Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Uu­den­lai­sel­la oma­lää­kä­ri­mal­lil­la tyy­ty­väi­sem­mät po­ti­laat ja mil­joo­nien säästöt

Hoidon jatkuvuusmalli – Omalääkäri 2.0 -selvityksen loppuraportin mukaan vahva tieteellinen näyttö osoittaa, että saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee, sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät merkittävästi, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee.

Esitin aluevaltuuston seminaarissa, että Pohjois-Pohjanmaalla selvitetään kuinka paljon yleislääkärien vakanssien merkittävä lisääminen voisi tuottaa säästöjä, jos käyttöön otetaan hoidon jatkuvuusmalli. Alustavien laskelmien mukaan esimerkiksi sadan yleislääkärin palkkaaminen maksaisi itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa.

Haasteena tällä hetkellä on sekä pula yleislääkäreistä että hyvinvointialueen talousraami, joka sallii talouden suunnittelun vain muutamiksi vuosiksi eteenpäin. Vaikka siis haluaisimmekin tavoitella laadun paranemista ja samanaikaista kustannuksien pienenemistä omalääkärimallin avulla, se on tällä hetkellä vaikeaa.

Hoidon jatkuvuusmallin tulee kuitenkin mielestäni olla yhteisenä tavoitteena ja sitä kohti tulee siirtyä pilottikokeilujen kautta heti hyvinvointialueen aloittaessa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.