Kotimaa

HS: Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riön virkamiehet jättivät kertomatta eduskunnalle satojen miljoonien sote-ongelmasta – pohtivat viesteissä, huomaako kukaan

Helsingin Sanomien mukaan virkamiesten nyt julki tulleiden sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan. Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 12.4.2019 6:36
STT, Kaleva

Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisevilla hetkillä olennaisia tietoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehti on haastatellut eduskunnan virkamiehiä ja nähnyt sähköposteja, joissa ministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista.

Puutteet liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotoutuskorvausten rahoitukseen.

Ministeriön virkamiehet olivat sähköpostiviestien mukaan huomanneet puutteet, kun he olivat tehneet selventävää muistiota eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta oli pyytänyt hallitukselta selvennystä niin sanottujen kasvupalvelujen rahoituksesta.

HS:n näkemissä sähköpostiviesteissä valtiovarainministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista.

Lehden tietojen mukaan monet eduskunnan virkamiehet tulkitsevat kyseisiä viestejä niin, että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat ajaneet hallituksen poliittista uudistusta jättämällä kertomatta tärkeitä yksityiskohtia.

Sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka oli keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa.

Hän ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan tai riskiin.

Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. Nergin mukaan asia kerrottiin sote-valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta, kun sitä oli kysytty suullisesti.

Lehden haastattelemien valiokuntalähteiden mukaan asia ei kuitenkaan tullut eduskunnassa ilmi.

HS:n juttuunsa haastattelemat oikeustieteilijät arvostelevat kovin sanoin nyt julki tullutta valtiovarainministeriön virkamiesten menettelyä.

STT kertoi aamupäivällä, että uutisen tietojen perusteella on perjantaina jätetty oikeuskanslerille kantelu valtiovarainministeriön virkamiesten toiminnasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Ruotsissa mm. virkamiehet olisivat jo eronneet tehtävistään ainakin tutkinnan ajaksi. Miksi asiaa ei kerrottu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle? Entäpä, uskaltavatko virkamiehet tunnustaa poliittisen painostuksen? Kuka nimenomaan painosti? Ehkä vaalien jälkeen, jos sittenkään. Hyväpalkkaisen viran menettämisen pelko estää ulostulon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea uskoa, että alivaltiosihteeri Nerg olisi ilman vastuuministerin hiljaista siunausta sulkenut silmänsä tiedon pimittämiseltä. Oleellista onkin, tiesikö ministeri Orpo, kuinka ministeriönsä virkamiehet toimivat. Tiivistetysti ja perimmäisin kysymys esiin nostaen: "Valehteliko ministeri?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, se alkoi kokoomus päästä kannatuksessa liian lähelle? Hutkitaan, ennen tutkimista. Sehän se näkyy mallina olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö löytyi selitys sillekin, miksi maahanmuuton kustannuksia on ministeriön mukaan niin vaikeaa laskea?
Laskettu on, mutta ei vaan huvita julkaista?

Toivottavasti eduskunnan oikeusasiamies ottaa tämän asian arvioitavakseen. Selkeä virkavirhe mielestäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outo puulaaki, joka suullisesti keskustelee 210 milj. euron summista? Kuka sitä suullisesti oli osannut edes kysyä? Vastaus olisi sitten pitänyt edes kirjata. Mutta sitäkään ei osattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoi että vaalien jälkeen vasta, ja silloin tehtäis Sipilät, että jo korjataan.
Kylläpäs Suomessa on nyt asiat huonosta, taitamattomuus kukoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikko: mitä tahansa olet tehnyt tai sanonut, sen osaat selittää parhain päin. Tärkein ominaisuus politiikolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne luvannut ettei kuuntele asiantuntioita ja valtiovarainministeriön virkamiehiä luvatessaan seuraavalla vaalikaudella kaikille kaikkea hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta poliitikot ovat keksimässä ja kehittämässä uusia lakipykäliä. Kyllä heidän pitäisi tietää mitä haluavat ja keksivät omassa päässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion ylimmät virkamiehet, etenkin VM:n virkamiesylimystö, johon en ole koskaan luottanut (elävät omassa kuplassaan), ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Sitä ei mainita perustuslaissa kuten ei enää sitäkään, että työväki on valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Se olikin turha kirjaus, koska työväki ei ole sitä koskaan ollutkaan.

VM on valtio valtiossa, mikä ei sovi demokratiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslain 18§: Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
Eikö se ole sama asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valikoivasta muistista on hyötyä politiikassa. Valikoiva muisti on myös politiikkaa. Unohtamisessa oli kysymys kotouttamisen kustannuksista, mitä ovat olennaiset maakuntauudistuksen ja soten tiedot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien ministeriöiden virkamiehet ovat ottanut tarpeettomasti pääntävaltaa haltuunsa kun ottaa huomioon ettei heitä ole valittu vaaleilla tehtäviin. Tämä kehitys on saatava katkeamaan.

Olen ennenkin ihmetellyt Päivi Nergin toimintaa Kalevan kommenteissanikin. Hän tuntuu aina olevan vähän omalla agendalla liikkeessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestäjän luottamus päätöksentekoon rakoilee tällaisten uutisten myötä. Ei hyvä. Hmm... mitkäs puolueet ne ajoivatkaan sotea eteenpäin kaikesta huolimatta...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä toi tullessaan tutut ja turvalliset johtamismenetelmät eduskunnan virkamiesten pariin. Voisi olla paikallaan suorittaa vaalien jälkeen kevät siivousta eduskunnan virkamiesten keskuudessa, sen verta ummehtuneelta ja politisoituneelta on meno vaikuttanut viime aikoina,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä enää yllätä, että kepu ja kokoomus ovat suhmuroineet kabineteissaan kansalaisten selän takana oikein todenteolla. Hyvä kuitenkin, että asia ehti julkisuuteen vielä ennen vaalipäivää. Antaa äänestäjille hieman ajattelemisen aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näitä saada jo vastuuseen? Kalliita ”unohduksia” ja virkanaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image