Kotimaa

PAU: Liedon pa­ket­ti­kes­kuk­ses­sa vuok­ra­työn­te­ki­jöi­tä livahti aidanraosta töihin – liitto väittää työnantajan teettäneen aitaan reiän

Liedon logistiikkakeskuksen aidasta on tänä aamuna viiden ja kuuden välillä purettu pieni osa seinää pois.
Kotimaa 11.11.2019 10:05 | Päivitetty 11.11.2019 12:48
STT

Postin lakko alkoi, postin kulku viivästyy jopa viikoilla.

Postilakko alkoi tänään, ja sen on määrä kestää jopa neljä viikkoa. Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan osassa Postin työpaikoista vuokratyöntekijöitä on lakosta huolimatta mennyt aamulla töihin.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa Liedon pakettikeskuksessa vuokratyöntekijöitä on Niemisen mukaan mennyt aidanreiästä sisään, hän kertoo.

– Sieltä on kuvamateriaalia, että työnantaja oli tilannut miehet leikkaamaan keskuksen ympärillä olevaan verkkoaitaan uuteen kohtaan reiän, jotta lakkovahdit eivät pääse vuokratyöntekijöiden kanssa keskustelemaan, Nieminen sanoo.

PAUn tietojen mukaan vuokratyöntekijöitä Liedossa olisi yhteensä 17. Nieminen on pahoillaan heidän puolestaan, hän sanoo heidän joutuneen kovan painostuksen alle. Niemisen mukaan nollatuntisopimuksella töitä tekeville on kerrottu, että jos ei mene töihin, tunteja ei tule ikinä.

Suurimmassa osassa työpaikoista on Niemisen mukaan töissä vain suojatyöntekijät eli ne, jotka hoitavat terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä lähetyksiä.

– Postin omien työntekijöiden osalta näyttää, että ottavat tilanteen niin vakavasti, että siellä ovat kaikki lakossa mukana.

STT ei ole tavoittanut Postia tai työnantajapuolta edustavaa Paltaa kommentoimaan lakon vaikutuksia.

Työehtosopimusneuvottelut takkuavat

Lakko koskee alkuun postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Lakossa on alkuvaiheessa noin 9 000 työntekijää. Jos osapuolet eivät pääse sopuun, työtaistelutoimet laajenevat kahden viikon päästä myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Lakko voi aiheuttaa viikkojen viivästymisiä postinjakelussa. Sanomalehtien varhaisjakelun on määrä toimia normaalisti.

PAU ilmoitti ensimmäisestä, kahden viikon mittaisesta lakosta lokakuussa. Eilen se kertoi uusista työtaistelutoimista, jotka venyttäisivät postilakon 8. joulukuuta asti.

Osapuolet tapaavat toisensa seuraavan kerran valtakunnansovittelijan johdolla ylihuomenna keskiviikkona.

PAU ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen. Posti on pitänyt kiinni vaihdoksesta. Lakko varmistui, kun työehtosopimusneuvottelut valtakunnansovittelijan johdolla päättyivät tuloksettomina edellisessä tapaamisessa torstaina. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala arvioi tuolloin tilannetta vaikeaksi.

– Osapuolten väliset näkemyserot ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, hän totesi tiedotteessa.

PAUn aktiivit järjestävät huomenna mielenosoituksen liittyen Postin kanssa käytyihin työehtosopimusneuvotteluihin. PAUn mukaan mielenosoituksella vastustetaan Postin työehtojen romuttamista.

Postilaiset kokoontuvat PAUn mukaan Ilmalan juna-aseman viereiselle parkkipaikalle huomenna puoli yhden aikaan iltapäivällä. Tästä mielenosoittajat siirtyvät yhdeltä kohti Postin pääkonttoria.

Posti: Paperipostin toimitusajat pitenisivät

Joulukortit on vielä mahdollista saada jouluksi perille, vaikka postialan lisälakot toteutuisivat, Postista kerrottiin eilen.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja kertoi STT:lle, kaiken kaikkiaan lisälakot tulevat kuitenkin kasvattamaan paperipostin toimitusaikoja.

– Aiemmin arvioimme, että kahden viikon lakon jälkeen printtipostin toipuminen kestää viikkoja. Nämä uudet lakot tietty kasvattaisivat sitä toipumisaikaa, hän kertoi.

Postin mukaan lisälakkojen kaikkia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida. Pakettilähetysten tilannetta arvioidaan Postissa tällä viikolla.

Tukitoimia luvassa

Ilmailualan unioni jätti jo viime viikolla ennakkoilmoituksen myötätuntotyötaisteluista. Tukitoimet kohdistuvat postin käsittelyyn lentoasemilla. Niin ikään Merimies-Unioni on luvannut tukea lakkoa.

Myös muun muassa muilta kuljetusalan liitoilta odotetaan tukea postilaisten lakolle. Kukin liitto päättää itse tukitoimien laajuudesta.

Posti on varoittanut, että lakko voi vaikuttaa merkittävästi yhtiön tämän vuoden tulokseen. Loppuvuosi ja joulusesonki ovat tärkeät Postin tulokselle.

Yhtiö kertoi lokakuun lopussa julkistetussa osavuosikatsauksessaan, että sillä on ollut "laatuhaasteita" loppukesästä ja alkusyksystä. Syiksi Posti kertoi henkilöstövajeen, rekrytointiongelmat ja laittomat lakot.

Johto vaihtuu

Postin tilanne on viime viikkona ollut julkisuudessa myös siksi, että yhtiön toimitusjohtaja Heikki Malinen ilmoitti erostaan lokakuun alussa. Ennen eroa kohuttiin Malisen korkeista ansioista. Hänen palkkansa ja palkkionsa olivat viime vuonna melkein miljoona euroa.

Kirjepostin määrä on ollut selvässä laskussa jo vuosia, ja tämä on aiheuttanut yhtiölle paineita muuttaa ja tehostaa toimintaansa. Esimerkiksi huhti–kesäkuussa osoitteellisten kirjeiden jakelumäärä väheni 13 prosenttia vuoden takaisesta. Paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnat puolestaan ovat kasvattaneet liikevaihtoaan. Posti on myös laajentanut pakettiautomaattiverkostoaan voimakkaasti.

Eronsa yhteydessä Malinen kertoi täyttäneensä omistajan asettamat tavoitteet eli pitänyt Postin kannattavana, varmistanut yhtiön tulevaisuuden ja saattanut Postin pörssilistauskuntoon.

Valtio omistaa suoraan Posti Groupin osakkeista 50,1 prosenttia. Loput osakkeet ovat valtion sijoitus- ja kehitysyhtiön Vaken omistuksessa.

Valtionyhtiöiden omistajapolitiikkaa johdetaan valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastossa.

Postin lakko vaikuttaa myös osaan Kalevan tilaajista

Varhaisjakelu toimii normaalisti, Postin jakelualueilla lehtiä ei jaeta arkisin.

 • Kaleva jaetaan sen omilla varhaisjakelureiteillä normaalisti.

 • Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei jaeta arkisin. Viikonloppuisin lehden jakelut toimivat myös Postin jakelualueilla aikaisempaan malliin. Lauantaina jaetaan myös perjantain Kaleva.

 • Ilman lehteä jääneet tilaajat voivat käydä hakemassa päivän lehden Kalevan Oulun toimipisteen asiakaspalvelusta Solistinkadulta (avoinna ma-pe klo 9-16).

 • Kalevan voi hakea myös Kaleva Median muiden lehtien toimipisteistä niiden aukioloaikana. Toimipisteiden yhteystiedot: kalevamedia.fi/yhteystiedot/

 • Noutopisteillä on saatavana myös muita Kaleva Median maakunta- ja paikallislehtiä.

  Digilukuoikeus kaikissa tilauksissa

 • Kaikkiin Kalevan tilauksiin kuuluu digilukuoikeus, jolla pääsee verkossa lukemaan näköislehteä ja muita tilaajasisältöjä, kuten tähtijuttuja.

 • Näköislehden voi lukea myös eKaleva-sovelluksella.

 • Digilukuoikeus edellyttää rekisteröitymistä eli Kaleva-tilin tekemistä. Rekisteröityminen on ilmaista.

 • Rekisteröitymiseen tarvitset voimassa olevaan Kalevan tilaukseen liittyvän asiakasnumerosi ja käytössäsi oleva sähköpostiosoitteen.

 • Tietoa ja opastusta Kaleva-tilin tekemiseen ja sovelluksen käyttöönottoon löydät osoitteesta www.kaleva.fi/digihaltuun

 • Asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa osoitteessa asiakaspalvelu@kaleva.fi tai puhelinnumerossa 08-5377610.

   

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Noin se köyhä syö toisen köyhän, vain luut jäävät jäljelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villiä työnantajalta ja kuka uskoo aidan rikkojan sanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kauhea paikka mikä uutinen!!?? Työnantaja on tehnyt reijän aitaan!!?? Tosin työnantaja myös omistaa aidan, joten saa kait se vaikka kaataa koko aidan! Niin ja töitä saa tehdä ne ketkä haluaa töitä tehdä!! Lakkoilijat ovat varmaan tietoisia myös siitä, että kuinka paljon vahinkoa he aiheuttavat meille postia saaville ihmisille ja kuinka paljon taloudellista vahinkoa työnantajalle? Jos yrityksellä menee taloudellisesti huonosti, niin siitä seuraa hyvin helposti yt-neuvottelut ja työntekijöiden vähentäminen ym. toimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tonttien kulkuväylät on rakennusluvissa määrätty. Vähän epäilen ettei tuota seikkaa ole kiireessä otettu huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan entäpä jos vakituisesta kulkuväylästä ei pääse kulkemaan ku joku ay jyrä känöttää portilla haittaamassa työntekijöiden kulkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tästä voi olla pahoillaan? Posti saadaan kulkemaan ja hommat pyörimään. Liittoon kuulumattomuudella ei saa työtoveria painostaa - se on verrattavissa työpaikkakiusaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille miehille pitäisi antaa mitalli. Lakkolaiset vois laittaa kilometri tehtaalle. Ei heru sympatiaa ihmisille jotka halveksivat työntekoa. Työttömyys ei ole herkkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkurit laulaa, "miksi ovet ei aukene meille, onko rikkurien syytä tää" kun aidan raosta pitää postille mennä töihin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamuteeveessä varttuneempi lakkovahti meinasi että kun hänellä on niin paljon lomia ja niistä meinataan kuukausi ottaa pois....niin herää kysymys että kuinka jumalattoman paljon niitä lomia postilaisilla on? Kun 4 vkon kesäloma ja 1 vkon talviloma nyt on kaikilla mutta eträ tuohon vielä kuukausi päälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä lukee:"Suurimmassa osassa työpaikoista on Niemisen mukaan töissä vain suojatyöntekijät eli ne, jotka hoitavat terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä lähetyksiä."
Tarkoittaako tämä, että Finland lähettämä koeputki johon näytteeni otin viikonlopun aikaa menee 'paksusuoli syöpä' tutkimus labraan perille postilakon aikana täällä Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokratyöntekijöille tehty reitti, ettei tarvitse lakkovahtien kanssa tapella töihin päästäkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lakkoilu on tyhmää. Onneksi löytyy ihmisiä, jotka haluavat tehdä töitä. Ja tekevätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä postin viimevuosien farssi menee nyt siihen, ettei ymmäretty alan kehitystä ajoissa.
Johto sai runsain mitoin palkkaa ja palkkioita. Eivät ymmärtäneet alan muutosta.
En tietysti minäkään olisi ymmärtänyt vaikka olisin oikeesti ymmärtänyt, kun olisin rahaa saanut.
Tämä valtion omistama yhtiö hoitaa postinjakelua kohta enää haja-asutusalueilla joihin muut kaupalliset kilpailijat eivät halua puuttua kalliden kulujen ja mitättömän tuoton takia. Heidän jakelijoillaan on matalapalkka tai vuokratyöntekijät joilla pärjää kaupungeissa ja isoissa taajamissa.
Tässä on nyt pähkäilemistä kaikille muillekkin aloille. Tämä leviää laajemmalle tulevaisuusessa, vaikkei sitä minkään ryhmän palkansaajat halua. Oli miten oli palkansaajankin kuin yrittäjän pitää tulla toimeen palkallaan/tulollaan. Jos tätä ei tajuta ja saada Suomessa toteutettua, sitten meidät hukkaperii 🦊🦊🦊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuota tarvitse väittää, siellähän se reikä on, eli otsikon voisi korjata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäiskö vuokratuöläisten ylipäätän puhua noiden lakkovahtien kanssa ? Miksi kukaan menisi noiden kanssa lakkoon, kun lakkolaisilla on paremmat palkat ? En minäkään haluaisi nähdä noita lakkolaisia. Nyt vaan posti ulkoistamaan koko posti toiminta muille, niin saa nämä lakkolaiset miettiä miltä se työttömyys maistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että ollut rekrytointiongelmia? No mistähän mahtaa johtua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image