Uu­den­maan so­te-rat­kai­suk­si eh­do­te­taan viittä aluetta – aiemmin kriit­ti­nen por­mes­ta­ri Va­paa­vuo­ri antaa nyt kii­tok­sen

Uudenmaan soten erillisselvitys esittää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta.

Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluja koskenut erillisselvitys esittää palveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Yksi niistä olisi Helsingin kaupunki. Kuvituskuva. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiittelee Uudenmaan erityispiirteiden huomioimista. Arkistokuva.
Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluja koskenut erillisselvitys esittää palveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Yksi niistä olisi Helsingin kaupunki. Kuvituskuva.
Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalveluja koskenut erillisselvitys esittää palveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Yksi niistä olisi Helsingin kaupunki. Kuvituskuva.
Kuva: Lassi Puhtimäki

Uudenmaan soten erillisselvitys esittää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä viiden alueen pohjalta. Uudenmaan sote-palvelut ja pelastustoimen järjestäisi neljä itsehallintoaluetta ja Helsingin kaupunki.

Neljä itsehallintoaluetta olisivat Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa sekä Vantaan ja Keravan yhteenliittymä.

Myös erikoissairaanhoidon järjestämisvastuu olisi ensisijaisesti alueilla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS vastaisi lakisääteisesti vaativasta ja muusta tarpeellisesta erikoissairaanhoidosta.

Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan esitetty ratkaisu huomioisi Uudenmaan erityispiirteet. Sote-erillisratkaisun vaihtoehtoja selvitettiin tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien ja HUSin kanssa syksyllä 2019.

– Uudenmaan kuntien esittämä kuntayhtymäpohjainen ratkaisu todettiin perustuslain ja rahoitusjärjestelmän kannalta ongelmalliseksi sovittaa yhteen hallitusohjelman tarkoittamaan valtakunnalliseen ratkaisuun nähden. Nyt esitetty ratkaisu rakentuu kuitenkin kuntien muovaaman aluejaon pohjalle, sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa todetaan.

Työryhmän toimeksianto ei sisältänyt rahoitusratkaisun arviointia.

Ryhmän laatima loppuraportti lähtee lausuntokierrokselle ensi vuoden alussa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiittelee Uudenmaan erityispiirteiden huomioimista. Arkistokuva.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kiittelee Uudenmaan erityispiirteiden huomioimista. Arkistokuva.
Kuva: Aleksi Poutanen

Sipilän hallituksen aikaan sote-uudistusta voimakkaasti kritisoinut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on nyt tyytyväinen.

– Uudenmaan erityispiirteiden huomioiminen sote-uudistuksen valmistelussa ansaitsee kiitoksen. Valtakunnallisen ratkaisun ja perustuslain tiukat reunaehdot huomioiden kuntien keväällä esittämän mallin pohjalta nyt muodostettu erillisratkaisu on parempi ja riskittömämpi kuin yksi, koko Uudenmaan maakunta. Odotamme hyvän kumppanuuden ja tiiviin vuoropuhelun jatkuvan asian jatkovalmistelun kohdalla, Vapaavuori toteaa sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.