Kotimaa

Halla-aho eduskunnan korona-kes­kus­te­lus­sa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säi­ly­ke­purk­ki­hyl­lyl­le, kun aine iskee tuulettimeen"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Kotimaa 27.2.2020 18:08
Pekka Mauno

Eduskunta oli varsin yksituumainen koronaviruksesta. Hallitusta moittivat vain perussuomalaiset.

Eduskunnan korona-keskustelussa torstaina myös oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta kiittelivät hallituksen ja terveydenhuollon viranomaisten toimia.

– Suomalaiset odottavat, että tällaisella hetkellä päättäjät puhaltavat yhteen hiileen. Pitää tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen, sanoi kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Terhi Koulumies.

Eri sävyyn puhui kuitenkin perussuomalaisten puheenvuoron pitänyt kansanedustaja Arja Juvonen.

– Hallituksen tiedottaminen on alkanut vasta tänään, vaikka ensimmäinen koronavirustapaus todettiin Suomessa jo tammikuussa, moitti Juvonen.

Keskustelun värikkäimmän puheenvuoron käytti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Halla-ahon mielestä kansalaiset eivät välttämättä ole varautuneet riittävästi.

– Nyt kannattaa muistuttaa kotivaran merkityksestä. Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle sitten, kun aine iskee tuulettimeen, sanoi Halla-aho.

Muutoin kansanedustajien neuvot kansalaisille olivat varsin samanlaiset kuin terveydenhuollon antamat.

– Paras keino on pestä kädet ja välttää koskettelemasta kasvojaan. Kuulostaa lapselliselta, mutta ne kuuluvat kaikkein toimivimpiin keinoihin, sanoi kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.)

Pääministeri Sanna Marin (sd) selvitti keskustelun lopuksi "rautalankamallilla" koronaviruksen leviämisen mahdollisia seurauksia Suomessa

Jos sairastuvuus Suomessa olisi yhtä suurta kuin Kiinan keskeisellä epidemia-alueella Hubeissa, se tarkoittaisi joitakin tuhansia sairastuneita.

– Se ei ole mitenkään mittava määrä, kun kausi-influenssaan sairastuu satoja tuhansia ihmisiä. Vakavien koronavirustapausten todennäköisyys Suomessa olisi vähäinen, pääministeri rauhoitteli.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

Tiedoksi vaan Halla-aholle, ettei pääkaupunkiseudun ulkopuolella pahemmin Alepa-kauppoja ole. Taitaa aika helsinkikeskeisesti tämä Halla-aho ajatella. Ei taida muutenkaan kauheasti syrjäisemmän Suomen asiat häntä kiinnostavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin just. Pitäisi Halla-ahon tietää ettei täällä periferiassa ole paljon muita kuin S-marketteja, Saleja ja Prismoja sekä muutamia K-ryhmän kauppoja ja Lidleitä. Kylläpäs nyt Halla-aho osui arkaan paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas... periferiassapa juu. Siinäpä hyvin kuvattu Halla-aholaisten asenne kehäkolmosen ulkopuolista aluetta kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo selvää ,mihin tuo jatkuva ihmisten vaeltaminen johtaa, on ollut vastuutonta lähteä esim.italiaan, lomilta nyt on tuotu tuliaisina riesaksi leviävä tauti, paljonko sen hinta tulee olemaan ,esim,erityisjärjestelyinä, työ määrinä, sekasortoa paikallisille ihmisille. Ei julkisille paikoille ole pakko mennä maleksimaan,nuuhaamaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokaa voi tilata kotiovelle lähes jokaisesta kaupasta. Mitään säilykepurkkivarastoja ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkeista tarttuu, kun ihmiset yökkäilee kaupan tavarahyllyjen edustoilla. Tavaroita ei pidä paljain käsin kosketella. Turha kaupoissa ravaaminen pitää saada loppumaan. Ja turha turismi ulkomailla, tähänkin pitää saada stoppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahon kuuluisalla kanakeitolla pärjää helposti muutaman viikon kriisissa kuin kriisissä. Tuubissa kokkaa itse mestari yhdessä Vilman kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en todellakaan ole Halla-ahon kannattaja, niin tuo kanakeitto tuolla reseptillä oli hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en kannata turhia maksuja. On tulossa näyttävä EU, romahdus, jos tämä vapaamatkustaminen ei lopu. Uskokaa hyvällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL voisi alkajaisiksi määrätä pakollisen kaappitarkastuksen kansanedustajille ja aloitetaan oppositiosta. Onko Jussilla kaappi kunnossa? Kansaa johdetaan edestä, joten esimerkkiä pitää näyttää. Jos ei hommat ei ole kunnossa, niin kuolo voi korjata-tosin korjaa se jossain vaiheessa kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän tarpeen rauhoitella, mutta ehkä silti ei kannata mennä siinäkään liiallisuuksiin:
"Jos sairastuvuus Suomessa olisi yhtä suurta kuin Kiinan keskeisellä epidemia-alueella Hubeissa, se tarkoittaisi joitakin tuhansia sairastuneita."

Ne keinot joilla viranomaiset on pyrkineet tuolla pitämään taudin leviämisen kurissa on kyllä paria kerta luokkaa järeämmät kuin mihin Suomessa ikinä oltaisiin valmiit. Kohtuu tuore keskiarvo viruksen R0:lle on 3.28 eli yksi sairastunut levittää keskimäärin taudin 3.28 muulle. Kausi influenssan vastaava luku on 1.2-1.3. Tällä hetkellä kuolleisuus on 3.5% luokkaa kun se kausi influenssalla on 0.1%. Jos vain hyssytellään niin ei synny semmoista kuvaa että päättäjillä ja viranomaisilla olisi tilanne hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räkiminen ja syljeksiminen kaduille ja ulko-ovien edustoille myös kiellettävä tautivaaran takia. siitä ne kengissä virukset kulkeutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyihminen on totutettu siihen ettei mitään satu. Kauppa on vieressä auki 24 h, eli aina kun tulee pienikin mielihalu, pääsee heti ostoksille. Se vaan karu fakta - ollut jo kauan ennen koronaakin - että jokaisessa taloudessa pitäisi olla kuivaruokia, säiklykkeitä jne jokaisen henkilön tarpeisiin vähintään viikoksi. Koskaan ei voi tietää mikä poikkeustila aiheuttaa mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virus leviää, mutta kuten Halla-Aho sanoi, kannattaa varautua kotieväin. Vähentää laukkaamista ympäriinsä ostareissa, elokuvissa ja kaiken maailman kokkareilla. Ja jos laukkaa, niin hygienian hoitoa korostaen. Halla-ahon kommentointia esitettiin, kuinkas muutenkaan, negatiivisessa valossa. Mutta mitäs tuosta. Perussuomalaiset ovat kannatetuin puolue;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä kuka tahansa ne kotivarastot kerätä, jos tarpeelliseksi näkee. Keräätkö samat varastot, kun kausi-influenssa lähestyy, notrovirus jyllää yms. Jotain suhtellisuudentajua toivoisi nyt siellä edustajiltakin. Toinen hyväksäs kauhisteleen hengityskoneiden vähyyttä. Kyseessä on terveydenhuollon ammattilainen, mutta ei selvästikään viestinnän ammattilainen. Populismiosaaminen on hallussa. Halla-ahokin varoitteli ilmastohysteriasta, mutta nyt ottaa tämän korona-asian agendalle, kun sillä on tarttumapintaa omassa kannattajajoukossa. Olikohan ne sapuskat siellä kaapissa vai joku muu kommentoinnin motiivi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jauhoja, ja kuivaruokaa säkkikaupalla, sitä vaan leipomaan, säkkeihin ei ole kukaan aivastellut, säkit on vain avattava hanskat kädessä. Maitopurkit avataan ulkona, hanskat kädessä, maito kaadetaan isompaan astiaan, ja jääkaappiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei kosketa suomea" - Suomen hallitus.

Päät pensaaseen ja sillä mennään, tai sitten tilanne on oikeasti heikko kun pitää teeskennellä ettei hätää ole koska muuten yhteiskunta ottaa ja romahtaa perustarpeiden hamstraamiseen ja ihmisten kotiinjääntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tauti ei leviä ,hyvin yksinkertaisella konstilla,ns,pysyy paskollaan,on vanha sanonta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsien pesun korostaminen ei ole turhaa. Yrittäkääpä olla koskematta pesemättömällä sormella tai kädellä kasvoihin kaupunkireissun tai ravintolaillan ajan. Pienikin kutina ärsytys silmäkulmassa, nenän ympärillä tai muualla kasvoissa saa sormen koskettamaan täysin refleksinomaisesti ihoa. Siksi virus on keksinyt katalan tartuntamekanismin, jota ihmisen on vaikea välttää. Ravintoloiden, lentoasemien ym. Julkisten tilojen wc:ssä on helppo tehdä havaintotutkimusta siitä, kuinka moni pesee huolellisesti kätensä. Eihän se ole edes mahdollista jokaisen kosketuksen jälkeen. Vaatii siis todella keskittymistä ja opettelua sekä käsidesipulloa takin taskussa jos muuta pesumahdollisuutta ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image