Puolueiden kär­ki­po­lii­ti­koil­ta kova vaalilupaus – ”Nyt on leikattu riittävästi”

Eduskuntavaalit 2015 24.1.2015 14:13
Juha Vainio

Koulutuksesta ei leikata tulevalla vaalikaudella, jos vaalipuheet muuttuvat teoiksi tulevalla vaalikaudella.

Lauantaina Educa-messuilla Helsingissä puhuneet puolueiden johtohenkilöt yksi toisensa perään painottivat satapäisen opettajayleisön edessä, että leikkauksiin ei ole enää varaa. Kaikkien puolueiden edustajat lupasivat vaalipaneelissa, ettei koulutuksesta leikata.

– Vihreät eivät hyväksy enää mitään leikkauksia koulutuksiin, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistö ja vihreät ovat olleet mukana hallituksessa päättämässä miljardisäästöistä opetukseen. Niinistö sanoo, että nyt pitäisi päinvastoin lisätä rahoitusta.

– Pitäisi jopa panostaa lisää innovaatiopuolelle, että tulee uutta osaamista ja pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo, että opetukseen tehdyt säästöt ovat olleet välttämättömiä, mutta nyt oppimistulokset ovat niin huolestuttavia, että suunnan pitää muuttua.

– Koulutustuloksista on kuulunut huolestuttavia viestejä, Grahn-Laasonen sanoo kertoo esimerkkinä, että sosiaalinen nousu koulutuksen avulla on pysähtynyt.

– Ensi kaudella pitää panostaa lapsiin ja nuoriin.

Keskustan Juha Sipilä myöntää, että keskustakin olisi joutunut leikkaamaan koulutuksesta, jos he olisivat olleet hallituksessa.

– Mutta emme olisi leikanneet niin paljon.

Sipilä kritisoi koko mennyttä hallitusohjelmaa, joka hänen mukaansa rakennettiin ”hötölle”, josta puuttuivat taloudelliseen kasvuun tähtäävät toimet, ja nyt koulutus maksaa hintaa huonosta politiikasta.

– Nyt pitää keskittyä siihen, miten päästään takaisin kahden prosentin kasvu-uralle.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoi, ettei Suomen koulujärjestelmä ole suinkaan rapistunut muutamassa vuodessa, vaikka keskustelusta voisi niin päätellä.

– Meillä on edelleen yksi parhaita koulujärjestelmiä, Henriksson sanoo ja jatkaa, että nyt on leikattu riittävästi.

Opettajien tilanne puheenaiheena

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo, että monissa puolueissa vaaditaan rajuja leikkauksia julkiseen sektoriin, ja toteutuessaan ne osuisivat varmasti myös opetukseen.

– Pitää muistaa, että suurin osa julkisen sektorin työntekijöistä on opettajia ja sairaanhoitajia. Joten kyllä ne (leikkaukset) sitten osuvat opettajiinkin, jos näin pitää tehdä.

– Opettajien ja opetuksen kannalta on positiivista, että puolue toisensa jälkeen sanoo, ettei enää leikata. Pidetään siitä kiinni.

Kristillisdemokraattien kansanedustajan Sauli Ahvenjärven mukaan kaikki varmasti haluaisivat, ettei opetuksesta enää leikata, mutta talouden realiteetit painavat päälle.

Ahvenjärvi penääkin poliitikoilta aktiivisempaa arvokeskustelua siitä, mihin yhteiskunnassa halutaan panostaa, ettei tulevien sukupolvien kasvu- ja kehitysmahdollisuuksista leikata.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sanoo, että peruskoulua pitää päivittää, sillä uusimmissa kansainvälisissä tutkimuksissa Suomi on menettänyt sijoituksia. Rinne sanoo, että Suomelta on hävinnyt viime vuosina 12 miljardin euron verotulot, minkä takia julkisella sektorilla on vain pystyttävä laadukkaaseen lopputulokseen pienemmillä resursseilla.

– Rakenteiden uudistuksella on haettava yhdenvertaisuutta ja laatua.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelän mukaan hyvin hoidettu koulutusjärjestelmä on myös hyvin hoidettua sosiaalipolitiikkaa.

– Tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä mahdollistaa mahdollisuuksien tasa-arvon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Milloin ! nostatte maatalouslomittajien palkat,koska maatalouslomittajien palkat ON leikattu liian alas,kun emme voi työmatkoilla käyttää julkisia kulkuvälineitä työmatkoilla.
Teidän (politikoitten) vaalilupaukset eivät innosta käymään äänestämässäkään ja TE politikot ette ole osallistuneet lainkaan säästötalkoisiin Jyrki Kataisen ja Alexander Stubb:in hallituksen aikana,palkkojanne on vain nostettu, ja silti rahaa olette syytäneet ulkomaille ja kotimaahan ette ole sijoittaneet lainkaan lisätäkseen työllisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kiuru vahvistaa, ettei päätöksiä lukiokoulutuksen järjestäjien karsimisesta tulla perumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Lapin kunnat eivät tule jatkossa saamaa lukiokoulutuksen järjestämisoikeutta."

Lainaus Lapin Kansan verkkosivuilta tänään. Krista Kiuru (sos.dem) kävi lapissa sanomassa, että lukioita leikataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no niin nyt on muunnellun totuuden aika eli kansalaisille voi valehdella ihan vapaasti vaalien jälkeen alkaa hillitön köyhien tulojen leikkaukset sen pitäis tietää jokaisen kokoomus apupuolueineen on kaikista pahin köyhän kuppaaja.toivottavasti suomen kansalaiset ei äänestä näitä juppeja taas valtaan he ei saa muuta kuin vahinkoa aikaan ja tuppi on suomelle turvallisuusuhka laukoo suustaan ihan mitä sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole vielä leikattu riittävästi. Julkisen sektorin palkoista se 10% pois ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksesta ei leikata, mutta painopiste siirretään Etelä-Suomeen. Viimeisin "muuttakaa kaikki pk-seudulle"-lobbaus on ETLA:n tutkijan kommentti siitä , että omistuasuminen lisää työttömyyttä. Ei siis myydä asuntoa ja muuteta työn perässä. Eli kaikkien pitäisi muuttaa vuokrallle pk-seudulle... muuten ei saada HKI:stä metropolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus on parasta työttömyysturvaa joten koulutuksen leikkaaminen voisi jopa lisätä valtion menoja. Parempi koulussa kuin työttämänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla ei yhdelläkään puolueella ole kanttia puhua leikkauksista. Miten puolueet meinaavat lupauksensa rahoittaa? Velallako, kuten viimevuodet? Ehkä vielä yksi tai kaksi vaalikautta voidaan vinguttaa firman piikkiin, mutta sitten tulee velkakatto vastaan ja IMF ottaa maan haltuunsa. Ja ne leikkaukset ovat rankempia ja koskevat kaikkia kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

*Suomen koulutuksen akilleen kantapää on siinä että aikoinaan olleet tasokurssit poistettiin demareiden toimesta. Nyt kaikki opiskelijat yritetään tasapäistää vaikka valmiudet opiskeluun eivät ole kaikille samat. Tästä kärsivät kaikki. Ne joille kaikki on kertaalleen opettamisella selvää kärsivät siitä että samoja asioita joudutaan jankkaamaan päivästä toiseen uudestaan ja uudestaan. Sitten taas ne joilla valmiudet ovat toisaalla, vaikkapa käden taidoissa, kyllästyvät kun teoreettinen opiskeleminen ei onnistu. Ennen olivat tasokurssit ja silloin jokainen sai valita sellaisen tason opiskelusta joihin omat resurssit riittivät. Molemmat ryhmät olivat silloin tyytyväisiä eikä turhautumista esiintynyt niin paljon ja luokatkin olivat paljon rauhallisempia kun turhautumista ei opiskeluun ei ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden jätepätkien hallituskaudella opetusministeriön määrärahat ovat nousseet 250 miljoonaa euroa vuositasolla.
Mitkä miljardi säästöt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image