhot olivat meille tarpeeksi, eikä yhtäkään Halosta myötäilevää ihmistä saa päästää tärkeille paikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haataisessa olisi kyllä ainesta, mutta kun puolue on mitä on - sekametelisoppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:lläkin täytyy olla presidenttiehdokas siitä huolimatta, että varma häviö on tiedossa. Siihen SDP:n johtohahmot eivät ole valmiita vaan sopiva on sitten vaikkapa Tuula Haatainen, jolle sillä on ainakin se merkitys, että voi olla julkisuudessa ja varmistaa sillä sitten seuraavan eduskuntapaikan ja parhaimmassa tapauksessa ministeripaikan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image