Kotimaa

Jari Aarniota epäillään murhasta Vuosaaren palkkamurhan yhteydessä – Asianajaja: "Aarnio katsoo, että häntä vastaan on sommiteltu tällainen perusteeton rikosepäily"

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan esitettiin yksi vakava syyte lisää. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 17.4.2019 10:13 | Päivitetty 17.4.2019 14:30
Anna Leinonen, Markku Uhari

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota epäillään murhasta Vuosaaren palkkamurhan tapauksessa. Aarniota koskevassa rikosepäilyssä ei ole kyse siitä, että hän olisi ollut mukana teossa vaan siitä, tiesikö hän palkkamurhasta.

Keskusrikospoliisi (KRP) ja Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto saivat palkkamurhaa koskevan uuden esitutkinnan valmiiksi ja tiedottivat asiasta keskiviikkona.

Henkirikos tapahtui yksityisasunnossa Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003. Surmansa sai Volkan Ünsal -niminen ammattirikollinen. Ruumista ei koskaan löydetty.

Asiasta on aiemmin tuomittu elinkautinen vankeusrangaistus neljälle henkilölle. Helsingin hovioikeus tuomitsi kolme henkilöä murhasta ja yhden yllytyksestä murhaan vuonna 2005.

Tapauksesta aloitettiin uusi selvitys, kun Helsingin poliisilaitos teki tutkintapyynnön vuonna 2015. Tutkintapyynnön mukaan Helsingin poliisilaitokselle oli toimitettu uutta tietoa henkirikoksesta.

– Tämä lähti liikkeelle siitä, kun yksi Ünsalin murhasta tuomittu otti aikoinaan yhteyttä Helsingin poliisilaitokseen, kertoo kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto.

Haavisto on poliisirikosepäilyjä koskevan kokonaisuuden tutkinnanjohtaja.

Uudessa tutkinnassa käytiin läpi esimerkiksi sellaista televalvonta-aineistoa, jota Helsingin huumepoliisilla oli hallussaan, mutta ei Vuosaaren henkirikosta tutkineella yksiköllä. Nyt tehtyjen kuulustelujen ja aineistojen perusteella on tullut Haaviston mukaan "uusia yhteyksiä".

Murha tutkittiin hänen mukaansa aikanaan kuitenkin hyvin sillä tiedolla, joka tutkijoilla oli käytettävänään.

– Mitään sellaista ei ole tullut esiin, että aiemmin olisi tuomittu vääriä henkilöitä. Nyt on saatu lisää selvitystä asiaan, Haavisto sanoo.

Aarnio kiistää rikoksen

Rikosepäily perustuu siihen, että Aarnion epäillään tienneen Ünsalin murhasuunnitelmasta etukäteen mutta hän ei tehnyt mitään estääkseen rikoksen toteutumisen. Esitutkinnan mukaan Aarniolla oli erityinen velvollisuus ja mahdollisuus rikoksen estämiseen.

Aarnio on alusta saakka kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänen puolustusasianajajansa Riitta Leppiniemi sanoi keskiviikkona Lännen Medialle, ettei Aarniolla ole ollut yksityiskohtaista tietoa henkirikossuunnitelmista. Samaa Leppiniemi on sanonut jo aiemmin.

Leppiniemi ei ottanut yksityiskohtiin tarkemmin kantaa keskiviikkona, koska hän ei ollut nähnyt vielä esitutkintapöytäkirjaa.

– Aarnio katsoo, että häntä vastaan on sommiteltu tällainen perusteeton rikosepäily, Leppiniemi toteaa.

Kaikki kiistävät rikokset

Esitutkinnassa on kuultu yli 80 ihmistä. Aarnion lisäksi kolme henkilöä on rikoksesta epäiltynä. Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Kiinniotettuina uudessa tutkinnassa ovat olleet ainakin Jari Aarnio sekä United Brotherhoodin entinen päällikkö Keijo Vilhunen. Myös Vilhusta epäillään murhasta.

Aarnio ja Vilhunen otettiin kiinni viime kesänä, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Vilhusta koskeneen vangitsemisvaatimuksen. Aarniota ei lopulta vaadittu vangittavaksi ollenkaan.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei keskiviikkona kommentoinut päämiestään koskevaa rikosepäilyä, koska hän ei ollut nähnyt vielä esitutkintapöytäkirjaa.

Kahta Aarnion entistä alaistaan epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska he eivät kertoneet Aarnion laiminlyönnistä syyttäjälle.

Esitutkintapöytäkirjassa 4200 sivua

Keskusrikospoliisissa tutkintaa johtanut ylikomisario Markus Laine kuvailee tutkintaa laajaksi. Esitutkintapöytäkirjassakin on kaikkiaan yli 4 200 sivua.

Vuosaaren palkkamurhan uusi esitutkinta on menossa loppulausunnoille, minkä jälkeen epäilyt siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan.

Laineen mukaan syyteharkinta tehdään Helsingin syyttäjänviraston johdolla.

Aarnio on tuomittu aiemmin kolmen vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä törkeästä lahjuksen ottamisesta. Tuomio tuli Helsingin hovioikeudesta syksyllä 2016. Korkein oikeus ei myöntänyt Aarniolle valituslupaa.

Lisäksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion muun muassa törkeiden huumausainerikosten vuoksi kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vuonna 2016. Tuomiosta valitettiin Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus antaa ratkaisunsa aikaisintaan tämän vuoden toukokuussa.

Päivitetty 17.2. kello 14.30. Lisätty muun muassa Riitta Leppiniemen kommentit.

Vuosaaren palkkamurha

Volkan Ünsal -niminen mies ilmoitettiin kadonneeksi lokakuussa 2003 Ruotsissa.

Hän oli aiemmin ollut todistajansuojeluohjelmassa Ruotsissa, koska hän oli kertonut poliisille Arlandassa vuonna 2002 tehdystä arvokuljetusryöstöstä. Selvisi, että Ünsal oli matkustanut Suomeen. Katoamisilmoitus muuttui selvityksen myötä henkirikostutkinnaksi.

Vuonna 2005 oikeus tuomitsi Vuosaaren palkkamurhasta Janne Ranisen, Raimo Anderssonin ja Jani Leinosen. Lisäksi chileläinen Leo Carmona tuomittiin yllyttämisestä murhaan.

Raninen on sittemmin julkisuudessa kertonut osallistuneensa murhaan. Andersson kuoli vuosi sitten väkivaltaisessa pahoinpitelyssä vankilomalla.

Jari Aarnio odottaa vapaalla jalalla Helsingin hovioikeuden ratkaisua törkeistä huumausainerikossyytteistä. Niin sanotussa huumetynnyrijutussa syytettynä on myös Keijo Vilhunen. Ratkaisun odotetaan valmistuvan aikaisintaan toukokuussa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

mihinkähän polittiseen puolueseen lie tuollakin ukolla on kytköksiä kun tuon asian vatvominen kestää noin kauan. Siinä oli jollekkin toimittajalle hyvä homma kun selvittäs tuon polittisen taustan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image