Pohjois-Suomi

Google jät­ti­kau­poil­la Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021. Kuvituskuva. KUVA: Nina Susi
Pohjois-Suomi 20.9.2019 10:46 | Päivitetty 20.9.2019 14:47
Heikki Uusitalo

Ilmatar Energy on solminut Googlen kanssa sopimuksen, jonka myötä teknologiayhtiö ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Puiston sijainti on Pyhännän ja Kajaanin välillä.

Ilmatar Windpowerin hallituksen puheenjohtaja Kalle Pykälä kertoo STT:lle, ettäPiiparinmäen tuulipuiston rakennusvaihe työllistää noin kaksisataa ihmistä.

Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla. 

Google kertoi perjantaina tehneensä historiansa suurimman investoinnin uusiutuvaan energiaan. Yhtiö ostaa käyttöönsä aurinko- ja tuulienergiaa yhteensä yli 2 miljardin dollarin arvoisesta uudesta infrastruktuurista, joka koostuu eri puolille maailmaa rakennettavista uusista aurinko- ja tuulivoimaloista. 

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020.

– Sopimus on hyvä osoitus siitä, kuinka muun muassa suuret teknologiayhtiöt ovat valmiita sitoutumaan tuulivoimaan. Se on paitsi puhdas, myös erittäin kustannustehokas sähköntuotantomuoto, joka mahdollistaa teolliset investoinnit Suomeen. Uusiutuvan energian lisärakentaminen on ainoa tapa saavuttaa globaalit päästötavoitteet, Pykälä kommentoi.

– Tämän päivän julkistus tuo uutta uusiutuvaa energiaa sähköverkkoon siellä, missä sitä käytämme. Hanke luo myös uusia työpaikkoja ja tuottaa puhdasta energiaa lähialueiden käyttöön, Googlen operatiivinen johtaja Neha Palmer sanoo.

Google ilmoitti perjantaina uudesta 600 miljoonan investoinnista Haminan datakeskukseen. Tämä nostaa Yhtiön investoinnit Haminassa yhteensä kahteen miljardiin euroon. Investoinnilla laajennetaan Haminan datakeskusta ensi vuonna.

Lisäksi Google investoi kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa, joiden energiantuotanto on 255 megawattia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

On merkillepantavaa, että samaan aikaan, kun nämä muutamat "datajättiläiset" Google ja Facebook taistelevat virtuaalitodellisuuden käyttäjien sieluista, ovat alkaneet yhä kovemmalla tavalla sensuroida käyttäjiensä tilejä, ja niissä olevaa kielenkäyttöä. Kuviteltu tai ihan aitokin "vihapuhe" on saanut uudet mielivaltaiset kriteerit mistä kirjoitetaan ja millä äänenpainolla tekstit kirjoitaan. Tilejä suljetaan tai muuten vain tehdään vaikeaksi käyttää. Tämä dataterrorismi ei koske vain alkuperäistä tilinomistajaa, vaan myös muita henkilöitä jotka toistavat sensuroituja tekstejä omilla sivuillaan. Totuus ei kelpaa todisteeksi myöskään Googlessa eikä Facebookissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä järjestely lopultakin se "perpetuum mobile"? Aineen ja energian häviämättömyyden laki on eri mieltä asiasta.
Tietokonesauna tuottaa lämpöä energiaa tuhoamalla. Kiuasta pitää kuitenkin jäähdyttää tehokkaasti, ettei se sula. Jäähdytykseen tarvitaan suurta ja paljon tehoa vaativa kylmälaitteisto. Lopputulos on se, että google muuttaa tuulienergian rahaksi, minkä hölmöt googlen käyttäjät maksavat. Kuinka hienosti toimivatkaan siionin viisaitten protokollat, vaikka niitä väitetäänkin keksityiksi. Kuka omistaa Googlen ?? Founders Larry Page ja Sergey Brin näyttävät olevan Wikitiedon mukaan juutalaistaustaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa Googlen palvelimet jäähtyä atomienergialla silloin kun ropelli ei pyöri?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten? Jäähtyy monen suomalaisen jääkaapitkin atomienergialla ja välillä tuulivoimalla, jopa sinunkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen mielestä tällainen valtava sähkösyöppö on energiateko?

Toinen harhauttava termi on ’investoida 2mrd Suomeen’. Google ostaa tietokoneita löhes koko tuolla summa, ei suomalaista työtä tai investointeja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google rakentaa Suomeen laitoksen joka muuntaa hurjan määrän sähköä lämmöksi puhaltaen sen harakoille, ja se markkinoidaan meille ympäristötekona.

Ilmatar Energy on jo aikaisemmin ostanut Piiparinmäen tuulivoimapuisto-hankkeen metsähallitukselta ja tehnyt päätöksen myllyjen rakentamisesta. Google ei investoi mitään, vaan ainoastaan sitoutuu ostamaan 60% Piiparinmäen tuottamasta sähköstä, joka olisi muutoin tullut muun Suomen käyttöön. Syntyvä sähkön tarpeen vaje katetaan ulkomailta ostettavalta sähköllä, eli itseasiassa koska Suomi ei ole energiaomavarainen, tulee Google käyttämään Venäläistä sähköä.

Piiparinmäen kiinteistön omistaa metsähallitus, eli kiinteistöveron Kajaanin kaupungille maksaa metsähallitus eli valtio eli me veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisa Juuso.
Kyllä Google ostaa sähkön Ilmatar Energyltä ja käyttää sen myös.

Verkossa voi olla erilaisia tilanteita jotka ratkaistaan tasekaupalla. Jokainen saa kuitenkin sen energian minkä on ostanut ja kuluttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikalliset saa pilatun ympäristön ja 0€. Osakkeenomistajat etelässä & maailmalla voitot. Joku nettisurffaaja jossain kaukana tuulisähköllä tehdyt hakutulokset. Win-win-win. Eiku

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikse hommanut osakkeita, niin nyt voisit voittajana hymyillä? Mutta helpompihan se on täällä nillittää typeryyttään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Vuokatilta Kolille - linjalle tuulivoimaloita sopii satoja. Alue on yhtä surkeasti hoidettua ja kasvavaa ryteikkömetsää, suurin osan valtion ja kolmasosa suuryhtiöiden joutomaata. Se on selvää, että tietyt tahot naukuu. Heidä pitää päästä esille, se on tärkeintä heille, ei muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tuulivoimala alueet tuhoaa luontoamme enemmän kuin mikään muu asia suomessa. Viimeiset korvet ja erämaat pukataan teitä täyteen ja myllyjä. Olen järkyttynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuota metsää Suomessa riittää. Pyhännän ja Kajaanin välissäkin on pääasiassa Metsähallituksen hakkaamaa rääseikköä. Korpea, eli vanhempaa kunnon luonnonmetsää saa kyllä hakemalla hakea nykyään Suomesta.

Tervetuloa vain tuulipuistot tänne Kainuuseen. Kiinteistöverotulot on tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan ilman valtion tukea. Eipä tuotakaan voisi enenmpää valehdella koska tukea maksetaan vähintäänkin tuotetulle sähkölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että mielestäsi on siis parempi jatkaa saastuttavilla energiamuodoilla, tai olla ilman sähköä?? Molempi parempi toisille on toisille ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

et tiedä kuinka valtavia maa-alueita tuulvoima tarvitsee ja siitä puhutaan "puistoina" joka sekin on valehtelua. Tuulivoima alueet ovat teollisuuslaitoksia ja alueen eläimistö kärsii tuulivoiman vaikutuksesta. Tuulivoiman päästöttömyydestä on turha puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun ne on puistoja ja eläimistö ei tuosta kärsi yhtään, eikä ihmisten mielikään mene sekaisin, ellei kuvittele turhia kuten sinä.
Tuulivoima on päästötöntä energiaa ja uusiutuvaa. Tuulivoimalan komponenttien valmistus tuottaa päästöjä hetken, mutta sen jälkeen onkin täysin päästötöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman osalta syöttötariffijärjestelmä sulkeutui 1.11.2017. Eli eipä enää valtiolta tule tukia tuulovoimalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

15:40
Poliisin lupapalvelut suljettuna perjantaina, myös löytötavaratoimistolla poikkeuksellisia kiinnioloja
15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
248
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
65
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
55
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
36
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
33
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
30
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
29
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Ole ja elä vaan. Ei tarvitse hävetä. Jos et pääse häpeästä eroon, niin ota ammattiauttaja apuun. Syyy on jossakin lapuu... Lue lisää...
Elä vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image