Kotimaa

Ko­koo­mus­nuor­ten Vuornos syyttää Rinnettä selän kääntämisestä – "Entiset kau­pun­ki­puo­lu­eet vihreät ja sdp taipuivat yllättävän helposti keskustan maa­kun­ta­mal­liin"

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos kritisoi voimakkaasti "entisten kaupunkipuolueiden" vihreiden ja sdp:n suostumista maakuntauudistukseen. Arkistokuva. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 23.5.2019 16:08
Aki Taponen

Vuornos syyttää hallituksen muodostajaa Antti Rinnettä (sd.) selän kääntämisestä pääkaupunkiseudun ulkopuolisille suurille kaupungeille.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos kritisoi voimakkaasti "entisten kaupunkipuolueiden" vihreiden ja sdp:n suostumista maakuntauudistukseen. Hän ei olisi uskonut, että ne taipuvat näin helposti "keskustalaiseen maakuntamalliin".

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi torstaina, että sote-uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalta.

– Jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään kuntia suuremmille alueille, tulisi kaikkien asiantuntija-arvioiden mukaan sote-alueiden määrän olla 5-12. Yksikään asiantuntija ei suosittele 18 maakunnan mallia, Vuornos toteaa.

Tosin edellisen hallituksen aikana myös kokoomus kannatti 18 maakunnan mallia. Kokoomus ryhtyi vasta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erottua kannattamaan kuntapohjaista mallia.

Vuornoksen mukaan kuudella suurimmalla kaupungilla on ollut selkeä yhteinen näkemys siitä, että paras tapa jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista on lähteä rakentamaan sitä nykyiseltä kuntapohjalta.

Hän pelkää, että maakuntauudistus pahimmillaan seisauttaa vuosiksi hyvin käyntiin lähteneen uudistustyön, jota kunnissa tehdään.

– Maakuntauudistuksessa on yksinkertaisesti kyse vain ja ainoastaan valtapolitiikasta. On järjetöntä kääntää selkä kaupungeille ja lähteä jälleen kerran runnomaan jättimäistä uudistusta eteenpäin, Vuornos sanoo.

Valtavia riskejä

Vuornoksen mukaan maakuntauudistukseen liittyy valtavia riskejä niin palkkaharmonisoinnin, it-järjestelmien kuin itse toiminnan uudelleenorganisoimisessa.

– vihreät ja sdp huusivat koko viime kauden oppositiossa, että näin valtavassa uudistuksessa pitää edetä vaiheittain. Nämä puheet näyttävät unohtuneen jo muutama kuukausi vaalien jälkeen, Vuornos ihmettelee.

Pääkaupunkiseudulle ollaan rakentamassa erillisratkaisua.

Vuornos muistuttaa, että kaupungistuminen koskee myös muita kuin pääkaupunkiseudun kaupunkeja.

– Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu on varmasti parempi kuin ei mitään, mutta samalla Antti Rinne (sd.) tulee kääntäneensä selkänsä muualla Suomessa oleville suurille kaupungeille.

– Näyttää siltä, että punavihreä hallitus ryhtyy tekemään keskustalaista politiikkaa. Onko tämä aidosti se muutos, jota vihreiden ja sdp:n äänestäjät halusivat, Vuornos kysyy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Mistä tämä Vuornos on kotoisin? Yhdysvalloista? Onko hän Suomen kansalainen ? Aileen Vuornos, Florida, oliko sukulainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtapolitiikasta on kyse. Onhan nuo kepun touhut nähty.
Ja kalliiksi tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on pehmeästä ulkokuoresta huolimatta kova bisnesmies, miljonääri joka paina täysillä päälle kun on sen paikka. Sipilä pakotti Rinteen nielemään maakuntamallin koska muuten hallitusneuvottelut olisivat karahtaneet heti kiville. Maakuntamalli on Keskustalle Jack Pot, koska Kepu pääsee määräämään Jyväskylän pohjoispuolella kaikissa maakunnissa verorahojen, maakunta- ja kuntaveron keräämisestä että rahan käytöstä, koska sillä on ylivoimainen enemmistö lähes kaikissa Itä- ja Pohjois-Suomen että Lapin kuntien valtuustoissa. Tilanne voi toki muuttua jos Kepun alamäki jatkuu ja kannatus valahtaa alle 10 % mutta todennäköisesti tämä Jack Pot nostaa kannatuksen takaisin 17-18 % eli pelastaa Kepun syöksykierteeltä. Rahankäytön ohella Kepu pääsee määräilemään maakuntien johtaja nimityksistä ja yleensä maakuntahallinnon rekrytoinneista eli on odotettavissa että maakuntiin perustetaan sadoittain turhia suojatyövirkoja, joihin poliittisesti ansioituneita kepulaisia tullaan lähi vuosina nimittämään. No onhan se tietenkin yhdenlaista työllistämistä kun tulevaisuudessa yksityissektorilla pakertavat duunarit maksavat verorahoillaan tuhansien kepulaisherrojen kovat palkat ja runsaat eläkkeet. Tosin Rinteen hallitus ei ole vielä nimitysvalmis ja kaikki on auki, takkia myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä hieno asia, että tämä Orpon yksityistämistoiminta on saamassa kunnon jarrulevyt punertamaan. Sen verran surutonta ja karua kieltä on Kokoomuksen yksityislääkäri "veronkierron "harjoittaminen on ollut! Vai minkä verran lääkärit yrityksensä kautta veroja prosenttuaalisesti maksavat? Yli vai allle 10% ?

Hyvä, että järki alkaa voittamaan ja ihmisillä silmät aueta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä maakuntamallissa kiinnnittyy huomio kovin eri kokoisiin maakuntiin. Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa asuu porukkaa vain noin 1/3 Oulun verran, vaikka Ouluakin on pieneksi haukuttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen olisi kannattanut taipua Halla-ahon kynnyskysymykseen niitä kun oli vain yksi eli turvapaikka turismi, Sipilällä oli taas kymmenen ja niistä tärkein ja kallein veronmaksajille oli maakuntahallinto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on koko Euroopassa ainoa puolue, joka kannattaa kuntapohjaista Sotea. Kokoomus ei halua säästää Sote-menoissa. Kokoomus ei halua valtakunnallista potilastietojärjestelmää, joka mahdollistaisi tekoälyn käytön terveydenhoidossa. Kokoomus puhuu kaupungistumisesta, mutta tarkoittaa sillä helsingistymistä. Kokoomus on muuttunut valtakunnallisesta puolueesta siltarumpupuolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusneuvotteluissa mahtaa olla melkoinen isojako käynnissä. Kaikki voittaa, paitsi suomalaiset veronmaksajat, jotka kustantavat tämän leikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus jonka Rinne kokoaa nostaa varmasti seuraaviin vaaleihin äänestysintoa, rökäletappion saanut puolue sanelee hallituksen ohjelman. Tässä tuntee kyllä äänestäjä itsensä ku.....si.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli minä mitään vaaleista ja äänestämisestä ymmärrän, niin keskusta koki rökäletappion näissä vaaleissa, ja on silti sanelemassa hallitusohjelmaa mieleisekseen. Eikai missään demokrattisessa valtiossa toimittaisi näin, että hävinnyt onkin voittaja, vai toimitaanko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, ei tässä mitään laitonta ja tavatonta tapahdu. Kepu oli vaaleissa neljäs. Ykköspuolueen puheenjohtaja Rinne ei päässyt ohjelmasta yhteisymmärrykseen kakkos- ja kolmospuolueiden kanssa ja valitsi Kepun.
Suurin ihmetys löytyy maakuntamallin kannatuksesta. Viime kaudella sitä kannattivat Kepu ja Kokoomus ja vastusti SDP. Nyt mahd. uudessa hallituksessa maakuntamallia kannattavat SDP ja Kepu ja sitä vastustaa oppositiossa Kokoomus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kävi niin että äänestäjien tahto poljettiin maan rakkoon, kansalaiset tahtoivat terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä ja lyhyemmät jonot, mutta he saivat aivan uuden hallinnon tason jonka he maksavat veroissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuo kaupunkeihin liittyy?

Ainoa ongelma on, onko 18 optimi eikä 19 tai 17. Sitä tuskin kukaan tietää eikä kukaa enää välitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä hätiä, maakunnathan ostaa kaiken ulkoa eikä palkkaa omia työntekijöitä kuin johtamaan kovalla liksalla vailla vastuuta mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Vuornos riidankylväjä populisti? Me vastaan muut. Kaupunki vastaan maaseutu ja sitä rataa. Ei ole rakentavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tätä vähemmistödemokratiaa. On otettava monenlaisia mielipiteitä huomioon näin hajonneessa puoluekentän maassa.
Vuornos sukunimi on jotenkin tuttu USA:sta. En muista miten. Kokoomuksenkin pitää (ilmeisesti) sopeutua tilanteeseen jossa ei ensimmäinen hallituksen sana ei ole leikkaus. Ja keneltä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image