USA:n kon­ser­va­tii­vit saavat tiukan otteen kor­keim­mas­ta oi­keu­des­ta

Yhdysvaltojen tulevan presidentin Donald Trumpin odotetaan nimittävän ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi pian virkaanastujaisten jälkeen.

Yhdysvaltojen tulevan presidentin Donald Trumpin odotetaan nimittävän ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi pian virkaanastujaisten jälkeen. Korkeimmassa oikeudessa on nyt kahdeksan tuomaria, joista neljä edustaa konservatiivista siipeä ja neljä liberaalia.

Asiantuntijoiden mukaan Trump valitsee lähes varmasti ehdokkaan, joka kelpaa uskonnolliselle oikeistolle ja muun muassa aseenkanto-oikeuksien puolustajille. Yhdeksännen tuomarin paikka on ollut auki alkuvuodesta lähtien, kun konservatiivinen Antonin Scalia kuoli.

Jos Hillary Clinton olisi voittanut presidentinvaalit, korkeimpaan oikeuteen olisi voinut tulla liberaali enemmistö ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1969. Tämä olisi tosin edellyttänyt demokraattien enemmistöä senaatissa, koska senaatin pitää vahvistaa nimitys.

Väistyvä presidentti Barack Obama esitti Scalian seuraajaksi Merrick Garlandia, mutta senaatti kieltäytyi vahvistamasta nimitystä.

Trump kertoi kampanjansa aikana, että hänellä on mielessään parikymmentä mahdollista ehdokasta korkeimman oikeuden tuomariksi. Heistä useimmat ovat valkoisia ja konservatiivisia ja vain neljä on naisia.

Konservatiivipainotteisen korkeimman oikeuden uskotaan vastustavan entistä voimakkaammin muun muassa aserajoitusten alueellista kiristämistä ja kuolemantuomion kieltämistä.