Reportaasi: Maail­man vaa­ral­li­sin vessa, ren­gas­rik­ko­ja ja odot­ta­ma­ton il­ma­len­to – hyppää kyytiin ja lähde ko­ke­maan, mil­lais­ta on ajaa läs­ki­pyö­räl­lä Kor­va­tun­tu­ril­le

Jääkiekko: Kärp­pien huip­pu­vi­rei­nen ve­nä­läis­vah­ti kertoo, kuka hän oikein on

Mainos: Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Uusi pa­pe­ri­kaup­pa avaa tänään ovensa Oulun kes­kus­tas­sa – "Luu­len, että ihmiset kai­paa­vat iloa elä­mään­sä"

OULU
-
Kuva: Pekka Kallasaari

Käsillä näprääminen houkuttelee. Varsinkin aikuiset ihmiset tahtovat uppoutua itselle mieluiseen touhuun.

Askarteluilmiön taustalle on kehittynyt myös liiketoimintaa. On olemassa yrityksiä, jotka valmistavat esimerkiksi aikuisten kalenteritarroja.

Yrittäjä Sini Laurikainen puolestaan avaa Oulun ydinkeskustaan tänään tiistaina paperikaupan. Isollakadulla sijaitseva Paperisaurus paikkaa kaivatun puutteen. Alan liikettä Oulussa ei ole hetkeen ollut, sen sijaan kysyntää askarteluhifistelijöiden aarteille löytyy.

– Ajatus liikkeen perustamiseen muodostui, kun askartelupiireissä nousi jatkuvasti esille harmi siitä, ettei Oulussa ole askartelutarvikkeisiin keskittynyttä liikettä. Paljon on tullut viestejä siitä, että tällaista on odotettu, Laurikainen kertoo.

Tuusulasta kotoisin oleva 25-vuotias yksinyrittäjä muutti teollisen muotoilun opintojen perässä Rovaniemelle viitisen vuotta sitten. Taiteen maisterin paperit ovat lähes ulottuvilla.

Viime keväänä Laurikainen muutti Kiiminkiin. Yrittäjyys on kiinnostanut häntä pitkään.

– Opinnoista jäi aiemmin paljon aikaa, kun koulu oli kiinni koronan vuoksi. Ajattelin, että perustan verkkokaupan. Sitä olen pyörittänyt koulun ohella. Nyt rykäisen ja teen tästä päivätyön. On hyvä hetki lähteä toteuttamaan unelmaa, Laurikainen toteaa.

Huippuunsa viritetty muistikirjametodi

Askartelun maailmassa liikkuvat myös yrittäjän omat harrastukset. Viime vuodet hän kertoo pyörineensä ahkerasti bulletjournal- ja kalenteriaskartelupiireissä. Bulletjournal on eräänlainen muistikirjametodi, joka on lähtenyt liikkeelle kalenteriaskartelusta. Siinä kulkevat mukana esimerkiksi muistilistat, ja kokonaisuutta voi koostaa vähän kuten päiväkirjaa.

– Minulle se on tapa ilmaista itseäni. Siinä saa myös hallinnan tuntua omaan elämään, kun saa kaiken järjestykseen nätillä tavalla, Laurikainen kertoo.

– Luulen, että ihmiset kaipaavat iloa elämäänsä. Olen kuullut, että tämä harrastus on kuin joku terapiamuoto. Aikuiset ovat selkeästi kiinnostuneet kovasti tällaisesta, ja askartelu on nyt tosi pinnalla. Varsinkin kalenterijutut, Laurikainen lisää.

Kursseja ja erikoisuuksia

Paperisauruksen tuotevalikoima keskittyy paperi- ja askartelutarvikkeisiin. Kivijalkamyymälän lisäksi yritys toimii verkkokauppana.

– Kaiken näköistä iloista paperitavaraa, Laurikainen tiivistää tarjonnan.

Myyntiin tulee myös useiden suomalaisten pienyrittäjien tuotteita, kuten tarroja ja postikortteja. Laurikainen myös suunnittelee ja valmistaa itse tuotteita.

Suunnitelmissa on myös kurssien järjestäminen. Ajatuksena on pitää askarteluiltoja, joihin ihmiset voivat tulla työstämään esimerkiksi omaa kalenteriaan tai askartelemaan kortteja.