Kotimaa

Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuu­li­voi­map­ro­jek­tiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa his­to­rial­li­ses­ta in­ves­toin­nis­ta

Google julkisti eilen historiansa suurimman uusiutuvan energian investoinnin. Kun sen lukee mukaan, Googlella on nyt 52 uusiutuvan energian projektia. KUVA: HAYOUNG JEON
Kotimaa 20.9.2019 10:36 | Päivitetty 20.9.2019 11:34
Vanessa Valkama

Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvan energian sopimuksen, joka ulottuu kolmelle mantereelle. Lisäksi se aikoo investoida kolme miljardia dollaria Euroopan datakeskusten laajentamiseen. Osansa tästä saa myös Suomi.

Google investoi 600 miljoonan euroa lisää Haminan datakeskukseen. Tämä nostaa Yhtiön investoinnit Haminassa yhteensä kahteen miljardiin euroon. Lisäksi Google investoi Suomessa kahteen tuulivoimalaprojektiin, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Toinen tuulivoimahankkeista sijoittuu Pohjois-Suomeen Pyhännän ja Kajaanin välille.

Googlen tänään julkaisema investointisuunnitelma Suomeen ja Eurooppaan on merkittävä. Suomessa se tarkoittaa 600 miljoonan investointia Haminan datakeskukseen ja lisäksi kahta tuulivoimaprojektia, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Lue myös: Viileä ilma tekee Suomesta datakeskukselle houkuttelevan maan

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoivat jätti-investoinneista tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä.

Yhteensä Google aikoo investoida 3 miljardia euroa datakeskusten laajentamiseen ympäri Eurooppaa. Pichain mukaan Haminan datakeskusta on tarkoitus laajentaa ensi vuonna.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai (vas.) ja pääministeri Antti Rinne tapasivat perjantaina Helsingissä. Tapaamisen jälkeen he kertoivat lehdistötilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Googlen uusista investoinneista Suomeen.

Toukokuussa Google kertoi, että se rakentaa uuden palvelinkeskuksen Haminaan 600 miljoonalla eurolla. Silloin Googlen investoinnit Haminassa nousivat 1,4 miljardiin euroon. Googlen ensimmäinen palvelinkeskus avattiin Haminassa vuonna 2009, ja se työllistää 300 ihmistä.

Viime vuonna Google ilmoitti, että se ostaa kolmen Suomeen rakennettavan tuulipuiston tuotannon kokonaan Haminan palvelinkeskusten käyttöön.

Google odottaa vuosien yhteistyötä

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai totesi tiedotustilaisuudessa, että Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua.

– Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt.

Pääministeri Antti Rinteen mukaan jätti-investoinnit ovat erinomainen uutinen Suomelle.

– Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida, pääministeri Rinne sanoi.

– Meidän vahvuuksiamme ovat vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto ja korkea luottamus yhteiskunnassa. Nämä ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Niitä haluamme myös vahvistaa. Hallitukseni uskoo siihen, että kun olemme mukana osana globaalien ilmiöiden ja megatrendien ratkaisuja, syntyy kestävää talouskasvua. Siksi panostamme osaamiseen ja koulutukseen.

Pääministeri Rinne kertoi, että investoinnin lisäksi hän kävi Googlen toimitusjohtaja Pichain kanssa hyvän keskustelun digitalisaatiosta, digitaalisesta taloudesta, osaamisen kehittämisestä ja ilmastokysymyksistä.

– Sain kuulla, että tuulivoimainvestointien jälkeen päästöttömän sähkön tuotanto vastaa lähes kokonaan Suomen datakeskuksen sähkönkulutusta. Olen tyytyväinen siitä, että ilmasto on otettu tosissaan tässä suunnitelmassa.

Historian suurin energiainvestointi

Suomen investoinnit ovat osa Googlen historian suurinta uusiutuvan energian investointia, josta toimitusjohtaja Sundar Pinchai kertoi blogikirjoituksessaan torstaina. Kauppaan kuuluu yli kahden miljardin dollarin edestä uusiutuvia energianlähteitä, joihin kuuluu miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella eri mantereella.

Pichain mukaan energiasopimuksia on yhteensä 18, ja paketin koko on 1 600 megawattia energiantuotantoa. Yhteensä sopimukset kasvattavat Googlen tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosentilla 5500 megawattiin.

18 sopimukseen kuuluu investointeja Yhdysvalloissa, Chilessä ja Euroopassa. Pichain mukaan sopimuksissa ei osteta energiaa olemassa olevilta aurinko- ja tuulivoimaloilta, vaan tarkoitus on kehittää uusia projekteja.

Pichai kertoo, että uusien energiainvestointien myötä Google tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa vuodessa kuin esimerkiksi koko Washingtonin kaupunki tai maat kuten Liettua käyttävät vuodessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Suomalaisten kontrolli saadaan kokonaan uudelle tasolle. Yksikään tekstari ei jää kontrolloimatta ja tallentamatta gyberavaruuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppas muuta! Porvarihallitus olisi tietysti kieltänyt tämän hirveän investoinnin suojellakseen suomalaisia kontrollilta? Vai, mitä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tekstarit googlen kautta kulje. Eikä palvelinkeskuksen sijainnilla ole mitään vaikutusta siihen miten suomalaista netinkäyttäjää seurataan. Kommentoijista monillakaan ei ole oikein perustiedot hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen "Google investoi Suomeen 600 miljoonalla". Mitä tekee perusvalittaja? No valittaa tietysti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google tulee suomeen ketunhäntä kainalossa ja hyväuskoiset sinisilmä uskoo taas kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei tätäkään olisi tullut niin persut olisi iloisia, sitten kritisoisivat eduskunnassa miksei maahan investoida

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti on kova neuvottelija. Saanut oppinsa ammattiyhdistysliikkeessä, porvarien kanssa työehtosopimuksista vääntäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Joku surffaa jossain toisessa maassa ja kainuulainen saa pilatun ympäristön. Win-win.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha liikkuu tuulivoimatuotantoon, isosti. Se tästä uutisesta näkyy. Ei enää nappikauppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google saa jokaisesta tuotetusta kilowatista 4 c valtion tukea. Eli suomen valtio maksaa tämän investoinnin googlelle. Vou herran pieksut tätä uutisointia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä noin sanotaan?

- Syöttötariffijärjestelmä on sulkeutunut uusien tuulivoimaloiden osalta 1.11.2017, uusia tuulivoimaloita ei hyväksytä enää mukaan.
- Viime vuoden lopulla on kilpailutettu hankkeita joille maksetaan tukea 2,5e/MWh jos markkinahinta alittaa 30e/MWh. Tämän hetken markkinahinta pyörii 40-50e/MWh jolloin tukea ei makseta ollenkaan. Tämä Googlen "ostama" Piiparinmäen tuulipuisto ei ole tuen saajien joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään tekemistä asian kanssa, muuta kuin kilven kiillotusta.
Tämä kuvio ollut vireillä aikoja sitten, ihan muiden ansiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa loistava uutinen ! Tuulivoimaloiden kiinteistöverot tulevat suoraan kunnille palveluiden rahoittamiseen, eikä tarvi korottaa kunnan veroprosentti ! ja maanomistajat saavat merkittävät vuokratulot.
On kova juttu suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs sitä nyt on riehaannuttu kun on tuo maantiedekin mennyt ihan uusiksi kun Pyhäntäkin on siirtynyt oikein Pohjois-Suomeen varmaan jonnekin Sodankylän naapuriin vai liekö mennyt vielä pitemmälle Oulujärven eteläpuolelta Keski-Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image