Kotimaa

Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuu­li­voi­map­ro­jek­tiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa his­to­rial­li­ses­ta in­ves­toin­nis­ta

Google julkisti eilen historiansa suurimman uusiutuvan energian investoinnin. Kun sen lukee mukaan, Googlella on nyt 52 uusiutuvan energian projektia. KUVA: HAYOUNG JEON
Kotimaa 20.9.2019 10:36 | Päivitetty 20.9.2019 11:34
Vanessa Valkama

Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvan energian sopimuksen, joka ulottuu kolmelle mantereelle. Lisäksi se aikoo investoida kolme miljardia dollaria Euroopan datakeskusten laajentamiseen. Osansa tästä saa myös Suomi.

Google investoi 600 miljoonan euroa lisää Haminan datakeskukseen. Tämä nostaa Yhtiön investoinnit Haminassa yhteensä kahteen miljardiin euroon. Lisäksi Google investoi Suomessa kahteen tuulivoimalaprojektiin, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Toinen tuulivoimahankkeista sijoittuu Pohjois-Suomeen Pyhännän ja Kajaanin välille.

Googlen tänään julkaisema investointisuunnitelma Suomeen ja Eurooppaan on merkittävä. Suomessa se tarkoittaa 600 miljoonan investointia Haminan datakeskukseen ja lisäksi kahta tuulivoimaprojektia, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Lue myös: Viileä ilma tekee Suomesta datakeskukselle houkuttelevan maan

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoivat jätti-investoinneista tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä.

Yhteensä Google aikoo investoida 3 miljardia euroa datakeskusten laajentamiseen ympäri Eurooppaa. Pichain mukaan Haminan datakeskusta on tarkoitus laajentaa ensi vuonna.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai (vas.) ja pääministeri Antti Rinne tapasivat perjantaina Helsingissä. Tapaamisen jälkeen he kertoivat lehdistötilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Googlen uusista investoinneista Suomeen.

Toukokuussa Google kertoi, että se rakentaa uuden palvelinkeskuksen Haminaan 600 miljoonalla eurolla. Silloin Googlen investoinnit Haminassa nousivat 1,4 miljardiin euroon. Googlen ensimmäinen palvelinkeskus avattiin Haminassa vuonna 2009, ja se työllistää 300 ihmistä.

Viime vuonna Google ilmoitti, että se ostaa kolmen Suomeen rakennettavan tuulipuiston tuotannon kokonaan Haminan palvelinkeskusten käyttöön.

Google odottaa vuosien yhteistyötä

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai totesi tiedotustilaisuudessa, että Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua.

– Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt.

Pääministeri Antti Rinteen mukaan jätti-investoinnit ovat erinomainen uutinen Suomelle.

– Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida, pääministeri Rinne sanoi.

– Meidän vahvuuksiamme ovat vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto ja korkea luottamus yhteiskunnassa. Nämä ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Niitä haluamme myös vahvistaa. Hallitukseni uskoo siihen, että kun olemme mukana osana globaalien ilmiöiden ja megatrendien ratkaisuja, syntyy kestävää talouskasvua. Siksi panostamme osaamiseen ja koulutukseen.

Pääministeri Rinne kertoi, että investoinnin lisäksi hän kävi Googlen toimitusjohtaja Pichain kanssa hyvän keskustelun digitalisaatiosta, digitaalisesta taloudesta, osaamisen kehittämisestä ja ilmastokysymyksistä.

– Sain kuulla, että tuulivoimainvestointien jälkeen päästöttömän sähkön tuotanto vastaa lähes kokonaan Suomen datakeskuksen sähkönkulutusta. Olen tyytyväinen siitä, että ilmasto on otettu tosissaan tässä suunnitelmassa.

Historian suurin energiainvestointi

Suomen investoinnit ovat osa Googlen historian suurinta uusiutuvan energian investointia, josta toimitusjohtaja Sundar Pinchai kertoi blogikirjoituksessaan torstaina. Kauppaan kuuluu yli kahden miljardin dollarin edestä uusiutuvia energianlähteitä, joihin kuuluu miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella eri mantereella.

Pichain mukaan energiasopimuksia on yhteensä 18, ja paketin koko on 1 600 megawattia energiantuotantoa. Yhteensä sopimukset kasvattavat Googlen tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosentilla 5500 megawattiin.

18 sopimukseen kuuluu investointeja Yhdysvalloissa, Chilessä ja Euroopassa. Pichain mukaan sopimuksissa ei osteta energiaa olemassa olevilta aurinko- ja tuulivoimaloilta, vaan tarkoitus on kehittää uusia projekteja.

Pichai kertoo, että uusien energiainvestointien myötä Google tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa vuodessa kuin esimerkiksi koko Washingtonin kaupunki tai maat kuten Liettua käyttävät vuodessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Suomalaisten kontrolli saadaan kokonaan uudelle tasolle. Yksikään tekstari ei jää kontrolloimatta ja tallentamatta gyberavaruuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppas muuta! Porvarihallitus olisi tietysti kieltänyt tämän hirveän investoinnin suojellakseen suomalaisia kontrollilta? Vai, mitä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tekstarit googlen kautta kulje. Eikä palvelinkeskuksen sijainnilla ole mitään vaikutusta siihen miten suomalaista netinkäyttäjää seurataan. Kommentoijista monillakaan ei ole oikein perustiedot hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen "Google investoi Suomeen 600 miljoonalla". Mitä tekee perusvalittaja? No valittaa tietysti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google tulee suomeen ketunhäntä kainalossa ja hyväuskoiset sinisilmä uskoo taas kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei tätäkään olisi tullut niin persut olisi iloisia, sitten kritisoisivat eduskunnassa miksei maahan investoida

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti on kova neuvottelija. Saanut oppinsa ammattiyhdistysliikkeessä, porvarien kanssa työehtosopimuksista vääntäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Joku surffaa jossain toisessa maassa ja kainuulainen saa pilatun ympäristön. Win-win.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha liikkuu tuulivoimatuotantoon, isosti. Se tästä uutisesta näkyy. Ei enää nappikauppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google saa jokaisesta tuotetusta kilowatista 4 c valtion tukea. Eli suomen valtio maksaa tämän investoinnin googlelle. Vou herran pieksut tätä uutisointia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä noin sanotaan?

- Syöttötariffijärjestelmä on sulkeutunut uusien tuulivoimaloiden osalta 1.11.2017, uusia tuulivoimaloita ei hyväksytä enää mukaan.
- Viime vuoden lopulla on kilpailutettu hankkeita joille maksetaan tukea 2,5e/MWh jos markkinahinta alittaa 30e/MWh. Tämän hetken markkinahinta pyörii 40-50e/MWh jolloin tukea ei makseta ollenkaan. Tämä Googlen "ostama" Piiparinmäen tuulipuisto ei ole tuen saajien joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään tekemistä asian kanssa, muuta kuin kilven kiillotusta.
Tämä kuvio ollut vireillä aikoja sitten, ihan muiden ansiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa loistava uutinen ! Tuulivoimaloiden kiinteistöverot tulevat suoraan kunnille palveluiden rahoittamiseen, eikä tarvi korottaa kunnan veroprosentti ! ja maanomistajat saavat merkittävät vuokratulot.
On kova juttu suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs sitä nyt on riehaannuttu kun on tuo maantiedekin mennyt ihan uusiksi kun Pyhäntäkin on siirtynyt oikein Pohjois-Suomeen varmaan jonnekin Sodankylän naapuriin vai liekö mennyt vielä pitemmälle Oulujärven eteläpuolelta Keski-Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

9:33
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
9:22
Analyysi: Koripalloliiga NBA on kannustanut seuroja ja pelaajia olemaan poliittisesti aktiivisia, mutta ääni kellossa muuttuu kun kritiikki kohdistuu Kiinaan Tilaajille
8:39
Pääministeri Trudeaun Liberaalit voitti niukasti Kanadan vaalit – Kanadan arvioidaan menevän poliittisesti vasemmalle
7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
19
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
15
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
14
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
12
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
7
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
7
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
6
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image