Pohjois-Suomi

Google jät­ti­kau­poil­la Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021. Kuvituskuva. KUVA: Nina Susi
Pohjois-Suomi 20.9.2019 10:46 | Päivitetty 20.9.2019 14:47
Heikki Uusitalo

Ilmatar Energy on solminut Googlen kanssa sopimuksen, jonka myötä teknologiayhtiö ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Puiston sijainti on Pyhännän ja Kajaanin välillä.

Ilmatar Windpowerin hallituksen puheenjohtaja Kalle Pykälä kertoo STT:lle, ettäPiiparinmäen tuulipuiston rakennusvaihe työllistää noin kaksisataa ihmistä.

Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla. 

Google kertoi perjantaina tehneensä historiansa suurimman investoinnin uusiutuvaan energiaan. Yhtiö ostaa käyttöönsä aurinko- ja tuulienergiaa yhteensä yli 2 miljardin dollarin arvoisesta uudesta infrastruktuurista, joka koostuu eri puolille maailmaa rakennettavista uusista aurinko- ja tuulivoimaloista. 

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020.

– Sopimus on hyvä osoitus siitä, kuinka muun muassa suuret teknologiayhtiöt ovat valmiita sitoutumaan tuulivoimaan. Se on paitsi puhdas, myös erittäin kustannustehokas sähköntuotantomuoto, joka mahdollistaa teolliset investoinnit Suomeen. Uusiutuvan energian lisärakentaminen on ainoa tapa saavuttaa globaalit päästötavoitteet, Pykälä kommentoi.

– Tämän päivän julkistus tuo uutta uusiutuvaa energiaa sähköverkkoon siellä, missä sitä käytämme. Hanke luo myös uusia työpaikkoja ja tuottaa puhdasta energiaa lähialueiden käyttöön, Googlen operatiivinen johtaja Neha Palmer sanoo.

Google ilmoitti perjantaina uudesta 600 miljoonan investoinnista Haminan datakeskukseen. Tämä nostaa Yhtiön investoinnit Haminassa yhteensä kahteen miljardiin euroon. Investoinnilla laajennetaan Haminan datakeskusta ensi vuonna.

Lisäksi Google investoi kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa, joiden energiantuotanto on 255 megawattia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

On merkillepantavaa, että samaan aikaan, kun nämä muutamat "datajättiläiset" Google ja Facebook taistelevat virtuaalitodellisuuden käyttäjien sieluista, ovat alkaneet yhä kovemmalla tavalla sensuroida käyttäjiensä tilejä, ja niissä olevaa kielenkäyttöä. Kuviteltu tai ihan aitokin "vihapuhe" on saanut uudet mielivaltaiset kriteerit mistä kirjoitetaan ja millä äänenpainolla tekstit kirjoitaan. Tilejä suljetaan tai muuten vain tehdään vaikeaksi käyttää. Tämä dataterrorismi ei koske vain alkuperäistä tilinomistajaa, vaan myös muita henkilöitä jotka toistavat sensuroituja tekstejä omilla sivuillaan. Totuus ei kelpaa todisteeksi myöskään Googlessa eikä Facebookissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä järjestely lopultakin se "perpetuum mobile"? Aineen ja energian häviämättömyyden laki on eri mieltä asiasta.
Tietokonesauna tuottaa lämpöä energiaa tuhoamalla. Kiuasta pitää kuitenkin jäähdyttää tehokkaasti, ettei se sula. Jäähdytykseen tarvitaan suurta ja paljon tehoa vaativa kylmälaitteisto. Lopputulos on se, että google muuttaa tuulienergian rahaksi, minkä hölmöt googlen käyttäjät maksavat. Kuinka hienosti toimivatkaan siionin viisaitten protokollat, vaikka niitä väitetäänkin keksityiksi. Kuka omistaa Googlen ?? Founders Larry Page ja Sergey Brin näyttävät olevan Wikitiedon mukaan juutalaistaustaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa Googlen palvelimet jäähtyä atomienergialla silloin kun ropelli ei pyöri?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten? Jäähtyy monen suomalaisen jääkaapitkin atomienergialla ja välillä tuulivoimalla, jopa sinunkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen mielestä tällainen valtava sähkösyöppö on energiateko?

Toinen harhauttava termi on ’investoida 2mrd Suomeen’. Google ostaa tietokoneita löhes koko tuolla summa, ei suomalaista työtä tai investointeja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google rakentaa Suomeen laitoksen joka muuntaa hurjan määrän sähköä lämmöksi puhaltaen sen harakoille, ja se markkinoidaan meille ympäristötekona.

Ilmatar Energy on jo aikaisemmin ostanut Piiparinmäen tuulivoimapuisto-hankkeen metsähallitukselta ja tehnyt päätöksen myllyjen rakentamisesta. Google ei investoi mitään, vaan ainoastaan sitoutuu ostamaan 60% Piiparinmäen tuottamasta sähköstä, joka olisi muutoin tullut muun Suomen käyttöön. Syntyvä sähkön tarpeen vaje katetaan ulkomailta ostettavalta sähköllä, eli itseasiassa koska Suomi ei ole energiaomavarainen, tulee Google käyttämään Venäläistä sähköä.

Piiparinmäen kiinteistön omistaa metsähallitus, eli kiinteistöveron Kajaanin kaupungille maksaa metsähallitus eli valtio eli me veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisa Juuso.
Kyllä Google ostaa sähkön Ilmatar Energyltä ja käyttää sen myös.

Verkossa voi olla erilaisia tilanteita jotka ratkaistaan tasekaupalla. Jokainen saa kuitenkin sen energian minkä on ostanut ja kuluttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikalliset saa pilatun ympäristön ja 0€. Osakkeenomistajat etelässä & maailmalla voitot. Joku nettisurffaaja jossain kaukana tuulisähköllä tehdyt hakutulokset. Win-win-win. Eiku

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikse hommanut osakkeita, niin nyt voisit voittajana hymyillä? Mutta helpompihan se on täällä nillittää typeryyttään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Vuokatilta Kolille - linjalle tuulivoimaloita sopii satoja. Alue on yhtä surkeasti hoidettua ja kasvavaa ryteikkömetsää, suurin osan valtion ja kolmasosa suuryhtiöiden joutomaata. Se on selvää, että tietyt tahot naukuu. Heidä pitää päästä esille, se on tärkeintä heille, ei muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tuulivoimala alueet tuhoaa luontoamme enemmän kuin mikään muu asia suomessa. Viimeiset korvet ja erämaat pukataan teitä täyteen ja myllyjä. Olen järkyttynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuota metsää Suomessa riittää. Pyhännän ja Kajaanin välissäkin on pääasiassa Metsähallituksen hakkaamaa rääseikköä. Korpea, eli vanhempaa kunnon luonnonmetsää saa kyllä hakemalla hakea nykyään Suomesta.

Tervetuloa vain tuulipuistot tänne Kainuuseen. Kiinteistöverotulot on tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan ilman valtion tukea. Eipä tuotakaan voisi enenmpää valehdella koska tukea maksetaan vähintäänkin tuotetulle sähkölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että mielestäsi on siis parempi jatkaa saastuttavilla energiamuodoilla, tai olla ilman sähköä?? Molempi parempi toisille on toisille ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

et tiedä kuinka valtavia maa-alueita tuulvoima tarvitsee ja siitä puhutaan "puistoina" joka sekin on valehtelua. Tuulivoima alueet ovat teollisuuslaitoksia ja alueen eläimistö kärsii tuulivoiman vaikutuksesta. Tuulivoiman päästöttömyydestä on turha puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun ne on puistoja ja eläimistö ei tuosta kärsi yhtään, eikä ihmisten mielikään mene sekaisin, ellei kuvittele turhia kuten sinä.
Tuulivoima on päästötöntä energiaa ja uusiutuvaa. Tuulivoimalan komponenttien valmistus tuottaa päästöjä hetken, mutta sen jälkeen onkin täysin päästötöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman osalta syöttötariffijärjestelmä sulkeutui 1.11.2017. Eli eipä enää valtiolta tule tukia tuulovoimalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

14:11
Kaako Kakolla on ollut vaisu alku NHL:ssä – arki iski vasten jääkiekkoilijatähden kasvoja
14:09
Tältä näyttää Lontoon läheltä löydetty kuolemanrekka - 25-vuotiasta kuljettajaa epäillään murhista
14:02
Näin oikeusministeri Henriksson torjuisi ylivelkaantumista: Lapsille säästöpossuja, nuorille vähintään toisen asteen koulutus ja pienyrittäjille toinen mahdollisuus
13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
12:55
Kaleva oikaisee
31
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
25
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
16
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image