Talous

Viileä ilma tekee Suomesta da­ta­kes­kuk­sil­le houkuttelevan maan – "Googlen investoinnit verrattavissa met­sä­teol­li­suu­den miljardi-in­ves­toin­tei­hin"

Googlen investoinnit ovat Suomelle erittäin merkittäviä, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. KUVA: Helena Laakso
Talous 20.9.2019 11:32 | Päivitetty 20.9.2019 12:59
Minna Akimo

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan Googlen investoinnit ovat mannaa Suomen maineelle, mikä voi houkutella uusia datakeskuksia pohjoiseen maahan. Investoinnin talousvaikutukset ovat merkittäviä.

Googlen julkistamat 600 miljoonan euron lisäinvestoinnit Haminan datakeskukseen ovat verrattavissa metsäteollisuuden miljardihankkeisiin, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

– Tämä on verrattavissa metsäteollisuuden sellutehdashankkeisiin, joiden investoinnit ovat miljardiluokkaa. Kyseessä on siis Suomelle erittäin iso ja merkittävä investointi, Kuoppamäki kommentoi.

Kuoppamäen mukaan datakeskusinvestoinnit vaikuttavat paitsi Suomen talouteen, mutta myös maan maineeseen. Hän uskoo, että Googlen uutiset voivat poikia Suomelle jatkossakin uusia datakeskushankkeita.

– Kun kyse on näin mittavasta hankkeesta, rakennustyövoimaa tarvitaan eri puolelta Suomea, kaikkea työvoimaa tuskin Haminan seudulta saadaan. Lisäksi Googlen investoinnit vahvistavat Suomen datakeskusklusteria ja alan osaamista. Tämä houkuttelee uusien datakeskusten perustamista Suomeen.

Suurimmat työllistämisvaikutukset jäävät Kuoppamäen mukaan nimenomaan datakeskusten rakentamisvaiheeseen.

– Kun datakeskus on valmis, vaikutukset työllisyyteen ovat pienemmät kuin esimerkiksi sellutehtaissa. Datakeskukset eivät vaadi yhtä paljon suomalaista työtä tai raaka-ainetta, mutta valmistumisen jälkeenkin keskukset työllistävät ihmisiä ja vahvistavat alan osaamista.

Kuoppamäen mukaan Suomella on useita valttikortteja, jotka tukevat uusien teknologiahankkeiden eli datakeskusten saamista maahan. Yksi valtti on viileä ilmasto.

– Meillä on riittävän viileää täällä, joten pohjoinen sijainti on valtti. Maahan uskalletaan rakentaa, koska toimintaympäristö on vapaa ja ennakoitava. Lisäksi meillä kiinnitetään huomiota sähkön ja energian saatavuuteen. Onhan tämä Suomen kannalta hyvä juttu ja Suomi nousee teknologiapiireissä esille.

Tuulivoimapuistojen vaikutukset ovat laajoja

Google kertoi perjantaina investoivansa datakeskusten lisäksi kahteen tuulivoimalaprojektiin, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Yksi Googlen kanssa sopimuksen solmineista on Ilmatar Energy, jonka Piiparimäen tuulivoimapuiston tuotannosta teknologiayhtiö ostaa noin 60 prosenttia.

Yhtiön tiedotteen mukaan Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020. Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa energiaa Suomen sähköverkkoon 211 megawatin nimellisteholla.

Kuoppamäen mukaan tuulivoimahankkeet vahvistavat sitä, että Googlen investoinnit ulottuvat eri puolelle Suomea.

Korjattu kello 12.59: Kyse on 600 miljoonan euron investoinnista. Ei 6 miljoonan kuten aluksi jutussa luki.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

" Googlen investoinnit verrattavissa met­sä­teol­li­suu­den miljardi-in­ves­toin­tei­hin "

Täyttä roskaa. Metsäteollisuuden tehdasinvestoinnit tuottavat pysyviä vientituloja ulkomaille myytävien tuotteiden osalta.
Googlen konesali ei tuota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaiset investoinnit vain lisäävät kasvua ja kulutusta, joka meidän pitää saada ajettua alas, jotta saamme maailman pelastettua. Emme me tuollaista sähkösyöppöä tänne muutenkaan halua, emmekä tarvitse, koska ympäristötietoiset nuoret lopettavat kohta internetin käytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin Google kuin ylikansalliset saastuttavat kaivokset, jotka tyhjentävät maaperän varannot ja jättävät jälkeen juomaveden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Datakeskus on kertaluontoinen investointi, jossa ostetaan lähinnä kiinassa valmistettuja palvelinlaitteita. Sen jälkeen ne lähinnä on siellä ja välillä ostetaan uudrmpaa kamaa kiinasta. Siinä se.

Metsäteollisuuden investoinnit ovat tehtaita jotka tuottavat suomelle tuloja, työtä ja vientiä vuosikymmeniä.

Paljoko datakeskus tuottaa vientituloja?

Vertaus on täyttä patzkaa. (..paitsi pankille)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohoijaa, kyllä postipankin väki tietää, Siberiaanhan ne pitäisi viedä. Siellä on viileää. -Muuten kalliimpi kello ranteessa, kuuluneeko työsuhde- etuihin kun esiinnytään mediassa. .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että viileä ilma... buahahahahaaaaa. Taisi olla suomen valtion tukiaiset suurempi syy. Taas palaa verorahoja kirkkaalla liekillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edes sillä emme halua datakeskuksia lämmittämään ilmastoamme. Meillä on periaatteita, joista emme tingi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun Google on toiminut Suomessa sen 200 + vuotta niin sitten vasta voi tehdä vertauksia metsäteollisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image