Kotimaa

Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sulki kohutun keskusteluryhmän jo lauantaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 4.12.2019 11:09
Anita Simola

Ryhmäjohtaja: Operaatio oli puoluejohdon, ei Sipilän eikä kenenkään muun.

Keskustan eduskuntaryhmä on tuohduksissaan julkisuuteen vuotaneista WhatsApp - viesteistä. 

Iltalehti julkaisi tiistai-iltana yksityiskohtaiset viestit monelta keskustan kansanedustajilta. Viestit liittyivät tiistaina tehtävästään eronneen pääministeri Antti Rinteen (sd.) luottamukseen tai pikemminkin luottamuspulaan.

Julkisuudessa on uumoiltu, että Rinteen kaato-operaation ahkerimmat kätilöt olisivat olleet entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä kansanedustaja Markus Lohi.

Ryhmä suljettiin

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo Lännen Medialle, että kyse ei ole mistään tietyn operaation keskusteluringistä.

– Ryhmä on ollut meillä vuosia käytössä. Siihen kuuluvat kansanedustamme ja pääsihteeri. Muistaakseni ei muita. Ryhmä on perustettu aikoinaan tiedottamista varten, tiedonvaihtokanavaksi sisäiseen viestintään.

Kansanedustaja Markus Lohi voi näyttää lokitiedot puhelimestaan. - En masinoinut yhtään mitään.

Se toimikin hyvin tähän asti, mutta jo viime lauantaina Kurvinen määräsi, että ryhmä suljetaan. Silloin oli julkisuudessa sellaista pientä uutisointia, jonka katsottiin lähteneen ryhmästä.

– Joku on jo kysellyt, eikö sitä voisi avata uudelleen, mutta pitää miettiä, voidaanko se vielä avata. Tämä on iso asia.

Yritän selvittää

Kurvisella ei ole tietoa, kuka kansanedustajista on vuotanut julkisuuteen sisäisen ryhmän viestit.

Kurvinen jatkaa, että hän yrittää selvittää, kuka vuodon takana voisi olla.

– Tiedostan, että se on vaikea tehtävä, jopa mahdoton. Tällainen toiminta vie luottamusta. Pidän sitä suorastaan törkeänä. Se on ennen kaikkea loukkaavaa niille edustajille, joiden viestejä riepotellaan julkisuudessa.

Ei ole Sipilän kanava

Kurvinen korostaa, että kanava ei ole Lohen sen paremmin kuin Sipilänkään kanava.

– Siellä kaikki käyvät keskustelua normaaliin tapaan. Se on hyvä kanava myös arkisiin asioihin. Jos vaikkapa salissa on liian vähän puolueen edustajia, voi tämän kanavan kautta helposti kutsua väkeä saliin.

Kuusi henkilöä junaili

Kurvinen vetää mattoa alta spekulaatioilta kertoessaan että tapaus Rinteen takana oli kuuden hengen ryhmä, joka koostui puoluejohdosta.

– Asian valmistelu eduskuntaryhmälle ja puoluehallitukselle oli puheenjohtaja Katri Kulmunin, kolmen varapuheenjohtajan, eli Juha Rehulan, Petri Honkosen,Hannakaisa Heikkisen, puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen sekä meikäläisen käsissä.

– Soittelin sunnuntaina yli puolet ryhmämme edustajista läpi ja tunnustelin, mitä mieltä he ovat. Näinhän minun ryhmänjohtajana pitää toimia, kun kentältä tullaan lankoja pitkin läpi.

Noin 500 viestiä

Kurvisen mukaan langat tosiaan kävivät kuumina.

– Viime päivinä olen saanut noin 500 viestiä. Palauteryöppy oli posketon. Viestien sisältö oli 90-prosenttisesti, että keskusta ei voi jatkaa Rinteen hallituksessa.

Tämä kuuden hengen ryhmä kokoontui sunnuntaina puoluetoimistolle hyvissä ajoin ennen kuin Rinne aloitti kriisikokouksen illalla valtioneuvoston linnassa.

– Kävimme asioita ja kentän palautetta läpi. Sunnuntain Rinteen kokouksen jälkeen pidimme vielä kokousta puoluetoimistossa aamutunneille asti. Siellä totesimme, että Rinteen selityksissä on edelleen aukkoja. Riittävää uskottavuutta ei löytynyt.

Yksi kysymys

Sipilä kysyi WhatsApp -ryhmässä, onko heillä eduskuntaryhmän kokous ennen välikysymyskeskustelua. Hänkin kertoi saaneensa samansuuntaista viestiä kentältä.

Kurvisen mukaan tämä yksi kysymys ei tee Sipilästä salaoperaation pääarkkitehtiä.

– Eiköhän se ole luonnollista kysyä, kun kaikki sähköpostit lauloivat ja viesteissä puhistiin, ettei enää ikinä äänestä keskustaa, jos jatkatte Rinteen kanssa hallituksessa.

En soitellut

Kansanedustaja Markus Lohi toteaa, että viestit ovat totta kai kirjoitettu, mutta mikään muu julkisuudessa olleessa tarinassa ei ole totta.

– Kirjoitin tuohon ryhmään yhden viestin, jossa kerroin mielipiteeni sekä sen palautteen, jota sain kentältä. Muuta en viikonloppuna kirjoittanut.

Lohi tähdentää, ettei hän tiennyt etukäteen, mikä on porukan eli eduskuntaryhmän kanta, kun hän meni ryhmäkokoukseen maanantaina.

– En tiennyt edes puheenjohtaja Kulmunin kantaa.

Lohen mukaan Sipilä ei liioin ottanut muuta kantaa asiaan kuin tuon yhden viestin.

– On normaali käytäntö, että ennen välikysymyskeskustelua kokoonnutaan, ja käydään läpi salissa pidettävän puheenvuoron sisältö. Sitä voivat edustajat kommentoida ennen esitystä.

Lohi jatkaa, että hänellä on puhelimessaan lokitiedot tallella viikonlopun puheluista.

– Sieltä voi tarkistaa, kenelle olen soitellut. Puhuin pari kertaa Kurvisen ja kerran kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk.) kanssa. Vaimonikin ihmetteli, että ethän sinä soitellut viikonloppuna, vaan sinulle tuli puheluita kentältä.

Lohi ei ymmärrä, miksi hänet on vedetty operaation vetäjäksi.

– Minulla ei ole salattavaa, en alkanut masinoimaan mitään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (196)

Luulisi nyt jo tuon ikäisten jo ymmärtävän sen että jo WhatsApp itsestään on korkea tietovuotaja.
Itketään ja ihmetellään kuinka ulkovallat vaikuttavat vaaleihin jne. Itsehän olette tietonne jakaneet.
Pelottavaa että päättäjät eivät edes tuota tajua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja meidän tavallisten pitäisi sitten osata kaikki netin sokkelot turvallisesti, kun näyttää se puoli päättäjilläkin olevan pahasti hakusessa. Kun nyrittää liian pitkää digiloikkaa, saattavat jalat kastua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaako keppanat käyttää älypuhelinta. Luulin heillä olevan lankapuhelimet ja faksit.
Ainakaan eivät itse ole puhelimia maksaneet ja liittymätkin maksaa yhteiskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se nyt EU vetää johtopäätöksensä AR kuviosta ja hylkää Suomen sisäisen maataloustuen esityksen ja rommauttaa kunnolla maatalloustuet. Ei auta wotsapit eikä maamme laulukaan. AR jää historiaan Suomen maataloustukia puoltaneena pääministerinä, jonka selkään puukottivat maajussien omat poliitikot. Siinä ne kepuliinit kärvistellee nyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu ampui itseään jalkaan 😑

Toivottavasti tajuavat tämän kun maatalous tuet puolittuvat 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat voisivat myös paljastaa WhatsApp-viestinsä kaikelle kansalle, sitten oltaisiin samalla tasolla muiden kanssa. Aivan naurettavaa homma toimittajilta alkaa penkomaan sellaista viestintää, joka kuuluu asioiden valmisteluun. Nehän ovat epävirallisia ja ihmisten puheita laidasta laitaan.

Kepun ei kannattaisi lähteä tähän toimittajien peliin ollenkaan. Tulisi olla vain hiljaa, mutta kun politikko on aivan liian kiltti ja pelkää oman suosionsa laskua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset eivä luota enää itsekään toisiinsa, joten onko ihme, jos kansalaiset ovat menettäneet luottamuksensa keskustapuolueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kurvit suoriksi eikös silloin ajeta metsään eli nyt jarrut pohjaan ja pakki päälle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepuun voi aina luottaa.
Tavoilleen uskollisena puukottaaselkään heti kun tilaisuus tulee 😑

Varmaan nyt kaikille tuli selväksi että kepu ajaa työntekijöiden palkkojen alentamista.
Postilaisten palkkoja olisi alennettu 30 %😑

Vaalit tulee ...kepua odottaa sinisten kohtalo 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan keskustalla edellisessä hallituksesta näyttö ,mihin se oli ajamassa terveydenhuollon kohtalon, palkoista ja eläkkeistä puhumatakkaan, eihän suomen kansa saa hyväksyä tätä törkeyttä. Että ihmiset eivät saa työstä edes palkkaa elääkseen.vielä suurimpia veron ja eläkeenmaksujen maksajia suomessa palkansaajat.Halpatyövoiman asemassa suurin osaa kansaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä demareita nyt korpeaa. Katsokaa peiliin mieluummin ja nielkää arvovaltatappionne. Rinne olisi ollut siedettävä jos ei a) olisi puhunut muunneltua totuutta, b) sekaantunut asioihin jotka eivät pääministerille kuulu ja c) yrittänyt vierittää virheitään muiden syyksi. Toivotaan että MARIN on viisaampi sillä jonkun pitää tätä sekakuoroa johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE gallup tänä aamuna keskusta kannatus prosentti 10,6. Veret seisauttava tulos. Posti posti .... Ja monta muuta asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että ihan pitää whats app kanavan kautta pitää patistella porukkaa saliin...no löyhässä on työmoraali tuolla porukalla. Jos on kansa työpaikan antanut äänestämällä edustajaksi niin luulis et siellä myös ollaan paikalla. Ei siihen mitään nettikanavia pitäs tarvita. Hyvä vaan että noin kieron porukan temput tulee julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kepulla hätä kädessä, ja kauhia tarve lepytellä demareita. Ettei vain käy niin, että demarit ottaa Kokoomuksen hallitukseen ja sysää kepun oppositioon (minne se vaalituloksen mukaan kuuluisikin).

Taisi käydä niin, että saivat kostonsa, mutteivät miettineet millä hinnalla. Pahimillaan se maksoi hallituspaikan, ja samalla menee kivat virat (avustajat ja sihteerit) kavereilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan onkin eräänlainen Sisilia nykyisin. Sisiliassa tosin korruptio kuvioissa vaikuttaa useampikin Mafiaperhe ja meillä Suomessa ainoastaan yksi Mafiaperhe eli siis tämä KEPU Mafiaperhe.
Muutakin yhteistä näillä mailla on. Sisiliassa Mafian uskonnollisissa bisnes kuvioissa mukana on Katollinen Kirkko ja Suomessa vastaavissa kuvioissa mukana "säätää" joku v#### Lestadiolaisten hihhuli porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta haluaa varmaankin postilaisten palkanalennukset heille tulevaan maataloustukeen. Siksi tämä on heille tärkeää kaataa Rinne. SDP älkää lähtekö kepun mukaan vaan puhaltakaa koko peli poikki ja uudet vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (196)

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
4
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
4
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
3
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
2
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
1
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
1
Pelicans-hyökkääjä Aleksi Mustonen vahvasti tyrkyllä Kärppiin
1
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image