Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Useat EU-mai­den ul­ko­mi­nis­te­rit kat­so­vat, että pysyvän rauhan edel­ly­tyk­se­nä Lä­hi-idäs­sä on Is­rae­lin ja Pa­les­tii­nan omat valtiot

Ministerit saivat Lähi-idän kriisin syliinsä samaan aikaan, kun Ukraina-tukeen pitäisi jälleen kerran etsiä yhtenäisyyttä.

Luxemburg
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistui EU:n ulkoministerien kokoukseen, jossa käsiteltiin Israelin ja palestiinalaisalueiden tilannetta.
Ulkoministeri Elina Valtonen osallistui EU:n ulkoministerien kokoukseen, jossa käsiteltiin Israelin ja palestiinalaisalueiden tilannetta.
Kuva: Kimmo Räisänen / UM

EU:n ulkoministerit hahmottelivat maanantaina Luxemburgissa polkuja ja keinoja, joilla Israelin ja palestiinalaisalueiden tilannetta saisi rauhoitettua sekä nopeasti että pysyvämmin. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertoi iltapäivällä tuominneensa kokouksessa Gazaa hallitsevan Hamasin terroristiset hyökkäykset ja tuoneensa esille Israelin mahdollisuuden suojella kansalaisiaan, kansainvälistä oikeutta ja humanitaarista oikeutta noudattaen.

Humanitaarista apua Israelin saartamaan Gazaan ei ole kuitenkaan päässyt normaalisti. Ennen ministerikokousta useat YK:n alaiset järjestöt varoittivat lausunnossaan humanitaarisen tilanteen Gazassa muuttuneen katastrofaaliseksi.

Valtonen sanoi, että vuorokauden aikana aivan minimi olisi saada alueelle sata avustusrekkaa tai enemmän. Rekkoja on kuitenkin mennyt viimeisen vuorokauden aikana paikalle vain muutamia kymmeniä, hän lisäsi.

Myös EU:n korkea edustaja Josep Borrell toisti kokouksen jälkeen perusviestit: EU tuomitsee Hamasin terrori-iskut, Hamasin täytyy vapauttaa panttivangit ja Israelilla on oikeus puolustaa itseään kansainvälisen oikeuden rajoissa.

– Erityisesti tämä tarkoittaa, että vettä tai sähköä ei voi katkaista siviiliväestöltä, hän täsmensi.

Mitkä ratkaisut voisivat toimia?

Borrell kertoi jo kokoukseen saapuessaan henkilökohtaisesti kannattavansa myös humanitaarista taukoa Israelin ja Hamasin välille, jotta apu Gazan alueelle saataisiin turvattua.

Myös Valtonen kommentoi ajatusta kokouksen jälkeen.

– Tällainen humanitaarinen paussi tai tauko on varmastikin hyvä askel. Mutta nyt on kuitenkin ymmärrettävä se, että on haettava pitkän aikavälin ratkaisuja ja keskipitkän aikavälin ratkaisuja. Ja ehkä tärkeintä tässä kokouksessa oli nimenomaan se, että pyrittiin hakemaan tällaista kokonaisvaltaista lähestymistapaa myös pidemmälle kuin nyt juuri tähän akuuttiin tilanteeseen, Valtonen sanoi.

Pitkän aikavälin ratkaisuna kokouksessa nousi esille niin sanottu kahden valtion malli, joka takaisi palestiinalaisille oman valtion. Tämän merkitystä pitkäaikaiselle rauhalle useat ulkoministerit nostivat esille jo saapuessaan kokoukseen.

Pysyykö Ukraina-tuki yhtenäisenä?

Valtosen mukaan ulkoministerit katsoivat kokouksessa, että Ukrainan tulee pysyä EU:n strategisena prioriteettina myös muiden kriisien keskellä.

– EU:n tulisi tehdä mahdollisimman pian päätös seuraavasta avustustoimenpiteestä Ukrainalle Euroopan rauhanrahastosta sekä rahaston lisäpääomittamisesta 20 miljardilla eurolla, hän sanoi.

Nimestään huolimatta rauhanrahastosta muun muassa tuetaan unionin jäsenmaita Ukrainan sotilaallisessa avustamisessa. Unkari on kuitenkin jumittanut jo kuukausien ajan puolen miljardin euron tukierää, jolla Ukrainaan lähtenyttä apua olisi tarkoitus korvata.

Myös erillisen 20 miljardin euron Ukraina-tukipotin leipominen rahaston sisään on edennyt toistaiseksi hitaasti. Valtonen kuitenkin vakuutteli, että yleinen tahto asiasta on ja sitä myöten sopu yksityiskohdistakin löytyy vielä.

EU:n sisäisten vääntöjen päälle Unkarin pääministeri Viktor Orban tapasi viime viikolla Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

– Ehkä totean menemättä kokouksen yksityiskohtaisempaan keskusteluun, että kyllä siellä Unkarin kollega sai kuulla pientä ihmettelyä siitä, että [he] ovat niin tiiviisti tekemisissä maan kanssa, joka päivittäin tekee sotarikoksia, Valtonen sanoi.