Kotimaa

Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Toukokuussa 2014 molemmat olivat sankareita. Sanna Marin ja Antti Lindtman valittiin silloin sdp:n varapuheenjohtajiksi Seinäjoella. Sunnuntaina vain toinen heistä voittaa. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 7.12.2019 18:05 | Päivitetty 7.12.2019 21:36
Ilari Tapio

Tulevalta pääministeriltä vaaditaan lähes ihmeitä. Haasteena on pitää hallitusjoukkue yhtenäisenä, tehdä tulosta ja pitää oma pää puhtaana. Oppositio on kuitenkin selvästi ärhäköitynyt.

Uusi hallitus on kaiken todennäköisyyden mukaan melkein sama kuin vanha. Ohjelma ja puolueet ovat entiset ja mandaatti yhtä tukeva kuin tähänkin saakka. Hallituspuolueilla on 200-paikkaisessa eduskunnassa 117 paikkaa.

Syksyn mittaan tehdyt useat mielipidemittaukset kertovat kuitenkin toista.

Oppositiossa perussuomalaiset on kasvattanut kannatustaan tasaisesti. Äskettäisen Ylen gallupin mukaan jopai 24,3 prosenttia äänioikeutetuista äänestäisi perussuomalaisia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Myös kokoomus on pärjännyt hyvin. Sen kannatus on 18,6 prosenttia.

Sen sijaan päähallituspuolueet sdp ja keskusta ovat olleet jyrkässä alamäessä. Ylen mittauksessa edellisen suosio oli pudonnut 13,2 prosenttiin ja jälkimmäisen peräti 10,6 prosenttiin.

Samasta laskusuhdanteesta kertoi Lännen Median marraskuun lopussa julkaisema kysely. Sen mukaan vain reilu kolmannes suomalaisista oli tyytyväisiä Antti Rinteen (sd.) hallitukseen.

Jos kannatuskursseissa ei tapahdu odottamattomia muutoksia, nykyinen hallitusmittelö saattaa olla maailman tunnetuinta työväenlaulua Kansainvälistä lainaten sdp:lle viimeinen taisto: pitkään aikaan viimeinen sellainen ponnistus, jossa se on muodostamassa hallitusta pääministeripuolueena. Toisenlaiselle ennusteelle ei löydy muita perusteita kuin politiikan yllättävyys.

Demareiden puoluevaltuusto kokoontuu huomenna valitsemaan puolueen pääministeriehdokkaaksi joko eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin tai ensimmäisen varapuheenjohtajan, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin. Käytännössä ehdokas on Suomen tuleva pääministeri.

Tulee valituksi kumpi tahansa, hänellä on täysi työ pitää hallitusjoukkue yhtenäisenä, tehdä tulosta ja pitää oma pää puhtaana. Oppositiossa sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat selvästi ärhäköityneet loppuvuoden aikana. Sama tuntuu pätevän mediaan. Politiikassa edetään nyt kriisistä kriisiin.

Tähän saakka hallituksen muodostaminen on sentään edennyt lyhyen ja yksinkertaisen kaavan mukaan.

Hallitustunnustelijaksi nimetty Antti Rinne sai lauantaina iltapäivällä puolueiden vastaukset kahteen kysymykseensä. Rinne kysyi, ovatko puolueet valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman ja osallistumaan sdp:n johtamaan enemmistöhallitukseen.

Odotetusti kaikki kaatuneen hallituksen puolueet vastasivat "kyllä" ja "kyllä". Sen sijaan oppositiopuolueet näyttivät hallitusohjelmalle punaista.

Lännen Median keskiviikkona tekemän kyselyn mukaan sdp:n puoluevaltuustossa on enemmän kannatusta Marinille kuin Lindtmanille.

Ero ei ole kuitenkaan suuri. Luvut olivat 18-12. Lisäksi jopa 19 puoluevaltuutettua ilmoitti kantansa olevan toistaiseksi avoin tai ei-julkinen. Tavoittamatta jäi 11 valtuutettua.

Monet epävarmat sanoivat puolueella olevan positiivinen ongelma: kaksi erinomaista ehdokasta. Siksi osa arveli tekevänsä päätöksensä vasta sunnuntaisessa kokouksessa. Jotkut toivoivat toisen ehdokkaan vielä vetäytyvän kisasta ennen lopullista äänestystä.

Kyselyn kommenteissa nuorta ikää pidettiin sekä ehdokkaiden vahvuutena että heikkoutena.

Tamperelainen Sanna Marin, 34, sai runsaasti kehuja toiminnastaan sekä Tampereen kunnallispolitiikassa että Antti Rinteen sijaisena tämän sairausloman aikana. Lisäksi hänellä on jo jonkin verran ministerikokemusta.

Vantaalaista Antti Lindtmania, 37, luonnehdittiin puolestaan erinomaiseksi neuvottelijaksi ja pelinrakentajaksi. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2011 ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja vuodesta 2015.

Korjattu kello 21.36: keskustan, kokoomuksen ja SDP:n kannatusluvut oikeiksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Hyvä että kokoomuslinjaa ajavat perussuomalaiset eivät päässeet kokoomuksen kanssa köyhiä,sairaita,opiskelijoita ja työntekijöitä kyykyttään kuten viimekdi olivat porvareiden hallituksessa!@

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kokoomuksen pikku orpo itkee joka käänteessä hallitusneuvoyteluista kun ei otettu mukaan mutta tasan samalla lailla olis itekkin tehnyt raasu jos olis ollut sama tilanne..kokoomuspellet on naurettavia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uustaistolaiset tulevat vielä. Eri agendalla, muuten ei suomen suunta muutu parempaan. Elitistit ja ikäloput pois eduskunnasta ja muista valtion tehtävistä. Jos ei muuten niin anarkian kautta. Nouskaa Taistoon sortoa vastaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun otsikoinnista päätellen aletaan olla jo asian ytimissä, eli satavuotta sitten tapahtuneissa ja viimeaikoina niistäkin on tullut uutta tutkittua tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää se, että postin varhaisjakelijoiden palkat alennettiin ilman suurta huutoa, eivät tule enää työllään toimeen, kahta hommaa on paiskittava. Missä olivat ay-liikkeen totuuden torvet silloib? Joku tässä touhussa lähinnä enää hämmentää ja jos Marin onnistuu pitämään hallituksensa kasassa kesään asti niin hyvä on. Tulossa on tuima ay-kevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ku sulla Ilari on se kristallipallo ja ennustajaeukon taito, kerroppa miten käy tulevaisuudessa orporakille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hetkellä eduskunta elää vääristyneessä todellisuudessa, sen ulkopuolella sdp ja kepu ovat pienpuolueita, joita ei enää jatkossa vallassa nähdä. Toivottavasti eivät saa kolmessa vuodessa mitään aikaan, pieleen menee kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdistö mm. Lännen Media ( maskuntalehdet) hyökkää voimakkaasti nykyistä hallituskokoonpanoa vastaan viimeaikaisissa monissa kirjoituksissa. Pitäisikö lehdistönkin (poliittisten toimittajien) ulkoparlamentaarisena tekijänä malttaa ja noudattaa viime eduskuntavaalien mukaista kansan tahtoa eli tahtoa vaihtaa keskusta- kokoomus- hallitus ja sen harjoittama nelivuotinen politiikka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole SDP:n viimeinen hallituskausi, kuoleva aate.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne oli valmis hyväksymään postin porukan palkan alennukset ja korvaamaan ne könttäsummalla.SDP työväen puolue haluaa siis laskea palkkoja.
Me emme tarvitse tällaista puoluetta Suomessa.Koko hallitus mukana samassa juonessa ja se näkyy nyt kannatusprosenteissa puolueissa.
Keskusta kohta alle 10% prosenttia ja sdp tulee perässä.
Näyttää samalta kuin sinisten ollessa hallituksessa .Suomalaiset todella näyttivät mielipiteensä.
Sipilän toimilla on kovat vaikutukset Suomen politiikkaan .Taustavoimanakin järjestelee asioita nk.tässä postin jutussa luettiin.
Eikö keskusta tajua että koko puolue vaarassa hävitä ?
SDP on mennyttä Rinteen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usko puolet mitä näet, älä mitään mitä kuulet... Puppugeneraattorien viesti on näköjään mennyt perille, kun Sipilä nähdään syyllisenä joka asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin palkan alennusjutut ovat olleet täyttä tuubaa. Alennusta voi tietysti esittää vaikka kuinka paljon, mutta ay-liike ei tällaista tietenkään hyväksy. Ei ole hyväksynyt ennenkään. Heillä on takanaan joukkovoimaa.

Nyt palkkojen alennusten torppaus on pistetty hallituksen ja Antti Rinteen ansioksi. Anttihan oli siellä kuitenkin vain sekoittamassa asioita. Kyllä ay-liike huolehti tämän asian omin voimin maaliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna Marinin naishallituksen johdolla tapahtuu muutos, huonompaan suuntaan. Toki se tietää loppua kepulle ja demareille, mutta suurta vahinkoa ehtivät vielä tehdä ennen seuraavia vaaleja. Kauhulla odotan Ohisalon valitsemia supon johtajaa ja maahanmuuttoviranomaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RKP ja Vihreät ulos hallituksesta,ne ei saa kuin tuhoa aikaan,RKP:lle käypi kaikki kunhan saa olla hallituksessa,se on limanuljaska!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro mitä pakkolakeja ja kuka korjailee? Vanha sanonta : Selvät asiat sotketaan, sopii suoraan kahden eronneen ministeri tekemiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella mielenkiintoista nähdä, miten kokematon Marin pärjää pääministerinä. En kyllä löisi vetoa siitä... seuraava hallituskriisi on Haavisto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
15:05
Suomalaisen Sonja Laukkasen tutkimusmatka tyssäsi koronaviruksen sulkemassa Kiinassa – hostellin koirakin puri niin, että oli mentävä tarkistettavaksi sairaalaan Tilaajille
14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
28
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image