Mainos

Uusi mak­su­ton ja luot­ta­muk­sel­li­nen tu­ki­ver­kos­to lupaa: Kun yrit­tä­jä ajautuu mak­su­vai­keuk­siin, apu on vain yhden soiton päässä

EU-direktiivin vauhdittamana syntyi ennaltaehkäisevä ja maksuton yrittäjän tukiverkko

Risto Luttinen ja Kirsi Anttila ovat vahvasti mukana alueellisessa yrittäjän tukiverkko -palvelussa, jonka alkusysäys on EU:n tasolla. Yrittäjille on tarjolla neuvontaa ennen maksuvaikeuksiin ajautumista.
Risto Luttinen ja Kirsi Anttila ovat vahvasti mukana alueellisessa yrittäjän tukiverkko -palvelussa, jonka alkusysäys on EU:n tasolla. Yrittäjille on tarjolla neuvontaa ennen maksuvaikeuksiin ajautumista.
Kuva: Anna Tilvis

Yrittäjän tukiverkko on uusi palvelu, jonka tausta on Euroopan Unionin tasolle. Vuonna 2019 julkaistiin direktiivi, joka koskee ennaltaehkäisevää toimintaa yritysten maksuvaikeuksiin ajautumisen välttämiseksi.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) järjestöpäällikkö Kirsi Anttila kertoo, että jäsenmaita on velvoitettu tuomaan palvelu alueelliseksi ja lähemmäksi yrittäjiä.

Pohjois-Pohjanmaalle on useiden eri toimijoiden yhteistyössä rakennettu alueellinen toimintamalli, jossa palvelun kotipesäksi on sovittu Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimisto.

Maksuvaikeuksiin ajautuneille yrityksille on jo pitempään tarjonnut apua valtakunnallinen Talousapu-neuvontapalvelu. Nyt sen rinnalle on saatu alueellinen tukiverkko-palvelu, jossa yrittäjien ongelmiin on tarjolla varhaista tukea.

”Halutaan tarjota apua jo ennen kuin vaikeudet alkavat kasaantua, hyvin matalalla kynnyksellä”, Anttila sanoo.

Palvelu on tarkoitettu kaikille pienille ja keskisuurille yrityksille eikä niiden tarvitse olla PPY:n jäseniä. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

"Apua halutaan tarjota jo ennen kuin vaikeudet alkavat kasaantua.”
Kirsi Anttila
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) järjestöpäällikkö

Yrityskummeilta sitoutuvaa tukea

Palvelut voi tavoittaa yhdestä puhelinnumerosta, johon vastataan PPY:n toimistosta. Periaatteena on, että soiton jälkeen asiaa aletaan hoitaa eikä soittajaa pompotella paikasta toiseen. Yrittäjän tueksi haetaan paras mahdollinen asiantuntijajoukko.

”Ajatuksena on, että täällä otetaan ensimmäinen koppi ja arvioidaan tilanteen pohjalta, minkälaista apua tarvitaan.”

Anttila pitää hyvänä sitä, että alueella on oma yhteydenottokanava.

”Täällä voidaan tavata fyysisestikin. Tunnetaan ja tiedetään kaikki toimijat, vaikkapa rahoittajat, joihin voidaan ottaa yhteyttä”, Anttila sanoo.

Tukiverkko-palvelun käytössä on monen alan asiantuntijoita, kuten PPY:n toimiston palvelut ja sen neuvontapalvelut. Haastavammissa tilanteissa kuvaan astuu Pohjois-Pohjanmaan Yrityskummit.

Risto Luttinen on ollut jo vuosia kiinteästi mukana yrityskummien toiminnassa.

”Alueella on 11 yrityskummia, jotka ovat sitoutuneet tukiverkon palveluun. He kaikki ovat perehtyneet talouskysymyksiin”, Luttinen kertoo.

Jos yritystoiminnan jatkaminen on mahdollista, asiantuntijoiden avulla yritys autetaan takaisin normaaliin tilanteeseen. Jos taas yritys on viisainta lopettaa, yrittäjää autetaan tekemään se tehokkaasti ja mahdollisimman vähin kustannuksin.

Yhteyttä voi ottaa jo silloin, kun on ensimmäisiä aavistuksia tulevista vaikeuksista. Iso kasa avaamattomia laskuja ja yöunien menettäminen ovat merkki pitkälle menneistä vaikeuksista.

”Jos syöksykierre pääsee pitkälle, on vaikea auttaa”, Luttinen sanoo.

Toisen kokemus voi avata silmiä

Yrityskummien tuki on osoittautunut toimivaksi, ja heillä on kokemusta muustakin kuin talousvaikeuksien selvittämisestä. Heidän kokemuksensa on kertynyt oman yritystoiminnan parista.

Yrityskummien tapa hoitaa heille tulleita asioita on sellainen, että tuki kestää pitempään. Yhteistyö voi kestää vuodenkin.

”Kun haaste ja ongelma on saatu selvitettyä, eteen voi tulla yrityksen kokonaisvaltainen kehittäminen.”

Luttinen sanoo, että monta kertaa riittää, että kulkee rinnalla.

”Yrittäjille on tarjolla paljon tietoa, mutta kaiken sen keskellä heillä saattaa olla valtava tiedon puute. Joskus näkee, että yrittäjä painaa putkinäköisesti, mutta puuttuu visioita ja suunnitelmallisuutta.”

Luttisen mukaan yrittäjillä on epäluuloja ja pelkoja sen suhteen, uskaltaako apua hakea.

”Kun pystyy puhumaan jollekin ja saa toiselta näkemystä, tulee yleensä nopeasti isoja oivalluksia”, Luttinen toteaa.

Näin saat apua yrittäjän tukiverkolta
  • Voit soittaa puhelinnumeroon 050 343 7490. 
  • Puhelu menee Pohjois-­Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) toimistoon.
  • Palvelu on maksuton. Operaattori veloittaa liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan. 
  • Palvelusta vastaa PPY yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan Yrityskummien kanssa.
  • Taustalla toimii myös laaja asiantuntijaverkosto.
  • Yhteydenoton voi tehdä myös verkkolomakkeella,  jonka perusteella yrittäjään ollaan yhteydessä. Verkkolomake löytyy Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien nettisivuilta www.ppy.fi Palvelut-valikosta Yrittäjän tukiverkko -sivulta.