Kotimaa

Kuntaliitto: Muillekin kuin Uudellemaalle mahdollisuus järjestää sote-palvelut joustavasti

Minna Karhunen uskoo, että kunnilla on paras tieto siitä, kuinka alueen sote-palvelut tulisi hoitaa. Arkistokuva.
Kotimaa 20.12.2019 16:52
Hannu Toivonen

Uudenmaan sote-erillisratkaisussa on syntymässä viisi itsehallintoaluetta. Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mukaan se ei asettaisi kuntia eriarvoiseen asemaan, vaikka Helsinki saisi vastata omista sote-palveluistaan.

Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen mielestä muuallakin kuin vain Uudellamaalla pitäisi olla mahdollisuus järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut joustavasti omien tarpeiden mukaan.

Tämä tarkoittaisi sitä, että tulevilla maakunnilla olisi mahdollisuus siirtää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen maakunnalta kuntien tai kaupunkien vastuulle.

– Silloin maakunnat voisivat itse aidosti miettiä, mikä on sen alueen lähtökohdista ja kyvykkyydestä riippuen paras mahdollinen toimintamalli, Karhunen sanoo.

Karhusen mukaan siinä vaiheessa, kun uusi maakunta rakentaa omaa palveluverkostoaan ja -järjestelmäänsä alueen kunnat voisivat keskustella ja sopia yhdessä sote-palveluiden järjestämismallista.

– Olisi hyvä, että luotettaisiin siihen, että alueilla on parempi tieto kuin keskushallinnolla.

Joissain tapauksissa joitain palveluja voitaisiin siirtää maakunnilta kunnille ja joissain päinvastoin.

Karhunen mainitsee, että moni kaupunki haluaisi pitää sote-palvelut omalla vastuullaan, koska ne toimivat jo hyvin. Ne on myös yhdistetty kunnan muihin palveluihin, kuten sivistypalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

Poliittiset syyt taustalla

Uudellemaalle on syntymässä näillä näkymin sosiaali- ja terveystoimen uudistuksessa viisi itsehallintoaluetta, jotka vastaisivat itse perustason sosiaali- ja terveyspalveluista. Itsehallintoalueet olisivat Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa, Vantaan ja Keravan yhteenliittymä ja Helsingin kaupunki.

Alueet vastaisivat itse pääosin myös erikoissairaanhoidosta. Kiireellisen ja vaativan erikoissairaanhoidon tuottaisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS).

Monet isot kaupungit ovat vaatineet Uudenmaan erillisratkaisun vanavedessä, että heilläkin olisi mahdollisuus järjestää omat sote-palvelunsa. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu vain Uudenmaan tilanteen selvittäminen.

Karhusen mukaan syy siihen, ettei muilla suurilla kaupungeilla ole vastaavaa mahdollisuutta, on puhtaasti poliittinen.

– Ylipäätänsä en usko, että Suomi olisi tarvinnut uutta hallinnon väliportaan tasoa.

Hän myöntää, että Uusimaa eroaa selkeästi muista Suomen maakunnista muun muassa asukaslukunsa takia. Hän myös muistuttaa, että monessa muussa maassa maan pääkaupunkia kohdellaan lainsäädännössä eri tavalla kuin muita kaupunkeja.

Monet maakuntien keskuskaupungeista pystyisivät Karhusen mukaan järjestämään itse omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Tällä hetkellä Suomessa on tällaisia kuntia tai kaupunkeja noin 70. Muualla sote-palveluista vastaa kuntayhtymät tai ne on ulkoistettu yritysten hoidettaviksi.

– Monet pienet kunnat eri puolella Suomessa tarvitsevat maakuntien keskuskaupunkien vetoapua.

Karhunen ei ota kantaa siihen, minkä kokoisella kaupungilla olisi riittävän leveät hartiat hoitamaan itse omat sote-palvelunsa. Se riippuu muun muassa alueen kyvykkyydestä, aluerakenteesta ja alueen omasta tahdosta.

"Tämä vähentää eriarvoisuuden kokemista"

Suurten kaupunkien yhteinen edunvalvontaverkosto C21 linjasi keväällä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen pitäisi säilyttää kunnilla ja kuntayhtymillä.

C21:n mukaan hallituksen kaavailemassa 18 maakunnan sote-mallissa on riskinä se, että uudistus jää jälleen toteutumatta ja "aika kuluu uusien rakenteiden suunnitteluun". Verkosto on myös huolissaan, että maakuntamalliin pohjautuva sote-uudistus kaatuu sen tuomiin poliittisiin tai lainsäädännöllisiin vaikeuksiin.

Karhusen mielestä nyt etenevä Uudenmaan sote-erillisratkaisu ei aseta kuntia eriarvoiseen asemaan.

– Tämä vähentää eriarvoisuuden kokemista, koska Helsinkiä lukuun ottamatta kaikkien muiden Uudenmaan kuntien pitää mennä itsehallintoalueratkaisuun.

Helsingin kohdalla on hänen mukaansa ymmärrettävää, että se muodostaa oman sote-itsehallintoalueensa, koska se on asukasluvultaan paljon suurempi kuin muut Suomen kaupungit ja kunnat. Eri asia olisi ollut, jos joillekin muille Uudenmaan kunnille olisi myönnetty oikeus järjestää omat sote-palvelunsa, linjaa Karhunen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juuri näin. Ouluvetoisesti voitaisiin tuottaa sotepalvelut tällä seudulla, Raahevetoisesti etelämpänä ja Koillismaalla olisi oma alueensa. On aivan turhaa askarrella täysin poliittista väliportaanhallintohimmeliä kuntien asukkaiden ja veronmaksajien rasitukseksi. Suomessa kun on jo ennestään aivan liian laaja julkinen sektori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisimme todella, että alueella olisi parempi tieto tarpeistaan sekä palvelutarjonnasta, kuin valtakunnan tasolla, esim. Kuntaliitossa, missä Suomen lakimme vastaisesti höperehditään muun maaailman toimivista, eri käytännöistä, joissa maansa pääkaupunkeja kohdellaan eri tavoin, mikä Ei onneksi ole meidän omassa, oikeudenmukaisessa itse säätämässä me lainsäädännössä laillista! Ei siis tästäkään syystä luvallista, vaikkakin jotkin kaupungit niin näyttäisivätkin toivovan? Miksihän?

Tämä Uudenmaan alueen erilliskohtelu tuli siitäkin syystä niin yllättäen, että muuhun Suomeenhan oli jo pakotettu ottamaan käyttöön kaikki mahdollisen yhteiskurjallistamis - säästötoimet, Kesussairaaloidensa aivan huippuunsa kehitetyt eri hoitomuotojen ja - toimiensa keskenään kilpaillut ja toisiltaan poistopakotetut, jopa eri Yliopistollisten sairaaloidensa, siis maailman laajuisesti kiitetyt ja muualla sekä -lle matkitut, omat hoitokäytänteistään luopuminen?? Sehän innostaakin henkilöstönsä jaksamistä edelleen kehittää toimintaansa!

Ei totisesti pienen maan voimavarat riitä tämmöisiin toimiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta tekstiä perusteluilleen vasta valitulta Kuntaliiton, jonka hallituksen pj. onkin Sirpa Paatero ja nyt Kuntaiiton pj. Karhunen perusteleekin vain asukaslukumäärään perustuvaa erillisratkaisuaan ihmeselittelyllään, että monessa muussa maassa maan pääkaupunkia kohdellaan lainsäädännössä - Onneksemme Ei VIELÄ täällä Suomessamme ainakaan laillisesti!
eri tavalla, koska veronkeruuperusteet ovat yhteneväiset, paitsi tietysti Kauniaisten ikioma, ennätysalhainen kunnallisveron prosenttinsa!

Tuntuukin aivan käsittämättömältä, että näin virheellisestikö meitä laajan Suomemme kuntia halutaankin Kuntaliitossa virheellisin luuloperusten arvottaa vaikka me uskomme, ainakin toivomme oikeudenmukaista kohtelua, edes toivottavasti tasa-arvoisin ja oikeudenmukaisin perusteiden velvoituksin toimivalta yhteisesti rahoitetulta Kuntaliitoltamme että sielläkin edes ymmärtäisivät laajan Suomen eri alueidensa rakenteen ja tasa-arvoisten oikeutuksensa saada samanarvoista hoitoa riippumatta alueensa vain väkimäärästä!

Karhusen ajatusmaailmansa kapeus koko Suomemme tasavertaiseen kohteluun Sote-ratkaisuissaan tuntuu aivan käsittämättömältä! Eihän Hän, näine kapeine ja koko Suomen kansamme hyvinvoinnista vastaavana, ainakin niin Kuntaliiton pj. hakeutuneen ja tehtäväänsä tasapuolisin ja oikeudenmukaisin lupauksin asettuneen kuntalaisremme terveyden ja sosiaalipalvelujen yhdenmukaisten oikeuksien huolehtimisen takaajana, Ei Kyllä kuulosta yhtään luotettavalta!! Entä Sinusta?

Käsittämätöntä ennakkokähmintää, yhteisinkö, Suomemme yhteiskunnan verovaroin taata kattavia kaikkille kansalaisillemme tasavertaisin oikeuksin kuuluvia, verovaroin maksettuja sos- ja terv. palveluja nyt muka etuoikeutetusti, Hallituksen sos.dem ministerin esityksiin ja Kuntaliiton vielä hyväksymin VIRHEELLISTENehtojen perustein!

Pääministerin sanoja lainaten: Eikö Teitä edes hävetä Vapaavuori ja Kiuru?
Nyt tässä vielä Kuntaliiton pj. Kososen uskomattomat perustelunsa toimia kaikkien kuntien yhteisen edun puolustajana ja takaajana saadakseen, heille veronmaksajina kuuluvat tasapuoliset Sote-palvelut Suomessa!? Ulkoministerin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
12:36
Arvio: Nykysirkuksen selfie ihmistä ajavasta kisavietistä – Nilas Kronlid ja Manel Rosés lentävät vipulaudalla nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin Tilaajille
12:04
Tuore tutkimus: Joka kolmas koira kärsii ääniarkuudesta, ei-toivotussa käyttäytymisessä eroja rotujen välillä – "Yksi suurimpia eroja löytyi vieraiden ihmisten pelossa"
11:59
Poliisilta lisätietoa Raitotien neljän auton kolarista: Kuorma-auto tönäisi henkilöauton vastaantulevien kaistalle, vastaan tullut auto törmäsi rajusti keulaan
11:58
Kuopion koulusurman syytteennosto lykkääntyi puolella vuodella – Krp on yhä vaitonainen miekkamiehen motiiveista
38
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
20
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
19
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
18
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
14
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
10
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
10
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

357 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image