Syyte: Tur­val­li­suu­sa­lan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Pohde: Pohde kertoi laa­jois­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja pal­ve­lu­verk­koon suun­ni­tel­luis­ta leik­kauk­sis­ta

Kiinteistökaupat: Oulun kau­pun­ki myy kym­me­nit­täin kiin­teis­tö­jään

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

USA:n Na­to-liit­to­lai­set aloit­ta­vat ve­täy­ty­mi­sen Af­ga­nis­ta­nis­ta tou­ko­kuun alussa – suo­ma­lai­set pa­laa­vat kotiin to­den­nä­köi­ses­ti syksyyn men­nes­sä

Vetäytyminen vie muutaman kuukauden. Yhdysvallat vetää joukkonsa pois maasta syyskuun 11. päivään mennessä.

Bryssel
Kuvassa aiemmin yhdysvaltalaisten sotilaiden käyttämä tukikohta Haska Meynassa Afganistanissa.
Kuvassa aiemmin yhdysvaltalaisten sotilaiden käyttämä tukikohta Haska Meynassa Afganistanissa.
Kuva: GHULAMULLAH HABIBI

Yhdysvaltain Nato-liittolaiset aloittavat vetäytymisen Afganistanista toukokuun ensimmäisenä päivänä, Nato kertoo lausunnossaan. Sen mukaan vetäytyminen tapahtuu järjestyksessä ja koordinoidusti muutamassa kuukaudessa.

Nato kertoo kuitenkin vastaavansa voimalla, jos Taleban hyökkää sen joukkoja vastaan vetäytymisvaiheessa.

Nato sanoo tukevansa vastaisuudessakin Afganistanin rauhanprosessia. Se vaatii sekä Talebania että Afganistanin hallitusta pitämään kiinni sitoumuksistaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti aiemmin tänään, että maa vetää joukkonsa Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä. Vetäytyminen viivästyy muutamalla kuukaudella aiemmin suunnitellusta, sillä Yhdysvallat oli kaavaillut vetäytymistä vappuun mennessä.

11. syyskuuta tulee kuluneeksi 20 vuotta Yhdysvaltoihin tehdyistä terrori-iskuista, joiden vuoksi Yhdysvallat alun perin lähti sotimaan Afganistaniin syksyllä 2001.

Bidenin edeltäjä Donald Trump sopi Taleban-liikkeen kanssa Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä Afganistanista.

Bidenin mukaan on aika päättää Yhdysvaltojen pitkäaikaisin sota. Hänen mukaansa Yhdysvallat on saavuttanut tavoitteensa maassa.

"Lähdemme yhdessä"

Yhdysvallat on keskustellut vetäytymissuunnitelmasta liittolaistensa kanssa sotilasliitto Natossa, ja ulkoministeri Antony Blinken sekä puolustusministeri Lloyd Austin ovat parhaillaan vierailemassa Naton päämajassa Brysselissä.

Ulkoministeri Blinkenin mukaan Afganistan-operaatiossa on ollut alusta alkaen periaatteena, että liittolaiset tekevät päätökset yhdessä – niin operaation aloittamisesta, sen muuttamisesta kuin päättämisestä.

– Työskentelemme yhdessä hyvin läheisesti tulevina viikkoina ja kuukausina joukkojemme turvallisen, tarkkaan harkitun ja koordinoidun vetämisen puolesta Afganistanista. Ja vaikka teemme niin, sitoumuksemme Afganistaniin ja sen tulevaisuuteen säilyy, Blinken sanoi lausunnossaan Naton päämajassa.

Trumpin kauden loppupuolella amerikkalaisjoukkojen määrä Afganistanissa vähennettiin 2 500 sotilaaseen, mikä on pienin määrä sitten vuoden 2001.

Muita kansainvälisiä joukkoja Afganistanissa oli maaliskuun lopussa noin 7 000.

Suomi vetäytyy muiden mukana

Nato-johtoisessa operaatiossa on mukana 20 suomalaista sotilasta. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi STT:lle, että koko kansainvälinen operaatio Afganistanissa on kaartumassa loppusuoralle ja suomalaiset palaavat kotiin todennäköisesti syksyyn mennessä.

Suomalaissotilaiden poistumisesta kertoi aiemmin Yle.

Kaikkonen korosti aiemmin tänään, että Suomea koskevia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Afganistanissa olevat suomalaissotilaat toimivat osana Saksan johtamaa osastoa.

– Erityisen merkityksellistä on juuri missä tahdissa tämä Saksan johtama osasto kotiin palailee. Näihin asioihin saadaan lisätietoa ja tarkennusta lähiaikoina, Kaikkonen kommentoi STT:lle iltapäivällä.

Taleban ei aio neuvotella ennen joukkojen vetäytymistä

Afganistanilainen ääriliike Taleban ei aio osallistua neuvotteluihin maan tulevaisuudesta ennen kuin kaikki vieraiden valtioiden joukot on vedetty maasta, Talebanin Qatarin-toimistosta ilmoitettiin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkki oli aiemmin kertonut järjestävänsä Afganistanin tulevaisuuteen liittyvän kansainvälisen rauhankonferenssin huhti-toukokuun taitteessa. Taleban ei ilmoituksensa myötä ole osallistumassa tapaamiseen.