Kotimaa

Rekat seisovat ter­mi­naa­leis­sa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen

Suomen lipun alla kulkeviin aluksiin ei oteta tällä hetkellä rekkoja. Finnlines (kuvassa) on jättänyt toisen Ruotsiin likennöivän aluksensa satamaan. Samoin on tehnyt Eckerö Line Viron-linjallaan. KUVA: Jori Liimatainen
Kotimaa 22.11.2019 13:45 | Päivitetty 23.11.2019 12:59
Jami Jokinen

Viking Linella lakko pysäytti rahtiliikenteen lähes kokonaan, koska sen useat alukset seilaavat Suomen lipun alla. Kuljetusyhtiö DB Schenker arvioi pystyvänsä hoitamaan vain viidenneksen normaalivolyymistään.

Postilakkoa tukevat rahtiliikenteen tukitoimet ovat ruuhkauttaneet pahasti ulkomaille suuntautuvat maantiekuljetukset.

Suureen osaan aluksista ei oteta rahtiliikennettä. Koska Suomeen tuleva liikenne kuitenkin puretaan, on tänne syntymässä jonkinasteista sumaa.

– Kalustoa on jo jäänyt ja arvioidaan edelleen jäävän seisomaan satamiin ja terminaaleihin, sanoo Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen.

Myös aluksia on jäänyt seisomaan.

Merimies-unionin lakko koskee muun muassa rekkojen ja trailerien lastaamista autolautoille ja niin sanottuihin ropax-aluksiin. Lisäksi torstai-iltana astui voimaan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) vuoronvaihto- ja ylityökielto.

Viking Linella lakko koskee koko Suomen-liikennettä

Rekat pääsevät yhä Viroon ja Ruotsiin sellaisten alusten kyydissä, jotka on liputettu muualle kuin Suomeen.

Viking Linen lähes koko aluskanta seilaa sen sijaan Suomen lipun alla. Ainoastaan Tukholman ja Maarianhaminan välillä liikennöivä Cinderella on liputettu Ruotsiin ja Tallinnan ja Helsingin väliä kulkeva Viking XPRS seilaa kuitenkin Viron lipun alla ja kuljettaa rahtia normaalisti.

– Onhan tämä hirvittävän huono tilanne niin liikenteellisesti kuin myös rahallisesti, sanoo tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Tallink Siljalla tukilakko koskee Helsinki-Tukholma –välillä ja Turku-Tukholma –välillä kummassakin yhtä alusta. Yhtiön muut alukset, esimerkiksi koko Viron-liikenne, on liputettu Suomen ulkopuolelle. Näitä aluksia operoidaan normaaliin tapaan.

Liikennettä onkin nyt siirtynyt yhtiölle niin, että rahtia kuljettavat laivat alkavat olla täynnä.

– Jonoja ja jonotuslistoja on jo jonkin verran syntynyt, mutta ei vielä sentään ”rekkaleirejä” satamissa, kertoo viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Finnlines jätti torstaina toisen Naantalin ja Kapellskärin välistä linjaa liikennöivistä aluksistaan satamaan. Yksi alus lastaa Suomessa vain matkustajia ja heidän kulkuneuvojaan. Jos tukilakot jatkuvat, jättää yhtiö sunnuntaiksi aikataulutetun lähtönsä Saksaan kokonaan ajamatta.

Myös toinen Eckerö Linen Helsinki-Tallinna –linjalla kulkevista aluksista seisoo satamassa toistaiseksi.

Kustannusten nousua ja erityisjärjestelyjä

Vasaraisen mukaan työtaistelu vaikuttaa eniten Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen.

– Suurimmat vaikeudet ovat kapasiteetin pienuus ja kasvava kustannus, Vasarainen toteaa.

Taloudellisista ja aikataulullisista syistä laivayhteyksien vajausta ei ole lähdetty paikkaamaan kiertoteillä Tornion tai Vaalimaan kautta ainakaan merkittävästi.

DB Schenkerin toimitusjohtaja Petteri Nurmi arvioi, että yhtiö pystyy hoitamaan vain noin viidenneksen normaalista kuljetusvolyymistä.

Tämäkin tapahtuu "erityisjärjestelyillä".

Ylityökiellon vaikutukset alkavat näkyä viikonloppuna

AKT:n ylityökiellon vaikutukset näkyvät sen sijaan Vasaraisen mukaan varsinaisesti vasta viikonloppuna. Kiellot koskevat kaikkia työehtosopimuksen aloja ja vaikuttavat myös kotimaan liikenteeseen.

Esimerkiksi tavaraliikenteessä tehdään toimitusjohtajan mukaan keskimäärin kuusi prosenttia ylitöitä.

– Pahimmillaanhan jo se tarkoittaisi, että kuljetustyöstä jäisi sen verran tekemättä.

Ellei postilakkoon saada sopua ennen maanantaita, laajenee tukilakko merenkulkualalla niin, että Suomeen liputetut laivat seisahtuvat kokonaan.

Juttua muokattu 23.11. kello 12:59: Poistettu virheellinen tieto, että Viking Linen rahtiliikenne olisi seisahtunut kokonaan ja lisätty tieto, että Viking XPRS seilaa Viron lipun alla ja kuljettaa rahtia normaalisti.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaikki joukolla halpuutramaan hintoja valtion yhtiön esimerkkiä noudattaen.
Vuokralääkäreillä keinottelevat sielujen myyjät osaa asiansa, kun on löysän rahan markkinat ja työllä kysyntää eikä lääkäreille anneta valinnanvapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nelostie haaparannasta kohti etelää hyvässä suolassa ja nuuskakairan myymälä avoinna haaparannan laiva ei estä matkaajia ja rahdin kulkemista..
tervetuloa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anttihan mainosti ennen vaaleja bussin ratissa, että meillä taitaa olla sama suunta! :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä varoitti demareita jo hallitusneuvotteluiden alussa: Älkää sössikö taloutta. Juha arvasi oikein, Demareiden suhmuroinnin jäljiltä Suomen talous aon ajautumassa konkurssiin. Eroa Rinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talouden pahimmmat viholliset ovat demarit ja vihervassarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö sitten ku ei saa lakkoilla niin osoittaa kadulla mieltä niinkuin etelä euroopan maissa pariisin keltaliivit tai hongkong ja jne..,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän lakkohomman pitäisi saada jokin roti. Nämä Postin lakkoilevat änkyrät pitäisi saada kuriin ja lakko loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

otetaan sinulta tuloista 30-50 pinnaa pois niin katotaan alkaako kiukuttaan.(mikäli olet töissä ja tienaat itse elantosi)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä ole varustamoille selvä signaali ulosliputtaa loputkin alukset maailman lakkoherkimmästä maasta. Sitä niinsanotusti saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erilaiset varustamoille maksettavat tuet pitävä laivat suomeen liputettuina. Eiköhän laskentaa suoriteta jatkuvasti milloin lippu vaihdetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuen ja kannata tätä lakkoa.. Ihan oikein tekevät.. Vielä kun elintarvike rekat jäis seisomaan niin tykkäisin vielä enemän :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ay - liike nostaa rinnuksiaam! On mahtavaa ja viilävän upeaa olla Linnan juhlissa esillä mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan täysillä nimimerkkiä´lukija kempeleestä´. On se harmi kun normaali ihmiset ja yritykset joutuvat kärsimään Demareiden keskinäisistä riidoista. Jos se tästä vielä äityy pahemmaksi, niin toivottavasti Kepu kaataa tämän hallituksen, ellei niiden ministereillä ole samanlainen pyrkimys pitää ministerinsalkuista kiinni kuten oli sinisillä. Kannatus ei ainakaan moisesta keikautuksesta laskisi enää alemmas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin pomo kysyy:
Miksi?
"Tämä alkoi yli kuukausi sitten ja johtajan palkka on yhä 82 000 euroa kuussa ... ja maassakin!"
"Mikä kiire nyt tässä?"
"Lakkoilkaa rauhassa vaan..."
"Demokratiaa kato'ku..."
"Eihän hoppuilemalla tule kuin kus'piä muguloita..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon saman litanian voi esittää Pau:lle ja Teollisuusliitolle. Niiden keskeinen jäsentappelu on kyseessä. Postia vain yritetään yksin syyllistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteen hallitus tulee historiallisen kalliiksi Suomella. Hintalappu vain nousee kiihtyvää vauhtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
102
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
86
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
73
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image