Kotimaa

HS: Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riön virkamiehet jättivät kertomatta eduskunnalle satojen miljoonien sote-ongelmasta – pohtivat viesteissä, huomaako kukaan

Helsingin Sanomien mukaan virkamiesten nyt julki tulleiden sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan. Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 12.4.2019 6:36
STT, Kaleva

Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisevilla hetkillä olennaisia tietoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehti on haastatellut eduskunnan virkamiehiä ja nähnyt sähköposteja, joissa ministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista.

Puutteet liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotoutuskorvausten rahoitukseen.

Ministeriön virkamiehet olivat sähköpostiviestien mukaan huomanneet puutteet, kun he olivat tehneet selventävää muistiota eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta oli pyytänyt hallitukselta selvennystä niin sanottujen kasvupalvelujen rahoituksesta.

HS:n näkemissä sähköpostiviesteissä valtiovarainministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista.

Lehden tietojen mukaan monet eduskunnan virkamiehet tulkitsevat kyseisiä viestejä niin, että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat ajaneet hallituksen poliittista uudistusta jättämällä kertomatta tärkeitä yksityiskohtia.

Sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka oli keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa.

Hän ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan tai riskiin.

Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. Nergin mukaan asia kerrottiin sote-valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta, kun sitä oli kysytty suullisesti.

Lehden haastattelemien valiokuntalähteiden mukaan asia ei kuitenkaan tullut eduskunnassa ilmi.

HS:n juttuunsa haastattelemat oikeustieteilijät arvostelevat kovin sanoin nyt julki tullutta valtiovarainministeriön virkamiesten menettelyä.

STT kertoi aamupäivällä, että uutisen tietojen perusteella on perjantaina jätetty oikeuskanslerille kantelu valtiovarainministeriön virkamiesten toiminnasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Ruotsissa mm. virkamiehet olisivat jo eronneet tehtävistään ainakin tutkinnan ajaksi. Miksi asiaa ei kerrottu sosiaali- ja terveysvaliokunnalle? Entäpä, uskaltavatko virkamiehet tunnustaa poliittisen painostuksen? Kuka nimenomaan painosti? Ehkä vaalien jälkeen, jos sittenkään. Hyväpalkkaisen viran menettämisen pelko estää ulostulon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea uskoa, että alivaltiosihteeri Nerg olisi ilman vastuuministerin hiljaista siunausta sulkenut silmänsä tiedon pimittämiseltä. Oleellista onkin, tiesikö ministeri Orpo, kuinka ministeriönsä virkamiehet toimivat. Tiivistetysti ja perimmäisin kysymys esiin nostaen: "Valehteliko ministeri?".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, se alkoi kokoomus päästä kannatuksessa liian lähelle? Hutkitaan, ennen tutkimista. Sehän se näkyy mallina olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö löytyi selitys sillekin, miksi maahanmuuton kustannuksia on ministeriön mukaan niin vaikeaa laskea?
Laskettu on, mutta ei vaan huvita julkaista?

Toivottavasti eduskunnan oikeusasiamies ottaa tämän asian arvioitavakseen. Selkeä virkavirhe mielestäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outo puulaaki, joka suullisesti keskustelee 210 milj. euron summista? Kuka sitä suullisesti oli osannut edes kysyä? Vastaus olisi sitten pitänyt edes kirjata. Mutta sitäkään ei osattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoi että vaalien jälkeen vasta, ja silloin tehtäis Sipilät, että jo korjataan.
Kylläpäs Suomessa on nyt asiat huonosta, taitamattomuus kukoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikko: mitä tahansa olet tehnyt tai sanonut, sen osaat selittää parhain päin. Tärkein ominaisuus politiikolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne luvannut ettei kuuntele asiantuntioita ja valtiovarainministeriön virkamiehiä luvatessaan seuraavalla vaalikaudella kaikille kaikkea hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta poliitikot ovat keksimässä ja kehittämässä uusia lakipykäliä. Kyllä heidän pitäisi tietää mitä haluavat ja keksivät omassa päässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion ylimmät virkamiehet, etenkin VM:n virkamiesylimystö, johon en ole koskaan luottanut (elävät omassa kuplassaan), ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Sitä ei mainita perustuslaissa kuten ei enää sitäkään, että työväki on valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Se olikin turha kirjaus, koska työväki ei ole sitä koskaan ollutkaan.

VM on valtio valtiossa, mikä ei sovi demokratiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslain 18§: Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
Eikö se ole sama asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valikoivasta muistista on hyötyä politiikassa. Valikoiva muisti on myös politiikkaa. Unohtamisessa oli kysymys kotouttamisen kustannuksista, mitä ovat olennaiset maakuntauudistuksen ja soten tiedot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien ministeriöiden virkamiehet ovat ottanut tarpeettomasti pääntävaltaa haltuunsa kun ottaa huomioon ettei heitä ole valittu vaaleilla tehtäviin. Tämä kehitys on saatava katkeamaan.

Olen ennenkin ihmetellyt Päivi Nergin toimintaa Kalevan kommenteissanikin. Hän tuntuu aina olevan vähän omalla agendalla liikkeessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestäjän luottamus päätöksentekoon rakoilee tällaisten uutisten myötä. Ei hyvä. Hmm... mitkäs puolueet ne ajoivatkaan sotea eteenpäin kaikesta huolimatta...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä toi tullessaan tutut ja turvalliset johtamismenetelmät eduskunnan virkamiesten pariin. Voisi olla paikallaan suorittaa vaalien jälkeen kevät siivousta eduskunnan virkamiesten keskuudessa, sen verta ummehtuneelta ja politisoituneelta on meno vaikuttanut viime aikoina,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä enää yllätä, että kepu ja kokoomus ovat suhmuroineet kabineteissaan kansalaisten selän takana oikein todenteolla. Hyvä kuitenkin, että asia ehti julkisuuteen vielä ennen vaalipäivää. Antaa äänestäjille hieman ajattelemisen aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näitä saada jo vastuuseen? Kalliita ”unohduksia” ja virkanaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image