Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Uusi jä­te­la­ki panee pie­net­kin ta­lo­yh­tiöt la­jit­te­le­maan jät­teen­sä – "Siinä olisi iso po­ten­tiaa­li nostaa kier­rä­te­tyn jätteen määrää, jos saa­tai­siin suu­rem­pi osa ih­mi­sis­tä la­jit­te­le­maan ko­ti­ta­lous­jät­teen­sä"

Jätelaki on uudistumassa niin, että taajamassa jo vähintään viiden asunnon taloyhtiössä on lajiteltava erikseen biojäte, lasi, metalli, kartonki ja muovi. Muovinkeräyspisteitä tulee lisää, mikä helpottaa kierrätystä omakotitaloissa.Kempeleen Jätekuljetuksen lajitteluasemalle kootaan muun muassa pakkausjätteet Ekopisteistä. Muovijäte paalataan ja lähetetään eteenpäin uusiokäytettäväksi raaka-aineeksi.
Kempeleen Jätekuljetuksen lajitteluasemalle kootaan muun muassa pakkausjätteet Ekopisteistä. Muovijäte paalataan ja lähetetään eteenpäin uusiokäytettäväksi raaka-aineeksi.
Kuva: Janne Körkkö

Taloyhtiöiden kannattaa alkaa järjestelemään jäteastioitaan uusiksi. Syksyllä eduskuntakäsittelyyn tulevassa jätelakiehdotuksessa taajamassa jo vähintään viiden asunnon kiinteistössä on lajiteltava erikseen biojäte, lasi, metalli, kartonki ja muovi.

Uuden jätelain on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa, mutta kiinteistökohtaisen jätekeräyksen osalta lakiin on tulossa siirtymäaika niin, että lajittelu pienissäkin taloyhtiöissä alkaisi 1.1.2023. Seuraava tiukka askel on biojätteen lajittelu yli 10 000 asukkaan taajamissa myös omakotitaloissa 1.1.2024 alkaen.

Jätekustannukset nousevat

Uusi jätelaki velvoittaa kunnat hoitamaan kiinteistökeräyksen ja tuottajayhteisöt aluekeräyksen. Tuottajayhteisöjen pitää lisäksi osallistua pakkausjätteiden osalta kiinteistökeräyksen kustannuksiin.

Tuottajayhteisöjä ovat perustaneet kaupat ja teollisuusyritykset, jotka myyvät pakattuja tuotteita. Heillä on lakisääteiset velvollisuutensa kierrättää pakkausjätteet.

Kun kunnat hoitavat pakkausjätteen keräyksen kiinteistöistä, uuden lain mukaan tuottajayhteisöt maksavat siitä kunnille hyvitystä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.