Mainos

Uusi su­ku­pol­vi toi uudet kujeet Iso-Syöt­teel­le, jossa lii­ku­taan tal­vel­la suk­sil­la ja lau­doil­la sekä kesällä maas­to­pyö­räl­lä

Heidi Terentjeff-Jaurakkajärven ja Mikko Terentjeffin haaveena on ympärivuotinen toiminta hiihtokeskus Iso-Syötteellä – talvella suksilla ja laudoilla, kesällä maastopyörällä.

Hiihtokeskus Iso-Syötteen toiminnan johtoon ovat siirtyneet sisarukset Heidi Terentjeff- Jaurakkajärvi ja Mikko Terentjeff (keskellä), Tarja ja Jorma Terentjeff ovat siirtyneet taustalle.
Hiihtokeskus Iso-Syötteen toiminnan johtoon ovat siirtyneet sisarukset Heidi Terentjeff- Jaurakkajärvi ja Mikko Terentjeff (keskellä), Tarja ja Jorma Terentjeff ovat siirtyneet taustalle.
Kuva: Ester van Dam

Hiihtokeskus Iso-Syöte avasi viime kesänä pyöräilypuiston, joka osoittautui hittituotteeksi. Rinne noustaan maastopyörän kanssa ylös hissillä ja alas lasketaan suunniteltuja reittejä pitkin.

Se ja monta muuta asiaa on hiihtokeskuksen johtoon astuneiden Heidi Terentjeff-Jaurakkajärven ja Mikko Terentjeffin käsialaa. Yrittäjäperheen sukupolvenvaihdokselle oli nyt sopiva aika.

”Tämä on luonnollinen siirtymä, joka on ollut nyt ajankohtainen.”

Heidi tarkentaa, että käytännössä he ovat olleet jo kymmenen vuotta vastuussa siitä, mitä tunturissa tapahtuu.

Heidi toimii henkilöstöjohtajana ja asiakaspalveluvastaavana. Mikko on rinnetoiminnan johtaja. Hänen vaimonsa Veinalotta Vesterinen toimii markkinointipäällikkönä.

”Minä hoidan kaiken, mikä tapahtuu ulkona, rinnehankkeet ja huollot, vuokraamo ja vuokraamon henkilöstö ja vuokravälineet”, Mikko sanoo.

”Minä hoidan henkilöstön ja hallinnolliset hommat sekä täällä että Oulun toimistossa”, Heidi kertoo työnjaosta.

Molemmille Syöte on ollut lapsuudesta lähtien kuin toinen koti. Nyt työt ja Syötteellä oleminen järjestellään molempien perheiden ja lasten ehdoilla. Heidin perhe asuu Oulussa, Mikon perhe oleskelee enemmän Syötteellä.

”Koko elämä on kuljettu tätä väliä.”

Suunnitelmia ja haaveita

Mikon ideoima Bike park pyöräilypuiston suosio yllätti. Aukioloa pidennettiin syysloman alkuun asti, jolloin lumentulo pakotti sulkemaan.

”Se oli jättimenestys. Ensi kesäksi tulee uusia reittejä.”

Mikko kertoo, että pari isoa hiihtokeskusta Pohjois-Amerikassa tekee jo isomman liikevaihdon kesäkaudella pyöräilyn suosion takia.

”Kun katsoo Keski-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, jossa trendi on alkanut aiemmin, ja missä vaiheessa siellä nyt ollaan, niin me emme ole lähelläkään aallonharjaa. Merkit ovat kyllä samat”, Mikko arvioi.

”Pyöräilyn ympärillä pitäisi olla tulossa vielä kova jytinä. Siihen me kyllä uskomme.”

Heidi ja Mikko seuraavat alan trendejä. Oma kiinnostus ja intohimo alaa kohtaan vievät eteenpäin

”Haaveilen, että joku päivä meillä olisi hissi, jossa voisi istua”, Mikko sanoo.

”Lumimaan kehittäminen, vuokraamon laajentaminen”, Heidi listaa pitkäaikaisia tavoitteita.

Markkinointia Etelä-Suomessa

Tavoitteena on kesäkauden kasvattaminen ja työntekijöiden pitäminen ympärivuotisesti. Sitä yrittäjät pitävät hyvinkin mahdollisena.

Työlistalla on myös rinnepohjien parantaminen ja lumetuksen kehittäminen. Tärkeää on markkinointityön tekeminen Etelä-Suomessa.

”Tosi moni yllättyy positiivisesti, että tämä on iso keskus. Meillä on sielläkin uskollisia asiakkaita, jotka tulevat uudelleen. Monilla on jokin kytkös tännepäin.”

Koronatilanteesta huolimatta hiihtokeskus lähtee täysillä tulevaan kauteen. On lisätty nettimyyntiä ja mietitty uusiksi välinevuokrausta.

”Korona joudutti monia prosesseja, jotka varmaan olisi otettu käyttöön muutenkin.”

”Onneksi laskettelu ja lautailu ovat ulkona tapahtuvaa toimintaa. Sukset ja lauta antavat turvaväliä jo itsestään”, Heidi miettii.

Hiihtokeskuksessa on huomioitu korona monella tavalla. Toimintaa on viety entistä enemmän digitaaliseksi. Ison-Syötteen yrittäjät haluavat vastata ihmisten tarpeeseen viettää vapaa-aikaa ja harrastaa ulkona.

Hiihtokeskus Iso-Syöte Oy
  • Terentjeffin perheen omistukseen vuonna 1996.
  • Toimitusjohtaja on Jorma Terentjeff. Operatiivisesta johtamisesta vastaavat Heidi Terentjeff-Jaurakkajärvi ja Mikko Terentjeff.
  • Yritykseen kuuluvat rinne- ja hissitoiminnat, välinevuokraamo, lipunmyynti ja hiihtokoulu.
  • Hiihtokeskus tarjoaa monenlaista tekemistä, kuten lapsiperheille Lumimaan ja Seikkailumetsän. Kolme erilaista Snowparkia.
  • Kesäkaudella toimii hissipyöräilypuisto, jossa on tarjolla erilaisia maastopyörällä las­ket­ta­via reittejä alas rinnettä. 
  • Hiihtokeskus työllistää talven aikana noin 20 henkilöä. Kovimpina sesonkiaikoina työvoiman määrä lähentelee 50 työntekijää. 
  • Jorma Terentjeff on myös Huoneistohotelli Kide Oy:n toimitusjohtaja.
  • Syötteen alueella toimii noin 30 yritystä. 
  • Vuosille 2020–2023 alueelle on suunnitteilla 38,9 miljoonan euron verran erilaisia yksityisiä matkailuinvestointeja. 
Yrittäjäpalkinto Iso-Syötteen pitkäaikaisesta kehittämisestä
Anna Tilvis

Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna Hiihtokeskus Iso-Syöte Oy. Sen toimitusjohtaja Jorma Terentjeff on tehnyt kaksikymmentä vuotta pitkäjänteistä työtä Syötteen matkailun kehittämiseksi.

”Minulle on kerrottu, että se on palkinto pitkäjänteisestä Ison-Syötteen ja koko Syötteen alueen hyväksi tehdystä työstä.”

Terentjeff pitää hyvänä, että kehittämisessä on ollut mukana koko perhe. Työ alkoi vuonna 2000 Tarja Terentjeffin kanssa. Kymmenen viimeisintä vuotta mukana ovat olleet myös pariskunnan lapset.

”Hekin ovat mukana yrittäjähengellä. Kaikki mitä tehdään, on pitkäjänteistä ja sitoutuminen on 110 prosenttista. Oli parempia tai vaikeampia aikoja, niin aina pitää tehdä kovasti työtä.”

Terentjeff kertoo, että parikymmentä vuotta sitten alue oli hiipumassa ja olisi hiipunut, koska siellä ei ollut veturiyrittäjää.

”Me otimme sen roolin. Käytimme rahallisia panostuksia, mutta ennen kaikkea käytimme paljon aikaa.”

Kaupunki mukana investoinneissa

Hän kiittelee Pudasjärven kaupunkia hyvästä yhteistyöstä.

”Kaupunki rakensi Lumiareenan. Se rahoitti maakuntaliiton kanssa parkkialueen. Koin, että molemmat investoinnit olivat palkintoja siitä kehitystyöstä, jota me olemme tänne tehneet. Kaupunki näki, että tätä aluetta kannattaa kehittää, mutta se vaatii tiettyjä panostuksia.”

Iso-Syöte on pyrkinyt olemaan ensimmäisten joukossa digitaalisten palvelujen käyttöönotossa, kuten verkkokaupassa ja hiihtoporttiratkaisuissa.

Ison-Syötteen hiihtokeskuksen somenäkyvyys on kokoluokkaansa nähden hyvää.

”Nuorempi polvi on ammattitaitoista hoitamaan somenäkyvyyttä. He huolehtivat, että meidät nähdään somessa ja että uudet asiakkaat näkevät meidät”, Terentjeff sanoo.

Jorma Terentjeffin rooli on nyt jäämässä pienemmäksi. Nuorempi sukupolvi on astunut johtoon jatkamaan työtä. Yrittäjäpalkinto tulee kunniapaikalle.

”Minä ja Tarja tunnemme siitä ylpeyttä ja uskon, että se rohkaisee nuorempaa sukupolvea.”