Kotimaa

Näin presidentti Koivisto pysäytti itärajan yli tulleen pa­ko­lais­vir­ran vuoden 1991 alussa

Presidentti Mauno Koivisto piti 1990-luvun alussa välttämättömänä sulkea Suomen itäraja somalialaisilta pakolaisilta.
Kotimaa 17.8.2017 10:21
Aki Taponen

Somalian verinen sisällissota ajoi pakolaisia eri puolille Eurooppaa vuonna 1990.

Suomessa tilanne kärjistyi marraskuussa, kun itärajan yli Neuvostoliitosta tuli kerralla toistasataa somalialaista. Joulukuussa heitä tuli lisää itärajan yli, ensin 230, ja virta jatkui tasaisena vuoden loppua kohti.

Se sai presidentti Mauno Koiviston pelkäämään, että tilanne ryöstäytyisi kokonaan suomalaisten hallinnasta.

Koivisto piti kovasanaisen puhuttelun sisäministeri Jarmo Rantaselle (sd.) ja kansliapäällikkö Juhani Perttuselle.

– Somalialaiset on syytä pysäyttää rajalle. Otetaan nimet ylös ja luvataan harkita. Todetaan, että Neuvostoliitto on turvallinen maa. Jos joku on eri mieltä, niin sitten riidellään. Ellei näitä pysäytetä, miten sitten muitakaan, presidentti linjasi.

Koivisto sanoi pääministeri Harri Holkerille (kok.) ja ulkoministeri Pertti Paasiolle (sd.) pelkäävänsä, että hallitsematon pakolaispolitiikka johtaisi Suomessa siirtolaisvihaan ja fasistisiin ilmiöihin.

Presidenttiä ärsytti pakolaismyönteisen eliitin äänekäs ja kaikkitietävä esiintyminen asiassa. Eliitti pyrki neuvomaan, mikä on oikeaa pakolaispolitiikkaa ja moralisoi Suomen käytäntöjä väittäen, ettei Suomi täytä pakolaisvelvoitteitaan muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Hallitus teki tulkinnan turvallisista maista, joista tulevat pakolaiset voitaisiin palauttaa takaisin kyseisiin maihin. Neuvostoliitto katsottiin turvalliseksi maaksi.

– On välttämätöntä, että Neuvostoliitossakin ymmärretään, että me palautamme tarvittaessa vaikka koko junan. Jos katsotaan, että Neuvostoliitto ei ole turvallinen maa, niin millä perusteella me ketään muutakaan palautamme sinne, Koivisto korosti tammikuussa 1991 ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa.

Tämän jälkeen pakolaisongelma saatiin vähitellen hallintaan.

Tapahtumista kerrotaan valtiotieteen tohtori Risto Hauvosen tuoreessa kirjassa Taistelu Koivistosta (Sigillum).

– Aivan kuin Koivisto olisi käynyt tulevaisuudessa tutustumassa niihin ongelmiin, joita pakolaistulva aiheutti Suomelle neljännesvuosisata myöhemmin, Hauvonen kirjoittaa.

Alkuvuodesta 2016 itärajan yli Lapin rajanylityspaikoilla tuli satoja turvapaikanhakijoita. Suomi neuvotteli Venäjän kanssa helmikuussa turvapaikanhakijoiden tulon pysäyttämisestä. Hakijoiden virta hiljentyi maaliskuun alussa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kaikilla asioilla pitää olla rajat ja tavat kuten kodeissa, asumisessa, työpaikoilla, kunnissa, kaupungeissa ja Valtioilla ja toiminnoilla joilla pidetään järjestys.
Jos rajoista ja rajoitteista luovutaan, niin edessä on kaaos.
Esimerkiksi suvaitsevaisuus sanan- ja toimintojen taakse voi kätkeytyä kaaoksen alkulähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomi todellakaan neuvotellut, vaan Presidentti Putin ilmoitti että raja kiinni. Suomen hallitushan vaan katsoi kun porukkaa lampsi rajan yli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä annan Mariella turvapaikan heti lapsille ja vanhuksille toisin kuin sinä.Meillä (sinulla ja minulla) on selvästikin tp-politiikassa eri intressit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäoä tuohon voi sanoa? Kyllä oli presidentit ja poliitikot sentään järkeviä ja omaa maataan ajattelevia silloin - liki puolueessa kuin puolueessa. Nyt eivät tee mitään järkevää kun pelkäävät että joku heti haukkuu suvaitsemattomaksi julmaksi rasistiksi, natsiksi ja fasistiksi. Isänmaan etua ja omia kansalaisia ei paljon ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mauno Koivisto oli todella hyvä ja viisas presidentti. Aina vain tulee uutta tietoa Koiviston hyvistä teoista. Ei se päätä maahan asettautumisesta joka maahan tulee , vaan maan laki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syytä olisi nytkin valtiomiesmäisesti laittaa tämän kertainen hullunmylly kerta kaikkiaan poikki, ei uusia turviksia ollenkaan tänne pyrkimään, pysäytettävä globaaleilla päätöksillä jo ennen rajoja, Australia ja eräät muut maat ovat tässä viisaita ja maan ynnä kansan parasta hoitavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko sinä, että turvapaikanhakijat vain katoavat johonkin, jos rajoja pannaan joka puolella kiinni? Ai niin..eihän heidän kohtalonsa ketään kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tutustua Pentti Linkolan kirjoituksiin, YouTubessa oleviin haastatteluihin. Hra. Vihreä kertoo aika hyvin miten tämä asia on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan kiinnosta heidän kohtalonsa. Kiinnostaa ainoastaan tämän maan kansalaisten etu ja mihin verorahoja (vai pitäisikö sanoa lainarahaa?) käytetään. Ikävä kyllä Suomi ei ole globaali sosiaalitoimisto. Herää tähän päivään....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häh? Luuletko että Suomen rajat pitää globaalit ongelmat poissa täältä? Esimerkiksi ilmaston lämpeneminen on täysin selvä kehityskulku, joka koskettaa väistämättä myös suomalaisia. Ilmastopakoilaiset tulevat olemaan seuraava suuri pakoilaisjoukko, joiden edessä tiukimmatkin rajat aukenevat tavalla tai toisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa maapallon globaaleista ongelmista johtuu suoraan tai välillisesti ihmiskunnan hallitsemattomasti lisääntymisestä. Maapallo ei yksinkertaisesti kykene elättämään miljardeja ihmisiä. Mitä apua maapallolle on siitä, että myös Eurooppa omalta osaltaan edistää ylikansoitusta ottamalla elätettäväkseen eteläisten ihmistehtaiden ylituotantoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heidän kohtalonsa on niiden käsissä jotka käyttävät valtaa heidän omassa maassaan. Diktatuurit ja hirmuvallat eivät voi pestä käsiään sillä että lähettävät vainotut muualle. Puhumattakaan siitä että lähetävät muuten vaan toimettomat muualle, niin kuin pari vuotta sitten kävi. Suomeen ei tullut turvapaikkaa tarvitsevia vaan interreilaajia. Maailman väkivalta ja epätasa-arvo ei pienene vaikka Suomi ottaisi kuusi miljoonaa elätettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Prikulleen! Manu osasi ja toteutti tämän asian sisäministeri J Rantasen kanssa kuntoon. Nyt saman puolueen pellet tekevät päin vastoin, ja sabotoivat Suomea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsirajan yli tulevaa pakolaisvirtaa ei kukaan ole edes yrittänyt pysäyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Koivisto sanoi pääministeri Harri Holkerille (kok.) ja ulkoministeri Pertti Paasiolle (sd.) pelkäävänsä, että hallitsematon pakolaispolitiikka johtaisi Suomessa siirtolaisvihaan ja fasistisiin ilmiöihin."

Näinhän meillä sitten tapahtui noin 25 vuotta myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivostosta paljastuu jälkikäteen hyviä ominaisuuksia ja taitavaa johtajuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image