Oulu

Pohjois-Suomen alue­hal­lin­to­vi­ras­tos­sa on vireillä useita Esperi-asioita – hen­ki­lös­tö­mää­rää vähennetty ja lääkeluvissa puutteita

Yksityinen palveluntarjoaja Esperi Care kertoo tekevänsä yhteistyötä 200 kunnan kanssa. Kuvituskuva. KUVA: Tapio Tuomela
Oulu 29.1.2019 6:09
Susanna Kemppainen

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on vireillä kaksi valtakunnallisen kohun keskiössä olevaa, Esperi Carea koskevaa valvonta-asiaa.

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja-Leena Lantto kertoo, että toinen niistä kohdistuu Kärsämäellä sijaitsevaan Esperi hoivakoti Frosterukseen. Toimintalupansa mukaan se on 28-paikkainen vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikkö, jonne asukkaat siirtyivät viime huhtikuussa lähellä sijainneesta Attendon yksiköstä ja pääosa sen henkilöstöstä on niinikään Attendolta.

Avi teki Frosterukseen viime marraskuussa ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Se havaitsi, että asukkaiden hoidon ja huolenpidon tarve Frosteruksessa on suuri. Esimerkiksi syötettäviä asiakkaita arvioitiin olevan noin 18 ja noin kahdeksan asiakasta täytyi käyttää pesulla paareilla.

Viime syksystä alkaen hoivakodissa on ollut arkiaamuisin töissä viisi hoitajaa, joista yksi työskentelee keittiöllä ja lääkevastaavana. Viikonloppuisin aamuissa on vain neljä hoitajaa ja heistäkin yhden aika menee kokoaikaisesti keittiöllä, asukkaiden syöttämisessä ja lääkkeiden jakamisessa.

Öisin työntekijöitä on yksi. Hänen apunaan käy kaksi kertaa yössä kotihoitopalvelu kuivitus- ja asennonvaihtoapuna sekä auttaa tarvittaessa muutoinkin yöaikaisessa avustamisessa.

– Saadun selvityksen perusteella Esperi hoivakoti Frosteruksen työvuoroista on toiminnan aloittamiseen nähden vähennetty henkilöstöä ja myös työvuorojen porrastamisia on lisätty, tarkastuspöytäkirjassa todetaan.

 

Lue lisää 29.01.2019 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Menneinä aikoina myytiin vanhukset ja vammaiset huutokaupalla yksi kerrallaan halvimman tarjouksen tehneelle. Nyt myydään koko pitäjän vanhukset kerralla halvimman tarjouksen tehneelle hoivayritykselle. Vanhukset ovat taas huutolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ollaan sitten palattu takaisin aikaan ,jolloin ihmisen piti pelätä vanhuutta ja vaivaiskotiin joutumista ,historia toistaa itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AVI.lle ja Lantolle mistä johtuu, että vastataan vuosien päästä aivan muuhun mistä on kanneltu. Oulun lastensuojelu ja mielivalta väärennetään lapsen /nuoren asiakassuunnitelma. Sossujen väärät kirjaukset, uhkaukset ym. Vanhusten valvonta on retuperällä ja samoin lasten sijaishuolto vaatii heti puhdistusta ja vastuuseen vääristä kirjauksista. Lasten kärsimykset ovat törkeitä lapset ovat puolustus kyvyttömiä, kun ei valvota "lasten etua".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko Avi tarkistaa myös Oulun kaupunkia. Yhdellä yököllä melkein 40 hoidettavaa. Tehostetulla ei ketään kun hoitaja kiertää muissa siivissä. Saa kuulemma olla ovi raollaan... Entäs jos joku liikkuva pääsee yöllä avuttomien luokse ja ei hoitajaa? Tästä on sanottu monta kertaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkki harvinaisen huonosta johtamisesta. Siitäpä hyvä merkintä CV:hen, on näytöt johtamisesta annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma kokemukseni on, että pienten kuntien hoitolaitokset ja pienet yksityiset yritykset järjestävät hyvää, inhimilistä ja välittävää hoitoa. Sen sijaan isot, niin julkiset, esim. Oulun kaupunki kuin yksityisetkin välittävät rahasta, mutta eivät asiakkaan hoidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä Vilkerix, pitäisi olla enemmän näitä pieniä yksityisiä yrityksiä, koska heillä asiat näyttävät hoituvan hyvin ja hoitoon panostetaan. Näitä enemmän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun nämä pienet yksityiset yritykset myyvät itsensä espereille. Pienten määrä vähenee koko ajan ja esperit kasvavat entistä isommiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun kaikkia panetellaan,- ja kyllä myönnän aiheesta, toiminta ollut todella törkeää. Ei pidä kuitenkaan unohtaa että mm. Raahessa kaupungin palveluyksikössä (keskustan lähellä) oleva hoivapaikka jossa osastoja niin dementikoille kuin muillekin vanhuksille ainakin oli hoito mitä laadukkain. Vanhuksemme oli muutaman vuoden hoidossa siellä ja mitään moitittavaa ei ollut. Vuorovaikutus meidän omaisten kanssa pelasi, ja jos keskusteltavaa oli se puhuttiin paikan päällä. Omaisemme oli aina puhdas ja ruokaa oli riittävästi. Lähteäkin sai omasta sängystään meidän läheisten läsnä ollessa. Jos jotain osastolla hänelle sattui siitä aina ilmoitettiin heti. Omaisemme lähti taivasmatkalleen marraskuussa -17 joten nykyistä tilannetta en tiedä mutta siitä ajasta minkä siellä hoidossa oli meille jäi hyvä mieli, tosin kävimme viikottain katsomassa ja välistä useitakin kertoja viikossa. Eli ei kaikki hoito ole huonoa ja siellä ainakin tytöt tekivät työtään sydämmellä tuolla pienellä dementiaosastolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko yritysten (Esperi, Attendo, ...) kohteiden toiminta on lakkautettava ja otettava kunnan hoitoon heti.
Tutkinnassa selvitetään rikosten järjestelmällisyyden laajuus ja suunnitelmallisuus.
Kun tuo ilmiselvä tahallisuus on todettu lakituvassa yritys ja sen omaisuus ekä tuotot takavarikoidaan korvauksetta valtiolle rikosvälineinä ja rikosella hankittuina omaisuuksina.
Tarvittaessa myös henkilöstöstä mahdollisesti löytyvät yrityksen omistuksia omaavat (kavalstajat) käsitellään erikseen. Parhaansa yrittäneet henkilöstön yksilöt palkitaan yhtiön ntakavarikoiduista varoista tuntuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eivät kunnalliset hoitolaitokset ole yhtään parempia kuin esperi tai attendo, sama ongelma, hoitajamitoituksen riittämättömyys ja varahenkilöstön puute, näyttää vain siltä, että tässäkin hommassa ideologinen vääristymä puskee esiin, ei toinen toista kummempaa, kun itsellä on potilaana kokemuksia niin kunnallisesta kuin yksityisestä hoidosta, kun olen olen ollut vaihtohoitojaksolla ollut molemmissa, jotta omaishoitaja-vaimoni on saanut levähduysaikaa ei ole kysymys oikeiston tai vasemmiston hallituksista, vain vasemmisto ja sen kannattajat räyhäävät kuin tapansa on ollutkautta aikain, ei mitään uutta auringon alla, kun vasemmisto vallassa, niin leikkuri lyö määrärahoihin ihan samalla lailla, ei jakopolitiikka toimisen paremmin, sote tarvitaan, ja sen jälkeet sotu, vaikka kuinkäkänistään ja muita haukutaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto räyhää ja oikeisto vie rahat!! Niinkö on??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyttiin tuossa esimieheltä että kukas meitä valvoo, ei kuulema kukaan muu kuin hän. Kun lukee näitä juttuja, niin 20 vuoden koemuksella 7:stä kaupungin yksiköstä, voin sanoa että samoja asioita. Yksityinen on otiskoissa, koska heitä valvotaan, selvitin asiaa, ja valvontaohjelman mukaan jokainen yksityinen päätyy valvontakäynnin kohteeksi vähintään 2 x vuodessa. 20 vuoden aikana julkisella ja koskaan ei ole tarkastettu.......paitsi pomo, joka on aina linnoittautuneena koppiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt valtaa pitävän oikeistohallituksen aikana vanhusten hoito on vajonnut surkeampaan tilaan kuin mitä on pelätty. Pahimmillaan vanhuksille ei ole annettu riittävästi ruokaa, palvelulaitos on saattanut olla osan vuorokaudesta ilman yhtäkään hoitajaa. Siivoojat, keittiöapulaiset ja muutkin avustajat lasketaan useissa yksityisissä hoitolaitoksissa hoitohenkilökuntaan. Lääkkeen jakokin on useissa paikoissa toteutettu henkilöstön toimesta, joilla ei siihen ole edes koulutusta tai pätevyyttä. Kaiken huipuksi hoitohenkilöstön ilmoitukset hoitoepäkohdista on kymmenisssä ja taas kymmenissä tapauksissa jätetty kokonaan tutkimatta. Sääliksi käy vanhuksemme hoitolaitoksissa, joissa hoidon tasoa ei näytä valvovan mikään taho. Hoitolaitoksia omistavilla yksityisillä on riittänyt voittorahoja jopa veroparatiiseihin lähetettäväksi.
Sotea ajetaan kuin käärmettä pyssyyn kepun ja kokoomuksen toimesta merkittävältä osin yksityissektorin toteutettavaksi. Eikö huonot kokemukset merkittävästä yksityisten toimesta toteutetusta vanhusten palvelusta riitä ohjeistamaan soten kehittämistä entiseen turvalliseen suuntaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärsämäen kunnanvaltuusto on tehnyt sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä kunnassa koskevat päätökset. Kiitos palveluiden järjestämisestä kuuluu siis pääasiassa Keskustan ja Kokoomuksen valtuutetuille. Järjen ääntäkin valtuustossa on kuultu, mutta laihoin tuloksin. Vieläkö naurattaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin: Näin se käy kun palveluja kilpailutetaan. Ja sitten maakuntahallintoa ja valinnanvapautta. Ei kiitos: Tämä jos mikä on kunnan työtä - tämä vanhusten hoiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoivayhtiö Esperi Care on joutunut myrskyn suuren silmään.

Hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kommentoi tilannetta nyt toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannin lähdön jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronkiertäjät vie rahat veroparatiiseihin ja jättävät verot maksamatta. Yhteiskunnan tulee edellyttää, että kaikkien yritysten, joille maksetaan julkisia verorahoja, tulee ilmoittaa omistuksensa. Saatta olla, että takana on kotimaisia riistokapitalisteja. Kansallisen kapitalistipulueen kätyreiksi on ilmoittautunut Sipilä ja hänen oikea kätensä Berner, jotka olivat yksityistämässä liikenneverkkoakin. Yritti aikanaan ministerinä Kimmo Sasi yksityistää VR:n, mutta onneksi seuraava hallitus perui sen pöljyyden. Toki osa kansasta maksaa riistokapitalistien kaappaamien sähköverkkojen käytöstä. Fotumin Kuula ja kumppanit kuppasivat köyhiä maakuntia ja möivät verkot ulos. Nykyiset omistajat käärineet yli 40 %:n liikevoitot ilman konsernikorkoja.
Vaalit ovat tulossa. Katsokaa, kenen asialla olette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus yritti jo 1990-luvulla yksityistää ALKO:nkin Ilkka Suomisen aloitteesta mutta oli joku viisas joka esti . Kokomusta ei kannata enää äänestää yleisistä syistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinatulot sijoittajille ja viinahaitat valtiolle ja kunnille. Tämän parempaa bisnestä ei olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

18:05
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
18:00
"Pahimmillaan en pystynyt lähtemään kämpiltä mihinkään" – opinnot useasti kesken jättänyt oululainen Jere Karppinen palasi koulun penkille työpajan ja yksilöllisen ohjauksen kautta Tilaajille
18:00
Analyysi: Mitä Isis-lapsille pitäisi tehdä? Tämän takia poliittista päätöstä pantataan
17:19
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"
17:05
Kärpät-HIFK 2.erä: Kärpät tukalassa paikassa - Sallinen lisäsi vieraiden johtoa
16:56
Pärmäkoski kärsi rajussa alkuvauhdissa –  "Kisa oli ihan jees, vaikka pertsa oli tänään takkuisen oloista"
16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
73
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
19
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
14
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image