Kotimaa

Esperi Caren toi­mi­tus­joh­ta­ja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutuu: "Hen­ki­lös­tö­asiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle"

Esperi Carella on hoivakoteja myös Oulussa. Arkistokuva. KUVA: Pentti Vuosaari
Kotimaa 29.1.2019 7:30 | Päivitetty 29.1.2019 7:39
Anna Leinonen

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutuu tehtävästään, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

– Tässä tilanteessa näen oikeaksi ratkaisuksi irtisanoutua. Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle. Tästä kärsii nyt koko yritys ja kaikki sen työntekijät. Olen erittäin pahoillani siitä, ja kannan vastuuni tästä virheestäni, toteaa Aarnio-Isohanni.

Esperi Care on ollut viime päivinä julkisuudessa hoivakodeissa julkitulleiden laiminlyöntien vuoksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti viime torstaina Esperi Caren pyörittämän yksityisen Ulrika-hoitokodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Valviran mukaan Ulrika-hoitokodissa oli sattunut useita vaaratilanteita. Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä hoitokodissa hoitovirheen takia.

Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo olevansa pahoillaan siitä, että henkilöstön viestejä Esperin ongelmista ei ole otettu tarpeeksi vakavasti.

– Haluamme, että asiakkaamme ja heidän omaisensa voivat luottaa siihen, että Esperi Caresta saa hyvää ja laadukasta hoivaa. Emme ole nyt onnistuneet olemaan tuon luottamuksen arvoisia ja ymmärrämme sen, sanoo Kaukonen.

Aarnio-Isohanni sanoo olevansa surullinen Esperin henkilöstön puolesta, joiden kannalta keskustelu huonosta hoivasta tuntuu ikävältä.

– Kristiinankaupungin Hoivakoti Ulrikan väitettyä kuolemantapausta olemme selvittäneet perin pohjin, eikä selvityksemme pohjalta ole löytynyt raporttia tai pyydettyä selvitystä tällaisesta, Aarnio-Isohanni toteaa.

Esperi tiedotti viikonloppuna palkkaavansa lisää henkilöstöä ja selvittävänsä hoivan laatua kaikissa yksiköissään. Yritys aikoo vakinaistaa ja kokoaikaistaa tuntityöntekijöitä.

Myös Pohjois-Suomen aluehallintovirasto selvittää Esperi Caren toimintaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

No mitäpä se ennee hyvöjää. Rahat on tilillä ja nyt on aikaa olla SURULLINEN. Voi kyynel! Voimia vanhuksille ja heidän omaisilleen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa eduskunnassa, remontti ja metalliyrityksissä yhtä ryhdikkäitä keskustalais miehiä ja eroaisivat.
Istuvat vuodesta toiseen kehityksen jarruna tehtävässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmi tulleet tapaukset ovat mainio lähtölaukaus eduskuntavaaleja varten. Saa nähdä, moniko jäärä nykyisistä menee läpi. Luulisi edes tämän kerran poliittinen muisti kansalla toimivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeän isänmaatani. Suomi on ala-arvoinen maa vanhusten hoidossa. Häpeän sitä että olemme äänestäneet eduskuntaan tyhmät ja itsekkäät edustajat. Häpeän sitä että meillä on tollo pääministeri joka kantaa enemmän huolta muualta tulleista kuin omistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen vanhustenhoidon laiminlyönnit ovat sen suuruusluokan häpeätahroja, ettei soisi moisia nykyaikana enää näkevänsä. Kun hoivayksiköiden omistajien rahanhimolla ja röyhkeydellä ei ole mitään rajaa, sen seuraukset ovat todella murheellisia. Vanhukset ovat olleet kuin pelkkiä mittayksiköitä ja pelinappuloita suuressa kansainvälisessä bisnespelissä. Vanhustenhoidossa pitää tulevat uudistukset, korjaukset ja sanktiot kirjata suoraan lakiin, eikä antaa pelkkiä kivoja suosituksia, joita suurin osa ei sitten käytännössä kuitenkaan noudattaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli näitä ”vanhainkoteja” Suomessa 1980 alkupuolella kun asuin vielä Suomessa. Toimin hoitajana tuolloin ja hyvä oli olot asukkailla sekä hoitajilla. Mitä tapahtui että ne hävisivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuksista tuli osakeyhtiöiden rahantekovälineitä, joilla haetaan tuottoa osakkeenomistajille ja bonuksia johtajille. Riistokapitalismia pidetään jonain hassuna vasemmistolaisten keksimänä mahdottomana kummituksena, mutta se on ihan oikeaa nykypäivää - eikä pelkästään vanhustenhoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole aikaa hoitaa muutakuin korkokikkailemalla tulos tappiolliseksi, jotta ei tarvitse maksaa veroja. Tätä vartenko mieltä kerätään veroja, jotta ulkomaalaiset sijoittajat voivat nauttia suurista voitoista? Kaikki yksityistäminen johon liittyy julkista rahoitusta on loptettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset kantaa vastuun tekemisistään ja irtisanoutuvat, entä miehet?
Onhan sitä ollut aivan hallitustasollakin aihetta mm. pm:n, soinin ottaa vastuu tekemisistään ja heittää pyyhe kehään, mutta eihän ne nämä jäärät sitä tee,vaan istuvat aivan kuin ikiliimalla liimattuna paikallaan ja syyttävät muita omista töpeksimisistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavoin kantaa vastuun ? Maksaneeko omasta pussistaan vanhusten ja omaisten kärsimykset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska entiset kansanedustajat hyppivät hoitolaitosten johtajiksi, nyt olisi tarjolla tehdä toisin päin, ja hankkia pätevä sosiaalipuolen edustaja eduskuntaan. Kokoomus olisi hyvä vaintoehto, mutta ei Sipiläkään pahaa tykkäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jo aitoa fingerpori-tasoa tämä kommentti. Vai kokoomuslainen sosiaalipuolen edustaja saisi asiat tolalleen eduskunnassa. Voi hyvää päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha valehdella! Niin yrityksen, valvontaviranomaisen tai kunnankaan. Viestejä on vuosien varrella tullut ja tulee koko ajan ja yrityksellä on taatusti toimintaluvut, työntekijämäärät, tehdyt tunnit sekä asiakasmäärät tarkasti toimipaikoittain selvillä eli tiedetty on, mutta ei vain välitetty kun kassa laulaa. Ruotsissa mitattiin vaipan paino, ettei vain tarvitse vaihtaa liian aikaisin puhdasta. Vaalien alla jokaisen puolueen pyrkyrit vääntävät tämänkin asian edukseen ja vaalien jälkeen palaa kaikki ennalleen - ja vanhukset kärsivät edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuota peliä katsottu jo kymenenvuotta ja lisät ,työnohjausta ja työmitoituksia tehty työpaikoilla ,joista on seurannut välittömästi aina henkilöstön vähentämiseen ja työtehtävien siirtämistä hoitajien kontolle,esim,tiskaaminen, pyykkihuolto,siivoaminen,lumenluonti kun menet työpaikalle aamulla, leipominen ,ruoanlaitto, ,onko hoitaja koulutettu kotitaloutta hoitamaan eikä vanhuksia. Eiköhän tuo ole jo alaarvoista ,se vain unohtui tärkein, ihmisen hoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeäisivät kaikki rahanpihistelijät vanhustenhoidossa siis ne päättäjät, jotka voivat asiaan vaikuttaa. Jokainen meistä tulee joskus vanhaksi ja miten sitten suu pannaan? Seurasin oman äitini huonoa hoitoa enkä uskaltanut paljon valitella, koska tiesin että kostaisivat äidilleni jos valitan. Ikäviä muistoja Espoon laitoshoidosta, muistisairasta äitiäni hoitaja sanoi mielisairaaksi, äitini joutui yksin selviytymään suurimman ajan. Hävettää asua Suomessa, hävettää tällaiset laitokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle."

Niin, eikö "kasvuun ja kannattavuuteen" liity henkilöstö mitenkään? Olisi parempi mennä koulun penkille, jos ei näitä asioita ymmärrä, mutta kun kannattavuus edellä on menty niin näin on käynyt. Henkilöstö on merkittävä kannattavuuden tekijä, joten on varmaankin näin, että henkilöstöä ei ole mitoitettukkaan sen vuoksi oikein, ja nyt aiotaan siihen mukamas palata. Ei selittely mene ainakaan minulta läpi. Henkilöstökuluthan ovat välittömiä kuluja ja ne lasketaan mukaan perushoivayksikön kustannuksiin. Kysymys on siis tulo/panos -suhteesta. Eli hoivaa ja hyviin kannattavuuslukemiin on päästy asiakkaiden ja henkilöstön kustannuksella. Tämä tulee olemaan tulevan SOTEnkin ongelma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvua ja kannattavuutta on se että jää viivan alle enemmän. Ei se miten se sinne päätyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se mukavaa, kun pohjoismaisen hyvinvointivaltion hyvistä käytännöstä saa nauttia ympäri Eurooppaa. Mitä se nyt haittaa, jos asiakas kärsii, kun ulkoistajat ja muut toimijat voivat hyvin. Keskimäärin asiat vissiin on hyvin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvittää myös täyttääkö päivän ruoka kaikki kriteerit epäilen kun muussakin osaamisessa puutteita. Viikon ruokalista olisi mukava nähdä sitä en ole koskaan nähnyt siinä esperin yksikössä jossa käyn vierailulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

13:17
Kempeleessä kasvukunnan talousarvio: Kulut kasvavat erityisesti sote-palvelujen kohdalla
13:01
Tamperelaiskoulun juliste sai apulaisoikeuskanslerilta synninpäästön – oppilaiden ryhmätyötä kritisoi erityisesti Laura Huhtasaari
12:46
Teleskooppipampulla Kempeleessä toista miestä lyöneelle tuomittiin sakkoja – hovioikeus kovensi tuomiota
12:25
Mitä ta­pah­tuu, kun henkeen ja vereen yrit­tä­jä­hen­ki­nen joutuu ha­ke­maan fir­man­sa kon­kurs­siin? Taina Tor­ve­lan en­sim­mäi­nen tunne oli valtava häpeä – sitten hän huo­ma­si, kuinka vää­räs­sä olikaan Tilaajille
11:35
Varhaiskasvatus muuttuu Paltamossa kokonaan maksuttomaksi
11:30
Oululainen Mikko Koiranen ehdolla Topelius-palkinnolle: Nauhoitettava ennen käyttöä -kirja vie aikamatkalle 2000-luvun alun Ouluun
11:17
Putin ja Zelenskyi tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten Pariisissa – sopivat vankien vaihdosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image