Kotimaa

Kommentti: Hallitus lykkäsi ikävimmät uutiset poliisin kerrottavaksi

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.3.2020 10:54
Matti Posio

Pääministeriä ja muita ministereitä on kehuttu selkärankaisuudesta ja selkeästä viestinnästä. Keskiviikkona illalla poliitikkojen päätöksistä syntyi erilainen kuva Uudenmaan eristämisestä kuin poliisin tiedottaessa torstaina.

Poikkeusoloissa pääministeri ja hallitus käyttävät poikkeuksellisen suurta valtaa. Yhteinen ahdinko on saanut monet suomalaiset suhtautumaan päättäjiin poikkeuksellisen suopeasti. Johtajien asemaa ei käy kateeksi, ja kaikesta näkee heidän tekevän nyt parhaansa vaikeassa tilanteessa.

Mikään vallankäyttö ei silti ole kritiikin yläpuolella, eikä mikään viestintä ole täydellistä.

Keskiviikkoiltana pääministeri Sanna Marin (sd.) olisi voinut kertoa kansalle itse, että Uudenmaan maakuntarajoille tulee aukoton poliisivalvonta. Poliisiasioista vastaavalla sisäministeri Maria Ohisalolla (vihr.) oli suorasanaisuuteen yhtä hyvä mahdollisuus. Ohisalo viittasi siihen, että poliisi kertoo määräyksen toteuttamiskeinoista tarkemmin aamulla.

Ministereitä ei voinut valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa ymmärtää niin, että poliisi pysäyttäisi jokaisen auton ja kysyisi jokaiselta junamatkustajalta liikkumisen syytä. Päinvastoin: vaikutelma oli, että kansalaisten omaan harkintaan luotetaan, eikä joka ikisen ihmisen ole järkeä kohdata poliisia.

Poliisijohdon infossa toimet olivat yön aikana tiukentuneet.

On odotettua ja ymmärrettävää, että poliisi tarvitsee yksiselitteiset toimintaohjeet erikoistilanteessa. Tuskin poliisi haluaa tai voikaan ottaa vastulleen arvioida, kenet pysäytetään ja ketä ei. Se menisi melkoiseksi ihmisten profiloinniksi.

Vaikealta vaikuttaa sekin, että peruspoliisi tai poliisia tukeva varusmies voisi kohdaltaan omin neuvoin harkita, mikä on hallituksen hyväksymä syy ja mikä taas ei.

Poliisi aikoo siis pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois pyrkivät ihmiset. Sulkuja asetetaan aluksi 30–40 tielle. Poliisi toivoo kulkemisen syystä kirjallista todistusta, mutta sellaista ei vaadita.

Kovasti tavoiteltu olotila kuulostaa poikkeusolojen toimelta, joka asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan: sen mukaan, miten taitavasti kukakin osaa tärkeyttään perustella.

Epäilyksiä ei auta poistamaan se, että hallituksen tähän saakka esimerkillisessä kriisiviestinnässä näkyi Uudenmaan eristämisen kohdalla halua vastuunsiirtoon virkamiehille. Suoraa vastausta päättäjiltä kaivataan pian myös siihen, mitkä kaikki muut poliisitehtävät jäävät toissijaisiksi virkavallan valvoessa Uudenmaan rajaa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Tästä syystä pidän kyselyjä, joissa annettu tunnustusta hallituksella, tekaistuina eli valittu vastaajat jne. Kuvastaa hallitusta juuri kirjoittajan tekstistä saama kuva vastuun siirtelystä, liiasta odottelusta, heikosta johtajuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälkiviisaus ei ole sitä parasta viisautta ehkä tyhmintä sitten täällä kirjoittelee ajattelijoita tekipä mitä vaan ja kuka aina tehtiin väärin. Tilanne kehittynyt niin nopeasti ettei mikään hallinto kaikkeen ole voinut varautua. Ohjeista huolimatta ihmisille ei näytä menevän perille karanteenit eikä muutkaan kehotukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun järkevä päätös viruksen leviämisen estämiseksi on tehty niin on ihan sama kuka sen kertoo. Hyvä vaan että Marin hallitus jakaa tehtäviä muille. Marin hallitus voisi tietysti kertoa asiat suoraan, rehellisesti ja yksinkertaisesti, turhaa jaarittelua ja kaunopuheita kannattaisi välttää koska näistä ei ole muuta kuin haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahvasti eri mieltä. Tässä, jos missä, toteutui vallan kolmijako lainsäädännön ja toimeenpanon osalta erinomaisesti. Poliitikkojen ei edes poikkeustilanteessa tule sanella miten poliisin pitäisi järjestää operatiivinen toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahvasti eri mieltä sinun kanssasi. Hallitus eilen selkeästi antoi ymmärtää ja jopa suoraan väitti ettei poliisi kykene valvomaan rajoitusta. Tieto osoittautui vääräksi heti 12 tunnin kuluttua. Olisi todellakin kannattanut jättää tiedotus poliisille, eikä ruveta poliitikkona keksimään poliisin toimintatapoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen ministereillä oli eilen illalla varmasti jo 12 - 14 tuntia työpäivää takana. Silti jaksettiin olla selväsanaisesti ja muutenkin kaikin puolin mallikkaasti selvittämässä asiat kansalle. Isänmaa kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti ministeri Kiurun puheesta ei ota tolkkua mitenkään. Kaikenlaisia tilaisuuteen liittyviä sanoja vaihtelevassa järjestyksessä. Välillä tulee jo mieleen että onko hänellä ollut Yoda suurimpana mestarina. Vaihtaisivat sen jo johonkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiuruhan päinvastoin puhui erittäin selkeästi ja rauhallisesti. Ei ollut mitään ymmärtämisvaikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä mollausyritys, mutta kyllä minulle ainakin tuli selväksi Uudenmaan rajoitteet hallituksen puheista. Eiköhän poliisi kuitenkin päätä kenttätyöstä resurssien mukaan. Myöhäseen meni tiedotustilaisuus, joten hyvä, että ei menty liikaa yksityiskohtiin. Olisi venynyt puoleen yöhön..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä toimittaja on ihan oikeassa: kun tällaisia perusoikeuksia aletaan rajoittamaan, siihen on oltava selvät ohjeet ilman vastuunpakoilua päättävältä elimeltä. Sitä ei voi sälyttää peruspoliisin niskoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä taida peruspollari tuolla katujen risteyksessä päättääkään! Niilläkin on toimiva, koulutettu ja korkeapalkkainen johto, joka hoitaa oman sarkansa - ihan kuten hallituskin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten suurin perusoikeus on nyt vaarassa jossa virus voi pilata terveyden ja lopettaa koko elämän. Mitä ihmeen perusoikeuksia ja ohjeita tässä tilanteensa pitäisi noudattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä on "niitä" juttuja jotka voi jättää omaan arvoonsa. Tärkeintä on kuitenkin saada korona virus, ainakin vähän hidastumaan... leviämis vauhtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella on muutakin tekemistä kuin vastailla yksittäisten kansalaisten kysymyksiin, poliisit ovat siihen koulutettuja ja ymmärtävät kysyjien motiivit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä yksinkertaisetkin asiat saadaan kääntymään vastuunpakoiluksi. Hallitus teki vaikean päätöksen ja antaa ammattilaisten esittää toimenpidesuunnitelman, niinkuin asiaan kuuluu.
Onko nyt oikea aika tämän kaltaisille lööpeille? Tämä on vaikeaa aikaa kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinhän se Ohisalokin meni THL:n selän taakse siinä eilisessä tiedotustilaisuudessa, ja hetkeä aiemmin A-studiossa THL:n pomo sanoutui itse irti vastuusta, etteihän he mitään päätöskiä tee, ja suosituksetkin on enemmän tai vähemmän suuntaa antavia, ilman vastuuta niiden tarkkuudesta.

Kyllä se vastuunpalkoilu on jo täyttä vauhtia käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus päätti, että Uusimaa eristetään, selkeä päätös. Nyt poliisi tiedottaa, että miten se tehdään. Yksinkertaista eikö niin. Lopetetaan hiekkalaatikkoleikit tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi hallitus ei eilen sanonut selkeästi että poliisi valvoo rajoitusta ja tiedottaa itse toimenpiteistä? Sen sijaan sössöttivät omia itse keksittyjä juttuja siitä että ei poliisi voi tätä valvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasin saman välittömästi. Hallituksen jaarittelu oli eilen jopa lapsellista - voisitteko tehdä kuten me pyydetään - pliis! Jäin ihmetyksen valtaan mutta nyt tajusin että se oli vain teatteria, oikeasti kieltoa aiotaan kyllä valvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
10:00
"Oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme": Kysyimme tutkijoilta, miltä elämämme näyttää pandemian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu? Tilaajille
10:00
Orpo ja Limnéll: Näkymä tulevasta parantaa kriisinsietokykyä – tautihuippuun mennessä tarvitaan tiekartta kohti normaalia
9:21
Suomalainen Koronan anatomia -podcast versioidaan Tansanian yhteisöradiolle – Tekijät haluavat katkoa valeuutisilta siipiä
9:01
THL:n pääjohtaja: Uudenmaan rajojen avaaminen lisää koronatapauksia muualla – THL:n rajut budjettileikkaukset hidastivat koronatestaamisen laajentamista Tilaajille
58
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
14
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
11
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
8
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Lentokenttäkyydit vaihtuivat ruoan kotiinkuljetukseen – Notkeimmat yritykset ovat jo vaihtaneet toimialaa koronakriisin takia
6
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image