Kotimaa

Poliisi valvoo liik­ku­mis­ra­joi­tus­ta alkupäivinä näkyvästi, pääväylille ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­nen valvonta ‒ lue tästä jutusta, mitä rajoitukset tarkoittavat käytännössä

Poliisi valvoo liikkumisrajoitusta ensimmäisinä päivinä näkyvästi, jotta tietoa asiasta saadaan levitettyä ja ihmiset pystyvät noudattamaan annettuja rajoituksia. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 26.3.2020 10:11 | Päivitetty 26.3.2020 10:53
Heikki Uusitalo, Ilari Tapio

Koronavirus on vaatinut Suomessa jo kolme kuolonuhria, joista kaksi on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Uudenmaan alueella epidemia onkin levinnyt kaikkein nopeimmin Suomessa.

Rajoittaakseen epidemian leviämistä, maan hallitus esitti keskiviikkona eduskunnalle, että liikennettä rajoitetaan 19. huhtikuuta asti Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle.

Rajoituksen on määrä astua voimaan perjantaina 27.3.2020. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

– Vastuu koronaviruksen leviämisen estämisestä on nyt kaikilla. Tämä on koko yhteiskunnan yhteinen ponnistus. Kaikkien tulee tehdä nyt osansa, että suojaamme mahdollisimman tehokkaasti riskiryhmiä ja vähennämme terveydenhuollon ylikuormittumista, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen painottaa.

Lue myös kommentti: Hallitus lykkäsi ikävimmät päätökset poliisin kerrottavaksi

Poliisi näkyy ja toimii jatkossa joka paikassa Uudenmaan rajoilla. Tätä korosti tiedotustilaisuudessa poliisikomentaja Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta. Hän on Uudenmaan sulkuoperaation yleisjohtaja.

– Valvonta on kattavaa. Sulkupisteitä tulee tiheästi myös pienille teille, linja-autot pysäytetään ja poliisi tulee rautatieasemilla laitureille tai sitten junaan selvittämään, että henkilöllä on oikeus matkustaa rajan yli, Aapio kertoi poliisin tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä.

– Kyseessä on iso, pitkäkestoinen liikennevalvontaoperaatio, jossa on mukana myös puolustusvoimien joukkoja.

Sulkupisteitä pystytetään maanteille 30-40. Myös satamat ja lentoasemat ovat valvontapaikkoja.

Ensimmäisinä päivinä näkyvästi

Kolehmaisen mukaan poliisi valvoo liikkumisrajoitusta ensimmäisinä päivinä näkyvästi, jotta tietoa asiasta saadaan levitettyä, ja ihmiset pystyvät noudattamaan annettuja rajoituksia. Sulut asetetaan Uudellemaalle johtaville teille. Pääväylille ja isoimmille teille tulee ympärivuorokautisia tarkastuspisteitä. Myös viestintää tehostetaan.

‒ Valvontaa jatketaan tietysti myös sen jälkeen, mutta päävastuu toimia oikein tässä tilanteessa on kuitenkin jokaisella meillä, riippumatta näkyvästä valvonnasta ja sen määrästä tai siitä, paljonko rajoituksen rikkomisesta voi seurata sakkoja, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan liikkumis- ja oleskelurajoitusten valvonnassa sovelletaan poliisin lievempiä toimivaltuuksia, joita ovat neuvot, kehotukset ja käskyt. Poliisi selvittää matkustamisen edellytyksen perusteet ja tarvittaessa neuvoo rajoituksia rikkovaa palaamaan kotiinsa sekä tarvittaessa käskee henkilöä poistumaan rajoituksen alueelta.

Vasta vakavammissa ja piittaamattomissa tapauksissa poliisi käyttää sakkorangaistusta. Liikkumis- ja oleskelurajoitusten rikkominen on rangaistavaa valmiuslakirikkomuksena joka voidaan käsitellä sakkomenettelyssä, jos se on yksinkertainen ja selvä.


Maakunnan rajan ylittämiseen tarvitaan perusteltu syy

Liikkumisrajoitukset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia, joilla ei ole erikseen perusteltua syytä liikkua Uudeltamaalta muualle Suomeen tai muualta Suomesta Uudellemaalle.

– Kaikki ylimääräiset matkustamiset Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle tulee nyt siirtää tuonnemmaksi. Jokaisen toimilla on nyt vaikutusta siihen, kuinka nopeasti pääsemme palaamaan takaisin normaaliin arkeen, Kolehmainen tiivistää.

Poikkeuksia tulee. Ne perustuvat välttämättömiin syihin.

Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimo totesi tiedotustilaisuudessa sellaisiksi viranomaistoiminnan, työn, elinkeinon tai luottamustoimen hoitamisen, lakisääteisen velvollisuuden, lähiomaisen kuoleman ja lapsen tapaamisen sekä muun painavan henkilökohtaisen syyn.

– Tarvittaessa poliisille on annettava näistä syistä kirjallinen tai suullinen selvitys, jonka perusteella ratkaisu tehdään paikan päällä yksilöllisesti, Heikinheimo kertoi.

– Poliisin keinovalikoima on sama kuin jokapäiväisessä työssä muutenkin. Ensisijaisesti kyseessä on kansalaisten ohjaaminen.

Kiireelliset hälytystehtävät aina ykkösprioriteetti

Kolehmainen muistuttaa, että sinällään erilaisten liikkumiseen liittyvien rajoitusten valvonta, paikkojen eristäminen ja liikenteenvalvonta ovat osa jokapäiväistä poliisitoimintaa. Rajoitusten mittakaava ja niiden ihmisten valtava määrä, joiden jokapäiväiseen elämään rajoitukset vaikuttavat, asettavat poliisitoiminnalle haasteita.

‒ Pelkästään liikkumisrajoitusten valvonta voi sitoa jopa 700 poliisia. Kiireelliset hälytystehtävät hoidetaan kuitenkin aina. Ne ovat prioriteetissa ensimmäisenä, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan Uudenmaan alueen poliisilaitokset muodostavat tilanneorganisaation, joka huolehtii liikkumisrajoituksien valvonnasta. Siihen liittyvää poliisitoimintaa johtaa Helsingin poliisilaitos.

‒ Vaikka nyt on pidettävä fyysistä etäisyyttä, tarvitsemme henkistä läheisyyttä. Pidetään puhelimitse yhteyttä iäkkäämpiin sukulaisiin, ystäviin ja tuttaviin. Naapuriapu ja kuntien kotipalvelut auttavat meitä selviämään tästä tilanteesta yhdessä, Kolehmainen toteaa.

Uuttamaata koskevat liikkumisrajoitukset tiivistetysti

Sallittua on:

- Jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Rajoituksesta voidaan poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä:

- Viranomaistoiminnassa
- Työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi
- Lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi
- Lähiomaisen kuoleman vuoksi
- Lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi
- Muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi

Vapaa-ajan matkustus on kielletty.

Jokaisen on valmistauduttava esittämään tarkastuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle ja Uudenmaan rajan ylittämiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Liinavaatteiden tuuletus ja mattojen tamppaus pihalla ja parveketiloissa KIELLETTÄVÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autojen rekisterikilpien valvonta kauemmaksikin.
Jäävät kiinni ne metsäautoteitä luikertelevat käpykaartilaiset.
Millä ihmiset nyt liikkuisivat jos nämä yleisen liikenteen jankuttajat
olisivat saaneet tahtonsa läpi.
Sähköauton lataajakin altistuu latauksen aikana näille kukkapalloille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ja poliisi ovat yhteistyössä hoitaneet asiat mallikkaasti. Kiitos siitä. On turvallista olla suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi joo, hallitus ei niinkään.

Mitä kertoo esim. se, että hallitus ei lähtenyt mukaan EU:n yhteiseen operaatioon sairaaloiden suoja- ja hoitotarvikkeiden hankkimiseksi? Nyt sitten jälkijunassa roikkuvat siellä ruikuttamassa pääsisikö vielä mukaan.

Entä miksi kiinalaisten tarjoamat suojavarusteet eivät kelpaa? Sairaaloista on jo viikon kuulunut jatkuvasti viestiä että kaikki suojavarusteet ovat lopussa.

Surkea esitys hallitukselta. Surkea esitys THL:ltä. Surkea esitys kaikilta korkeimmilta virkamiehiltä.

Laumasuoja-ideologia tullaan vielä maksamaan kalliisti. Kansalaiset maksavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntele uutisia, päivitettyä tietoa saa monta kertaa päivässä. Suomessa on kaikkea mitä tarvitaan riittävästi, ei tarvita lisää. Noudatetaan rajoituksia ja hygieniaohjeita. Laumasuojaa ei ole koronavirustapauksessa, sillä laumasuoja syntyy rokotteen ottamalla, koronaan ole rokotetta.

Kohta koronatartunnat on voitettu ja siirrytään siihen tavalliseen menoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöhässä tuli tämäkin toimenpide eikä tämäkään estä kuin uusavuttomimpia, sillä jos ei halua rajoituksia noudattaa (ja niitä tuntuu olevan jos ei muuten niin periaatteen vuoksi) niin löytänee kyllä kulkureittinsä metsäteitä pitkin maakuntarajan yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olisi Uudellemaalle tilaisuus itsenäistyä ja lopettaa metsä-Suomen rahoittaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

me kun tiietään vain se mitä meille tiedotetaan,niin tuntuu järjettömältä,mutta nyt on ympäristö asioiden tutkijoille ym tutkijoille mahtava sauma kerätä dataa,siitäkin että mikä oikeasti on tarpeelista ja kannattavaa,ja mikä on vain hömpää ja ilman sitäkin voi elää ja olla onnellinen ja kyllä se hömppä pukaa ilmoille sitten talkoovoimalla,jos ei voi milään olla,esimerkiksi että jos yhteiskunta pitäis muutaa siten että kaikki turhe liike poistettais kaikki tuotettais paikallisesti ja työväki pakotettais asumaan työpaikan vieressä,siis että kertakaikkiaan ei tuettais tai kiellettäis työpaikkaliikenne kaikki asut työpaikan lähellä tai vaihat työtä,ja että hinta ei olisi riittävä peruste tuoda esim kurkkuja ulkomailta,vaan että sitä ei mitenkään raakaaineiden vuoksi voi tuotaa kotimaassa,loppuis ristiin kuskaus ja logistiikan paisuttaminen loppuis turha laivaus sais linnut pesiä rauhassa,kaikelle turhaan ulkomailta tuotetulle 300-600% % tulli minimi, elegtroniikalle tekstiileille siis kaikelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa kansasta on kuin isoja lapsia. Äkkiä karataan kotoa pitkin Suomea, ennen kuin virallinen liikkumiskielto astuu voimaan, ennen kuin poliisi ei vielä valvo liikkumista. Missä on ihmisten oma järki ja harkintakyky, sitä tässä mietin. Olen aina ajatellut, että suomalaiset ovat fiksua kansaa, nyt olen tullut toisiin ajatuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuli myöhässä sulku, useat tuhannet sieltä lähti viikko sitte ajeleen pitkin Suomea, lapinperukoita myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen uutisjuttu on todettu ankaksi jo monta kertaa. Siinä oli soitettu 4-tien varrella asuvalle ja kysytty, että meneekö pohjoiseen paljon autoja. Vastaus "joo menee". Tästä oli tehty kivasti johtopäätös, että menijät on kaikki etelästä tulleita koronasairaita. Jutun mukaan alueella on niin kova ruuhka, että jono matelee 60 km/h. No, alueella 60 rajoitus (ilmeisesti joku noudatti sitä). Ei kannata kaikkia lehtijuttuja lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma havainto viime viikonlopulta kertoi päinvastaista nelostieltä. Joka toisessa autossa oli suksiboksi katolla jota tuli Oulu - Kemi välillä vastaan. Paikallisia ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tiivistettynä, kuten artikkelissa lukikin. Turhat reissut pois - ainakin hetkeksi! Jos ihmiset nyt kerrankin osallistuisivat "talkoohengellä", niin epidemian jälkeen voi olla enemmän ihmisiä hengissä, joita tavata. Toivottavasti omasta mielestään hauskojen kokeilijoiden/kiertäjien takia poliisi joutuu sitomaan minimimäärän rerussejaan. Ei mökkeilyssä ja harrastamisessa ole mitään vikaa, mutta sen ehtii myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Mihin on kadonnut persujen uho 30 jopa yli 50 prosentin tulevista kannatusluvuista? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image