Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Uusi Suo­mes­sa ke­hi­tet­ty rau­hoi­tus­ai­ne tekee koirien nu­kut­ta­mi­ses­ta entistä tur­val­li­sem­paa

Lääketutkimuksessa käytettiin beaglekoiria, jotka saivat tutkimuksen jälkeen uudet kodit. Arkistokuva.
Lääketutkimuksessa käytettiin beaglekoiria, jotka saivat tutkimuksen jälkeen uudet kodit. Arkistokuva.
Kuva: IGOR KOVALENKO

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja eläinlääkeyritys Vetcare ovat tuoneet markkinoille uuden koirien rauhoitusaineen, jonka kerrotaan olevan aikaisempia vaihtoehtoja turvallisempi.

– Yli kymmenen vuoden uurastuksen jälkeen lääkekeksintömme on vihdoinkin tulossa markkinoille, iloitsee professori emerita Outi Vainio eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Uusi eläinlääkemolekyyli, vatinoksaani, parantaa koirien rauhoitusten turvallisuutta vakauttamalla verenkiertoelimistön toimintaa. Myytävässä valmisteessa se yhdistetään rauhoitusaine medetomidiiniin. Lääkevalmiste sai myyntiluvan Euroopan lääkevirastolta.

Helsingin yliopiston Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston tutkijat havaitsivat, että vatinoksaani vähentää rauhoitusaineiden haitallisia vaikutuksia sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaan. Yliopiston tiedotteen mukaan eläinlääkkeiden kehitys yliopistossa on poikkeuksellista, sillä yleensä kehitystyötä tehdään vain isoissa lääkeyrityksissä.

Vatinoksaania on tutkittu aikaisemmin ihmisillä diabeteksen hoidossa. Eläinlääkäri Jussi Honkavaara esitti ensimmäisenä, että vatinoksaani voisi vaikutusmekanisminsa perusteella toimia eri tarkoitukseen.

Aluksi ainetta tutkittiin lampailla, mutta pian tutkijoiden mielenkiinto kohdistui koiriin. Tutkimuksessa käytetyt beaglet kotiutettiin testauksen jälkeen uusille omistajille.

Uuden lääkeyhdistelmän kehittäminen vaatii kärsivällisyyttä ja aivan perusasioiden selvittämistä, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

– Aluksi meillä oli vain purkillinen valkoista jauhetta, josta piti selvittää, miten se saataisiin edes liukenemaan nesteeseen. Annostuksen selvittäminen oli myös oma tutkimusvaiheensa, Vainio kertoo.

Monet koirapotilaat ovat hoitoon tullessaan vanhempia ja vakavammin sairaita kuin aikaisemmin, mikä asettaa vaatimuksia potilaskoirien rauhoitusaineiden turvallisuudelle. Tutkimuksia vatinoksaanin vaikutuksista jatketaan koirien lisäksi myös muilla eläinlajeilla, kuten hevosilla.