Kotimaa

Liik­ku­mis­ra­joi­tuk­set koskevat myös veneilijöitä niin maakunta- kuin alue­ve­si­ra­jal­la­kin – "En kehota kokeilemaan, kiin­ni­jää­mi­sen riski on suuri"

Tänä keväänä ja kesänä veneilyä rajoittavat sekä liikkumista ja sosiaalisia kontakteja koskevat suositukset että rajanylityksiä koskevat kiellot. Rajavartiolaitoksen mukaan parempi olisi pysyä maissa kokonaan.
Kotimaa 26.3.2020 12:07
Jami Jokinen

Uudenmaan ja Suomen rajaa koskevat merellä täsmälleen samat ylitiskiellot kuin maallakin, ja Rajavartiolaitoksen mukaan valvonta on hyvin tehokasta. Lisäksi Ahvenanmaalle veneilevän pitäisi jäädä kahden viikon karanteeniin.

Kevään kutsu on monelle veneilijälle vastustamaton. Vaikka kansalaisia vedotaan välttämään kaikkea liikkumista, on veneitä ryhdytty varhaisen kevään vuoksi laskemaan vesille.

Koronaepidemian hillintä aiheuttaa kuitenkin suuria käytännön ongelmia ja riskejä veneilykauden alkuun erityisesti merellä.

Suomen raja on kiinni huviveneilijöiltä käytännössä kokonaan.

– Kaikki rajanylikulkuun liittyvät säädökset ovat voimassa myös merirajalla, huomauttaa komentaja Ismo Siikaluoma Rajavartiolaitokselta.

Sama koskee perjantaina sulkeutuvaa Uudenmaan maakuntarajaa niin länteen eli Saaristomerelle kuin itäiselle Suomenlahdellekin. Lisäksi Ahvenanmaalle siirtyessä tulisi noudattaa 14 päivän karanteenia.

Aluevesirajaa ei saa ylittää

Merellä Suomen rajana on aluevesiraja, joka kulkee 12 meripeninkulman eli noin 22 kilometrin päässä rannasta tai sisäisten aluevesien ulkorajasta. Ellei asiaan paneudu, voi valtakunnan raja ylittyä varsinkin avomerellä kipparin huomaamatta.

Viranomaisvalvonta on sen sijaan tehokasta. Merirajaa valvotaan tutkilla ja kameroilla, joiden lisäksi liikkeellä ovat teknistä valvontaa tukevat vene-, laiva- ja lentokonepartiot.

Siikaluoman mukaan ylitykset huomataan niin ulapalla kuin saaristossakin.

– Todennäköisyys sille, että jää kiinni, on hyvin suuri, komentaja sanoo.

Veneily maasta ulos olisi sallittua vain pakottavissa tapauksissa. Silloinkin ylityksen olisi tapahduttava Ahvenanmaan, Hangon, Helsingin, Haapasaaren, Santion tai Nuijamaan ylityspaikoilla.

Maakuntarajaa valvotaan merelläkin

Uudellamaalla ja sen suuntaan veneileviä sitoo myös perjantaina voimaan astuva maakuntarajan eristäminen.

Suomen sisäisiä liikkumisrajoituksia valvoo poliisi, joka on toistaiseksi kertonut tieliikenteen valvonnasta. Poliisihallituksen mukaan lähtökohta on se, että kaikki rajanylitystä aikovat tarkastetaan.

Lupa ylitykseen annetaan vain painavasta syystä, jollaiseksi ei lasketa huviveneilyä tai kesämökkimatkaa.

Valvontaan poliisi pyytää todennäköisesti virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

– Suomenlahdella meillä on erittäin kattava tekninen valvonta. En suosittele kokeilemaan, Siikaluoma sanoo.

Ahvenanmaalla karanteenivetoomus

Saaristomeren suunnalla rajoituksia aiheutuu myös Ahvenanmaan maakuntahallituksen päätöksestä.

– On erittäin tärkeää noudattaa kaikkia annettuja ohjeita Covid-19 -epidemian leviämisen estämiseksi. Suomen hallitus suosittelee kansalaisille välttämään turhaa matkustamista maan sisällä. Suositus pätee myös Ahvenanmaalla, sanoo maakuntahallituksen sosiaali- ja terveysministeri AnnetteHolmberg-Jansson.

Maakuntahallitus vetoaa Ahvenanmaalle saapuvien siirtyvän heti vapaaehtoiseen 14 päivän karanteeniin.

Tämä koskee saapumista alueilta, joissa on "vakiintunut koronainfektio", mikä tarkoittaa käytännössä koko rannikkoaluetta. Suositus on toistaiseksi voimassa huhtikuun puoliväliin.

– Jos osoittautuu, että suositusta on syytä muuttaa, tietenkin teemme niin, Holberg-Jansson toteaa.

Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen raja ylittyy sokkeloisella Saaristomerellä helposti "vahingossa", mutta linjaus koskee myös veneilijöitä.

"Sääntö numero yksi: vesille ei pitäisi lähteä"

Rajojen ylityksien ei pitäisi kuitenkaan olla ongelma, jos veneilijät noudattaisivat yleisiä kehotuksia liikkumisen ja turhien kontaktien välttämisestä.

– Veneilykin on liikkumista paikasta toiseen, Siikaluoma painottaa.

Moni ajattelee, että pysyminen vesillä omassa veneessä tai asumattomalla rannalla ei lisää virusaltistusta. Siikaluoma kuitenkin muistuttaa, ettei asia ole aivan näin yksinkertainen.

Polttoaineen tankkaus ja tarvikkeiden osto lisäävät kontakteja. Aina on olemassa myös merihädän tai muiden ongelmien riski, ja niiden hoito puolestaan sitoo viranomaisia ja vapaaehtoisvoimia muutenkin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Siikaluoma muistuttaa, että parempi olisi jäädä maihin.

– Veneilijät ovat tunnollista porukkaa ja ovat tottuneet liikkumaan sääntöjen mukaan. Nyt sääntö numero yksi on se, ettei vesille pitäisi edes lähteä.

Trafin rekisterissä on noin 51 000 Uudellemaalle ja noin 33 000 Varsinais-Suomeen rekisteröityä vesikulkuneuvoa. Satakunnassa määrä on noin 9 000, Pohjanmaalla 15 000 ja Pohjois-Pohjanmaalla 7 500.

Näiden lisäksi on suuri määrä sellaisia pienveneitä, joita rekisteröintivelvollisuus ei koske.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kartan mukaan uusimaa loppuu rantaan, eli esim espoossa edes veteen ei saisi mennä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merimiesliitot tuomitsevat Huoltovarmuuskeskuksen taloudellisen tuen Ruotsin ja Viron lipun alla oleville aluksille. Merimies-Unionin mukaan samaan aikaan suomalaisia matkustajalaivoja on pysäytetty satamiin Helsingissä ja Maarianhaminassa. Niillä työskentelevät lähes 2 500 suomalaista merimiestä ovat lomautettuja.
On väärin, että Suomen valtio tukee Ruotsin ja Viron lipun alla olevia matkustaja-aluksia, kun niiden tilalle voidaan ottaa liikennöimään välittömästi suomalaiset matkustaja-rahtialukset, merenkulun kolme ammattiliittoa ovat suivaantuneita.

Tällä hetkellä Helsinkiin on pysäytetty Suomen lipun alla olevat Viking Linen M/s Gabriella ja M/s Mariella ja Tallink Siljan M/s Silja Serenade sekä Maarianhaminassa Viking Linen M/s Rosella.

Suomalaiset veronmaksajat laitetaan maksamaan tukea nyt Ruotsin ja Viron lipun alla oleville aluksille, kun nämä valtiot voivat tukea itse omaa merenkulkuaan, mikäli haluavat rahdin kulkevan korona-epidemiasta huolimatta omiin maihinsa.

Huoltovarmuuskeskuksen päätös tarjota taloudellista tukea Ruotsin ja Viron lipun alla oleville aluksille pitää perua, Merimies-Unioni vaatii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikö poliisilla ja rajavartioilla ole kaikilla aseet? Miksi niitä ei käytetä jos ei uskota? Siitä ei tule mitään että ryhdytään neuvottelemaan ja vänkyttämään jokaisen änkyrän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako venettä edes laskea vesille?

Juuri kun ajattelin mennä purjeveneellä Sveitsiin (Reiniä pitkin), jos työpaikan saan, koska ei kai sinne enää muuten pääse. Millä sitten menisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image