Kotimaa

Puheenaihe: Onko ilmastolakko perusteltu syy olla poissa koulusta?

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on innoitanut koululaisia ilmastolakkoihin ympäri maailmaa. KUVA: FOCKE STRANGMANN / EPA
Kotimaa 10.3.2019 8:11
Pekka Rahko

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa koululaisten ilmastolakkoihin, jotka ovat levinneet ruotsalaisen Greta Thunbergin innoittamina ympäri maailmaa. Thunberg ei mene perjantaisin kouluun, vaan istuu Ruotsin parlamenttitalon edessä vaatien tiukempaa ilmastopolitiikkaa. Perjantaiksi 15.3. on kutsuttu koolle globaali koululakko ilmastotoimien puolesta. Onko ilmastolakko perusteltu syy olla poissa koulusta?

Raadin ratkaisu äänin 3-2: ilmastolakko on perusteltu syy olla poissa koulusta.

– Ei. Virkani puolesta joudun vastaamaan tähän näin, mutta rohkaisemme sekä mahdollistamme lasten ja nuorten osallistumista esimerkiksi 15.3. perjantain ilmastonmuutostapahtumaan Oulun torilla, kestävän kehityksen kehittäjäopettaja Jussi Tomberg Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista toteaa.

– Tapahtumaan osallistumista voisivat koordinoida oppilaskunnat yhdessä opettajien kanssa. Asia on niin tärkeä, että se vaatii tekoja meiltä kaikilta, Tomberg korostaa.

– Teemaa voidaan hyvin toteuttaa myös yhdessä. Tässä olisi oivallinen mahdollisuus osallisuudelle ja vaikuttamiselle. Näkisin tämän siis enemmän mahdollisuutena kuin kyllä-ei-asetteluna, hän lisää.

– Arvostamme Thunbergin aktiivisuutta kovasti, mutta miksi mieltä osoitetaan koulunkäyntiä laiminlyömällä, niinikään ei-vastauksen valinnut Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kysyy.

– Koulutuksella voidaan parhaiten edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa, koska tieto lisää ihmisten ymmärrystä ja tieteen avulla voidaan etsiä konkreettisia ratkaisuja, hän lisää.

– Jo opetussuunnitelman mukaan koulun tehtävä on kasvattaa nuoria yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja vastuuseen kestävästä tulevaisuudesta. Päivän voisi poissaolon sijaan käyttää vaikkapa jonkun ilmastoaiheen käsittelyyn ja kutsua koululle päättäjiä ja eduskuntavaaliehdokkaita ilmastotenttiin, Misukka ehdottaa.

– Voisivatko nuoret yhdessä opettajien kanssa miettiä, mitä koko kouluyhteisö voisi asiassa tehdä?

– Valitettavasti lain mukaan ei, mutta opetussuunnitelmaan nojaten kannustamme kouluja joustamaan asiassa. Lukiokoulutuksen arvoperustaan kuuluu muun muassa huolenpito, toiminta myönteisen muutoksen puolesta ja kestävä elämäntapa, Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen muistuttaa.

– Nuorille puntarissa koko maapallon tulevaisuus painaa enemmän kuin yksi koulupäivä ja he ovat löytäneet keinon vaikuttaa. Kansalaisvaikuttamisesta rankaiseminen jo nuorella iällä on myrkyllistä.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikista eniten juuri nuoria – ja nyt he haluavat pelastaa maapallon.

– Nyt on aikuisten vuoro osoittaa, että he ovat yhtälailla valmiita tekoihin paremman tulevaisuuden puolesta, Pajunen vaatii.

– On hyvä, että oppilaat ovat aktiivisia ja pyrkivät vaikuttamaan ilmastoasioihin ja niihin liittyvään päätöksentekoon, johtaja (oppiminen ja kansainvälistyminen) Anni Miettunen opetushallituksesta perustelee.

– Kestävään kehitykseen liittyvät asiat ovat osa opetussuunnitelman mukaista opetusta kouluissa. Oppilaita voidaan lisäksi tukea ja kannustaa esimerkiksi järjestämällä koulussa tai koulun ulkopuolella yhteisiä tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa oppilaat voivat keskustella ja esittää näkemyksiään tästä tärkeästä teemasta.

– Lainsäädännön mukaan oppilaiden tulee osallistua opetukseen, ellei heille ole myönnetty lupaa poissaoloon. Koulut harkitsevat, onko ilmastolakko hyväksyttävä syy poissaololle, Miettunen lisää.

– "There is no Planet B", meillä ei ole toista planeetta Maata ja nyt on viimeinen hetki toimia, Suomen ammattiin opiskelevien liiton puheenjohtaja Elias Tenkanen painottaa.

– Lapset ja nuoret ovat alkaneet pitämään ääntä aikuisten pyöritellessä peukaloita. Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste, kyse on meidän kaikkien tulevaisuudesta!

Mitä mieltä olet koululaisten ilmastolakoista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (147)

Ei lakon henkeen kuuluu kysellä galluppeja eikä koulun lupia, hehän siitä ekokatastrofista tulevat eniten kärsimäänkin. Ainakin asiasta on lopultakin alettu edes puhumaan, kun on huomattu että se ei ole pelkästään tulevien sukupolvien ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HÄVETKÄÄ te jotka lyttäätte nuorien halua vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin! Kommentit ovat suorastaan vihamielisiä nuorisoa kohtaan.
Kuinkahan moni teistä negatiivisista, nuoria lusmuiksi syyttävistä, on juuri niitä jotka nauraen muistelevat omien kouluaikojensa "potunnostolomaa", jonka varjolla lusmuttiin useita päiviä.

Antakaa nuorille mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääh. Ei olisi mitään jännää jos koulun kannsa suunnitellaan tällaisia tapahtumia... plääh...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on todellinen huolenaihe. Koululaisten toimintatapa on täysin väärä. Ko. lakolla ei ole mitään vaikutusta. Huomattavasti järkevämpää olisi miettiä koulussa opettajien kanssa erilaisia käytännön vaihtoehtoja, mitkä suoraan vaikuttavat energian ja materiaalien säästämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä nuoret! Tämä lakko on tärkeän asian puolesta ja kaikki sitä kritisoivat ovat näemmä missanneet pointin. Ikävää, että tulee poissaoloja koulusta, mutta ainakin vetää meidän fossiilien huomion asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On nuoria kohtaan väärin laittaa heidät ilmasto lakkolaisiksi.
Asian olisi voinut hoitaa ystävällisemmin kaikkia kohtaan ja mainostaa tapahtumaa ilmaston parantamisen hyväksi.
Nyt nuoret saavat leiman lakkolalaisesta eikä se ole hyvä asia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt siis opetaan jo lapsia mielenosoituksiin kun ollaan vähän jäljessä Ruotsia sekä Ranskaa. Ulkomailla ollaan jo korkeammalla asteella, siellä ollaan keskitytty jo autojenpolttoon ja liikkeiden ryöstöön mutta ehditään mukaan kun nyt heti ahkerasti agiteerataan lapsia aivan peruskoulusta alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onpa naurettavaa tälläinen pelleily.. Tästä lakkoilusta ei hyödy yhtikäs mitään muuta kuin, että oppilaat ja opettaja saavat yhden ylimääräisen vapaapäivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajat ovat työssään perjantainakin. Luultavasti suurin osa oppilaidenkin vanhemista päätyy laittamaan lapsensa kouluun.

Ilmastomuutos -teema on tärkeä ja sitä käsitellään koulussa eri tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastoahdistujat voisi tehdä yhden ylimääräisen päivän vaikka viikonlopulla aiheeseen liittyen ja lopettaa tällaisen normaalin kehitysiässä olevan lapsen koulunkäynnin ja oppimisen haittaamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki abit perjantaina ilmastolakkoon. Ilmasto on ylioppilaskirjoituksia tärkeämpi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kiva jos lapset saa ylimääräisen vapaapäivän. Ajattelit kuitenkin, että voisivat viisastua tuona päivänä.
Satu hetkeksi luetaan hyvin opettavainen kertomus "Keisarin uudet vaatteet" ja Tietokijallisuutena tutustutaan luonnon historiaan sekä fysiikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan nähty tulevaisuus jo Ranskassa sekä Saksassa myös Ruotsissa kun nuorena vitsa väännetään niin isompana autot palaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä ilmaston lämpenemis-populismi ole oma uskontonsa ja tietenkin sitä kautta hommassa liikkuu iso raha. Rahantekokoneisto siinä missä muutkin ismit, valitettavasti lapset laitettu eturintamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämmöisillä lakoilla ole merkitystä tuskin maailman suurimmat saastuttaja maat korvaansa lotkauttaa suomalaisten koululaisten lakkoilulle yhtään tehdasta ei pysäytetä.Ymmärtäisivät edes ettei suomalaisten saasteilla ole mitään merkitystä koko maailman saasttuttamisessa ne eivät näy yhtään missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (147)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image