Kotimaa

Viranomaiset iskivät kovaa United Brot­her­hoo­diin: Valtaosa jäsenistöstä on nyt kiin­nio­tet­tu­na, järjestöä vaaditaan kiel­let­tä­väk­si

Useat viranomaiset järjestivät maanantaina yhteisen tiedotustilaisuuden United Brotherhoodiin keskittyneestä, laajasta operaatiosta.
Kotimaa 9.9.2019 17:25 | Päivitetty 9.9.2019 19:58
Heidi Peltonen, Jami Jokinen

Viikon iskujen pohjana on runsaan vuoden tehty, useiden viranomaisten yhteinen operaatio. Jengi näyttää aseistautuneen myös valmistautuakseen yhteydenottoihin viranomaisten kanssa.

Suomen poliisiviranomaiset ovat iskeneet voimakkaasti rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alajärjestö Bad Unionin (BU) toimintaan.

Tehoviikko liittyy runsaan vuoden ajan jatkuneeseen United Brotherhoodiin keskittyvään operaatioon.

– Valtaosa jäsenistöstä on tällä hetkellä kiinniotettuna tai vankeina, kertoo rikostarkastaja Ari Lahtela keskusrikospoliisista.

Kotietsintöjen ja kiinniottojen yhteydessä on tehty myös laajoja takavarikoita.

– Tähän mennessä on takavarikoitu 156 asetta ja huumerikoshyötyä on kasassa arviolta 2,6 miljoonan euron edestä, Lahtela kertoo.

Huumeita on takavarikoitu 55 kiloa, ja tutkintavankeja on viikon aikana otettu 18. Heidän joukossaan on Lahtelan mukaan ryhmittymien avainhenkilöitä.

– Aiemmin järjestöä johtanut neuvosto on lakkautettu, mutta tietyt asiat päätetään koko valtakunnassa keskeisten henkilöiden kautta. Myös paikallista vetovastuuta on, Lahtela kertoo.

Kun huomioidaan aiemmin tuomitut, vangitut ja tutkintavangit, on valtaosa järjestöjen jäsenistöstä nyt viranomaisten hoteissa.

Lahtelan mukaan vapaana on vielä muutamia kymmeniä jäseniä.

United Brotherhoodin jengiliivit. KUVA: Poliisi

Molempia järjestöjä vaaditaan nyt myös kiellettäviksi yhdistyslain perusteella. Kanne on jätetty Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

– Kanteessa kyse uudenlaisesta hallinnollisen rikoksentorjunnan muodosta, jolla pyritään puuttumaan järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan Suomessa, kertoo valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto.

– Isolla joukolla on vastuuasemia yrityksissä, Lahtela sanoo.

Tällä vuosituhannella UB:n ja sen alajärjestön jäsenet ovat olleet epäiltyinä noin 1300:ssa rikosilmoituksessa.

Etsintöjä myös vankiloihin

Viikon aikana kotietsintöjä ja kiinniottoja on tehty eri puolilla Suomea. Etsintöjä on tehty reilun viikon aikana Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Vantaalla, Porvoossa, Tuusulassa ja Helsingissä. Lisäksi tänään tehtiin erityistarkastus Turun, Riihimäen ja Sukevan vankiloissa.

Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Sami Peltovuoman mukaan järjestöllä on arvioitu olevan erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa. 

Itse UB:n toiminnan ytimessä merkittävimpänä on vankilohin liittyvä huumekauppa. Esimerkiksi Turun kiinniotot liittyvät suoraan tähän.

– Poliisi epäilee, että järjestö on vastannut koko jakeluketjusta, eli hankkinut huumausaineet, kuljettanut ne vankilaan ja organisoinut levityksen siellä, kertoo tutkinnanjohtaja Ari Lahtinen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta.

Lännen Media kertoi jo keväällä, että United Brotherhood on ottanut haltuunsa ison osan Suomen vankiloista. Lähes 70 prosenttia vankiloissa istuvista liivijengien jäsenistä kuuluu järjestöön tai sen lähipiiriin.

Kotietsinnöissä löydettiin runsaasti aseita. KUVA: Poliisi

– UB on kasvanut niin isoksi, että kaikki muut jengit vankiloissa ovat jääneet sen jalkoihin, kuvaili suljetut vankilat tunteva, jengikokemustakin omaava "Jani" Lännen Medialle huhtikuussa.

Jengin toimintaan liittyy muiden vankien hyväksikäyttö ja huumekaupan pyörittäminen vankiloissa.

Lue myös: Viranomaiset vahvistavat: Rikollisjengi United Brotherhood otti Suomen vankilat hallintaansa – Jengi teki selliosastoista rahasampoja

Lue myös: Ex-rikollinen kertoo, kuinka United Brotherhood pitää vankeja otteessaan – "Vankien vaimot pakotetaan nielemään jengin huumepaketteja"

Lukuisia takavarikoita

Rikollisjärjestöltä on takavarikoitu reilun vuoden aikana 160 asetta, joista osa on ollut automaattiaseita. Lisäksi huumausaineita on takavarikoitu noin 55 kiloa. 

Takavarikoitujen huumeiden joukossa on amfetamiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, hasista ja marihuanaa. 

Viime perjantaina kotietsintöjä tehtiin Porvoossa.

Lisäksi helmikuussa Hämeen poliisilaitos ja Tulli takavarikoivat lahtelaisesta yksityisasunnosta takavarikoitiin yli 150 000 ekstaasitablettia. Kyseessä on Suomen suurin ekstaasitakavarikko. Esitutkinnan perusteella lasti oli tulossa nimenomaan UB:n levitettäväksi. 

Poliisin mukaan 15 kuukautta kestäneen operaation aikana on saatu turvattua arviolta 2,6 miljoonan euron edestä rikoshyötyä. 

Takana pitkään kestänyt operaatio

KRP:n tiedotteen mukaan viikon toiminta on osa yli vuoden kestänyttä valtakunnallista operaatiota, jonka tavoitteena on ollut torjua United Brotherhoodin toimintaa Suomessa ja kansainvälisesti. 

Operaatiossa ovat olleet mukana kaikki poliisilaitokset, Keskusrikospoliisi, Poliisihallitus, Tulli, Rikosseuraamuslaitos ja Valtakunnansyyttäjänvirasto. Syyttäjänvirastossa UB-operaatiossa on toiminut enimmillään 18 syyttäjän ryhmä, joka on keskittynyt näihin rikoksiin.

Lisäksi kansainvälinen yhteistyö on ollut tiivistä Europolin, Espanjan, Viron, Hollannin, Liettuan ja Kolumbian viranomaisten kanssa.

Lahtelan mukaan United Brotherhood valittiin kohteeksi, koska se on viranomaisten arvion mukaan kaikkein vahingollisin Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymistä esimerkiksi sen jäsenten väkivaltarikosten määrällä mitattuna.

– UB:n ja siihen kytkeytyvän Bad Unionin jäsenet ovat tällä vuosikymmenellä olleet epäiltyinä yli 1300 rikosilmoituksessa. Niistä suuri osa liittyy epäiltyihin huumausaine-, väkivalta- ja ampuma-aserikoksiin. UB on Suomen oikeuskäytännössä toistuvasti todettu rikollisryhmäksi, ja jengin jäsenyys on usein ollut koventamisperusteena rangaistusta määrättäessä, Lahtela sanoo.

Juttua muokattu kello 18.53: Korjattu käräjäoikeuden nimi ja tutkintavankien määrä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Tyhjiö täyttää joku uusista jengeistä,ei rikollisuus ja huumeet mihinkään katoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyltti huutaa, että "Alueella poliisin tekninen valvonta".
Ja silti menivät juuri sinne Paronintielle ratsattavaksi.

:-D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ovat linnassa, mutta totuushan on et juoksevat tuotapikaa vapaana taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi äänestään UB:ta? Eiku sitähän jo on äänestetty.... lul

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Nyt ollaa oikealla tiellä.Onhan se outoa että tuollainen rikollisjärjestö on saanut mellestää mielensä mukaan.Ei muuta kun kielletään koko roska ja sama myös muille ääliöporukoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kannattaisi ennemmin kieltää rikokset, jolloin kaikki rikollisjengit lakkaisivat olemasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa siinä UB:n poikia harmittaa, jos oikein järjestö kielletään. Eihän sen jälkeen voi tosiaan laittaa sääntöihin muutoksia PRH:n arkistoihin, eikä vissiin saa anottua rahaakaan RAY:ltä toiminnan kehittämiseen. Kyllä se nyt taisi tulla kuolinisku tälle porukalle, kun ei saa kuulua tähän kerhoon lain nimessä. Näin on.

Parempi olisi näidenkin kaverien alkaa etsimään uusia hommia. Voisikohan hyväveliverkosto järjestää jonkun eläkeviran vaikka enkeliklubilta, niin ei ihan tyhjän päälle putoaisi? Tai jos vaikka saturhdahsedät palkkaisivat nämä kaverit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näihin voisi ottaa armeijaa avuksi, lähinnä jo kaluston puolesta. Singot ja tykit vaan laulamaan, jos muuten ei kiinniotto onnistu. Ja panssarivaunuja myös käyttää "harjoittelumielessä", kun iskuja tukikohtiin tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Suomen pitää pyrkiä oikeusvaltioksi. Rikollisliigat pois. Kansan huomio on suomalaisessa oikeusvaltiossa jonka pitäisi olla tosi mutta se järkkyy moisten jengitoimintojen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhuu: onko ketään kotona...?
Eipä taida olla...😬

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä jos mikä on hyvä uutinen.

Kuka hoksasi mikä on tämä tapauksen merkittävin yksityiskohta? Tasan kaikki rikollisliigan toiminta perustuu huumeisiin eli he hyväksikäyttävät huumeiden kieltolakia. Siellä puhuttiin miljoonista euroista eli minkälaisista rahiosta on oikeasti kyse kun toiminta jatkuu vuosien ajan. Tämä on vain jäävuoren huippu.

Aikanaan tämänkin upean massapidätyksen tulos tasaantuu ja pöly laskeutuu. Rikolliset ryhmittyvät uudestaan ja juuri uutisoidun miljoonien suuruisen markkinavajeen huumemarkkinoilla paikataan salamannopeasti. Jokainen ymmärtää, että kun puhutaan miljoonista, niin nuo markkinat ovat perjantaihin mennessä paikattu.

Toisin sanoen sama peli tulee jatkumaan ja kun poliisit tästä selviävät, niin uuden tutkinnan saa käynnistääheti uusien pelureiden jallittamiseksi. Kissa-hiiri-leikki ei lopu koskaan eikä se ole loppunut tähänkään menessä.

Tähän tepsii vain yksi lääke ja se on se sama millä rikollisten markkinat luotiin alkujaankin. Huumeiden kieltolaki on kumottava kokonaan ja perustuksiaan myöten. Se on niin paljon pienempi paha - jos paha ensinkään - että aikuiset ihmiset ostavat huumeensa oikeilta yrittäjiltä jolloin huumeet ovat aina maailman parhaimpia, puhtaita, annosteluohjeet sekä tuote- ja laatumerkinnät. Rikolliset on syöstävä konkurssiin murskaamalla huumeiden kieltolaki. Hikiset ja haisevat rikolliset eivät voi mitenkään kilpailla rehellisten yrittäjien kanssa. Kukaan ei osta hermostuneelta ja tärisevältä rikolliselta kallilla hinnalla yhtään mitään. Siinä ei kerrassaan ole järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon huumeita on tämäkin organisaatio myös Oulun seudulle rahdannut. Varmaan myös korvaavat aiheuttamansa haitat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu. Ja Oulun seudulla nämä liivijengit omistaa huomattavia osakehuoneistomääriä kerrostaloista bulvaanien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelinkin, että miten joku avoin rikollisjärjestö saa toimia, jos esim Suomen vastarintaliikekin kiellettiin, vaikka kyseessä on lähinnä vain poliittinen järjestö UB:n porukkaan verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image