Kotimaa

SDP:n pre­si­dent­tieh­do­kas Tuula Haatainen laittaa itsensä likoon Halosen hengessä

Tuula Haatainen on SDP:n presidenttiehdokas ensi talven presidentinvaaleissa. KUVA: Petteri Kivimäki
Kotimaa 2.9.2017 12:03
Johanna Puukka

Kun Tuula Haatainen julkisti tavoittelevansa SDP:n presidenttiehdokkuutta, hän linjasi itsensä Lännen Median haastattelussa lähelle presidentti Tarja Halosen ulkopolitiikkaa. Maailmantilanne huutaa Haataisen mielestä arvojohtajuutta ja kantaaottavaa presidenttiä.

SDP:n jäsenäänestyksen perusteella Haatainen valittiin lauantaina puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Halosen perinnöstä hän allekirjoittaa esimerkiksi kestävän kehityksen painottamisen, ympäristökysymykset, globaalin eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämistä sekä Suomen aktiivisen toimijuuden kansainvälisillä foorumeilla. Nato-oven hän on halunnut jättää raolleen.

Hän totesi puolueen jäsenvaaliin ehdolle lähtiessään, että itsensä pitää laittaa likoon, sillä maailma ei muutu kuin toimimalla. Haatainen laittoi itsensä likoon myös vuonna 2012, jolloin kamppaili presidenttiehdokkuudesta Paavo Lipposen kanssa. Hän jäi silloin puolueensa esivaalissa toiseksi 22 prosentin kannatuksella.

Vuonna 1960 syntyneen tuusniemeläistytön elämään vaikutti suuresti äidin sairastuminen keuhkotuberkuloosiin. Haatainen kertonut, että silloin, jo alle kouluikäisenä, alkoi hänen kasvunsa kohti vastuunkantamista ja kiinnostusta yhteiskunnallisista asioista. Hän kouluttautui äitinsä tavoin sairaanhoitajaksi ja sen jälkeen valtiotieteen maisteriksi.

Haataisen työuran alku on 1980-luvun lopulla tutkimusapulaisena sekä Kriminaalihuoltoyhdistyksessä että Kelan sosiaaliturvan tutkimuslaitoksessa. Vuodesta 2012 alkaen Haatainen on ollut Kuntaliiton varatoimitusjohtaja. Ennen Kuntaliiton pestiä hän toimi Helsingin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2007.

Helsingin vaalipiiriä edustava Haatainen on toiminut kansanedustajana vuosina 1996-2007 ja uudelleen vuodesta 2015 alkaen. Haatainen on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja ja vaikuttaa  myös Alkon hallintoneuvostossa.

Haataiselle karttui ministerikokemusta vuosina 2003-2007, kun hän toimi opetusministerinä ja sosiaali- ja terveysministerinä Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksissa. 

Viime kevään kuntavaaleissa Haatainen valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon. Äänisaalis oli demarien suurin ja kaupungin kolmanneksi suurin kokoomuksen Jan Vapaavuoren ja vihreiden Anni Sinnemäen jälkeen.

Haataisen tie politiikkaan kulki järjestöjen kautta. Helsingin yliopiston opiskelija-aktiivina hän toimi HYY:n edustajistossa  Vuosina 1989–1996 Haatainen oli Sosialidemokraattisten naisten pääsihteeri.

Hän on ollut useiden kansalaisjärjestöjen johtotehtävissä. Hän on toiminut mm. Kirkon ulkomaan avun hallituksessa, YK-liiton varapuheenjohtajana, syöpään sairastuneiden lasten järjestön puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja.

Osuuskauppa-aatekin on tuttu, sillä Haatainen on toiminut myös Elannon  ja HOK-Elannon edustajistossa 1999 alkaen.

Tuula Haatainen on naimisissa Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäen kanssa, ja heillä on kaksi aikuista lasta. Hän harrastaa kansalaisjärjestötoiminnan lisäksi maratonjuoksua, lukemista ja kuvataiteita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos tosiaankin "Halosen hengessä" yrittää niin yritykseksi jää! Yksi Presidentti halonen teki jo Suomen puolustuskyvylle valtavaa vahinkoa. Toista "Haloskaa" ei Suomi kestäisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeiden aika ei ole ohi. SDP sai aikaiseksi päätöksen! Tosin aivan liian myöhään, mutta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on sama laittaa tuo koko sdp telakalle ja sauli jatkakoon pressana kun on toiminut tähänkin mennessä
kiittevästi virassaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy todeta, että valtion hallinnossa on luonteeltaan harkintakyvyttömiä, röyhkeitä ja omahyväisiä tyyppejä, jotka kuvittelevat tietävänsä kaiken parhain päin. Ei taida ko henkilökään tajuta, miten naurettavaa on luulotella, että ehkä hän tai jokin muu puoluetoveri voisi lyödä Niinistön laudalta. Kylläpä tuleva presidentinvaali lähinnä huvittaa viisaita kansalaisia, kun saanat ehdokaslistan käteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tuula Haatainen laittaa itsensä likoon Halosen hengessä."

Halonen tuhosi Suomea ja halasi maailmaa aiheuttaen Suomelle ja suomalaisille karmeat vahingot. Halosen hallintoon ja oikeuslaitokseen soluttamat Demla ry:n jäsenet saisivat presidentti Haataisen myötä lisää valtaa ja jatkaisivat tuhotöitä korkean tason siunauksella.

Halosen 12 vuoden tuhot olivat meille tarpeeksi, eikä yhtäkään Halosta myötäilevää ihmistä saa päästää tärkeille paikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haataisessa olisi kyllä ainesta, mutta kun puolue on mitä on - sekametelisoppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:lläkin täytyy olla presidenttiehdokas siitä huolimatta, että varma häviö on tiedossa. Siihen SDP:n johtohahmot eivät ole valmiita vaan sopiva on sitten vaikkapa Tuula Haatainen, jolle sillä on ainakin se merkitys, että voi olla julkisuudessa ja varmistaa sillä sitten seuraavan eduskuntapaikan ja parhaimmassa tapauksessa ministeripaikan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin
8:00
Ring-oopperasarja on niin suosittu, että "lentävät wagneriaanit" matkustavat elokuussa sen perässä Suomeen – Mistä Kansallisoopperan suurponnistuksessa oikein on kyse? Tilaajille
6
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
4
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
3
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
2
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
2
Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla
1
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image