Uta­jär­ven ko­ti­seu­tu­mu­seon so­dan­ajan pom­mis­ta valunut neste toi pai­kal­le po­lii­sin ja ar­mei­jan rai­vaa­jat, mu­seos­ta vietiin tu­hot­ta­vak­si myös kä­si­kra­naat­te­ja ja miinoja – "Ko­koel­maan tuli aukko"

Utajärven kotiseutumuseossa ollut lentopommi alkoi vuotaa ja vietiin hävitettäväksi. Sisällä oli yhä räjähdysainetta.
Utajärven kotiseutumuseossa ollut lentopommi alkoi vuotaa ja vietiin hävitettäväksi. Sisällä oli yhä räjähdysainetta.
Kuva: Anna-Liisa Valtanen

Utajärven kotiseutumuseoon jouduttiin hälyttämään perjantaiaamuna apuvoimia, kun museon vitriinissä olleesta sodanaikaisesta lentopommista oli valunut kirkasta nestettä.

Nestettä oli alkanut valua pommin siirron yhteydessä.

Alue eristettiin ja paikalle kutsuttiin virka-apuna Kainuun prikaatin raivausyksikkö. Poliisi kertoi kello 14.30 aikaan, että tutkinnan yhteydessä löytyi myös muuta Puolustusvoimille kuuluvaa sodanaikaista materiaalia, joista osa oli räjähdysainetäytteisiä.

Kainuun prikaatin raivaajat ottivat materiaalin haltuunsa hävitettäväksi.

Raivaajaupseeri, kapteeni Janne Aittamaa paikalla käyneestä raivausryhmästä kertoo, että kaikkiaan museosta vietiin hävitettäväksi kuusi erilaista esinettä.

– Nämä olivat räjähdysainetäytteisiä esineitä. Mitään katastrofin aineksia ei kuitenkaan ollut ilmassa, sillä vaarallisuus riippuu muun muassa siitä onko sytytin paikallaan ja minkä kuntoinen se on, Aittamaa sanoo.

Poliisin mukaan tilanne oli iltapäivällä jo ohi. Tapauksesta ei ole toistaiseksi nähty syytä aloittaa tutkintaa ja se on kirjattu poliisin niin sanottuna sekalaisilmoituksena.

Kotiseutumuseo on Utajärven Kotiseutuyhdistyksen omistama ja ylläpitämä ja se sijaitsee kirkon läheisyydessä.

Yhdistyksen sihteeri Anna-Liisa Valtanen kertoo Kalevalle, että vuotavan lentopommin ohella raivaajat veivät myös pitkään museon kokoelmassa olleita käsikranaatteja, maamiinoja sekä iäkkään pistoolin, joka oli arvioitu toimintakuntoiseksi.

– Vuosia sitten poliisi on käynyt tarkistamassa näitä esineitä, ja ne käskettiin silloin laittaa lukolliseen vitriiniin. Näin teimme.

Sota-ajan esineet on saatu lahjoituksina. Utajärveä on pommitettu muun muassa jouluna 1940, Valtanen kertoo. Nyt hävitettävän lentopommin jälkeen kokoelmaan jäi vielä kappale räjähtäneen pommin kuorta.

Valtasen mukaan lentopommin pinnan oli vastikään havaittu kupruilevan, ja nyt sitä siirrettäessä havaittiin sen vuotaneen nestettä, jolloin museolta oltiin yhteydessä poliisiin. Se johti perjantaiseen viranomaisoperaatioon.

Museolle jätettiin yksi räjähdysaineeton käsikranaatti.

– Kokoelmaan tuli nyt aukko, Valtanen toteaa.

25.9. kello 12.00: Uutisen tiedot päivitetty Kainuun prikaatin raivausyksikköä koskien.

Kello 14.55 päivitetty poliisin tiedoilla muustakin räjähdemateriaalista ja sen raivauksesta.

Kello 15.37 päivitetty kauttaaltaan kotiseutuyhdistyksen antamilla tiedoilla.