Kotimaa

Analyysi: Onko liivijengiin kuuluminen rikos? United Brotherhoodin lak­kaut­ta­mis­ta ajavat viranomaiset seuraavat Hollannin esimerkkiä

Poliisin iskussa United Brotherhoodia vastaan takavarikoitiin aseiden lisäksi muun muassa jengirekvisiittaa, kuten liivit.
Kotimaa 10.9.2019 16:32 | Päivitetty 10.9.2019 16:33
Jussi Orell

Oikeus tekee merkittävän ennakkoratkaisun linjatessaan, voidaanko United Brotherhoodin toiminta lakkauttaa. Syyttäjän ja poliisin kieltohanke ei ole läpihuutojuttu. Esimerkistä käy Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kieltäminen, jota puidaan parhaillaan korkeimmassa oikeudessa.

Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina harvinaisen laajasta rikostutkinnasta. Suomen väkivaltaisimmaksi rikollisjengiksi kuvailtuun United Brotherhoodiin (UB) ja sen alajengiin Bad Unioniin kohdistetussa operaatiossa on otettu kiinni 18 henkilöä, joista osa kuuluu järjestön johtoon.

Kiinni otettuja epäillään muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista, erilaisista talousrikoksista sekä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Jussi Orell KUVA: Joel Maisalmi

Lännen Media kertoi viime keväänä ja kesällä julkaistuissa jutuissaan UB:n nousseen valta-asemaan vankiloissa muihin vankeihin nähden. Myös vankilahenkilökunta on ollut huolissaan työturvallisuudestaan. UB:n asemasta ja raa´istuneesta väkivallasta vankiloissa ovat kertoneet tämän jälkeen myös muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle.

Maanantainen juttu on poikkeuksellinen sekä laajuutensa että jatkotoimenpiteiden vuoksi. Valtakunnansyyttäjänvirasto ja poliisi pyrkivät oikeusteitse lakkauttamaan UB:n alajärjestöineen. Rikolliseksi luokiteltuun ryhmään kuuluminen on jo tähän asti voitu tulkita tuomion koventamisperusteeksi, mutta yksittäisen jengin lakkauttamista ei ole yritetty.

Lähihistoriassa kieltolinjalle on lähdetty vain uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen osalta. Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat julistaneet PVL:n lakkautetuksi, ja parhaillaan asiaa käsittelee korkein oikeus, joka on määrännyt liikkeelle väliaikaisen toimintakiellon Poliisihallituksen vaatimuksesta.

UB:n lakkauttaminen ei välttämättä ole läpihuutojuttu. Lakkauttaa voidaan vain järjestelmällisesti laittomasti toimiva ja riittävän järjestäytynyt yhteisö. Oikeuskäsittelyä varten on pystyttävä nimeämään tietyt vastuuhenkilöt. UB:n tapauksessa vastaamaan on haastettu yksi henkilö, jonka viranomaiset katsovat toimivan jengin johtajana.

Järjestäytymisasteen näyttäminen toteen määrittelee, onnistuuko kieltäminen vai ei. Jos lakkauttaminen onnistuu, pelkkä järjestöön kuuluminen katsotaan laittomaksi. UB tullee vetoamaan siihen, että rikoksiin syyllistyneet ovat toimineet yksilöinä, eivät järjestäytyneen liikkeen jäseninä.

Syyttäjälle ja poliisille voivat antaa uskoa esimerkit Hollannista. Sikäläinen oikeus kielsi keväällä Helvetin Enkelien toiminnan. Kiellon taustalla olivat maassa sattuneet sadat väkivaltaiset välikohtaukset. Jo aiemmin maassa on rajoitettu Bandidosin ja Satudarahin toimintaa.

Poliisin mukaan Suomessa on ainakin seitsemän rikollisiksi luokiteltavaa organisaatiota, joilla on alaosastot mukaan lukien noin 800 jäsentä. On mahdollista, että jos UB:n toiminta kielletään, osa sen jäsenistä yrittää hakeutua muihin ryhmittymiin.

Kuten Vastarintaliikkeen tapauksessa, kiellolla haetaan kuitenkin ennen kaikkea symbolista vaikuttavuutta. Viranomaiset haluavat oikeuslaitoksen linjaavan, missä kulkee yhdistymisvapauden raja ja millaiset keinot ovat järjestäytyneeksi rikollisuudeksi luokitellun toiminnan torjumisessa mahdollisia.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kokoomus ja keskusta, rkp täyttää kaikki nuo suomelle vaarallisten järjestöjen tunnusmerkit ja on lakkautettava välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kerho ja liivit voidaan kieltää, rikoksethan on jo laissa kielletty. Varmaan näkyy notkahduksena rikostilastoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen jokainen liivijätkä on myöntänyt mitä 1% tarkoittaa. Ehdottomasti kiellettävä. Vankilassa nykyään määrää myös jengit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä rikollisjengien olemassaoloa ihmetelty jo vuosikymmeniä.

Hyvä että vihdoinkin tapahtuu jotain niiden lopettamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ks.jengit on alunperinkin perustettu rikollisiksi organisaatioiksi. Eikä niihin pääse ilman että jäseneksi pyrkivä tekee rikoksia. Ehdottomasti kiellettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on raskaasti aseistautunut ja hierarkkisesti, jopa sotilaallisesti järjestäytynyt ryhmä. Ko. organisaatiosta ei myöskään helposti erota, väkivalta ja sillä uhkaaminen ovat ryhmän keskeinen toimintaperiaate. Tässä on kaikki järjestäytyneen rikollisuuden piirteet - on ihme jos yhteiskunta ei voi tällaista kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahda olla niin tarkkaa jäsenrekisteriä näillä kaikilla rikollisjärjestöillä, että voitaisiin tarkasti sanoa jonkun kuuluvan niihin tai vain käyvän kerran viikossa heidän tiloissaan kahvilla.

Sitten kun käydään tiloissa hakemassa huumeita kakaroille jaettavaksi, kyse onkin jo rikoslaissa määritellystä rikoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tällöinhän pitää lopettaa kaikki autokerhot ja pyörä kerhot sanon tein joilla on liivit ja niitä on paljon siinä se ollaan taas lähellä neukku valtiota ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ole kyse auto- tai pyöräkerhosta vaan nimeomaan rikollisjärjestöstä jolla ei ole pyöriä edes tyylin vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla se liivi tässä tärkein asia. Tavalliset kerhot ei rahoita toimintaa huumekaupalla tai säilö luvattomia aseita tiloissaan.Harrasteporukasta voi erota, mutta rikollisjärjestöstä ei helposti (hengissä) lähdetä, jos homma alkaa harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkseni tähän jengiin ei pääse jos ei ole tehnyt rikoksia, kiinni ei ole tarvinnut jäädä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen voi kuulua mihin marttakerhoon haluaa. Kuitenkin näiden mopokerhojen pikkupojat tekevät rikoksia järjestön piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei liivijengiin kuuluminen voi olla rikos, vaan rikos tulee kuvioon vasta kun teet jotain laitonta jota voidaan pitää rikoksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole laissa määritelty, että rikosten suunnittelu on rikos. Huomaa, tuo sana rikosten, älä lankea nyt helppoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi tekee ennaltaehkäisevää työtä. Menisikö tämä siihen kategoriaan? Kaikkihan tietää, että moottoripyöräkerho, jossa pyörät eivät ole pääosassa tai missään osassa, harrastaa jotakin muuta. Tuskin kerhotiloja hankitaan pelkän kaljan litkimistä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluminen rikollisjärjestöön tulisi luokitella rikokseksi ja kriminalisoida. Ennalta ehkäisyllä on merkittävä vaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä tapauksissa ennaltaehkäisy ei auta mitään, sillä sitä ei voida toteuttaa, koska aina voi perustaa uusia kerhoja ja liivit voidaan vaihtaa takkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image