Kotimaa

Analyysi: Onko liivijengiin kuuluminen rikos? United Brotherhoodin lak­kaut­ta­mis­ta ajavat viranomaiset seuraavat Hollannin esimerkkiä

Poliisin iskussa United Brotherhoodia vastaan takavarikoitiin aseiden lisäksi muun muassa jengirekvisiittaa, kuten liivit.
Kotimaa 10.9.2019 16:32 | Päivitetty 10.9.2019 16:33
Jussi Orell

Oikeus tekee merkittävän ennakkoratkaisun linjatessaan, voidaanko United Brotherhoodin toiminta lakkauttaa. Syyttäjän ja poliisin kieltohanke ei ole läpihuutojuttu. Esimerkistä käy Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kieltäminen, jota puidaan parhaillaan korkeimmassa oikeudessa.

Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina harvinaisen laajasta rikostutkinnasta. Suomen väkivaltaisimmaksi rikollisjengiksi kuvailtuun United Brotherhoodiin (UB) ja sen alajengiin Bad Unioniin kohdistetussa operaatiossa on otettu kiinni 18 henkilöä, joista osa kuuluu järjestön johtoon.

Kiinni otettuja epäillään muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista, erilaisista talousrikoksista sekä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Jussi Orell KUVA: Joel Maisalmi

Lännen Media kertoi viime keväänä ja kesällä julkaistuissa jutuissaan UB:n nousseen valta-asemaan vankiloissa muihin vankeihin nähden. Myös vankilahenkilökunta on ollut huolissaan työturvallisuudestaan. UB:n asemasta ja raa´istuneesta väkivallasta vankiloissa ovat kertoneet tämän jälkeen myös muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle.

Maanantainen juttu on poikkeuksellinen sekä laajuutensa että jatkotoimenpiteiden vuoksi. Valtakunnansyyttäjänvirasto ja poliisi pyrkivät oikeusteitse lakkauttamaan UB:n alajärjestöineen. Rikolliseksi luokiteltuun ryhmään kuuluminen on jo tähän asti voitu tulkita tuomion koventamisperusteeksi, mutta yksittäisen jengin lakkauttamista ei ole yritetty.

Lähihistoriassa kieltolinjalle on lähdetty vain uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen osalta. Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat julistaneet PVL:n lakkautetuksi, ja parhaillaan asiaa käsittelee korkein oikeus, joka on määrännyt liikkeelle väliaikaisen toimintakiellon Poliisihallituksen vaatimuksesta.

UB:n lakkauttaminen ei välttämättä ole läpihuutojuttu. Lakkauttaa voidaan vain järjestelmällisesti laittomasti toimiva ja riittävän järjestäytynyt yhteisö. Oikeuskäsittelyä varten on pystyttävä nimeämään tietyt vastuuhenkilöt. UB:n tapauksessa vastaamaan on haastettu yksi henkilö, jonka viranomaiset katsovat toimivan jengin johtajana.

Järjestäytymisasteen näyttäminen toteen määrittelee, onnistuuko kieltäminen vai ei. Jos lakkauttaminen onnistuu, pelkkä järjestöön kuuluminen katsotaan laittomaksi. UB tullee vetoamaan siihen, että rikoksiin syyllistyneet ovat toimineet yksilöinä, eivät järjestäytyneen liikkeen jäseninä.

Syyttäjälle ja poliisille voivat antaa uskoa esimerkit Hollannista. Sikäläinen oikeus kielsi keväällä Helvetin Enkelien toiminnan. Kiellon taustalla olivat maassa sattuneet sadat väkivaltaiset välikohtaukset. Jo aiemmin maassa on rajoitettu Bandidosin ja Satudarahin toimintaa.

Poliisin mukaan Suomessa on ainakin seitsemän rikollisiksi luokiteltavaa organisaatiota, joilla on alaosastot mukaan lukien noin 800 jäsentä. On mahdollista, että jos UB:n toiminta kielletään, osa sen jäsenistä yrittää hakeutua muihin ryhmittymiin.

Kuten Vastarintaliikkeen tapauksessa, kiellolla haetaan kuitenkin ennen kaikkea symbolista vaikuttavuutta. Viranomaiset haluavat oikeuslaitoksen linjaavan, missä kulkee yhdistymisvapauden raja ja millaiset keinot ovat järjestäytyneeksi rikollisuudeksi luokitellun toiminnan torjumisessa mahdollisia.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kokoomus ja keskusta, rkp täyttää kaikki nuo suomelle vaarallisten järjestöjen tunnusmerkit ja on lakkautettava välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kerho ja liivit voidaan kieltää, rikoksethan on jo laissa kielletty. Varmaan näkyy notkahduksena rikostilastoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen jokainen liivijätkä on myöntänyt mitä 1% tarkoittaa. Ehdottomasti kiellettävä. Vankilassa nykyään määrää myös jengit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä rikollisjengien olemassaoloa ihmetelty jo vuosikymmeniä.

Hyvä että vihdoinkin tapahtuu jotain niiden lopettamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ks.jengit on alunperinkin perustettu rikollisiksi organisaatioiksi. Eikä niihin pääse ilman että jäseneksi pyrkivä tekee rikoksia. Ehdottomasti kiellettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on raskaasti aseistautunut ja hierarkkisesti, jopa sotilaallisesti järjestäytynyt ryhmä. Ko. organisaatiosta ei myöskään helposti erota, väkivalta ja sillä uhkaaminen ovat ryhmän keskeinen toimintaperiaate. Tässä on kaikki järjestäytyneen rikollisuuden piirteet - on ihme jos yhteiskunta ei voi tällaista kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahda olla niin tarkkaa jäsenrekisteriä näillä kaikilla rikollisjärjestöillä, että voitaisiin tarkasti sanoa jonkun kuuluvan niihin tai vain käyvän kerran viikossa heidän tiloissaan kahvilla.

Sitten kun käydään tiloissa hakemassa huumeita kakaroille jaettavaksi, kyse onkin jo rikoslaissa määritellystä rikoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tällöinhän pitää lopettaa kaikki autokerhot ja pyörä kerhot sanon tein joilla on liivit ja niitä on paljon siinä se ollaan taas lähellä neukku valtiota ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä ole kyse auto- tai pyöräkerhosta vaan nimeomaan rikollisjärjestöstä jolla ei ole pyöriä edes tyylin vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla se liivi tässä tärkein asia. Tavalliset kerhot ei rahoita toimintaa huumekaupalla tai säilö luvattomia aseita tiloissaan.Harrasteporukasta voi erota, mutta rikollisjärjestöstä ei helposti (hengissä) lähdetä, jos homma alkaa harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkseni tähän jengiin ei pääse jos ei ole tehnyt rikoksia, kiinni ei ole tarvinnut jäädä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen voi kuulua mihin marttakerhoon haluaa. Kuitenkin näiden mopokerhojen pikkupojat tekevät rikoksia järjestön piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei liivijengiin kuuluminen voi olla rikos, vaan rikos tulee kuvioon vasta kun teet jotain laitonta jota voidaan pitää rikoksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole laissa määritelty, että rikosten suunnittelu on rikos. Huomaa, tuo sana rikosten, älä lankea nyt helppoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi tekee ennaltaehkäisevää työtä. Menisikö tämä siihen kategoriaan? Kaikkihan tietää, että moottoripyöräkerho, jossa pyörät eivät ole pääosassa tai missään osassa, harrastaa jotakin muuta. Tuskin kerhotiloja hankitaan pelkän kaljan litkimistä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluminen rikollisjärjestöön tulisi luokitella rikokseksi ja kriminalisoida. Ennalta ehkäisyllä on merkittävä vaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä tapauksissa ennaltaehkäisy ei auta mitään, sillä sitä ei voida toteuttaa, koska aina voi perustaa uusia kerhoja ja liivit voidaan vaihtaa takkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
181
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image